Μητσοτάκης: Ζήτημα για μένα είναι να συσπειρώσω, να ενώσω τους Έλληνες

Πολιτικά
Μοιραστείτε το:

Κρίσιμη η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ- Πιθανή συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ θα δυσχεράνει το έργο μας

Την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου υπογράμμισε εκ νέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η κάλπη είναι άδεια και χαρακτήρισε αυτονόητη διαπίστωση την προειδοποίηση για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, εάν το κόμμα του δεν λάβει ισχυρή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Σημείωσε μάλιστα πως ενδεχόμενη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, θα δυσχεράνει το έργο της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες. 
Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, «υπάρχει μια σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία λόγω του καλοκαιριού και των ευρωεκλογών για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η κάλπη είναι άδεια, οι εκλογές είναι κρίσιμες. Θα έχουμε μαζική συμμετοχή».

Σχετικά με την προειδοποίηση ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, σε περίπτωση που η ΝΔ δεν λάβει ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια αυτονόητη παρατήρηση και μια αντικειμενική διαπίστωση. «Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δεν θα πάμε σε νέες εκλογές.

Το ερώτημα όμως είναι τι κυβέρνηση θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως «εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας με ταχύτητα χρειάζεται η ΝΔ να λάβει ισχυρή εντολή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι θα κλείσει ένας κύκλος 10 χρόνων μνημονίων, θα ανοίξει ένας νέος κύκλος. «Η ΝΔ προσέρχεται ενωμένη, ανανεωμένη με σύγχρονο πολιτικό λόγο», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στις ευρωεκλογές «η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε πολύ πιο ώριμη από ότι περιμέναμε». Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο λόγος του είναι μετριοπαθής και ότι δεν δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει. Όσον αφορά την επόμενη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη διαφαινόμενη ήητα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

«Δεν είναι δουλειά μου να ξεμπερδέψω με κανέναν. Ζήτημα για μένα είναι να συσπειρώσω, να ενώσω τους Έλληνες. Δεν με ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα έχει περιπέτειες ο Τσίπρας. Εάν ο λαός στείλει τον κ.Τσίπρα στην αντιπολίτευση, εύχομαι να μάθει από τα λάθη του».

Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, μείωση φόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ζητήσει από τους εταίρους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Θα κτίσουμε πολύ γρήγορα την αξιοπιστία μας για να ζητήσω από την Ευρώπη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», σημείωσε. Εγγυώμαι τις επικουρικές συντάξεις 
Όσον αφορά τη μείωση των φόρων, τόνισε ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Για τα εργασιακά, στα οποία η ΝΔ δέχεται σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πολύ σκληρή στην εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας. «Θα πιέσουμε τις επιχειρήσεις αφενός να επενδύσουν στην χώρα αφετέρου να επιστρέψουν εταιρικές καταθέσεις για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε. 
Επίσης εγγυήθηκε τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων. «Κανείς σημερινός συνταξιούχος δεν θα δει τη σύνταξη του να μειώνεται», τόνισε.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

«Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός, θα συμπεριλαμβάνει στον τρόπο οργάνωσης της κυβέρνησης και σημειακές ρυθμίσεις που αφορούν το πώς θα λειτουργούν οι δήμοι, για τον ποινικό κώδικα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. 
Όπως τόνισε, «είναι υποχρέωση μας να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ημέρα.
Έχει γίνει σοβαρή προεργασία σε μια σειρά από νομοσχέδια». «Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Είναι πολύ σημαντικές οι 100 πρώτες ημέρες, όπως είναι και οι επόμενες ημέρες – Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας». 

Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης σε εμένα.
Εχω την αποκλειστική ευθύνη για το πως θα στελεχώσω το υπουργικό συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι κρίσιμο να υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα στους υπουργούς.
«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι διαιτητής των υπουργών του. Δεν κατάλαβα ποτέ τι εξυπηρετεί ένας αναπληρωτής υπουργός που δεν αναφέρεται στον υπουργό του αλλά στον πρωθυπουργό».  «Έχω καταλήξει σε πολλά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου.
Δεν θα είναι ένα υπουργικό μικρό ούτε μεγάλο, θα υπάρχουν πολλά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη κυρίως σε θέση υφυπουργών». 

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν σίγουρα αναγνωρισμένοι τεχνοκράτεςς, ίσως και κάποιοι από το εξωτερικό που θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την καριέρα τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να αναλάβει κάποιο υπουργείο. 

«Αλλαγή του εκλογικού νόμου»

Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ.
Τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα και ζήτησε τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού. Ανέφερε, επίσης, ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ θα περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για να μπορούν να κυβερνηθούν οι δήμοι, αλλά και για “προβληματικά” άρθρα του Ποινικό Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας.

«Τα κόμματα της οργής πέθαναν» 

Ιδανικό αποτέλεσμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκης θα ήταν να έμεναν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου. «Τα κόμματα της οργής “πέθαναν” ή θα “πεθάνουν” σε αυτές τις εκλογές. Μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας. Ο Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη με τον Τσίπρα για αυτά που έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια ακριβώς», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί»

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. «Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί, θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε. Το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως ο κάθε δημόσιος χώρος και θα εφαρμόζεται η νομοθεσία. Το πρόβλημα αφορά συγκεκριμένα πανεπιστημιακά κτήρια, όπως π.χ. του Πολυτεχνείου, το κτήριο αυτό θα “καθαρίσει”».

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged