Εξαρθρώθηκε επικίνδυνη εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές, άρπαζε αυτοκίνητα και έβαζε φωτιές

ΑΚ-Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Οι Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων, περίπτερα, οδηγούς οχημάτων, καθώς και κλοπές οχημάτων και εμπρησμούς σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Πέτρου Τζεφέρη:

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε, μετά από μεθοδική έρευνα που ολοκληρώθηκε με οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, να θέσει τέλος στη δράση μιας ακόμη εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ειδικευόταν στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, που χειρίστηκε την υπόθεση, κατάφερε να «χαρτογραφήσει» τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και να διακριβώσει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της, διαμορφώνοντας το ανάλογο επιχειρησιακό πλάνο για την αποδόμηση της.

Στο πλαίσιο αυτό και κατά την πρόοδο των ερευνών καταφέραμε να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τρία μέλη της οργάνωσης και παράλληλα να ταυτοποιήσουμε άλλα δυο.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες χθες (4 Δεκεμβρίου 2019) στον Ασπρόπυργο, με τη συνδρομή αστυνομικών από υφιστάμενα Τμήματα Ασφαλείας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται, το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, σε εξήντα δυο (62) εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

  • σε σαράντα δύο (42) ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών,
  • σε δεκαέξι (16) κλοπές οχημάτων και
  • σε τέσσερις (4) εμπρησμούς οχημάτων.

Από τον μεγάλο αριθμό των ληστειών και κλοπών αναδεικνύεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν κατά τρόπο συστηματικό και μεθοδικό.

Μάλιστα πολλές φορές δεν περιορίζονταν σε ένα «κτύπημα» την ημέρα, αλλά ενεργούσαν «μπαράζ» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε στόχους που είχαν προεπιλέξει. Ενδεικτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2019 διέπραξαν εννέα (9) ληστείες και αφαίρεσαν τουλάχιστον δύο (2) οχήματα.

Πέρα από τη συχνότητα των «κτυπημάτων», το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ληστειών χρησιμοποιούσαν σκληρή σωματική βία για να κάμψουν οποιαδήποτε πρόθεση αντίδρασης, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα αδίστακτοι και επικίνδυνοι.

Μάλιστα η επικινδυνότητά τους αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που αντιδρούσαν σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς.

Για να διαφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, το περιεχόμενο των οποίων ψέκαζαν προς τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα που τους ακολουθούσαν, επιχειρώντας να ματαιώσουν την καταδίωξή τους.

Με τον τρόπο αυτό έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και τυχαία διερχομένων πολιτών – οδηγών, περιορίζοντας το οπτικό τους πεδίο και δημιουργώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.

Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα την 31η Ιουλίου 2019 και την 30η Αυγούστου 2019 κατά την καταδίωξή τους από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Με βάση τα δεδομένα που σας προανέφερα, αντιλαμβάνεστε ότι οι έρευνες μας δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζονται προκειμένου να διακριβώσουμε όλο το εύρος της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και την εμπλοκή τους και σε άλλες περιπτώσεις.

——————————–

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Από την ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού και των στοιχείων, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, συνέστησαν δομημένη με διακριτούς ρόλους και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά αφαιρούσαν κατά προτίμηση ΙΧΕ αυτοκίνητα παλαιού και συγκεκριμένου τύπου, για τα οποία είχαν αναπτύξει εξειδικευμένες τακτικές διάρρηξης και αφαίρεσης. Με αυτά προσέγγιζαν, μεταμεσονύχτιες ώρες, διανυκτερεύοντα πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα. Σε περίπτωση που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, αιφνιδίαζαν υπαλλήλους και πελάτες, ακινητοποιώντας τους με την απειλή πυροβόλων όπλων, σιδηρολοστών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρηματοκιβώτια, καπνικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Επιπλέον θύματά τους ήταν και τυχαία διερχόμενοι πεζοί ή οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν στη διαδρομή τους, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, αφού πρώτα τους είχαν ακινητοποιήσει, με απειλή ή χρήση βίας.

Για τη μεγιστοποίηση της λείας τους οι δράστες συνέχιζαν τις ληστείες μέσα στην ίδια ημέρα, φροντίζοντας να εναλλάσσουν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να δυσκολέψουν και παραπλανήσουν τις έρευνες και αναζητήσεις των αστυνομικών.

Για το σκοπό αυτό είτε αναζητούσαν και αφαιρούσαν ΙΧΕ αυτοκίνητα, εγκαταλείποντας στο σημείο τα ήδη αφαιρεθέντα, είτε με χρήση βίας, αποβίβαζαν οδηγούς προσωρινά σταθμευμένων οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια αφαιρούσαν. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με επικίνδυνους ελιγμούς των αυτοκινήτων τους ανέκοπταν την πορεία διερχομένων οχημάτων, ακινητοποιούσαν τους οδηγούς τους, τους αποβίβαζαν βίαια και στη συνέχεια διέφευγαν με αυτά.

Μόλις ολοκλήρωναν τις παράνομες πράξεις, μετέβαιναν σε ερημικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου εγκατέλειπαν τα αφαιρεθέντα οχήματα, τα οποία – στις περισσότερες των περιπτώσεων- πυρπολούσαν, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, καθώς και της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. Έτσι ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες σε περιπτώσεις καταδίωξης από αστυνομικούς, ενώ εξασφάλιζαν και τη γρήγορη επιστροφή τους στο ασφαλές περιβάλλον του τόπου διαμονής τους.

Χαρακτηριστικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού τους είναι ότι κατά την εγκληματική τους δράση, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο γενετικό υλικό.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, τα οποία έφεραν κατά την τέλεση των ληστειών, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα (9) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει οι δράστες και χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει πέντε (5) ημεδαπούς, από τους οποίους οι τρεις (3) συνελήφθησαν, για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, απόπειρες επικινδύνων σωματικών βλαβών και εμπρησμός κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, απείθεια και της νομοθεσίας περί όπλων.

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.»

Μοιραστείτε το:
Tagged