Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα. Εσείς είστε πίσω από τις διαδηλώσεις – Θέλετε θύματα

Πολιτικά
Μοιραστείτε το:

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αστυνομική βία, απαντά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης μεταφέρεται στη Βουλή και έτσι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην ερώτηση με θέμα: «Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

Η συγγνώμη Μητσοτάκη για τα κρούσματα αστυνομικής βίας

«Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για την αστυνομική βία με τον πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση».

Στην αναφορά του στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ενισχύουμε ουσιαστικά τον Συνήγορο του Πολίτη για τέτοια περιστατικά» και αφού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως και κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, ζήτησε συγγνώμη από όλους όσους υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε:

«Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

Απευθυνόμενος στους νέους – όπως είπε – τόνισε «δεν κουνάω το δάχτυλο, ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε, δεσμεύομαι να κάνω την διακυβέρνηση φιλικότερη προς τον πολίτη».

Κάμερες σε αστυνομικούς και ψυχογραφικά τεστ για αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αστυνομία.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το πρόβλημα εκτροπών στη χρήση βίας από κρατικούς αξιωματούχους δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Είναι πρόβλημα παγκόσμιο και θα σας έλεγα ότι στην χώρα μας δεν έχουμε υπερβολικά τέτοια περιστατικά» ανέφερε κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ωστόσο παρά τα βήματα που έχουνε γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο, για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία»

«Θα υπάρχουνε λοιπόν συμπεριφορές οι οποίες είναι ανάρμοστές ανάμεσα στην πολύ καλή δουλειά που κάνει η αστυνομία» είπε ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας κατά των παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ. Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Αρχικά, όλες οι δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχους για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, θέλω την ξεκάθαρη άποψη σας κύριε Τσίπρα αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε με αυτή την πρόταση».

Δεύτερον, έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες όπως η γαλλική και η βρετανική για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ τα οποία είναι απαραίτητα για να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή στη βία που να τον καθιστά επικίνδυνο.

Τρίτον, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μια δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Τέταρτον, ο συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.

Play Video

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

 • Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη κατηγορώ
 • Σας επιστρέφω το κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία
 • Οχι μόνο καταδικάζω απερίφραστα τον άγριο ξυλοδαρμό του πολίτη στη Νέα Σμύρνη

Μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της επόμενης ημέρες

 • Ολοι πιστεύω ότι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του 27χρονου αστυνομικού
 • οι πολίτες κύριε Τσίπρα δεν επιζητούν μία αδιέξοδη κοκορομαχίες
 • επιζητούν λύσεις
 • Πάνω στην κούραση από τους περιορισμούς που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίοι κάποιοι θέλησαν να ανάψουν μία φωτιά
 • δεν είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του κορωνοϊού
 • Γαλλία και Γερμανία παρατείνουν τις απαγορεύσεις
 • Το πρόβλημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται
 • 1400 ΜΕΘ σήμερα από τις 457 που μας παραδώσατε
 • Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί
 • Στην 5η θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη σε σχέση με την ταχύτητα που γίνονται τα εμβόλια

Αυτό κάποιος δεν το χαρακτηρίζει παταγώδης αποτυχία. Τα στοιχεία είναι από τον ECDC

Είναι η πανδημία ένα ελληνικό φαινομενο;

Η Ελλάδα είναι στην 4η καλύτερη θέση. Εάν η πατρίδα ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 7.000 νεκρούς. Το πετύχαμε γιατί πήραμε έγκαιρα αυστηρά μέτρα και τα τήρησαν οι συμπολίτες μας. Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. Ακυρώνετε την προσπάθεια γιατρών, υγειονομικών και όλων των πολιτών Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε; Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και όμως εξακολουθείτε να το λέτε.

Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία

Τα ίδια είπατε και για την οικονομία. Λέγατε ότι θα είχαμε τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη. Είμαστε λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό όρο.

Με άλλα λόγια τα καταφέραμε καλύτερα και στην πανδημία και στην οικονομική κρίση, αλλά εσείς το βιολί σας. Μόλις χθες ανακοίνωσα 2,5 δις επιπλέον για στήριξη των επιχειρήσεων. Πώς το είπατε; Χάντρες στη μεσαία τάξη. Δεν ξέρω πραγματικά αν πιστεύετε ότι κανείς πιστεύει αυτά που λέτε, εχετε και ένα βεβαρυμένο παρελθόν σε αυτά που λέτε.

 • Η κοινωνία είναι κουρασμένη έχουμε όμως μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για χτίσουμε ένα τοίχος εμβολιασμού
 • Πρώτος εγώ κατανοώ τη αγωνία του εργαζομένου που δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του
 • Την αγωνία των νέων που δεν μπορούν να βγουν έξω
 • Την αγωνία του πρωτοετή φοιτητή
 • Την αγωνία των μαθητών της 3ης Λυκείου
 • Την αγωνιά της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της

Εσείς κύριε Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου, εσείς μπορεί να με βλέπετε ως εχθρό, αλλά ο εχθρός είναι ο κορωνοϊός και η κοινωνία χρειάζεται ενότητα, με αλληλεγγύη και ωριμότητα

Η συμπεριφορά ενός πολιτικού αρχηγού που είπε ότι δέχεται το ρίσκο για τις διαδηλώσεις

 • Επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες, στην πορεία της πανδημίας
 • Δεν χρειαζόμαστε καμία έρευνα πανεπιστημίου ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μαζικές συνάξεις είναι γεγονός υπερμετάδοσης για τον κορωνοϊό
 • Αν συμφωνείτε τότε θα πρέπει να πείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της ανθρώπινης ζωής
 • Οταν σήμερα ως πολιτικό κόμμα έρχεστε και ενθαρρύνετε τις συγκεντρώσεις, αναλαμβάνετε το ρίσκο να αυξηθούν τα κρούσματα και να ασκήσετε πιέσεις στο ΕΣΥ
 • προφανώς και οι συγκεντρώσεις δεν είναι ο μόνος λόγος αύξησης των κρουσμάτων

Δεν θα μιλήσω για κατηγορίες, θα σας προσάψω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και συνθήματα που κάποτε σε μία άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία

 • Επιλέγετε ουσιαστικά τη δημόσια υγεία ως ένα πεδίο δημόσιας δράσης
 • Δεν θα σας κάνει καλό, αλλά σίγουρα δεν κάνει καλό στη Δημοκρατίας
 • Γνωρίζετε ένα κόμμα αντιπολίτευσης που να στηρίζει τις δημόσιες αντιδράσεις
 • ολα είναι από περιθωριακές παρατάξεις. Απαντήστε

Απαράδεκτη συμπεριφορά ενός αστυνομικού σε ένα νεαρά. Ερευνάται από την αστυνομία, συνήγορο του πολίτη και δικαιοσύνη

Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας. Δεν εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Μόνο όταν ο ένστολος σέβεται τον πολίτη θα κερδίσει τον πολίτη. Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα λιγότερο.

 • Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία γιατί υπήρχε συνωστισμός.
 • Πού συχνά οι έλεγχοι γίνονται με ανοχή
 • οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας
 • Οταν βγάλουν τις στολές τους θα πάνε στις ίδιες γειτονιές να πιουν τον καφέ τους.
 • Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη για τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα όρια τους για να βοηθήσουν
 • Τα στοιχεία της υπόθεσης θα ερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες
 • Η υπόθεση Ινδαρέ δεν έχει τελεσιδικήσει
 • Η επιτροπή Αλιβιζάτου διερεύνησε σε περιστατικά της δικής σας διακυβέρνησης

ο κ.Αλιβιζάτος έγραφε: Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να πουν ότι είναι κανονικότητα η χρήση μολότοφ, η διαπόμπευση πρύτανη και οι καταλύψεις. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ.Τσίπρα;

Εαν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές της καταστάσεις τότε πιστεύω ότι η ένταση θα πέσει. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ.Τσίπρα;

Εσείς για όλα αυτά τα περιστατικά τι κάνατε;

 • Μας είπατε να διαλυθεί η ομάδα ΔΡΑΣΗ, εσείς επί δικών σας ημερών
 • πλειστηριασμοί άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ
 • ο ΣΥΡΙΖΑ ψέκασε τους διαδηλωτές και έβγαλε ανακοίνωση για αστυνομική βία
 • η ΕΦΣΥΝ πρώτη φορά και αριστερή καταστολή
 • Χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία για τη δική σας εικόνα
 • Κλείσατε την Ηρωδου Αττικού και ψεκάσατε τους συνταξιούχους
 • Ναι η αστυνομία έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μία σύγχρονη Δημοκρατίας
 • Είμαστε πια στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας
 • η χώρα έχει συνέχεια και το κράτος έχει συνέχεια
 • Οφείλω να ζητήσω συγνώμη από όλους για τα περιστατικά αστυνομικής βίας και επί δικών σας ημερών και δικών μας
 • ζητώ συγγνώμη από τους συνταξιούχους που η κυβέρνησή σας ψέκασε
 • Συμφωνείτε να μπουν κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς
 • τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίες για τα τεστ σε αστυνομικούς που μπορεί να έχουν ροπή στη βία
 • Α σας ενοχλούν κ.Βούτση τώρα οι κάμερες που θα δείχνουν τους μπαχαλάκηδες να ρίχνουν τις μολότοφ;!
 • Αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών

Συνήγορος του πολίτη με 10 στελέχη για να αντιμετωπιστεί η αστυνομική βία

Την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι μιλούν για τον κίνδυνο των συγκεντρώσεων κάποιοι αποδέχονταν το ρίσκο. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων Δυστυχώς αστοχήσαμε, αρχίσατε πάλι να κινητοποιείστε στις παρυφές του περιθωρίου…

 • με τη νεολαία σας να πουν την πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα
 • Ντροπή
 • η εικόνα της πρυτανείας στην κατάληψη που υπερασπιστήκατε με συνθήματα για τον Κουφοντίνα
 • Τρεις βουλευτές σας στήριξαν μία κατάληψη υπέρ του Κουφουντίνα
 • Και κατηγορείτε εμάς για διχασμό
 • Κάποιοι φαίνεται πως έχουν αλλεργία στον δημοκρατικό διάλογο
 • Κάποιοι με τον Κουφοντίνα προσπάθησαν να ξαναγράψουν παραποιημένη την ιστορία
 • Κάποιοι ποντάρουν πως οι σημερινοί 20αρηδες δεν ξέρουν τον Αρξαλιάν που δολοφόνησε ο Κουφοντίνας, ούτε τον Παύλο Μπακογιάννη.
 • Φτάσατε κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιοργανώσατε τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκανς.
 • Προχωρήσατε σε ένα κοινωνικό και υγειονομικό σαμποτάζ της χώρας

Αν ξέρατε τι θα ακολουθούσε και αναλάβατε το ρίσκο θα ήσασταν πολιτικά μοιραίοι. Βέβαια το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σας βρήκε απροετοίμαστους. Σας είχε προλάβει και το κάλεσμα της βουλευτού σας την κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ο Κυρίτσης απειλεί ότι κάθε μέρα θα έχουμε σκηνικά Νέας Σμύρνης. Πάντα θα υπάρχει ένας βουλευτής σας τι πραγματικά σκέφτεσαι. Στις προηγούμενες εκλογές σας έδωσε ο λαός 32% σας έδωσε την αποστολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δικαίωμά σας να γυρίσετε στο 3%, αλλά όχι να φέρνετε το διχασμό στην κοινωνία. Πείτε μας αν το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», το αφήνετε οριστικά πίσω.

Μητσοτάκης: Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

 «Σας επιστρέφω το κατηγορώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ,. Τσίπρας αναφορικά με τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας τόνισε ότι «αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση».

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης.

«Όλοι ανατριχιάσαμε με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού που έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιζητούν μια ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επιχειρείται να ανάψει μια φωτιά για να κάψει την ασφάλεια των πολιτών.

Για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα.

Για τα οικονομικά μέτρα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση. «Είμαστε καλύτερα από Ισπανία, Ιταλία» υπογράμμισε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες.

«Είπατε για χάντρες στην μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χάντρα στην μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της επιστροφής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρες; Δεν μπορώ να καταλάβω αν πιστεύετε αυτά που λέτε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κοινωνία είναι κουρασμένη αλλά έχουμε μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού. Είπε ακόμα ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του επαγγελματία, του νέου, του πρωτοετή φοιτητή, του 17χρονου και της 17χρονης, που αναρωτιούνται τι θα γίνει και δεν ήθελαν να περάσουν έτσι την τελευταία χρονιά στο σχολείο. Τη δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Η αγανάκτηση δεν πρέπει να είναι τυφλή. Εσείς μπορεί να με βλέπετε για εχθρό αλλά εγώ δεν σας βλέπω έτσι. Ο εχθρός είναι άλλους».

Οι συγκεντρώσεις

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να «ψαρέψει» στα θολά νερά της πανδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει νέες «πλατείες» και νέους «αγανακτισμένους».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά εν μέσω κοροναϊού συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο και συμβάλλοντας στην διασπορά του».

Καταδικάζω τη συμπεριφορά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη

Στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι ερευνάται ενώ υπογράμμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό και χωρίς να εξετάζει τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε.

Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή επικρατούσε συνωστισμός. Μια αποστολή που εμείς της έχουμε αναθέσει.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, αναφερόμενος στην επιτροπή Αλεβιζάτου διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με τα γεγονότα της αστυνομικής βίας.

Είπε ακόμα ότι «ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ.

Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Για κατάληψη στο ΑΠΘ

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριξε την κατάληψη στο ΑΠΘ, μια κατάληψη που στήριζε, όπως είπε την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Βρέθηκαν τρεις βουλευτές σας να υποστηρίξουν μια κατάληψη με αιτήματα υπέρ του Κουφοντίνα και έρχεστε και λέτε ότι εμείς υποδαυλίζουμε την ένταση», είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένα κόμμα που επαίρεται ότι είναι κινηματικό αγνοεί τι μπορεί να συμβεί όταν συμπορεύεται με κουκουλοφόρους. Αν ήξεραν τι μπορεί να ακολουθήσει -στη Νέα Σμύρνη -, τότε δεν είστε πολιτικά αφελείς, αλλά πολιτικά μοιραίοι», πρόσθεσε.

«Στις προηγούμενες εκλογές, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός σας έδωσε το 32%. Το προσβάλετε, επιστρέφοντας με ταχύτητα στο 3% του DNA σας. Δικαίωμά σας, αλλά δεν είναι δικαίωμά σας να επιστρέφετε την κοινωνία σε εποχές διχασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα σε νέους

Απευθυνόμενους στους νέους ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα κάνω φιλικότερο το πρόσωπο του κράτους και αποτελεσματικότερη τη διακυβέρνησή μας. Ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε. Οι νέοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να ξέρουν ότι μια ανάρτησή στο διαδίκτυο δεν έχει την απόλυτη αλήθεια».

«Μην βάλετε φωτιά στο δρόμο, αλλά στην σκέψη σας» κάλεσε τους νέους ο πρωθυπουργός, ενώ είπε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας δεν γίνεται να ακούγονται φωνές για επιστροφή στον διχασμό της δεκαετίας του ’50.

«Λύσαμε τις διαφορές μας με την Ιστορία εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε, ενώ είπε ότι η ΝΔ ήταν που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ο Παύλος Μπακογιάννης. «Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα της δημαγωγίας, να αλλάζουμε το όνομα των λέξεων» επισήμανε.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σας κατηγορώ ότι είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης

Για ενορχήστρωση της έντασης και καλλιέργεια διχασμού κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στην οικονομία, και υπογράμμισε ότι ενώ ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ασφάλεια, δημιούργησε καθεστώς ανασφάλειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κοινωνία είναι οργισμένη, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά από την κοινωνία. «Η κοινωνία είναι οργισμένη από την αποτυχία σας σε πανδημία και οικονομία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητά ενότητα, αλλά επιδιώκει τη σιωπή: «Φοβάστε αυτά που ενώνουν τους Έλληνες, είναι ενωμένοι στο ότι δεν εμπιστεύονται μία κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα. Έχετε απέναντι μία ολόκληρη κοινωνία που ασφυκτιά και χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ όποιον σας κάνει κριτική».

«Δεν μπορείτε πια, θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες», τόνισε, στο τέλος της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε όσους κακοποιήθηκαν από την αστυνομία τις τελευταίες μέρες αλλά και στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από χούλιγκαν την Τρίτη.

Δεν είναι φαινόμενα ανεκτά σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών.

Κύριε Μητσοτάκη. Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Αλλά για να σας κατηγορήσω. Σας κατηγορώ γιατί στη πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό. Σας κατηγορώ, όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις.

Σας κατηγορώ γιατί εν μέσω πανδημίας και κρίσης η κυβέρνησή σας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος

Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη. Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης σε προπαγάνδα.

Σας κατηγορώ γιατί όχι σε μία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικνύετε μια απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία, παραβιάζοντας ανέμελα και προκλητικά τα σκληρά μέτρα που εσείς επιβάλλετε στους πολίτες. Γιατί με τη στάση σας αυτή υπονομεύσατε την εμπιστοσύνη του πολίτη όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά και απέναντι -κι αυτό είναι τραγικό- στους επιστήμονες, πίσω από τους οποίους κρύβετε την ολιγωρία και την ανικανότητά σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη.

Υποσχεθήκατε ασφάλεια, αυτό που προκαλέσατε είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας.

Και σας κατηγορώ γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Μια κοινωνία που είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας αλλά και από την υποκρισία σας κε Μητσοτάκη. Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Δε φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους. Και να δημιουργείτε στους πολίτες την αίσθηση ότι βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας. Στις γειτονιές τους και στα σπίτι τους.

Μας είπατε ότι η οργή δεν οδηγεί πουθενά. Θα συμφωνήσουμε. Γιατί υπάρχει όμως αυτή η οργή αναρωτηθήκατε; Γιατί ενώ έχετε αποτύχει παταγωδώς, δεν έχετε την ευθιξία να πείτε μια συγνώμη, να αναλάβετε μια ευθύνη. Γιατί την ώρα που κυνηγάτε τους πολίτες και επιβάλλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα, εσείς βολτάρετε ανέμελα στην Πάρνηθα και γλεντάτε στην Ικαρία. Γιατί τόσους μήνες όλο λέτε ότι πετύχατε ότι τα κάνετε όλα τέλεια όλο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Και κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυρέων. Αυτή την οργή να φοβάστε.

Και το χειρότερο είναι ότι αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν είναι οι «υπερβολές» κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.Είναι η στρατηγική σας επιλογή. Γιατί και άλλες φορές υπήρξαν πράγματι υπερβολές από επίορκους αστυνομικούς, που καταδικάστηκαν όμως αμέσως από την πολιτική ηγεσία. Ενώ εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη. Έστω από το στόμα του υπουργού. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του. Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κύριε Μητσοτάκη; Και αναρωτιέμαι πως γίνονται ορισμένα πράγματα: Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Περίεργο αυτό το επιτελικό κράτος.

Αλλά το χειρότερο από όλα, αυτό για το οποίο πιο πολύ από όλα σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης. Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντι να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντι να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια. Και ενώ το βράδυ πια, κινδύνευσε ένας αστυνομικός από την αγριότητα όχι των ειρηνικών διαδηλωτών – και το ξέρατε- Ούτε καν των συνήθως υπόπτων αντιεξουσιαστών – και το ξέρατε- Εσείς επιλέξατε να κάνετε ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Εμείς όμως κύριε Μητσοτάκη, σε αντίθεση με εσάς που δε βρήκατε ακόμη μια λέξη να πείτε για την αστυνομική βία, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ρητά και απερίφραστα καταδικάσαμε την επίθεση στον αστυνομικό. Ζητώντας να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της έντασης. Εσείς, ρητά καταδικάσατε μόνο τη μία πλευρά και τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες. Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση. Γιατί αποδεικνύετε ότι δε σας ενδιαφέρει και δεν είστε σε θέση να εγγυηθείτε την ακεραιότητα και την ασφάλεια, ούτε των πολιτών ούτε των αστυνομικών. Παρά μονάχα σας ενδιαφέρει να συκοφαντήσετε τους αντιπάλους σας. Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού.

Εσείς δεν επιδιώκετε την ασφάλεια. Εσείς σπέρνετε το φόβο και την ανασφάλεια. Και σχεδόν παντού προκαλείτε. Με βίαιες παρεμβάσεις, απρόκλητες παρεμβάσεις, εκεί που δεν υπάρχει κανένας λόγος. Όπως για παράδειγμα χθες με την έφοδο στο ΑΠΘ, δήθεν για λύση μιας κατάληψης, ενώ είχε ήδη από τη προηγούμενη ημέρα ανακοινωθεί η απόφαση των φοιτητών να αποχωρήσουν λίγες μόνο ώρες αργότερα από την έφοδο της αστυνομίας. Άρα γιατί το κάνατε; Για να προκαλέσετε το κάνατε. Γιατί έχετε στρατηγική την ένταση και όχι την ομαλότητα. Για αυτό το κάνατε.

Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους. Κι αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα. Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν την ταινία “Joker”. Όταν το Δεκέμβρη του 2019, μαινόμενοι άνδρες της ΔΡΑΣΗ έμπαιναν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, τον έδεναν πισθάγκωνα, του έβαζαν κουκούλα και τον βασάνιζαν. Όταν τον περασμένο Φλεβάρη, άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο έσπαγαν αμάξια και έβριζαν τους κατοίκους αποκαλώντας τους τουρκόσπορους. Όταν η αστυνομία τον Οκτώβρη, ξυλοκοπούσε και προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών στο Μαρούσι, τους οποίους κρατούσε επί τέσσερις μέρες φυλακισμένους στη ΓΑΔΑ σαν κοινούς εγκληματίες. Όταν τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στον Βόλο, ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού από άνδρες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ και ένα μήνα μετά άφηνε την τελευταία του πνοή. Όταν το Μάϊο η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια σε νέους και νέες που απλά κάθονταν στις πλατείες στην Αγ. Παρασκευή, την Κυψέλη, την Καλλιθέα και την Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης Όταν άνδρες των ΜΑΤ το Νοέμβρη, ψέκαζαν πεντάχρονο παιδί με τη μητέρα του σε έφοδό τους σε καφετέρια στο Γαλάτσι. Όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους χιλιάδες ανθρώπους που γιόρταζαν μια σπουδαία δημοκρατική νίκη της κοινωνίας μας, την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Στήσατε μια επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας και θέσατε επικεφαλής έναν πανεπιστημιακό, τον κο Αλιβιζάτο. Αυτή η επιτροπή όπως μάθαμε πρόσφατα από τον ίδιο, δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Γιατί μετά την υπόθεση Ινδαρέ, όπως ο ίδιος ο κος Αλιβιζάτος περιγράφει στο βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε, αντιλαμβανόμενος ότι ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας. Και όταν είδε ότι η αστυνομία του κου Χρυσοχοίδη όχι μόνο δε ζητά συγνώμη από τον Ινδαρέ αλλά επιπλέον τον κατηγορεί και για συμπαιγνία με τους καταληψίες, αποφάσισε να επισπεύσει τη κατάθεση του πορίσματός και να παύσει τη λειτουργία της.Έκτοτε ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ούτε να ρωτήσει ούτε να απαντήσει στην Επιτροπή. Ήταν προφανώς μιας χρήσης. Σπεύσατε όμως προχθές και κατόπιν της ερώτησής μου να τον φωνάξετε στο Μαξίμου. Και ώς εκ θαύματος μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και η απάντηση στο πόρισμά του. Μόνο που η απάντηση έχει προχθεσινή ημερομηνία και συντάχθηκε ένα χρόνο μετά, μόνο και μόνο για να μη εξευτελιστείτε.

Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο. Και μετά τους ρίχνετε στο πλήθος όπως βολεύει την πολιτική σας ατζέντα. Και θέλω να μου απαντήσετε ειλικρινά: Πιστεύετε ότι έτσι οι πολίτες νιώθουν ασφαλείς; Νιώθει ασφάλεια μια οικογένεια σε μια γειτονιά της Αθήνας όταν βλέπει αυτές τις εικόνες; Νιώθει ασφάλεια μια ολόκληρη γενιά που την έχετε βάλει στο σημάδι και τη χτυπάτε ανελέητα; Το πρωί στα πανεπιστήμια, τα μεσημέρια στα πάρκα και τα βράδια στις γειτονιές; Αλήθεια, πού πάτε έτσι τη χώρα κ. Μητσοτάκη; Στα βράχια τη πάτε. Σας το λέω ευθέως.

Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι όταν μιλάτε για ενότητα, μιλάτε υποκριτικά.

Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι όταν μιλάτε για ενότητα, μιλάτε υποκριτικά. Σε μια δημοκρατία, ενότητα δεν είναι η αποδοχή της επιθυμίας του ενός. Αλλά εσείς δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή.

Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό. Γιατί στην πραγματικότητα φοβάστε αυτά που σήμερα ενώνουν τους Έλληνες. Φοβάστε αυτό που για τόσους μήνες προκαλέσατε. Γιατί ξέρετε σε τι είναι ενωμένοι σήμερα οι Έλληνες; Στο ότι δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που τα έχει κάνει θάλασσα στην πανδημία. Στο ότι τους προσβάλλει η εικόνα ενός πρωθυπουργού να σπάει το lockdown για γλέντια και βόλτες. Στο ότι πιστεύουν πως τα μέτρα στήριξης είναι ανύπαρκτα. Στο ότι εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άσχημη και θα χειροτερέψει. Στο ότι δεν εμπιστεύονται τα περισσότερα ΜΜΕ, γιατί τα θεωρούν φερέφωνα της κυβέρνησης. Στο ότι δεν θέλουν να μετατραπούν οι γειτονιές τους σε Καμπούλ από την ανεξέλεγκτη δράση φανατισμένων αστυνομικών και χουλιγκάνων.

Και τι απαντάτε σε όλα αυτά κυριε Μητσοτάκη; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιον σας κάνει κριτική. Γιατί παντού βλέπετε δικούς μας και δικούς σας. Η κοινωνία όμως δεν είναι έτσι. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα. Δεν είμαστε στην Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Δεν χωρίζονται οικογένειες, επειδή ο ένας είναι αριστερός και ο άλλος δεξιός. Η ελληνική κοινωνία είναι μια άλλη κοινωνία από αυτή που προσπαθείτε να την κάνετε να μοιάσει. Είναι μια κοινωνία που ξεπέρασε τους διχασμούς δεκαετιών για να πάει ένα βήμα παραπέρα. Και σε αυτό μεγάλη συνεισφορά είχε όλος ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος από όλες τις παρατάξεις.

Να δούμε τέλος, πως θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε βάσεις σύγχρονες και ευρωπαϊκές την αστυνομία μας. Με την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών. Με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του. Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο. Αυτά βασανίζουν τους ανθρώπους σήμερα, κύριε Μητσοτάκη. Και σε αυτά δεν έχετε να τους πείτε τίποτα. Αντί να δίνετε λύσεις, φορτώνετε την κοινωνία με νέα προβλήματα.

Κύριε Μητσοτάκη δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία. Αποτύχατε στην οικονομία. Και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Δεν θα περάσει αυτό. Γιατί δεν απευθύνεστε σε άβουλους ανθρώπους. Απευθύνεστε σε πολίτες που κρίνουν πάντα από αυτά που ζουν. Και σήμερα ζουν μέσα σε ένα ασφυκτικό καθεστώς που πρέπει γρήγορα να τελειώσει. Δεν μπορείτε πια και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε μεγαλύτερη ασφυξία από αυτή που ήδη έχετε προκαλέσει. Η ενότητα του λαού μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ενότητα που χτίζει εδώ και ένα χρόνο η κοινωνία μας:

Με τη στήριξη των νέων στους μεγαλύτερους. Με την τήρηση των μέτρων προστασίας. Με τη δημοκρατική εγρήγορση απέναντι στην αυθαιρεσία. Με τη βοήθεια στον συνάνθρωπο. Με την ευθύνη να κρατήσουμε τη χώρα όρθια για την επόμενη μέρα. Δεν μπορείτε πια. Αλλά εμείς έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα, να τη διαφυλάξουμε. Και θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος.

Πηγή: in.gr/ iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged