Γιώργος Καπλάνης: Η βία κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας

ΑΒ-Κοινωνία

Τον Δεκέμβριο του 1991η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στοχεύοντας στην ανάδειξη της κρισιμότητας του φαινομένου σε διεθνές επίπεδο. Η 25η Νοεμβρίου είναι μέρα ορόσημο, καθώς στις 25/11/1960 οι αδελφές Μιραμπάλ κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν κατ’ εντολή του δικτάτορα της Δομινικανής Δημοκρατίας και αποτέλεσαν το σύμβολο για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Σήμερα οι γυναίκες βιώνουν διάφορες μορφές βίας όπως σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική παραβιάζοντας τα κατοχυρωμένα τους δικαιώματα. Η άσκηση βίας σε κορίτσια και γυναίκες δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε κράτη, πολιτισμούς, κουλτούρες, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο και κοινωνική και ταξική προέλευση. Οι γυναίκες δεν πρέπει να σιωπούν, να καταπιέζονται  και να δέχονται τέτοιες πράξεις. Αντίθετα, πρέπει να αντιστέκονται και να διεκδικούν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τους αναλογούν.

Η βία κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας και χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε για να συμβάλουμε στην ανάδειξη του προβλήματος και στον περιορισμό του. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίζουμε τις γυναίκες και να τις προτρέπουμε να μιλούν για ό,τι απειλεί τη ζωή τους.

Γιώργος Καπλάνης

Επικεφαλής παράταξης «Η δική μας πόλη»

Tagged