Η σοφία Ερντογάν: Δύο φορές το δύο κάνει πέντε; Το απόλυτο της γνώσης ενός δικτάτορα

Απόψεις
Μοιραστείτε το:

Δύο φορές το δύο κάνει πέντε; Όταν ο Ταγίπ λέει πως ο Κολόμβος ΔΕΝ ανακάλυψε την Αμερική.

Η σοφία Ερντογάν: Δύο φορές το δύο κάνει πέντε; Το απόλυτο της γνώσης ενός δικτάτορα

Ένας δάσκαλος διδάσκει μαθηματικά στα παιδιά σε μια τάξη. «Πόσο κάνει δύο φορές το δύο», τα ρωτάει. Και απαντάει ο ίδιος: «Πέντε». Ύστερα γυρίζει και ρωτάει την τάξη: «Πόσο κάνει;» Ένα παιδί σηκώνεται και λέει: «Τέσσερα κάνει κύριε, όχι πέντε». Ο δάσκαλος θυμώνει και λέει: «Εγώ σου είπα πέντε. Πέντε κάνει. Ποιος ξέρει, εσύ ή εγώ; Θα μου κάνεις τον έξυπνο;»

Ύστερα ξαναρωτά το παιδί: «Πόσο κάνει δύο φορές το δύο;» «Τέσσερα κύριε», ξαναλέει το παιδί. «Τέσσερα ε, τώρα θα σου δείξω εγώ», λέει και ανοίγοντας την πόρτα με οργή φωνάζει στην αίθουσα τρεις φρουρούς με κόκκινα περιβραχιόνια. Τραβάει το παιδί κοντά του στον μαυροπίνακα, του δίνει μια κιμωλία και του λέει: «Κοίτα. Αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία. Ή θα το λύσεις σωστά ή θα τελειώσει εδώ αυτή η δουλειά».

Το παιδί παίρνει την κιμωλία, γυρίζει προς τον μαυροπίνακα, γράφει 2χ2= και σταματά. Ύστερα γυρίζει και κοιτάζει πίσω του. Οι τρεις φρουροί πήραν όλοι θέση και τον σημάδευαν. Κοντοστέκεται λίγο. Και ενώ ετοιμαζόταν να γράψει πέντε, μετανιώνει και γράφει τέσσερα. Ύστερα σωριάζεται στο έδαφος από τα βόλια των φρουρών.

Κατόπιν τούτου, ο δάσκαλος γυρίζει ξανά προς τα παιδιά της τάξης και τους ρωτά: «Πόσο κάνει δύο φορές το δύο;» «Πέντε», απαντούν τα παιδιά με σιγανή φωνή. «Πέστε το πιο δυνατά, πιο δυνατά», τους λέει ο δάσκαλος. «Πέντε, πέντε, πέντε», λένε και οι φωνές τους δονούν την αίθουσα.

Αυτά γίνονται σε μια ταινία μικρού μήκους. Είναι πολύ συγκινητική. Αλλά νομίζω ότι έτσι είναι τόσο η δική μας κατάσταση όσο και η κατάσταση στην Τουρκία, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Είτε εναρμονίζεσαι με αυτά που προστάζει το καθεστώς είτε τρως την σφαίρα. Τι είχε πει κάποτε ο φασίστας δικτάτορας Κενάν Εβρέν; «Άμα απαγχονίσουμε μερικούς, θα είναι εντάξει. Θα συνετιστούν και οι υπόλοιποι».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε πει το εξής: «Δεν είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος που ανακάλυψε την Αμερική, οι μουσουλμάνοι την ανακάλυψαν». Άμα ο απόλυτος ηγέτης της χώρας προβαίνει σε αυτή τη διαπίστωση, είμαι πολύ περίεργος τι έκαναν τα παιδιά μέσα στην τάξη. Τι απαντούν άραγε στον δάσκαλο όταν τους ρωτάει «ποιος ανακάλυψε την Αμερική»;  Αν πουν πως την ανακάλυψε ο Κολόμβος;

Ποιος ξέρει καλύτερα, κοτζάμ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή εκείνα; Σίγουρα θα αλλάξει σύντομα και το σχολικό πρόγραμμα. Θα περάσει η μπογιά του Κολόμβου, όπως έχει περάσει και η μπογιά του Δαρβίνου. Και θα μένουν στην ίδια τάξη όσοι λένε ότι «ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική». Το παιδί που επέμενε μέσα στην τάξη ότι δύο φορές το δύο κάνει τέσσερα και έχασε το κεφάλι του γι’ αυτό, μοιάζει με τον Γαλιλαίο. Και εκείνος είχε οδηγηθεί στα μπουντρούμια επειδή είπε ότι η γη γυρίζει. Υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Και του ζητούσαν να αλλάξει γνώμη.

Εκείνος όμως έλεγε ότι «γυρίζει». Δεν υπάρχει στην πατρίδα μας μια κοινότητα που επιμένει στις δικές της αλήθειες, οι οποίες είναι αντίθετες με αυτές των εξουσιών. Υπάρχουν πολλοί που, για να μην χάσουν την δουλειά τους και τη θέση τους, αποδέχονται ότι δύο φορές το δύο κάνει πέντε.

Ο αριθμός τους αυξάνεται μάλιστα ειδικά όταν βλέπουν τι παθαίνουν όσοι δεν το δέχονται αυτό. Μας λένε ψέματα βλέποντας μας κατάματα. Πέντε (κάνει δύο φορές το δύο), μας λένε. Και όλοι κουνάνε το κεφάλι συγκαταβατικά. Όλοι εκτός από μερικούς που αποκαλούνται «περιθωριακοί». Ξέρετε ποιο είναι εκείνο το παιδί που επιμένει ότι δύο φορές το δύο κάνει τέσσερα; Η δική μας εφημερίδα, η «Αφρίκα» (σ.σ.κυπριακή εφημερίδα του κατεχόμενου τμήματος του νησιού).

Σενέρ Λεβέντ

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *