Τεράστιο κοίτασμα ΦΑ και υγρών υδρογονανθράκων εντοπίσθηκε νότια της Κρήτης (χάρτες)

Ενέργεια

Κοίτασμα Φυσικού Αερίου αρκετού να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα 70 χρόνια και πιθανόν αντίστοιχες ποσότητες αργού πετρελαίου, εντοπίσθηκε στην Ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Το εύρημα αυτό, από μόνο του εξηγεί τις λυσώδεις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει ακόμη και με τα όπλα  την Ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης με τον ισχυρισμό ότι αυτή ανήκει εξ ημισίας στην ίδια και την Λιβύη.

Διπλάσιο από της Κύπρου το κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, σύμφωνα με ενδείξεις (χάρτες)

Ελπιδοφόρα γεωλογική δομή, που πιθανόν να κρύβει κοίτασμα φυσικού αερίου μεγέθους 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων, έχουν εντοπίσει επιστήμονες πετρελαϊκών εταιρειών σε θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο συγκεκριμένος στόχος έχει καταγραφεί από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το 2012-2013 η εξειδικευμένη σε αυτές νορβηγική εταιρεία PGS, η οποία είχε προσκληθεί από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την έναρξη των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή αν επιβεβαιωθεί η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων για το κοίτασμα θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια.

Οι Νορβηγοί είχαν σκανάρει τότε με το σεισμογραφικό τους σκάφος «Nordic Explorer» τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συλλέγοντας γεωλογικά δεδομένα από συνολική έκταση 225.000 τ.χλμ.

Τα σεισμογραφικά αποτελέσματα βγήκαν προς πώληση σε υποψήφιους επενδυτές και πριν από περίπου έξι χρόνια μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έσπευσαν να τα αποκτήσουν προκειμένου να τα επεξεργαστούν, να τα μελετήσουν και να λάβουν τελικές αποφάσεις.

Το 2015 οι επιστήμονες πετρελαϊκής εταιρείας που εντόπισαν την ελπιδοφόρα δομή τη βάφτισαν κιόλας: της έδωσαν το όνομα «Τάλως». Ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Ο Τάλως κατά τον Πλάτωνα ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, κουβαλώντας τους μαζί του γραμμένους σε χάλκινες πλάκες.

Ο «Τάλως» των εκτιμώμενων αποθεμάτων 10 τρισ. κυβικών ποδιών φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι συγκεκριμένες έχουν μισθωθεί με νόμο πια στην κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οι περιοχές αυτές προκηρύχθηκαν το 2017 και ενδιαφέρον εκδήλωσε η συγκεκριμένη κοινοπραξία.

Με βάση τις συμβάσεις που ψηφίστηκαν τον Οκτώβριο, οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν για διάστημα έως και οκτώ χρόνια. Μετά την οκταετία οι πετρελαϊκές, αφού προχωρήσουν στη λήψη και νέων σεισμικών δεδομένων, θα προχωρήσουν στην πρώτη γεώτρηση για την εξακρίβωση των προαναφερόμενων εκτιμήσεων.

Δύο φορές το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο και ίσο με το Ταμάρ του Ισραήλ.

Στον εντοπισμό γεωλογικής δομής σε θαλάσσια περιοχή νότιας της Κρήτης που προσομοιάζει με εκείνη του κοιτάσματος του Ζορ της Αιγύπτου έχουν καταλήξει εξειδικευμένοι επιστήμονες πετρελαϊκών εταιριών.

Οπως αναφέρει το euro2day, παράγοντες της αγοράς,  υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος έχει πάρει και το όνομα «Τάλως», του αρχαίου ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό, είναι πιθανό να κρύβονται αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Δύο φορές, δηλαδή, το κοίτασμα της Αφροδίτης (4,1 τρις. κ.π.) στην κυπριακή ΑΟΖ και όσο ακριβώς το Ταμάρ του Ισραήλ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη δομή να εντοπίστηκε μετά την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έγινε στο τέλος του 2015, όταν βεβαιώθηκε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος του Ζορ από την Eni στην Αίγυπτο.

Έχουν βεβαιωθεί αποθέματα της τάξης των 30 τρισ. κυβικών ποδιών και ο εντοπισμός του ανέτρεψε τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα των γεωλόγων και πετρελαϊκών εταιριών, αντίστοιχα.

Πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες επιστήμονες κινητοποιήθηκαν όταν διαπίστωσαν την ομοιότητα της δομής της Κρήτης με εκείνη του Ζορ και προκάλεσαν τη σύσταση της κοινοπραξίας των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ, οι οποίες το 2017 πήραν τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Τα σεισμικά δεδομένα υπήρχαν από το 2012 -2013 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης προσκάλεσε τη νορβηγική PGS για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Κύκλος Ιδεών Βενιζέλου

Στο μεταξύ στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών και συντόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης της πολιτικής του 2010 -2014 που ξεκίνησε η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ Upstream Γιάννης Γρηγορίου έκανε γνωστό ότι εντός του 2010 η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, σημειώνοντας πως τα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 140 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο ίδιος προϋπολόγισε δυνητικά ετήσια έσοδα για το δημόσιο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε επίσης και στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία με τις σεισμικές έρευνες στη χερσαία περιοχής της Άρτας και τις οποίες εντοπίζει στη δημοτική αρχή.

Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Hellas Δημήτρης Γόντικας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχει τα δικαιώματα με την Repsol. Η ισπανική εταιρεία είναι operator.

Ο κ. Γόντικας ανήγγειλε επίσης την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα αποθέματα πετρελαίου στο Κατάκολο, παραπέμποντας για τις επίσημες ανακοινώσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα. Μίλησε για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ως προς την ανάπτυξη του ώριμου κοιτάσματος.

Ο Ντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων -ενεργειακός οικονομολόγος και τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas περιέγραψε το παζλ των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου περιέγραψε σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο τις ευκαιρίες και τα εμπόδια για την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην τουρκική προκλητικότητα απέναντι στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε επί υπουργίας του στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την επανεκκίνηση των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Τα ΕΛΠΕ για τις ενδείξεις σημαντικού κοιτάσματος

Φρένο στις πρόωρες εκτιμήσεις και τα βεβιασμένα συμπεράσματα. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αν υπάρχουν και κατά πόσο είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα»

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, επισημαίνει η εταιρία σε ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος» και κάνει λόγο για πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλυτικά τα ΕΛΠΕ σημειώνουν τα εξής:

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.

Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

Πηγή: topontiki.gr

Tagged