ΕΠΕ: Όχι στο διορισμό «ασχέτων» σε θέσεις πληροφορικής

Εκπαίδευση
ΕΠΕ: Όχι στο διορισμό «ασχέτων» σε θέσεις πληροφορικής

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την προκήρυξη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με  την οποία ζητούνται για διορισμό στον Κλάδο Πληροφορικής, άτομα που δεν είναι υποχρεωτικό να κατέχουν αντίστοιχο πτυχίο. Ειδικότερα αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«αδυνατούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο σε θέσεις Πληροφορικής του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα μπορούν να προσληφθούν και απόφοιτοι άσχετων αντικειμένων, ενώ σε θέσεις άλλων ειδικοτήτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση του κλάδου Οικονομικών, υπάρχει σαφής περιορισμός στη συμμετοχή μόνο αποφοίτων του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, τον 21ο αιώνα, για τις θέσεις όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων να προβλέπεται η πλήρωση από υποψηφίους με βασικό πτυχίο στον ίδιο επιστημονικό τομέα και μόνο αυτόν

Όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος

Προς: Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης

  • Κοιν: Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε.
  • Βουλευτές κομμάτων
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αθήνα, 26/12/2018

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Υπέπεσε στην αντίληψη μελών της Ένωσης μας η έκδοση σε Φ.Ε.Κ τ. Β’ με αριθμό 5462 της προκήρυξης1 για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) Α.Ε.».

Η εν λόγω προκήρυξη αφορά κατά κύριο λόγο ειδικότητες Πληροφορικής, ορισμένες ειδικότητες Οικονομικών και μερικές Διοικητικές. Με μεγάλη μας έκπληξη αντιληφθήκαμε το γεγονός πως στα κριτήρια επιλογής προσωπικού για τις θέσεις που αναφέρονται σε ειδικότητες Πληροφορικής, εκτός από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή τους αποφοίτους σχολών Πληροφορικής ΑΕΙ (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης),

μπορούν να διοριστούν και απόφοιτοι σχολών άλλων ειδικοτήτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση απόφοιτοι του κλάδου ΠΕ Περιβάλλοντος (όπως ορίζεται στο άρθρο 8 του π.δ. 50/2001)2 όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προκήρυξη.

Με άλλα λόγια, ένας απόφοιτος π.χ. Γεωγραφίας μπορεί να διοριστεί ως Στέλεχος Τμήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνικής Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων (Διαχειριστής του G-Cloud/System).

Παράλληλα όμως, στην ίδια προκήρυξη για τις θέσεις ειδικότητας Οικονομικών, υπάρχει σαφής αναφορά στα κύρια προσόντα με την οποία περιορίζεται η συμμετοχή μόνο στους απόφοιτους οικονομικών σχολών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το εξής: «Επειδή ο κλάδος είναι αμιγώς λογιστικός/οικονομικός, περιορίζονται τα προσόντα διορισμού σε πτυχία ή διπλώματα οικονομικών μόνο σπουδών γενικώς (όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του π.δ. 50/2001).»

Πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο σε θέσεις Πληροφορικής του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα μπορούν να προσληφθούν και απόφοιτοι άσχετων αντικειμένων, ενώ σε θέσεις άλλων ειδικοτήτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση του κλάδου Οικονομικών, υπάρχει σαφής περιορισμός στη συμμετοχή μόνο αποφοίτων του αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, τον 21ο αιώνα, για τις θέσεις όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων να προβλέπεται η πλήρωση από υποψηφίους με βασικό πτυχίο στον ίδιο επιστημονικό τομέα και μόνο αυτόν.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι αφενός να δημιουργείται μια τεράστια στρέβλωση στη στελέχωση του Δημόσιου τομέα, ειδικά σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα όπως είναι αυτός της Πληροφορικής, και αφετέρου η αναπόφευκτη πρόκληση σφαλμάτων και αστοχιών στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία των έργων Πληροφορικής του Δημόσιου Τομέα.

Ως εκ τούτου, σας ζητούμε να τροποποιήσετε άμεσα την εν λόγω προκήρυξη στα σημεία που αναφέρεται στα κύρια προσόντα όλων των θέσεων ειδικότητας Πληροφορικής, έτσι ώστε να γίνονται δεκτοί μόνον απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής ΑΕΙ (Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης).

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, παραμένει πάντα στη διάθεσή της Πολιτείας και των Κοινωνικών Φορέων για κάθε δυνατή βοήθεια και τεκμηρίωση, για κάθε συνδρομή ή συμβουλευτική στήριξη, διαθέτοντας τους απαιτούμενους, ανθρώπινους πόρους, με την κατάλληλη εκπαίδευση και εξειδίκευση, στις τάξεις της.

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση στις προτάσεις μας και προσδοκούμε μια εποικοδομητική συνεργασία για την παροχή κάθε αναγκαίας διευκρίνησης και υλικού αναφοράς και τεκμηρίωσης.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *