Πάτος στην ανακύκλωση απορριμμάτων ο Δήμος Περιστερίου (42ος στους 52) – Οι επιπτώσεις για τους δημότες

Π-Περιβάλλον
Μοιραστείτε το:

Παρά τα αντίθετα επιφαινόμενα και την πολύ δυνατή επικοινωνιακή καμπάνια ή άλλως προπαγάνδα της διοίκησης του Δήμου Περιστερίου για τα κατορθώματά της στην ανακύκλωση των απορριμμάτων της Πόλης, μέσα από την υπερ-προβαλόμενη δράση «συγκεντρώνω καπάκια», το Περιστέρι ως Δήμος είναι ανάμεσα στους 10 τελευταίους στην κατάταξη των Δήμων ως προς το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνουν.

Όπως αναφέρει ο Αργύρης Δεμερτζής, στο πολύ κατατοπιστικό άρθρο του στο εξειδικευμένο ecopress.gr, ο Δήμος Περιστερίου ανακυκλώνει μόνο το 5,5% της ποσότητας των οικιακών απορριμμάτων που συλλέγει και διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση, με όλη την υπόλοιπη ποσότητα να θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Πρώτος στην κατάταξη είναι ο Δήμος Βριλησσίων με 29%, κάτι που δείχνει την χαοτική διαφορά με τον Δήμο Περιστερίου που βρίσκεται στην 42 η θέση της κατάταξης και τελευταίος στους 52 Δήμος της Αττικής  ο Δήμος Μεγαραίων με 4.5%, ενώ είναι χαρακτηριστικό  της πολύ ελλειμματικής απόδοσης του Δήμου Περιστερίου στον τομέα «ανακύκλωση απορριμμάτων» ότι τον μόνο Δήμο που ξεπερνά τόσο στην κατάταξη, όσο και στο ποσοστό ανακύκλωσης είναι ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας  που επιτυγχάνει το ποσοστό 5%.

Εγκατάσταση ανακύκλωσης υλικών στο Άλσος Περιστερίου – Η πρώτη και μοναδική σε όλη την πόλη

Αυτή η πολύ χαμηλή επίδοση στην ανακύκλωση των απορριμμάτων από την Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου, έχει επιπτώσεις και στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού σύμφωνα με απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για τους δήμους με πολύ χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης, αυξάνεται αντίστροφα το κόστος ταφής των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Διαβάστε στην συνέχεια το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του κου Αργύρη Δεμερτζή και κρίντε μόνοι σας, αν οι ωραίες φωτό του Δήμου και η γυαλιστερή  εγκατάσταση διατάξεων ανακύκλωσης υλικών στην είσοδο του Άλσους Περιστερίου, ανταποκρίνοινται στην πραγματικότητα και την εικόνα που «προπαγανδίζει» επικοινωνιακά η Διοίκηση του διάσημου κου Παχατουρίδη.

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας κα Τσιώτα προβάλλει την Εγκατάσταση ανακύκλωσης υλικών στο Άλσος Περιστερίου

Ανακύκλωση – αποκαλυπτική λίστα: οι πρωταθλητές και ουραγοί Δήμοι

Απολογιστικά στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που εξασφάλισε και δημοσιεύει το ecopress δείχνουν τους πρωταθλητές και τους ουραγούς Δήμους στην ανακύκλωση.

Οι Δήμοι Βριλησσίων, Διονύσου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναδεικνύονται στην κορυφή της ανακύκλωσης στην Αττική.

Συνολική εικόνα

Τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής δείχνουν την κατάταξη των Δήμων και το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απόβλητα, που διαχειρίστηκε ο κάθε Δήμος το 2018,  με Διαλογή στην Πηγή, όσον αφορά χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και οργανικά απόβλητα.

Η λίστα της κατάταξης των Δήμων είναι αποκαλυπτική για τη συνολική πορεία της ανακύκλωσης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Είναι λίγοι οι Δήμοι, που πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ οι περισσότεροι Δήμοι συνωστίζονται στην μέση και την ουρά της κατάταξης, με χαμηλά διψήφια και μικρά μονοψήφια ποσοστά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακριβά για να οδηγούνται τα απορρίμματα σε ταφή. Επίσης υπάρχουν Δήμοι, οι οποίοι απουσιάζουν εντελώς από τη λίστα του  ΕΣΔΝΑ, καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2018 δεν είχαν εφαρμόσει συστήματα ανακύκλωσης.

Εντείνονται οι προσπάθειες

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί Δήμοι εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση. «Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης για την Αττική και υψηλών στόχων προκειμένου να σταματήσουμε να είμαστε στα θέματα της διαχείρισης, ουραγοί στην Ευρώπη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ.

Η τσέπη των δημοτών

Η κατάταξη του κάθε Δήμου στην λίστα της ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ  δεν δείχνει απλώς το περιβαλλοντικό προφιλ και την αποτελεσματικότητα άσκησης πολιτικής του κάθε Δήμου αλλά σχετίζεται ευθέως και με τις τσέπες των δημοτών.

Σημειώνεται ότι με σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται νομοθεσία από την έναρξη του 2020, σύμφωνα με την οποία οι Δήμοι έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ!

Άρα οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Συστοιχία κάδων συλλογής απορριμμάτων

Η κατάταξη και τα ποσοστά ανακύκλωσης των Δήμων

α/α      Δήμος     Ποσοστό ανακύκλωσης

 1. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ   29%
 2. ΔΙΟΝΥΣΟΥ 25%
 3. ΒΑΡΗΣ- ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 18%
 4. ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ 18%
 5. ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 16,5%
 6. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 16%
 7. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 14,5%
 8. ΠΑΠΑΓΟΥ- ΧΟΛΑΡΓΟΥ 14,5%
 9. ΚΡΩΠΙΑΣ 14%
 10. ΓΛΥΦΑΔΑΣ 13,5%
 11. ΠΑΛΛΗΝΗΣ 12,5%
 12. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 12,5%
 13. ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ 12%
 14. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 11%
 15. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 10%
 16. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 10%
 17. ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 10%
 18. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 10%
 19. ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 9,5%
 20. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 9,5%
 21. ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 9%
 22. ΠΑΙΑΝΙΑΣ 9%
 23. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 8,5%
 24. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 8,0%
 25. ΑΛΙΜΟΥ 8%
 26. ΙΛΙΟΥ 8%
 27. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 8%
 28. Ν.ΙΩΝΙΑΣ 7,5%
 29. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 7,5%
 30. ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 7,5%
 31. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 7,5%
 32. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 7,5%
 33. ΑΙΓΑΛΕΩ 7%
 34. ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 7%
 35. ΠΟΡΟΥ 7%
 36. Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ 7%
 37. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 6,5%
 38. ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ 6,0%
 39. ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 6%
 40. ΖΩΓΡΑΦΟΥ 6%
 41. ΦΥΛΗΣ 6%
 42. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 5,5%
 43. ΑΧΑΡΝΩΝ 5,5%
 44. ΒΥΡΩΝΟΣ 5,5%
 45. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 5,5%
 46. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 5%
 47. ΩΡΩΠΟΥ 5%
 48. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 5%
 49. ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 5%
 50. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5%
 51. ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ 5%
 52. ΜΕΓΑΡΕΩΝ 4,5%

Αργύρης Δεμερτζής

Πηγή: ecopress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged