Ο δημοτικός υπάλληλος, η ρευστότητά του, το «Πόθεν Έσχες», οι αγορές οικοπέδων και το λαγούμι…

Π-Κοινωνία Συνομοσιολογικά
Μοιραστείτε το:

«Τα λάλαμαν και αμαρτίαν ουδεμίαν έχωμεν»…

«Ιστορικό αφήγημα» με σύγχρονες προεκτάσεις: Δημοτικός υπάλληλος, βρέθηκε ξαφνικά να κάνει αγορές σε τουριστική περιοχή με ποσά που δεν δικαιολογούσαν τα έσοδα από τις μηνιαίες αποδοχές του. Το συγκεκριμένο θέμα «κουτούλησε» πάνω στις διατάξεις του «Πόθεν Έσχες», για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται από τα συνολικά έσοδά του, με αποτέλεσμα να διαταχθεί από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες (εφορία) πάγωμα των καταθέσεών του και έλεγχος του «Πόθεν Έσχες» του, που σημειωτέον αν και ο ίδιος, -λόγο της υπηρεσιακής θέσης του-, όφειλε να καταθέτει ανελλιπώς σε ετήσια βάση δεν το είχε πράξει.

Για να αποφύγει την «τσιμπίδα» του νόμου και την πιθανή παραπομπή του για «μαύρο αδήλωτο χρήμα», ο ελεγχόμενος δημοτικός υπάλληλος κατέφυγε στην λύση της εκ των υστέρων δήλωσης εισοδημάτων και ταυτόχρονης κατάθεσης δηλώσεων «Πόθεν Έσχες».

Κινούμενος υποτίθεται στα πλαίσια της απεριόριστης και πολύ δημιουργικής εξυπνάδας του, όπως με δέος ανάφερε πρώην προϊσταμένη του, εισήγαγε στα φορολογικά δηλωτικά του έγγραφα, ετήσια -για σειρά ετών- έσοδα εξωυπηρεσιακής, -μετά από άδεια του δημοτικού υπηρεσιακού συμβουλίου-, απασχόλησής του που ξεπερνούσαν μάλιστα κατά 60% το ποσό της ετήσιας μισθοδοσίας του από τον δήμο, των υπερωριών και νυκτερινών αποζημιώσεών του συμπεριλαμβανόμενων.

Με τον τρόπο αυτό, φορολογήθηκε εκ των υστέρων για πρόσθετα ετήσια και συνολικά έσοδα, παρουσιάζοντας με βάση τα στοιχεία αυτά ένα «καθαρό» «Πόθεν Έσχες» που κάλυπτε τις απαιτήσεις του νόμου για τις αγορές οικοπέδων και κτιρίων που πραγματοποίησε.

Δεν έφτανε, όμως, μόνο αυτό, αλλά θέλοντας να εξασφαλίσει και με την βούλα του νόμου το «απόλυτο για την ηθική και τίμια υπόστασή του», αυτή που θεώρησε ότι πέτυχε με τις αναφερθείες ποιο πάνω μεθοδεύσεις και ενέργειες, στράφηκε εναντίον αυτών που θεώρησε ότι δημοσιοποίησαν τις αγορές του και τον αν μη τι άλλο ξαφνικό «πλουτισμό» του, με αγωγές και μηνύσεις.

Τέλεια, όμως, «εγκλήματα» δεν υπάρχουν όπως αναφέρουν οι ασχολούμενοι με την επιστήμη της εγκληματολογίας και συνολικά όλα τα στελέχη που ασχολούνται με την έρευνα και δίωξη κάθε μορφής εγκληματικότητας και παρανομίας.

Μπορεί, ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος να την γλύτωσε την πρώτη φορά, -αυτό το γνωρίζουν τόσο ο ίδιος, όσο και ο κλειστός υπηρεσιακός και κοινωνικός περίγυρός του-, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς γι’ αυτόν άφησε το γραπτό αποτύπωμά του και σε επίσημα μάλιστα έγγραφα που πλέον δεν δέχονται καμία αμφισβήτηση.

Κι όπως λέει το λαϊκό ρητό, «το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται»…Η «τρύπα» που ο ίδιος άνοιξε, λόγο της πολύ μεγάλης «εξυπνάδας» του είναι πολύ μεγάλη και με πολύ λία τοιχώματα για να μπορέσει να βγει απ’ αυτή.

Το κακό είναι ότι στην τρύπα αυτή, που για να ακριβολογούμε είναι ένα τεράστιο λαγούμι κακουργηματικών πράξεων, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, παρασύρει πλέον και τους «ευεργέτες» του, δηλαδή αυτούς που συνέβαλαν και συνέργησαν στις μεθοδεύσεις του και στην κατάθεση ψευδών στοιχείων στις φορολογικές και ελεγκτικές κρατικές αρχές.

Το κακό γι’ αυτή την πολύ «ευφυή» προσωπικότητα του δημοτικού κινήματος, είναι ότι για το «μαύρο χρήμα» δεν θα πάει μόνη της, αλλά αρκετοί, ακόμη και η ιδιοκτήτρια του «λογαριασμού». Ποιου λογαριασμού; Αυτοί που πρέπει να ξέρουν…ξέρουν… και όταν  αρχίσει το κελάιδημα, οι κριτές ας βάλουν το χέρι τους μαζί με τον «θεό» που ως «Κυρίαρχος» έχει την εντύπωση ότι τίποτα πλέον δεν τον αγγίζει… κάτι σαν τον Ερντογάν της γείτονος χώρας.

Είπαμε, «μία του κλέφτη, δύο του κλέφτη, …τρεις και το κακό στο κεφάλι του», όπως λέει και ο λαουτζίκος…

Τουλάχιστον ποιο ευφυής φαίνεται ότι είναι ο «βόας ή βούας ο ελληνικός», αυτό το μικρό φιδάκι» της ελληνικής υπαίθρου, που αντί να προκαλεί, κρύβεται κάτω από παχιά φυλλώματα και πέτρες για να μην το βρεί κανένας… αφού γνωρίζει ότι αν βγει σε κοινή θέα οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι…

Σε κάθε περίπτωση, τα «θεματάκια» συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως π.χ. η ενοικιαζόμενη επαγγελματικά αγροτουριστική βίλα, η ιδιοκτησία του ραδιοφωνικού σταθμού, ο ξενώνας και η ανακαίνισή του και κάτι άλλα ψηλά, ας πούμε η φάρμα των 100 τουριστικών στρεμμάτων, για να μην επεκταθούμε και σε άλλα …

Όσο για το «λαγούμι», το τυράκι το είδε ο πανέξυπνος δημοτικός υπάλληλος. Αυτό που δεν υπολόγισε ήταν η φάκα. Πως λέει και ο ποιητής… Αν προσπαθήσουν να σε «στριμώξουν» πάρτους και τα σώβρακα… Έστω κι αν έχουν ως «συμπαραστάτη» αυτό τον πολύ γλυκό «ανθρωπάκο»…

Στην θεολογία, αλλά και την επιστήμη υπάρχει πάντα η Αρχή … αλλά και το Τέλος… ειδικά όταν βρεθείς ενώπιος ενωπίω με τον φυσικό κριτή σου… Κι όπως αναφέρεται στην παλαιά διαθήκη «μάχαιρα έβαλες… μάχαιρα θα λάβεις»…, όταν μάλιστα υπάρχει και ο τροφοδότης λογαριασμός των «φιλανθρωπιών» επ’ ονόματι, της κας Π@…… Και για τους γνωρίζοντες… «φιλανθρωπίες» ούκ έστιν…

Για να μην αδικούμε, όμως, κανένα, σημασία έχει ο έρωτας, πόσο μάλλον όταν είναι τόσο μεγάλος, αφού κι αυτός έχει πλούσια γούνα για «ξύσιμο»… το ταξίδι…, -πολύ γλυκό αυτό-, θα πάει μέχρι «θανάτου»… Τα απλώματα και παπλώματα απλώς περιμένουν…

————————

Υ.Γ.1: Υπόμνηση. Για τους επαγγελματίες της λογιστικής επιστήμης, η παραγραφή φορολογικών παραβάσεων ξεκινά από τα πέντε έτη, ενίοτε και εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να πάει και έως 10 χρόνια πίσω ο έλεγχος των φορολογικών αρχών.

Για τους μύστες της νομικής και της οικονομικής επιστήμης, το αδίκημα του αδήλωτου και κατά το ορθό «μαύρου» χρήματος ή αλλιώς το «ξέπλυμα» χρήματος, παραγράφεται 20 χρόνια μετά την σχετική διαπίστωση της πράξης.

————————

Υ.Γ.2: Ο Βουκεφάλας, που σε ορισμένα αρχαιοελληνικά κείμενα αναφέρεται και ως Μπου-Κεφάλας, αυτό το «πανέξυπνο» ζώο, ξέμεινε από ενέργεια και τελικά τάφηκε κατά μία εκδοχή με τον καβαλάρη του, όταν ο τελευταίος βρέθηκε σε πολυοργανική αδυναμία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο πόλεμος των επιγόνων του. Τον πρώτον που έθαψαν ήταν αυτός για να μην επεκταθεί η μόλυνση που κουβαλούσε… αφού ο «γιατρός» ζώων που προσέτρεξε  επ’ μεγάλης αμοιβής, έδωσε μόνο προσωρινή λύση με την θεραπεία που συνταγογράφησε…

«Τα λάλαμαν και αμαρτίαν ουδεμίαν έχωμεν»…

*Η φωτό προέρχεται από το διαδίκτυο και απεικονίζει μία από τις εκατοντάδες ενοικιαζόμενες βίλες αγροτουρισμού, πολυτελούς μάλιστα κατασκευής, αναγέρθηκε σύμφωνα με ρο Google erthe την περίοδο 2008-2010 και είναι συνολικής εστεγασμένης έκτασης 560 τετρ. μέτρων περίπου. Οι ιδιοκτήτες της είναι «άγνωστοι», όπως άγνωστο είναι αν δήλωσαν τις αυθαίρετες κατασκευές της… ή κι ακόμη αν τήρησαν τις κοινωνικές υποχρεώσεις πληρώνοντας αυτόν που ο κινηματογραφικός ήρωας Ζήκος, ονόμαζε «ο ΙΚΑς».

Τάδε έφει ο «Διαγνώστης»

Μοιραστείτε το:
Tagged