Captagon: Τι είναι, πως επιδρά στον οργανισμό και γιατί απαγορεύτηκε

Υγεία
Μοιραστείτε το:

Τι είναι το ναρκωτικό των τζιχαντιστών που βρέθηκε σε πλοίο στον Πειραιά

Οι επιδράσεις του στον οργανισμό – Πότε εμφανίστηκε και ποιοι το χρησιμοποιούν – Κατά πόσο ισχύει ότι δίνει υπεράνθρωπες ικανότητες;

Με αφορμή τη δέσμευση από τις Αρχές κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά γεμάτου με ναρκωτικά χάπια Captagon, του λεγόμενου «χαπιού των τζιχαντιστών», το θέμα αυτής της φαρμακευτικής ουσίας ήρθε στην επικαιρότητα δημιουργώντας ερωτήματα για το τι πραγματικά είναι αυτό το φάρμακο και ποια είναι η χρήση του.

Το συγκεκριμένο χάπι έχει ονομαστεί ως το «βασικό καύσιμο» του πολέμου της Συρίας, στον οποίο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ηττήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις Σύρων κυβερνητικών, Κούρδων αλλά και Αμερικανών και Σύρων ανταρτών. Ας μην ξεχνάμε και τη συνδρομή της Ρωσίας.

Το χάπι όμως συνδέεται και με τις επιθέσεις φανατικών τζιχαντιστών σε στόχους εκτός της Συρίας, σε μουσουλμανικά κράτη αλλά και σε κράτη του δυτικού κόσμου.

Τι είναι το Captagon

Το Captagon δεν είναι μία καινούργια ουσία. Είναι ένα από τα ονόματα του ναρκωτικού συνθετική υδροχλωρική φαινεθυλλίνη. Αρχικά, το Captagon ήταν νόμιμο φάρμακο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 στο πλαίσιο θεραπείας για την ελλειμματική προσοχή / υπερκινητικότητα (ADHD) και τη ναρκοληψία, Ωστόσο, κατέστη παράνομο στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1980, όταν η εθιστικότητά του έγινε εμφανής.

Πώς επιδρά στον οργανισμό

Το Captagon ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των αμφεταμινών. Τα συγκεκριμένα ναρκωτικά παρασκευάζονται από τον άνθρωπο και συνδέονται με φυσικούς νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη.

Όταν ένας άνθρωπος πάρει την ουσία, ο μεταβολισμός του «διαλύει» το φάρμακο σε αμφεταμίνη και θεοφυλλίνη, μια ουσία που μοιάζει με την καφεΐνη, η οποία χαλαρώνει τους μύες γύρω από τους πνεύμονες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών και επίσης έχει ισχυρή καρδιοτονωτική λειτουργία.

Η αμφεταμίνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την εγρήγορση και τις φυσικές λειτουργίες. Χρήστες περιέγραψαν την ένταση του Captagon, σύμφωνα με το Forbes: «Ένιωσα σαν ο κόσμος να μου ανήκει», «δεν ένιωθα φόβο αφού πήρα το χάπι».

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, το χάπι είχε καταργηθεί στις περισσότερες χώρες. Παρενέργειες που αφήνει το Captagon είναι, εκτός από τον εθισμό, κατάθλιψη, αϋπνία και υποσιτισμό.

Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή

Το Captagon μπορεί να μην είναι νόμιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεχαστεί.

Η παρασκευή του απαιτεί βασικές γνώσεις χημείας. Δεν είναι μόνο η Συρία στην οποία παρασκευάζεται το γνήσιο ή το fake Captagon, αλλά επίσης η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν την ουσία για να αντέξουν στη μάχη. Αλλά το φάρμακο είναι δημοφιλές και ανάμεσα στους πλούσιους νέους της Μέσης Ανατολής. Φοιτητές το χρησιμοποιούν για να αντέξουν τις εξεταστικές περιόδους και γυναίκες για να χάσουν βάρος.

μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Ποια η αξία του και η σχέση με τον ISIS

Η τεράστια μαύρη αγορά του Captagon μεταφράζεται σε πολλά λεφτά στη Συρία, που είναι βασική παραγωγός του. Δίνει την αίσθηση του ανίκητου και του ακάματου στους μαχητές, ενώ παράλληλα δίνει οικονομικές «ενέσεις» στη χώρα, με τον πόλεμο να συνεχίζεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Το επιχείρημα ότι η χρήση της ουσίας κάνει κάποιον ανθεκτικό στον πόνο, μάλλον δεν ευσταθεί. Όπως αναφέρει το Livescience, όταν κάποιος είναι υπό την επήρειά του βρίσκεται σε υπερδιέγερση και είναι απολύτως συγκεντρωμένος, οπότε δεν αντιδρά στα ερεθίσματα πόνου.

Δεν είναι αλήθεια ότι το χάπι μετατρέπει τους απλούς ανθρώπους σε υπερανθρώπους και υπερστρατιώτες. Ωστόσο η χρήση του μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι κάποιος έχει ανώτερες δυνάμεις.

Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, υπάρχει η πιθανότητα για τους φανατικούς του ISIS να κάνουν χρήση άλλων ουσιών, όπως μεθαμφεταμίνη. Άλλωστε δεν έχει υπάρξει κάποιο επιβεβαιωμένο εργαστηριακό αποτέλεσμα σχετικά με τις ουσίες που τυχόν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Πηγή: pentapostagma.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *