Ο «Μανόλο», ο Παππάς και τα απόνερα που δεν λένε να σταματήσουν

Οικονομία

Αγνωστο έγγραφο – βόμβα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη – Πετσίτη

Αποκαλύπτονται οι έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος. Με βάση και το φάκελο της Οικονομικής Αστυνομίας φαίνεται με ποιο τρόπο διογκώθηκε το χρέος της ELFE.

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδης και την εμπλοκή του… εκπροσώπου του Μαξίμου, Μανώλη Πετσίτη, φέρνουν στο φως τα «ΝΕΑ». Παρά το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρούν να κρύψουν τον «Μανόλο» του Νίκου Παππά, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, παρ’ ότι προσπαθούν να βάλουν στην ντουλάπα τους σκελετούς, όλο και περισσότερες είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως.

Αποκαλύψεις που δείχνουν ότι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκησαν στην υπόθεση των ELFE, κι όχι μόνον ο Μανώλης Πετσίτης.

«ΤΑ ΝΕΑ» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποκαλύπτουν το – άγνωστο μέχρι σήμερα – 22σέλιδο έγγραφο παροχής εξηγήσεων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου που συντάχθηκε στις 24 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας για τις συναλλαγές της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου με την εταιρεία ΕLFE SA φωσφορικών λιπασμάτων, που ανήκει στον Ομιλο Λαυρεντιάδη.

«Κατά τη διυπουργική σύσκεψη, στις 17 Δεκεμβρίου 2015, μου κατέστη σαφές ότι η διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ELFE SA λόγω διακοπής της παροχής φυσικού αερίου δεν ήταν επιθυμητή εξέλιξη, καθώς θα οδηγούσε στην ανεργία μεγάλο αριθμό εργαζομένων… Οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ ενημερώνονταν κάθε μήνα περί της εξέλιξης της οφειλής της ELFE, ενώ το εποπτεύον υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εβδομαδιαία βάση».

Αυτό έγραφε το έγγραφο Κιτσάκου για μια υπόθεση στην οποία αναδεικνύονται οι παρασκηνιακές επιλογές σημαντικών στελεχών της κυβέρνησης που φαίνεται να βοήθησαν την ELFE είτε με απευθείας τρόπο, είτε και με τις  επισκέψεις στη ΔΕΠΑ του «μυστικοσυμβούλου» του Μαξίμου, Μανώλη Πετσίτη, αλλά και κύπριων δικηγόρων. Πρόκειται για τους ίδιους νομικούς που είχαν επαφές με κυβερνητικά στελέχη αλλά κι εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα Λαυρεντιάδη.

Στις έγγραφες εξηγήσεις του Κιτσάκου αλλά και στον φάκελο που σχημάτισε η Οικονομική Αστυνομία καταγράφεται η πλήρης ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών για τον τρόπο που διογκώθηκε ανεμπόδιστα το χρέος της εταιρείας ELFE SA προς τη δημόσια εταιρεία. Επιπλέον, από στελέχη της ΔΕΠΑ που κατέθεσαν στην εν λόγω υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει αναλυτική και… γλαφυρή περιγραφή των μεθοδεύσεων της ELFE με τη χρήση οφσόρ εταιρειών για να «παραπλανηθούν» οι υπεύθυνοι της ΔΕΠΑ.

Ως εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών εμφανίζονται δικηγόροι που επισκέπτονταν το Μαξίμου, ήταν συνταξιδιώτες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, είχαν ως φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα από το 2014 τον Μανώλη Πετσίτη, ενώ κάποιοι από αυτούς φαίνεται να τον φιλοξενούν τους τελευταίους μήνες στη Λάρνακα της Κύπρου για να αποφύγει την πίεση από τα ΜΜΕ.

Η βεβαίωση

Είναι ενδεικτική η ένορκη βεβαίωση που συνέταξε στις 2 Μαΐου 2018 ένας 56χρονος υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΔΕΠΑ ο οποίος είναι συντονιστής διευθυντής δραστηριοτήτων, διεθνούς εμπορίας, χαρτοφυλακίου και προμήθειας αερίου της ΔΕΠΑ, που ήταν ο κύριος διαπραγματευτής με την ELFE SA. Κι ο οποίος αναφέρεται σε εικονικές – παραπλανητικές επαφές και σε προσχηματικές συζητήσεις με επίκληση αποπληρωμή χρεών μέσω πώλησης ακινήτων.

Οπως σημειώνει, «από 75 εατομμύρια ευρώ που ήταν το 2015 το χρέος όταν ξεκίνησαν οι «διαπραγματεύσεις» για την υποτιθέμενη μεταβίβαση ακινήτων και την αποπληρωμή των χρεών, τον Ιούλιο του 2017 η οφειλή είχε εκτοξευτεί σε 106 εκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε δηλαδή κατά 30 εκατομμύρια ευρύ σε δύο μόλις χρόνια. Αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι όσο χρόνο οι εκπρόσωποι της ELFE υποτίθεται ότι διαπραγματεύονταν με τη ΔΕΠΑ και πρότειναν ακίνητα προς μεταβίβαση και παρουσίαζαν εκτιμήσεις της αξίας τους και σχέδια αναδιάρθρωσης, δημιουργήθηκαν εταιρείες νεοπαγείς, χωρίς καμιά προηγούμενη δραστηριότητα, κυπριακής κατά κανόνα προέλευσης, οι οποίες ανέλαβαν τη δραστηριότητα της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, αποξενώνοντας την τελευταία από την παραγωγική δραστηριότητα και καθιστώντας την εταιρεία, κυριολεκτικά, κουφάρι. Πρόκειται για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC, CENTROFARO και Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, ενώ μια κυπριακή εταιρεία, η BFS, με πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τις διοικήσεις των υπολοίπων, έκανε κι αυτή την εμφάνισή της έχοντας μηδενική προηγούμενη δραστηριότητα και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 25.000 ευρώ. Παρά ταύτα, ανέλαβε για λογαριασμό της ELFE χρέη κοντά στο 1.000.000 ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών αυτών που δημιουργήθηκαν για να συναλλάσσονται με την ELFE έχουν διακινηθεί εκατομμύρια ευρώ».

Ομως, όχι μάλλον συμπτωματικά, σε ό,τι συνέβαινε με τις «νεοπαγείς εταιρείες» στις οποίες αναφερόταν πριν από έναν χρόνο το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΠΑ εντοπίζεται εμπλοκή από ανθρώπους που είχαν έμμεση ή άμεση ανάμειξη με το Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι σε μια από τις τέσσερις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει ο Μανώλης Πετσίτης – πρώην συμμαθητής και στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά – στη ΔΕΠΑ είχε επικαλεστεί, και είχε καταγραφεί στην είσοδο του κτιρίου, ότι ήταν εκπρόσωπος της προαναφερόμενης CENTROFARO. Σε άλλες επισκέψεις, επίσης στη ΔΕΠΑ, εμφανίστηκε σαν εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου. Ακόμη, η επίσης αναφερόμενη εταιρεία BFS σχετίζεται με τους ίδιους κύπριους δικηγόρους, φορολογικός αντιπρόσωπος των οποίων στην Ελλάδα ήταν – προ της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία – ο Μανώλης Πετσίτης. Κι ο οποίος με τη σειρά του την περίοδο 2016-2017 είχε λάβει αμοιβή 200.000 ευρώ από την ELFE.

Το σχέδιο

Σημειώνεται ότι για αυτές τις μεταβιβάσεις ακινήτων (οι οποίες χαρακτηρίζονται προσχηματικές και απατηλές από το αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΠΑ) και το σχέδιο συμφωνητικού που είχε συνταχθεί, ο Κιτσάκος υπογράμμισε στο 22σέλιδο έγγραφό του ότι ήταν εν γνώσει των αρμόδιων υπουργών. Οπως σημείωνε, «το σχέδιο αυτό εστάλη προς επεξεργασία στους μετόχους της ΔΕΠΑ ΑΕ καθώς και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Επικρατείας. Μάλιστα στις 16 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν πιεστικού αιτήματός μου, ευρύτατη σύσκεψη επί τους ζητήματος αυτού, με συμμετοχή των υπουργών, των γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών των ανωτέρω υπουργείων, των πιστωτριών τραπεζών, της ΔΕΗ, ΙΚΑ κ.ά.»

Σημειώνεται ωστόσο ότι σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ELFE για να συνεχίσει η τροφοδοσία της από τη ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο και να γίνονται δεκτές οι πληρωμές της με μεταχρονολογημένες επιταγές η απόφαση ήταν «θετική» για τον όμιλο Λαυρεντιάδη και με αναφορές για καταχρηστικές ενέργειες της ΔΕΠΑ! Στο σκεπτικό μάλιστα σημειώνεται ότι «υπήρξε διόγκωση του χρέους της ELFE με τρόπο αντισυμβατικό και αυθαίρετο». Μια απόφαση που δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση στην έρευνα για την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE – Πετσίτη. Αφού από τη μια πλευρά ο Κιτσάκος κατηγορείται για εσφαλμένες επιλογές που διόγκωσαν το χρέος της ELFE και από την άλλη το δικαστήριο εξαφανίζει την κατηγορία μιλώντας για αυθαίρετη αύξηση του χρέους από τη ΔΕΠΑ.

Πηγή: in.gr

Tagged