Στην κόψη του ξυραφιού: Τουρκία: Εισβάλουμε στη Συρία – ΗΠΑ: Δεν ξέρετε τι θα χάσετε αν το κάνετε!!!

Ελληνοτουρκικά

Αμετανόητος διεθνής ταραξίας ο Ερντογάν: Ανήγγειλε επίθεση στη Συρία σήμερα ή αύριο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία, όπου η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον δεν έχουν ακόμη εγκαθιδρύσει μια σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη».

Αυτό έγινε την ώρα κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου άκουγε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καλεί να σταματήσει την τουρκική παραβατικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Και ενώ είναι ήδη γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ερντογάν επιμένει: «Κάναμε τις προετοιμασίες μας, κάναμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες ενέργειες και πως αυτές μπορεί να αρχίσουν «ακόμη και σήμερα ή αύριο».

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη μεθόριο με τη Συρία από κοινού με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα έχει δηλώσει πως δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο και έχει επανειλημμένα απειλήσει να πραγματοποιήσει εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της 29ης συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, o Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως “η Τουρκία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στην περιοχή της τρομοκρατικής απομάκρυνσης της Συρίας”. Η Τουρκία είναι έτοιμη να λειτουργήσει ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, θα διεξαχθεί στη γη και στον αέρα, πρόσθεσε.

Μην εισβάλετε στη Συρία, καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία: Δεν εξυπηρετείτε τα συμφέροντα σας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, μετά την άρνηση της Άγκυρας να προχωρήσει με το γράμμα της συμφωνίας της 8ης Αυγούστου που προβλέπει τη δημιουργία «μηχανισμού ασφαλείας» στα σύνορα της με την Συρία

Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία, η οποία πιστεύει ότι εξυπηρετεί και απαντά στις ανησυχίες της κατοχικής δύναμης, τονίζοντας ότι η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε την Τουρκία ότι η μονομερής δράση δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια ούτε τα συμφέροντα της.

Οι συμμαχικές δυνάμεις Κούρδων και Αράβων που πολεμούν στο πλευρό της Αμερικής τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ανακοίνωσαν στην Ουάσιγκτον ότι θα τερματίσουν τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και θα αμυνθούν όταν επιτεθεί η Τουρκία.

Αυτή η εξέλιξη στην ουσία διαλύσει τον συνασπισμό που εξολόθρευσε κατά 99% το ΙΚ και δημιουργεί απίστευτα θέματα για την Αμερική, η οποία βλέπει να τίθενται σε κίνδυνο τα στρατηγικά της συμφέροντα και να αναδεικνύονται νικητές στη Συρία οι εχθροί της, η Ρωσία και το Ιράν.

Θυμίζουμε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα έξι κοινές αεροπορικές αποστολές πάνω από τη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και δύο χερσαίες περιπολίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε ένα επικίνδυνο μήνυμα στην Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί ότι οι αμερικανικές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει η ίδια δράση.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον διαφωνούν ως προς τη δημιουργία της ζώνης που απαιτεί η Τουρκία. Η Αμερική ομιλεί για «μηχανισμό ασφαλείας», ενώ η Τουρκία ζητά «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία η οποία θα έχει βάθος 30 χιλιομέτρων. Οι ΗΠΑ δέχονται μέχρι 9 χιλιόμετρα.

Η Άγκυρα απαιτεί ακόμα να εκκαθαριστεί η συγκεκριμένη περιοχή από τους Κούρδους μαχητές των YPG, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί προέκταση της «τρομοκρατικής» οργάνωσης του PKK.

Η κατάσταση είναι ένας «μύλος» κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής, η οποία συνεχίζει να πιστεύει ότι η Αμερική δεν θα εγκαταλείψει τους Κούρδους μαχητές, παρά το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που ανέφερε ότι εάν κτυπήσει η Τουρκία το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν την υπό την ηγεσία της YPG δύναμη που νίκησε τους τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι κινούνται υπερβολικά αργά για τη δημιουργία της ζώνης. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης για το πόσο βαθιά μέσα στη Συρία θα πρέπει να εκτείνεται και ποιος θα πρέπει να την ελέγχει.

Θυμίζουμε ότι προχθές ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και του ζήτησε να μην εισβάλει στη Συρία. Ο κ. Ακάρ απάντησε ότι η χώρα του θα τερματίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» αν αυτές χρονοτριβήσουν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τα εξής: «Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και ότι θέλουμε να επιλύσουμε το θέμα ειρηνικά, δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, και το να πούμε ότι τα σχέδιά μας είναι έτοιμα αν παραστεί ανάγκη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απειλή».

Πρόσθεσε επίσης: «Αν υπάρξει χρονοτριβή ή καθυστέρηση, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να τελειώσουμε αυτή την συνεργασία». Ένα άλλο «αγκάθι» στις σχέσεις είναι και η απόφαση της Τουρκίας να εγκαταστήσει έως δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη «ζωνη ασφαλείας».

Οι Αμερικανοί διαφωνούν. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα διατάξει μονομερή στρατιωτική δράση, αν δεν ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία, τόνισε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει μόνη της δεδομένης της έλλειψης προόδου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε: «Νομίζουμε πως αυτή η τρέχουσα διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε. Οι πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο το αποδεικνύουν. Πρέπει να λάβουμε μέτρα προκειμένου να εκκαθαρίσουμε την περιοχή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Σημειώνουμε ότι ακόμα και σήμερα η Αμερική επιφυλάσσεται τους δικαιώματος της να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Πηγή: hellasjournal.com

Tagged