Τουρκία: Πολεμική Βιομηχανία με πήλινα πόδια – Το άρμα Altay και το ελικόπτερο ΑΤΑΚ

Εξοπλισμοί

Μαύρα μαντάτα για την Τουρκία: Άρμα Altay και επιθετικό ελικόπτερο ΑΤΑΚ είναι εκτός…

Δύο από τα κορυφαία εγχώρια τουρκικά αμυντικά προγράμματα, αυτά το άρματος μάχης Altay και αυτό του επιθετικού ελικοπτέρου T-129 ATAK μπορεί να καθυστερήσουν δραματικά καθώς οι συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες δεν δίνουν κινητήρες. Το άρμα Altay θα καθυστερήσει σίγουρα καθώς η γερμανική ΜΤU έχει παραδώσει στους Τούρκους μόλις τέσσερις κινητήρες.

“Αν δεν υπάρξει λύση για τους κινητήρες η παραγωγή δεν μπορεί να ξεκινήσει”, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ. Όμως το ίδιο συμβαίνει με το ελικόπτερο ΑΤΑΚ – εκ των οποίων το Πακιστάν έχει παραγγείλει 30 έναντι τιμήματος 1,5 δισ. δολαρίων – με τους Τούρκους να ξεκινούν τις εργασίες για την παραγωγή τους δικού τους κινητήρα LHTEC T800-4A, αλλά να να μην λαμβάνουν την αναγκαία άδεια από τις ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα του άρματος Altay που αποτελεί κοινή προσπάθεια Τουρκίας και Κατάρ, αποτελεί το πλέον φιλόδοξο του τουρκικού στρατού. Η αρχική παραγγελία αφορούσε 250 άρματα, αλλά δεν θα εκτελεστεί τόσο λόγω έλλειψης κινητήρων, αλλά και συστημάτων μετάδοσης της κίνησης από τη γερμανική RENK.

Η Τουρκία εξετάζει εναλλακτικούς κινητήρες για τα Altay και τα ΑΤΑΚ. Για τα δεύτερα αφορά τους κινητήρες TS1400 που όμως αναμένεται να τεθούν σε παραγωγή το 2024. Μπορεί το Πακιστάν να περιμένει τόσο πολύ; Οι αμυντικές συμφωνίες της Τουρκίας με ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες καταρρέουν η μια μετά την άλλη μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Πηγή: defence-point.gr

Tagged