7.5% διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα Δημοσκόπηση – Ποια η επίδραση της ακρίβειας και του ρεύματος

Πολιτικά
Μοιραστείτε το:

που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ από τις 23-25 Οκτωβρίου.

Στο ερώτημα «ποιο έξοδο της οικογένειάς σας σάς προβληματίζει περισσότερο», το 31% απάντησε «το ηλεκτρικό ρεύμα», από 38% που ήταν πριν από ένα μήνα. Αντιθέτως οι πληθωριστικές πιέσεις που καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα τρόφιμα ανησυχούν το 28% των ερωτηθέντων.

Στην προηγούμενη έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 18-20 Σεπτεμβρίου, για τα είδη διατροφής εξέφραζε σκεπτικισμό μόλις το 17%. Κατά 12% προκαλεί ανησυχία το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης και 7% το πετρέλαιο κίνησης – βενζίνη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το καλύτερο «σκορ» ως προς την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης το Μαξίμου το σημειώνει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλλον ή σίγουρα θετικά «βλέπει» τις παρεμβάσεις το 41% και για τα τρόφιμα το 34% του δείγματος.

Η κυβέρνηση στηρίζεται στα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει στην ανάσχεση της ακρίβειας προκειμένου να διατηρεί την απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων μπορεί να πέφτει μία μονάδα, διατηρεί όμως την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 7,5%. Αποτυπώνεται στο 33,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και αυτός κατά 0,5%, στο 26%. Το ΠΑΣΟΚ θα επέλεγε στην κάλπη το 11,5% των ερωτηθέντων (-0,5%). Ακολούθως τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων έχουν ως εξής: ΚΚΕ 5,5% (+0,5), Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 2,5%, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στον σημαντικό δείκτη της παράστασης νίκης, που καθορίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα κάθε φορά οδηγείται σε εκλογές, δεν υπάρχει μεταβολή. Οι πολίτες, ανεξαρτήτως προτίμησης κόμματος, πιστεύουν σε ποσοστό 56% πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26%. Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Το 39% απαντά «ο Κυριάκος Μητσοτάκης», το 28% «ο Αλέξης Τσίπρας» και το 28% «κανένας από τους δυο».

Μοντέλο διακυβέρνησης (αυτοδύναμη Κυβέρνσηση και συνεργασίες)

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτοδυναμία ενός κόμματος επιλέγει το 47%, συνεργασία περισσότερων κομμάτων το 35%. Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη πλειοψηφία, το 70%, προτιμά την αυτοδυναμία και μόλις το 18% μια μετεκλογική σύμπραξη. Αντίστροφη είναι η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την προοδευτική διακυβέρνηση που προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά το 53% και την απόλυτη πλειοψηφία ενός κόμματος το 35%. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι σχεδόν μοιρασμένα. Το 49% των υποστηρικτών του επιλέγει τη συνεργασία και το 44% την αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged