Νέο Νομοσχέδιο για εργασιακά και 8ωρο – Σφοδρή κόντρα Χατζηδάκη – ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Σφοδρή κόντρα Χατζηδάκη – ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακό ν/σ και 8ωρο. Με αμείωτη ένταση και βαρείς χαρακτηρισμούς συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και το οκτάωρο.

Για «τερατώδη ψέματα» κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εργασίας, ενώ η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον κατηγόρησε για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Χατζηδάκης: Ή άσχετοι ή ψεύτες χωρίς χαλινάρι όσοι μιλούν για κατάργηση του 8ωρου

Τη θέση πως όσοι μιλούν για κατάργηση του 8ωρου με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι είτε παντελώς άσχετοι είτε ψεύτες χωρίς χαλινάρι διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.

«Αυτοί που μιλούν για επερχόμενη κατάργηση του οκταώρου ξεχνούν ότι είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης.

Όσοι τα λένε ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Χατζηδάκης.

«Βάση όπως σε όλη την Ευρώπη είναι το οκτάωρο.

Μπορείς να δουλέψεις παραπάνω από οκτώ ώρες στην περίπτωση των υπερωριών με συμφωνία του εργοδότη με τον εργαζόμενό του.

Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια και δε νομίζω ότι κανείς διανοήθηκε να πει ότι με αυτό τον τρόπο καταργείται το οκτάωρο.

Έτσι δεν είναι;

Τόσα χρόνια που εφαρμόζονται οι υπερωρίες δεν άκουσα εγώ κανένα κόμμα ούτε αριστερό ούτε δεξιό πουθενά να λέει ότι καταργείται το οκτάωρο.

Ούτε και τώρα το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό παραμένει.

Θα δοθεί η δυνατότητα να πάμε στις 150 ώρες που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

Το σημαντικότερο είναι ότι θεσπίζουμε ένα τρόπο για να ελέγχονται όλα αυτά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «όλη η συζήτηση γίνεται για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που είναι νόμος ο οποίος ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και τον οποίο «πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον άγγιξε».

Διευθέτηση χρόνου εργασίας

«Αυτή είναι η μία δυνατότητα του εργαζόμενου με τις υπερωρίες.

Η άλλη δυνατότητα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Αυτό που έχουν υπογράψει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Τι είναι αυτό;

Η δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος αν το θέλει να μπορέσει να έχει παραπάνω χρόνο στη διάθεσή του για λόγους που σχετίζονται με την οικογένειά του κλπ ένας εργαζόμενος μπορεί να θέλει να πάρει παραπάνω άδεια ή να θέλει να δουλέψει παραπάνω ώρες ή μπορεί να θέλει να κάθεται τις Παρασκευές.

Ποιος είμαι εγώ, ποιοί είστε εσείς, ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πούμε σε αυτό τον εργαζόμενο όχι θα δουλεύεις ακατέβατα πέντε ημέρες την εβδομάδα και δεν μας ενδιαφέρουν οι επιλογές σου, τα παιδιά σου, ούτε τίποτα άλλο;» διερωτήθηκε ο κ.Χατζηδάκης.

Ξενογιαννακοπούλου: Ο Χατζηδάκης ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη με αφορμή σημερινές του δηλώσεις για τα εργασιακά εξαπολύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία τον κατηγορεί ότι ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

«Ο κ.Χατζηδάκης, προφανώς θορυβημένος από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και την δυναμική αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, με τις σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Ο Υπουργός Εργασίας και η κυρία Πελώνη, όλες τις προηγούμενες μέρες, κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά την αντιπολίτευση ότι διαδίδουν fake news σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Μόνο που τις προθέσεις αυτές ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης με ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ τις ανέπτυξε με σαφήνεια, και ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης τις επαναλαμβάνει στους συνεχείς τηλεοπτικούς μονολόγους του, προβάλλοντας την ανάγκη θέσπισης ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους.

Σήμερα μάλιστα έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και την ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε.

Δύο τινά συμβαίνουν.

Είτε ο κ.Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί.

Εάν ισχύει το πρώτο να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεση του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας.

Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ» αναφέρει σε ανακοίνωση της η κα.Ξενογιαννακοπούλου.

Τα ερωτήματα προς Χατζηδάκη

«Ταυτόχρονα, ο κ.Χατζηδάκης οφείλει να απαντήσει:

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;

Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021;

Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;

Οι δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη και του κ.Χατζηδάκη αποτελούν κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελος τους.

Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή, και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα!

Την απάντηση την έδωσαν χθες οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που με τη μαζική τους παρουσία έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκει να επιβάλλει!» επισημαίνει η κα.Ξενογιαννακοπούλου.

Υπουργείο Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τη σοβαρότητα

«Τόσον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργείται το 8ωρο. Γι’ αυτό άλλωστε διαδήλωσαν χθες. Σήμερα, πλέον, δηλώνουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις που κατήγγειλαν, όπου υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι μια χαρά. Από τη δήθεν κατάργηση του 8ωρου στην πραγματική κατάργηση της σοβαρότητας».

Αυτό επισημαίνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged