Ο Εισαγγελέας, το μαύρο χρήμα του Γιάννου και ο φόβος των «διάσημων» για «παράπλευρες απώλειες Αθώων»…

Κοινωνία

Ο Εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο την εκ νέου παραπομπή του πρώην υπουργού και τσάρου της οικονομίας κου Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του κας Κουράκου, την δίωξή τους σε βαθμό κακουργήματος για ξεπλυμα βρώμικου (αδήλωτου) χρήματος, πιστοποιώντας ουσιαστικά τηνδιαφθορά και τον ενδεχόμενο χρηματισμό τους.

 Η πορεία αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια, αλλά προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες και έντονους προβλιματισμούς σε μία μικρή μεν αλλά πολύ σημαντική κατηγορία, στελεχών της δημόσιας διοίκησης, κυρίως δε προβεβλημένων της αυτοδιοίκησης που βρίσκονται  στη θέση του κατηγορούμενου για το ίδιο αδίκημα και αναμένουν να δικασθούν μετά την πρώτη αναβολή που έλαβαν τον Ιούλιο.

Κι αυτό γιατί θεωρείτε ότι η παραπομπή του πάλαι ποτέ πανίσχυρου υπουργού του Σημίτη, όπως και η προφυλάκισή του, είναι απλώς προάγγελος του «κλίματος» ποπυ θα επικρατήσει στην δική τους δίκη… παρά την φήμη που έχουν όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργήσει.

Και κανείς ας μην κάνει συγκρίσεις για το ποσό για το οποίο παραπέμπεται που είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που κατηγορείται ο κος Παπαντωνίου ότι βρέθηκε αδήλωτο και ανετιολόγητο ως έσοδο στους ελβετικούς λογαριασμούς του, αφού ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση του «διάσημου» αυτοδιοκητικού Άρχοντα θα επανέλθουμε σύντομα, με όλες τις λεπτομέρειες. Διαβάστε στην συνέχεια τα όσα είδαν τη δημοσιότητα για τον κο Γιάννο Παπαντωνίου και την σύζυγό του…

————————–

Ο Εισαγγελέας ζητά να δικαστούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το ζεύγος Παπαντωνίου

Η πρόταση αναφέρεται στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, το οποίο αφορά σε ποσό ύψους 2.835.197 ελβετικών φράγκων!

Να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να δικαστούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, ζητεί με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Κων. Σπυρόπουλος. Τον τελικό λόγο, ωστόσο, για το αν το ζεύγος Παπαντωνίου παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη, τον έχει το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που θα εκδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο κ. Σπυρόπουλος ζητά να παραπεμφθεί το ζεύγος Παπαντωνίου σε δίκη για το κακούργημα της νομιμοποίησης  εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, το οποίο αφορά σε ποσό ύψους 2.835.197 ελβετικών φράγκων, το οποίο φέρεται να πήρε ο πρώην υπουργός από την  γαλλική εταιρεία, «THALES NEDERLAND B.V».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε τα συγκεκριμένα οικονομικά ωφελήματα, προκειμένου να ανατεθεί στην γαλλική εταιρεία το 2003 το έργο του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με τις δικαστικές αρχές να εκτιμούν ότι τα χρήματα που αναφέρθηκαν, αποτελούν μέρος μόνο ενός συνολικού χρηματικού ποσού που έλαβε το οποίο ξεπερνά τα 4,5 εκ. ελβετικά φράγκα.

«Σφάζεται» η Ελβετική Δικαιοσύνη για τους λογαριασμούς του κουμπάρου του Γιάννου

Κατά τη δικογραφία της υπόθεσης, ο πρώην υπουργός από κοινού με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, είχε μεταφέρει το παράνομο ποσό σε ελβετικές τράπεζες, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα. Ρόλο στη μεταφορά του ποσού αυτού σε ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα, φέρεται να είχε επιχειρηματίας, φίλος του πρώην υπουργού. Μάλιστα, το πρόσωπο αυτό, κατά την απολογία του στις δικαστικές αρχές, ανέφερε πως πράγματι έβγαλε κατά τα έτη 2002 και 2003 στην Ελβετία και για λογαριασμό του Γιάννου Παπαντωνίου, περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Υποστήριξε, ωστόσο, πως δεν γνώριζε ότι τα χρήματα αυτά ήταν παράνομα και πίστευε πως αποτελούν νόμιμα εισοδήματα του φίλου του, πρώην υπουργού Άμυνας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό από τον Οκτώβριο του 2018, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η σύμβαση για την αναβάθμιση έξι φρεγατών με την «THALES NEDERLAND B.V» ήταν επωφελής για το Δημόσιο.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Παπαντωνίου κρίθηκε προφυλακιστέο τον Οκτώβριο του 2018 μετά τις απολογίες τους στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, ενώ ο πρώην υπουργός παραμένει μέχρι και σήμερα προσωρινά κρατούμενος, η σύζυγος του το περασμένο Μάρτιο αποφυλακίστηκε, καθώς έγινε δεκτή η σχετική αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής της κράτησης με όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εισαγγελική πρόταση είναι θέμα χρόνου η έκδοση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου.

Πηγή: lawandorder.gr, dikastiko.gr

Tagged