Νέοι κανόνες στο ΙΕΠ του κου Ιωάννη Αντωνίου: Χέστηκε η φοράδα στ’ Αλώνι

ΥΠ.ΠΕ.Θ
Μοιραστείτε το:

Η είδηση είναι γνωστή, αλλά να με συγχωρείτε «χέστηκε η φοράδα στ’αλώνι» με το άκουσμά της… και όχι μόνο μία φορά αλλά πολλαπλώς!!!

Έγινε  λέει, -σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας-, σύσκεψη  στο κτίριο της Ανδρέα Παπανδρέου στο Μαρούσι, αμέσως μόλις  διογκώθηκε  το κίνημα των δημοσίων αντιδράσεων για τα απαράδεκτα από κάθε άποψη βίντεο της Προγεννητικής Αγωγής, που διανεμήθηκαν στα σχολεία, προς  επιμόρφωση των μαθητών, φυσικά μετά από έγκριση του ΙΕΠ.

Όπως, δε συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα,  βρέθηκαν άμεσα οι ένοχοι και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά  προκειμένου  να  παραδειγματιστούν και όλοι οι υπόλοιποι. Ναι, ένοχοι βρέθηκαν οι δύο «ανώνυμες» εισηγήτριες που αποπέμφθηκαν άμεσα με εντολή της κας Κεραμέως, ως ποινή για το σύστημα του ΙΕΠ.

Προσοχή… όχι δεν αποδόθηκε καμία μομφή στο ΙΕΠ και στην υπό την διοίκηση του «ανανεωτή» των πάντων  συνταξιούχου Ιωάννη Αντωνίου διοίκησής του. Βλέπετε πέραν των άλλων κληρονομικών «αμαρτημάτων» που ταλανίζουν τον ποιο κομβικό, -όπως έχει αποδειχθεί-, αυτόνομο οργανισμό  του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι και το απεχθές φαινόμενο να διοικείται από την ίδρυσή του  από ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ,  ενίοτε και με επαναληπτική τοποθέτησή τους σε κρίσιμες θέσεις διοίκησης, όπως, -ενδεικτικά αναφέρονται-, ο σημερινός πρόεδρός του Ιωάννης Αντωνίου και οι Ομότιμοι (συνταξιούχοι) καθηγητές ΑΕΙ που στελεχώνουν  σημαντικές Επιτροπές του.

Αναφερθήκαμε βέβαια, στις δύο εισηγήτριες, που ως άλλες Ιφιγένιες, θυσιάσθηκαν ως εξιλαστήρια θύματα, για  την δικαίωση της διοίκησης του ΙΕΠ και κυρίως του Προέδρου του και της υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως που τον έχει τοποθετήσει  εξυμνώντας την «σπουδαία», όπως ανέφερε τότε διαδρομή του…

Μία δεύτερη και πολύ σημαντική ενέργεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να ληφθούν  μέτρα μη επανάληψης  του ατυχούς φαινομένου έγκρισης ακατάλληλων  εκπαιδευτικών υλικών και παιδαγωγικών εργαλείων, είναι η ελληνικότατη δράση, αυτή της άμεσης σύσκεψής για την εξαγωγή συμπερασματικής κρίσης και λήψης των κατάλληλων μέτρων….

Όπως σημειώνεται ως συγκλονιστική είδηση που είδε το φώς της δημοσιότητας: «Μετά την υπόθεση των αναχρονιστικών βίντεο της ΜΚΟ «Προγεννητική Αγωγή», η υπουργός συγκάλεσε συνάντηση με την υφ. Παιδείας Ζέττα Μακρή, τον ΓΓ Αλέξανδρο Κόπτση και τα μέλη του ΔΣ του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)». Και φυσικά  η είδηση είναι ότι  μετά από αυτά τα νέα «χέστηκε η φοράδα στ’αλώνι» για πρώτη φορά…., -«φυσικά από την χαρά της»-, γιατί το Παιδείας πήρε το πρώτο σοβαρό μέτρο για την περίσταση…

Στην σύσκεψη, όπως αναφέρετε, συμμετείχαν η αφανών εργασιών υφυπουργός κα Μακρή που δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα για το ΙΕΠ, παρά μόνο να υπογράφει τα σοφά πορίσματα και τις  προτάσεις του, φυσικά χωρίς καμία αντίδραση, και ο ισορροπιστής  των πολιτικών κομματικών τάσεων και κομματικών στελεχών έναντι της κοινωνίας, δάσκαλος κος Κόπτσης, Γ.Γ. του υπουργείου, αν και ούτε αυτός είχε και έχει κάποια αρμοδιότητα που να αγγίζει το ΙΕΠ.

Τα  συγκλονιστικά πορίσματα (και αποφάσεις) της σύσκεψής…

Στην ιστορία έχει μείνει η ρήση του Βαμβακούλα, ταπεινού κατά τα άλλα, αλλά πολύ ικανότατου ποδοσφαιριστή για την  αντιμετώπιση προβλημάτων της δημόσιας ζωής από το κράτος: «Στην Ελλάδα, όταν θέλεις να  λύσεις κάποιο σημαντικό πρόβλημα ή να αντιμετωπίσεις κάποια προβληματική  κατάσταση, κάνεις το αυτονόητο: φτιάχνεις μία Επιτροπή».

Σύμφωνα, με όσα είδαν το φώς στα Social Media, αλλά και στα κανονικά ΜΜΕ, τα αποτελέσματα της σύσκεψης της Επιτροπής ήταν πάρα «πολύ σημαντικά» και ειδικότερα:  

«Αλλάζει, με παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, το πλαίσιο εξέτασης και έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Επίσης η κα υπουργός ζήτησε:

 • Την άμεση τροποποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση του ελέγχου κατά την εξέταση και έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος.
 • Την επανεξέταση του στελεχικού δυναμικού του ΙΕΠ που συμμετέχει στις διαδικασίες έγκρισης των εν λόγω προγραμμάτων.»

Είναι η χρονική στιγμή που  «Χέστηκε για δεύτερη φορά η φοράδα στ’αλώνι», αυτή την φορά από την συγκίνηση, αφού η Υπουργός Παιδείας δεν ζήτησε την άμεση παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης του ΙΕΠ για το χάος στην λειτουργία του, αλλά «ορθώς» ζήτησε «την επανεξέταση του στελεχικού δυναμικού του ΙΕΠ που συμμετέχει στις διαδικασίες έγκρισης των εν λόγω προγραμμάτων». Προσοχή, η κα Υπουργός δεν ζήτησε  την επενεξέταση όλου του στελεχικού δυναμικού του ΙΕΠ, αλλά μόνο όσων συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές του, δηλαδή αυτών που έχουν κατά έργο διάθεση σ’αυτές, όχι, όμως, των μόνιμων στελεχών του, μην υπάρξει κανένα ατύχημα και βγούν στον αέρα τα τέρατα και σημεία όχι μόνο της επιλογής τους, αλλά και του επαγγελματικού βίου τους…

Φυσικά, όλα αυτά είναι κάτι πολύ σύνηθες στο Ελληνικό Δημόσιο, πόσο μάλλον στο ιδιόρρυθμο διοικητικά ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που πάντα  εξυψώνει τους έχοντες την απόλυτη ευθύνη «κακοποιητές» της κοινής αλλά και της υπηρεσιακής λογικής, αυτούς που ανακράζουν πάντα «όλοι σας θα πολεμήσετε και όλοι μας θα δοξασθούμε»…

Ποιο σύνηθες, ομολογούμε, είναι αυτό που έκανε τη ταλαίπωρη «Φοράδα να χεστεί για τρίτη φορά στ’αλώνι»… Ανακοινώθηκε  ως δημόσια είδηση ότι ταυτόχρονα με την σύσκεψη της υπουργικής Επιτροπής ή έστω αμέσως μετά από αυτή λέμε εμείς ως στήλη, το Δ.Σ. του ΙΕΠ αποφάσισε, εντός του πλαισίου  των προαναφερθέντων υπουργικών προτροπών προς αυτό τα εξής:

 • «Σε επίπεδο διαδικασίας, κάθε σχετική αίτηση από φορέα θα ελέγχεται από δύο τουλάχιστον εισηγητές. Στη συνέχεια θα ακολουθεί εξέταση και έλεγχος από τον προϊστάμενο του Τμήματος και τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο.
 • Σε κάθε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου, θα εξετάζονται το μέγιστο 20 εισηγήσεις σχετικά με αιτήσεις φορέων.
 • Το υλικό των αιτήσεων προς έγκριση θα κοινοποιείται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το αργότερο μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση, κατά την οποία θα συζητηθεί.
 • Δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων έγκρισης προγραμμάτων μετά το τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους.
 • Σε περίπτωση αιτήματος επανέγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος ή υλικού, θα υποβάλλεται εκ νέου όλο το υλικό, και όχι μόνο οι αλλαγές ή τυχόν προσθήκες.
 • Θα υπάρξει στοχευμένη επιμόρφωση, όσον αφορά στις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος.
 • Εντός της εβδομάδας, θα ληφθούν αποφάσεις για θέσεις ευθύνης σε τομείς έγκρισης των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.»

Είναι συγκλονιστικά τα συμπεράσματα  αυτών των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΙΕΠ, που είναι άγνωστο σε ποιο χώρο και χρόνο συνεδρίασε, αν και μη ορθώς σκεπτόμενοι παρατηρητές της λειτουργίας του αναφέρουν  ως μύθο  ότι  «πιθανόν πρόκειται για ευχολόγιο του «στριμωγμένου στα κάγκελα» Προέδρου του» με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν από τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης τα οποία φυσικά δεν έχουν κανένα λόγο να έλθουν σε κόντρα τόσο με τον Πρόεδρο, όσο και με την Υπουργό…

Δεν θα σχολιάσουμε όλο αυτό το «ραπόρτο» που φαίνετε ότι υπαγορεύθηκε  ως υλικό πυρόσβεσης της τερατώδους αστοχίας της διοίκησης στην έγκριση  των «βίντεο της Προγεννητικής Αγωγής» και της απόσεισης κάθε ευθύνης από τις πλάτες και τα γραφεία  των μελών της διοίκησης και των πολύπειρων και διαχρονικών προϊσταμένων Τμημάτων  του Ινστιτούτου, παρά μόνο σε τρία σημεία…:

α) «Εντός της εβδομάδας, θα ληφθούν αποφάσεις για θέσεις ευθύνης σε τομείς έγκρισης των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.» Πολύ γρήγοροι είναι οι κύριοι και οι κυρίες του διοικητικού Συμβουλίου γι’αυτή την δράση ευθύνης τους σύμφωνα με  τον κανονισμό λειτουργίας του ΙΕΠ, εκτός βέβαια αν οι σχετικές αποφάσεις ληφθούν κατά την συνήθη πρακτική του ΙΕΠ, από ένα και μοναδικό πρόσωπο…

β) «Σε επίπεδο διαδικασίας, κάθε σχετική αίτηση από φορέα θα ελέγχεται από δύο τουλάχιστον εισηγητές. Στη συνέχεια θα ακολουθεί εξέταση και έλεγχος από τον προϊστάμενο του Τμήματος και τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο.» Το ερώτημα είναι αν πάλι σε περίπτωση αστοχίας «αποπεμφθούν» οι δύο εισηγητές και ΄λοι όσοι συμμετέχουν στο δένδρο της έγκρισης. Επίσης  ποιο κρίσιμο είναι το ερώτημα «γιατί αυτή η δομή εγκριτικής ομάδας δεν είχε επιλεγεί μέχρι τώρα». Μήπως, λέμε εμείς ως στήλη, μήπως  εξυπηρετούσε καταστάσεις και ο νοών νοείτω…

γ) «Σε κάθε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου, θα εξετάζονται το μέγιστο 20 εισηγήσεις σχετικά με αιτήσεις φορέων.» Φοβερή διαπίστωση και πιστοποίηση ικανοτήτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ. Και μόνο για τον χρόνο που θα καταναλώσουν προκειμένου  να εξετάσουν  20 εισηγήσεις για έγκριση αιτήσεων  εκπαιδευτικού υλικού, αξίζουν τον σεβασμό όλων…. Φυσικά εκτός της περίπτωσης   να μην υπάρχει καμία συζήτηση για τα πλην και συν κάθε πρότασης…. Ή έστω  της συζήτησης και της διατύπωσης τυχόν αποριών για   τις εισηγητικές εκθέσεις  κάθε αιτήματος…;

Με βάση τα ποιο πάνω, γίνεται απόλυτα κατανοητό, στον αναγνώστη του παρόντος γιατί η «Φοράδα χέστηκε για τέταρτη φορά στ’αλώνι» του υπουργείου Παιδείας….

Το σύστημα και η σαθρότητά του…

Και για να εξηγηθούμε ως στήλη: Το σύστημα έγκρισης  κάθε είδους δράσης του ΙΕΠ, όπως επίσης και έγκρισης κάθε αιτήματος για προμήθεια ή δωρεάν παραχώρηση  εκπαιδευτικού υλικού, πολύ περισσότερο δε εκπαιδευτικών βιβλίων και πολυμέσων είναι σαθρό και δομημένο πάνω σε ιδεοληψίες «σοφών» στελεχών, πέρα από την δημόσια νομιμότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τους νόμους του κράτους, τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και της Αναλογικότητας και της καινοτομίας των ιδεών. Απότε4ρος στόχος αυτής του σκόπιμα  δομημένου συστήματος, στο οποίο κυριαρχούν οι συνταξιούχοι «ειδικοί» είναι ο απόλυτος έλεγχος των αποτελεσμάτων και της κατεύθυνσης, άσχετα αν η υπουργός, η/ο κάθε υπουργός από την εποχή της Διαμαντοπούλου επαίρονται για  το καινοτομικό εκπαιδευτικό έργο του Ινστιτούτου…

Μία πολύ προσεκτική ματιά  στην δομή του         ΙΕΠ και των στελεχών του, καταδεικνύει του λόγου του αληθές, με ποιο χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό πεδίο το Τμήμα Επαγγελματικής» για να μην αναφερθούμε σε άλλο, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μία συγνωστή διδασκόμενη ειδικότητα, με τους φιλολόγους να υπερισχύουν αριθμητικά, σε σημείο που να αποτελούν την κρίσιμη μάζα για  την έγκριση προγραμμάτων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Κατασκευών, Νοσηλευτικής, κλπ. Τα τραγικά αποτελέσματα φαίνονται και πιστοποιούνται στην πράξη, παρά την διαρκή άρνηση που επιδεικνύουν σ’αυτό  οι επιλεγμένοι στο δένδρο διοίκησης  του Εκπαιδευτικού συστήματος και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που δίνει και τον ρυθμό…

Το ανεξέλεγκτο του ΙΕΠ και οι «καυτές πατάτες» στις μασχάλες της ηγεσίας του Υπουργείου…

Δυστυχώς για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις χιλιάδες μαθητών και εκπαιδευτικών, το θέμα  των βίντεο της Προγεννητικής Αγωγής, που έσκασε δυσμενώς για την πολιτική φήμη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, υποχρεώνοντας την κα Κεραμέως να απολογηθεί γι’αυτό, δεν είναι το μοναδικό που αντιμετώπισε και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η κα Κεραμέως και οι συν αυτή στην πολιτική ηγεσία του Παιδείας… Ουσιαστικά αυτό που έρχετε  αποτελεί μία καταιγίδα η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει τα όσα μύρια συνέβησαν  επί θητείας των προηγούμενων Υπουργών. Αναλυτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό και  διαχειριστική υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης στην προμετωπίδα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν… Αλλά γι’αυτά  σύντομα οι πρώτες ειδήσεις, εδώ στο Vukentra…

Κλείνοντας τρεις πολύ σημαντικές ερωτήσεις… που χρήζουν απάντησης από την Διοίκηση του ΙΕΠ και την κα Υπουργό:

α) Τι  μέλλεσθαι γεννάσθαι με την Τράπεζα Θεμάτων, τον τρόπο επιλογής  των θεμάτων ανά μάθημα και  της κατάταξής τους ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας…

β) Τι  μέλλεσθαι γεννάσθαι με την συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων και παραγωγή  εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά δε για τις προδιαγραφές  συγγραφής ή επιλογής τους…

γ) Τι  μέλλεσθαι γεννάσθαι με τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των συνταξιούχων εκπαιδευτικών που  πλημμυρίζουν  το κτίριο του ΙΕΠ σε θέσεις κλειδιά μάλιστα…

δ) Τι  μέλλεσθαι γεννάσθαι με τα «μόνιμα» στελέχη του ΙΕΠ που παρουσιάζονται ως αναμάρτητα  για οποιαδήποτε αστοχία  παρουσιάζεται στην λειτουργία και την παραγωγή έργου..

Ο Πρόεδρος και τα πεπραγμένα του…

Κλείνοντας το παρόν σημείωμα, να θυμίσουμε ότι ο κος Ιωάννης Αντωνίου, σημερινός Πρόεδρος του ΙΕΠ δεν είναι άμοιρος και κυρίως «παρθένος»  ευθυνών για το σημερινό μπάχαλο  που επικρατεί διοικητικά και όχι μόνο στο Ινστιτούτο, αφού συνετέλεσε σ’αυτό ως μέλος της διοίκησής του, το 2013-15 και μάλιστα πριν την συνταξιοδότησή του.. την ίδια χρονική περίοδο που όπως ο ίδιος  καταγράφει στο βιογραφικό του κατείχε άλλες τρεις πολύ σημαντικές θέσεις… στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα… Η στήλη δηλώνει ευθαρσώς  ότι δεν διαθέτει στοιχεία  για το να η κατάληψη τριών σημαντικών θέσεων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι προϊόν κομματικής ή πολιτικής καμαρίλας, αυτό που έχει όμως την σημασία του είναι ότι οι δύο απ’ αυτές τις θέσεις ήταν κατά το κοινώς λεγόμενο «απευθείας ορισμοί των υπουργών Παιδείας  εκείνης της εποχής… ενώ  ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή του συνέχισε να παρέχει  επ’αμοιβή υπηρεσίες σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ταυτόχρονα με την θητεία του στον Ιδιωτικό εκπαιδευτικό Τομέα…

Το ότι ο κος Αντωνίου, σημερινός Πρόεδρος του ΙΕΠ διαθέτει εκπαιδευτικά προσόντα κανείς δεν το αμφισβητεί, πόσο μάλλον αφού  του τα αναγνώρισε και ο ιδιωτικός Τομέας, ορίζοντας τον αμέσως μετά την συνταξιοδότησή του,  -φυσικά επ΄αντιμισθία-, ως Διευθυντή Εκπαίδευσης Νέας Γενιάς Ζηρίδη, την περίοδο 2015-2017, αν και εκ των πραγμάτων φαίνεται να ατύχησε αφού την περίοδο αυτή  η ιδιοκτησία των Σχολών Ζηρίδη, αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων της…

Σε κάθε περίπτωση και για να μην τον αδικήσουμε, προσεχώς, ας ανακοινώσει ο ίδιος, πέραν του επίσημου βιογραφικού του, ποιες συμμετοχές και με ποιες συνολικές αποδοχές είχε στο ΙΕΠ και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματά του, από την ίδρυσή του ή μάλλον από το 2013, όταν ορίσθηκε στην διοίκησή του και μέχρι σήμερα…

Για τα υπόλοιπα,  σε προσεχή σημειώματα της στήλης, που δηλώνει ότι μιλούσε, μιλά και θα μιλά τη «γλώττα της αλήθειας»… Το αν αυτό θα τύχει επεξεργασίας από  την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, είναι αλλουνού παππά υπόθεση…

Η στήλη υπενθυμίζει… «Verba volant, scripta manent». Φιλόλογος ο κος Πρόεδρος, Δικηγόρος η κα Υπουργός, δεν πιστεύουμε ότι έχουν δυσκολίες κατανόησης… τα λόγια πετάνε, τα γραπτά μένουν

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά  σε ότι αφορά την κα Υπουργό, δηλώνουμε πρόθυμοι για εξηγήσεις… Όχι … όχι στον Γ.Γ.  κο Κόπτση, αυτός νομίζουμε ότι κάπου μπερδεύει τις έννοιες των πραγμάτων και πραγματικών γεγονότων, με  την κομματική καμαρίλα…

Προσοχή λοιπόν στις «καυτές πατάτες» που έρχονται… και φυσικά όχι αν σου κάτσει, αλλά τι και πότε θα σου κάτσει…

—————-

Το επίσημο Βιογραφικό ντου Προέδρου με τις επισημάνσεις της στήλης (bold)

Ιωάννης Αντωνίου, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ

ΘΕΣΕΙΣ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ  ΕΥΘΥΝΗΣ

 • Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, 11/2019 έως σήμερα.
 • Διευθυντής Εκπαίδευσης Νέας Γενιάς Ζηρίδη, 2015-2017.
 • Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, 2013-15.
 • Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), 2011-2015.
 • Διευθυντής του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών, 2007-2015.
 • Διδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΣΕΠ), 2006-2016.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΣΤΗΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 1980-2015.

 ΣΠΟΥΔΕΣ

 • PhD στην Ιστορία της Τεχνολογίας, ΕΜΠ/ΕΚΠΑ, 2004.
 • Επιστημονικός επισκέπτης στο Virginia Technological Institute and University, 2004.
 • Master στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας, ΕΜΠ/ΕΚΠΑ, 2000.
 • Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, 1976.

ΒΙΒΛΙΑ

 • Η Πλινθοκεραμοποιία Σ. & Ν. Τσαλαπάτα (1917-1978), Αθήνα, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Πειραιώς, 2009.
 • National Identities of Engineers, their Past and Present, Atlanta, USA, Routledge (Taylor & Francis Group) History and Technology Volume 23, n. 3,Σεπτέμβριος Guest editor μαζί με το Μ. Ασημακόπουλο και τον Κ. Χατζή.
 • Οι Έλληνες Μηχανικοί, Θεσμοί και Ιδέες, 1900-1940. Αθήνα, ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ, 2006.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 • Ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια και συναντήσεις.
 • Δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών επιστημονικών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

——————–

Έγραψαν για τον Πρόεδρο του ΙΕΠ

Για τον κο Ιωάννη Αντωνίου, υπήρξαν αρκετά  δημοσιεύματα, άμα την ανακοίνωση διορισμού του στην Προεδρία του ΙΕΠ. Η στήλη επέλεξε  το ποιο αντιπροσωπευτικό απ’ αυτά, της κας Διαλεκτής Αγγελή στο  efsyn.gr, στις 11/11/2019, με τίτλο «Κόκκινο πανί ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ».

Άσχετα με  την αφετηρία  της κας Διαλεκτής Αγγελή, το άρθρο της  αποτελεί, για όποιον μπορεί να το διαβάσει χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά του κομματισμού, ένα μνημείο  ορθού λόγου για  τον βίο και την γλοιώδη πορεία των στελεχών διοίκησης προς  την επιθυμητή καρέκλα εξουσίας… Διαβάστε το με προσοχή και κρίντε μόνοι σας τα του ανδρός……

«Κόκκινο πανί ο νέος πρόεδρος του ΙΕΠ» (Διαλεκτή Αγγελή –  efsyn.gr – 11/11/2019)

Για κάποιους είναι το καταλληλότερο άτομο για τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), για άλλους η επιλογή του αποτελεί ακραία πρόκληση, ενώ για ορισμένους δεν είναι παρά ο «λαγός» για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προτείνει τον δρα Ιωάννη Αντωνίου για πρόεδρο του ΙΕΠ, μια θέση που διαχρονικά καλύπτεται από άτομα που επιχειρούν συγκλίσεις ανεξάρτητα από τον χώρο που τους εκφράζει πολιτικά. Είναι όμως αυτή η περίπτωση του κ. Αντωνίου;

Στο βιογραφικό που παρουσίασε το υπουργείο διαβάζουμε ότι ο Ι. Αντωνίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Διαπανεπιστημιακό (ΕΜΠ και ΕΚΠΑ) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Ιστορίας, Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Ο κ. Αντωνίου εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ και στο ΕΚΠΑ από το 2002 έως το 2006, δίδαξε στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2006-2016), υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ την περίοδο 2013-2015, ενώ έχει πολυετή πείρα στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών (2007-2015) και αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, της επανίδρυσης των οποίων υπήρξε μάλιστα εμπνευστής το 2011.

Οι ιδέες του

*Αμέσως μετά  το κλείσιμο των Σχολών Ζηρίδη και το πέρασμα  του συνταξιούχου  στην «ανεργία» από θέσεις εξουσίας – Προετοιμασία για ένταξη στον επόμενο κύκλο εξουσίας

Πολυετής και πολυεπίπεδη πορεία πράγματι, όσο και η πολιτική πορεία του κ. Αντωνίου. Ξεκίνησε από το ΚΚΕ για να βρεθεί στην Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) του Λεωνίδα Κύρκου, κάνοντας ένα σύντομο πέρασμα από τον Συνασπισμό, για να προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ και αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου έδινε τα φώτα του για το «νέο Λύκειο», μεταρρύθμιση που δεν προχώρησε, ωστόσο οι ιδέες του τον οδήγησαν στον… απόλυτα φυσικό του χώρο, αυτόν της Ν.Δ.

«Δεν είναι το τέλος της αρχής. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Είναι το τέλος της ανωμαλίας, ολοζώντανο και ελπιδοφόρο. Οι ελπίδες της πατρίδας ούριος άνεμος στα πανιά του Κυριάκου Μητσοτάκη» γράφει στην προσωπική του σελίδα στις 26 Μαΐου. Στις 7 Ιουλίου πανηγύρισε την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. με τον στίχο του σπουδαίου Πάνου Τζαβέλα «Της λευτεριάς καμπάνα χτυπάει να σηκωθούν και όλοι οι σκλαβωμένοι να λευτερωθούν».

Παράλληλα, σε άλλες αναρτήσεις του μιλάει για «τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ» και γράφει πως «η αποκατάσταση της πολιτικής κανονικότητας, η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την ολοσχερή συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του μετώπου του εθνολαϊκισμού (Τσίπρας, Καμμένος, Παυλόπουλος, καραμανλικοί, Ιερώνυμος κ.λπ.). Κανένα από τα σχέδια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς δεν παρέχει τις πολιτικές εγγυήσεις αυτής της λυτρωτικής προοπτικής. Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο αλλά δυστυχώς έτσι είναι».

Ο ίδιος άνθρωπος θα βρεθεί, αύριο, ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να λάβει τυπικά την έγκριση διορισμού που θα του επιτρέψει να διοικήσει ένα όργανο που οφείλει να στηρίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση μέσω του διαλόγου και της συναίνεσης.

Η είδηση του διορισμού του προκάλεσε αναστάτωση στους συνδικαλιστικούς κύκλους, με τους καλά γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για έναν ακραίο νεοφιλελεύθερο, με «αλλεργία» στον συνδικαλισμό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, την περίοδο που ήταν διευθυντής του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών αντιδρούσε έντονα ακόμη και στο ενδεχόμενο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών του σχολείου από μέλη της τοπικής ΕΛΜΕ, ενώ δηλώνει περήφανος που… επί των ημερών του δεν έγινε ούτε μία μέρα κατάληψη.

Οι δηλώσεις του

Εμπρηστικές ήταν και οι προ δύο εβδομάδων δηλώσεις του σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών με θέμα «Σύγχρονες απαιτήσεις της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Με αφορμή την τελευταία ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επέρριψε ευθύνες στους συνδικαλιστές, χαρακτηρίζοντάς τους «δυνάμεις της αντιμεταρρύθμισης», αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλογίζει από τη μείωση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε τέσσερα στο Γυμνάσιο μέχρι τη δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον βαθμό του απολυτηρίου.

*Είναι απόλυτα εμφανές, χωρίς καμία  θολοκουλτουριάρικη  εννιολογική κουρτίνα, το θηριώδες «γλύψιμο» προς το σύνολο της νεοδιορισθείσας  τότε ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας – Δηλώσεις κατά την διάρκεια των «ζημώσεων» λίγο πριν τον διορισμό του στην θέση του Προέδρου ΙΕΠ

Ο Γιάννης Αντωνίου κάνει λόγο για «θεσμοθέτηση της ήσσονος προσπάθειας, νομιμοποίηση της κουλτούρας της ραστώνης, εξισωτισμό προς τα κάτω, γενίκευση της συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές, καθιέρωση ενός σχολείου χωρίς προϋποθέσεις», που αποτέλεσαν «διακριτές πληγές στο σώμα της εκπαίδευσης», με τον προτεινόμενο πρόεδρο του ΙΕΠ να ζητά «το ρολόι να γυρίσει πίσω στο 2014».

Με άλλα λόγια, στην περίοδο που έκλεισαν σχολεία, που έγιναν περικοπές στην εκπαίδευση, που απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που απαξιώθηκε πλήρως η δημόσια εκπαίδευση και που αντίθετα προωθήθηκαν τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ.

«Νοσταλγό της τρόικας και του Αρβανιτόπουλου» τον χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός (αείμνηστος πλέον), ο οποίος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι ο κ. Αντωνίου από το 2015 έως το 2017, όντας συνταξιούχος, εργάστηκε ως υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, «αξιολογώντας τιμωρητικά, με αυταρχικό τρόπο και εντελώς εκδικητικά, ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με σαφή στόχο την απόλυσή τους».

Η… προσήλωση του κ. Αντωνίου στην αξιολόγηση είναι πρόδηλη. Ενδεικτικό είναι ότι από τις έντεκα προτάσεις που έκανε κατά την πρόσφατη ομιλία του στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών, η λέξη αξιολόγηση αναφέρεται σε έξι από αυτές.

Γιατί η κ. Κεραμέως προτείνει ως επικεφαλής του ΙΕΠ ένα άτομο που απαξιώνει τον συνδικαλισμό και ανοίγει μέτωπα λίγες μέρες πριν από την τοποθέτησή του; Μήπως τελικά η άποψη ότι ο κ. Αντωνίου θα διαδραματίσει τον ρόλο του «λαγού», ούτως ώστε το υπουργείο να εμφανιστεί πιο μετριοπαθές όταν κληθεί να ξεδιπλώσει τις πιο ακραίες πτυχές του προγράμματός του, έχει στέρεη βάση; (για να το δείτε στην πηγή κάντε κλικ εδώ).

Σημείωση*: Οι τίτλοι των εικόνων είναι της στήλης του παρόντος άρθρου

«Διογένης ο ερευνών τας γραφάς»

Μοιραστείτε το:
Tagged