Μύθος ΤΡΑΜΠ: «Απατεώνας» και αποτυχημένος επιχειρηματίας τελικά…

Διεθνή γεγονότα

Ο Τραμπ είναι ένας πολύ αποτυχημένος επιχειρηματίας

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι New York Times δημοσίευσαν ένα εντυπωσιακό ξεμπρόστιασμα του Ντόναλντ Τραμπ και του πώς ο ίδιος και η οικογένεια του έκαναν μία σειρά από απάτες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ακόμη και «τεράστιες απάτες» όπως τις αποκαλεί η έγκυρη εφημερίδα, ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους για την τεράστια ακίνητη περιουσία που ο Φρεντ Τραμπ κληροδότησε στα παιδιά του. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα, οι τρεις ρεπόρτερ που έγραψαν το θέμα – ο Ντέιβιντ Μπάρστοου, η Σούζαν Κρεγκ και ο Ρας Μπιούτνερ – κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ – την ανώτατη τιμητική διάκριση – για το ρεπορτάζ και τις αποκαλύψεις τους, καθώς και τον τρόπο που το εξήγησαν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Times δημοσίευσαν άλλο ένα θέμα με αποκαλύψεις για το οικονομικό παρελθόν του Αμερικανού Προέδρου. Το θέμα υπέγραφαν ο Μπιούτνερ και η Κρεγκ και βασιζόταν σε στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και από το σώμα δίωξης φορολογικών εγκλημάτων. Από το θέμα προέκυπτε ότι ο ισχυρισμός ότι ο Τραμπ ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας πριν γίνει παρουσιαστής ριάλιτι εκπομπών και μετά μπει στην πολιτική είναι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας». Ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από επιτυχημένος.

Μεταξύ του 1985 και του 1994, οι βασικές επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχαναν χρήματα κάθε μήνα, ενώ οι συνολικές απώλειες ξεπερνούσαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Μάλιστα, χρόνο με τον χρόνο, ο Τραμπ εμφανίζεται να χάνει περισσότερα χρήματα ετησίως από οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό φορολογούμενο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Times και της υπηρεσίας I.R.S. που διεξάγει τους φορολογικούς ελέγχους στη χώρα. «Οι απώλειες της βασικής του επιχείρησης το 1990 και το 1991 – πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο – ήταν υπερδιπλάσιες από τον δεύτερο Αμερικανό φορολογούμενο με τις μεγαλύτερες απώλειες εκείνα τα χρόνια, σύμφωνα πάντα με το I.R.S.».

Και αν δεν καταλάβατε: όταν ο Τραμπ παρουσίαζε τον εαυτό του ως έναν αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο και μία οικονομική ευφυία, οι επιχειρήσεις του έχαναν ένα «σκασμό» λεφτά. Αν λοιπόν η ανάλυση των ρεπόρτερ πάνω στα στοιχεία του IRS είναι ακριβής – και δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία της φορολογικής υπηρεσίας – τότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι για δύο χρόνια ο Πλανητάρχης ήταν ο πιο αποτυχημένος επιχειρηματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κολοσσιαία δάνεια και οι πτωχεύσεις

Βέβαια, όσοι έχουν παρακολουθήσει στενά την καριέρα του Τραμπ, το γνωρίζουν ήδη αυτό και ξέρουν πολύ καλά ότι πολλά από αυτά που λέει ο Πλανητάρχης είναι λάθη ή ψέματα. Ο Ντόναλντ Τραμπ χρηματοδότησε τις επιχειρήσεις του που κληρονόμησε από τον πατέρα του παίρνοντας κολοσσιαία δάνεια. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τέσσερις από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του κήρυξαν χρεοκοπία – τρία καζίνο στο Ατλάντικ Σίτι και το ξενοδοχείο Πλάζα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Άλλες επιχειρήσεις του επιβίωσαν, είτε επειδή πουλήθηκαν, είτε επειδή οι πιστωτές του πίστευαν ότι αξίζουν και του επέτρεψαν να διαγράψει τεράστια χρέη.

Οι δημοσιογράφοι των Times και άλλοι ρεπόρτερ έχουν ήδη καλύψει σε μεγάλο βαθμό την ταραχώδη επιχειρηματική ιστορία του Τραμπ. Το Σεπτέμβριο του 2016, η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο της επιστροφής φόρων που πήρε ο Τραμπ που φτάνουν τα 9000 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που δείχνει ότι οι εταιρείες του κατέγραψαν τεράστιες ζημίες.

Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν στα λογιστικά τους βιβλία τις απώλειες προηγούμενων ετών και να τις συμψηφίζουν με τα κέρδη επόμενων ετών. Οι απώλειες του Τραμπ το 1995 ήταν τόσο σημαντικές που «θα του επέτρεπαν να αποφύγει νόμιμα να πληρώσει φόρους στην Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τα επόμενα 18 χρόνια». Απαντώντας στο δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι του Τραμπ εξέδωσαν ανακοίνωσε στην οποία δεν διέψευδαν τα 900 εκατομμύρια, αλλά ισχυρίζονταν ότι ο Τραμπ «έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους για την ακίνητη περιουσία του, τις πωλήσεις, το δήμο, τους εργαζόμενους και την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Το 1985, ο Τραμπ κατέγραψε απώλειες 46,1 εκατ. δολάρια, ενώ οι απώλειες στη δεκαετία αγγίζουν το 1,17 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν Αμερικανοί που πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος είναι ένας πανέξυπνος και πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας που ξέρει τι κάνει. Όμως, χάρη στους Times, γνωρίζουμε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «απερίσκεπτος απατεώνας» που έχανε χρήματα και βασιζόταν πάντα στον πατέρα τους για να τον σώζει, ενώ ταυτόχρονα έχτιζε ένα μύθο που τον οδήγησε στο Λευκό Οίκο. Οπότε δεν είναι παράλογο που λέει αυτά που λέει, που ξεστομίζει τις ανακρίβειες και τα ψέματα που ξεστομίζει γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί θα τα πιστέψουν όπως πίστεψαν το ότι είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας…

Κλειώ Νικολάου 

Πηγή: economistas.gr

Tagged