Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου: Απαιτούμε να κλείσει κάθε εγκατάσταση στη χωματερή της Φυλής

Π-Περιβάλλον

Για τη ΖΩΗ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Απαιτούμε να κλείσει κάθε εγκατάσταση  στη χωματερή της Φυλής

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις  που πέρασαν ΔΙΑΛΕΞΑΝ την περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής για τον σκουπιδότοπο ΟΛΗΣ της Αττικής. Η σημερινή κυβέρνηση πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη και ο κ. Πατούλης , από την κ. Δούρου να συνεχίσουν το ίδιο έγκλημα σε βάρος μας. Θα αποδεχτούμε την επιλογή τους να μας θεωρούν πολίτες Β κατηγορίας ;

Πριν λίγο καιρό οι  7 Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας συνυπέγραψαν :

  1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.
  2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
  3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
  4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
  5. Να καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών και για όσο χρόνο δίνονται να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.
  6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος. Οι νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα.

Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε η ήπια διαχείριση να αφορά όλες τις περιοχές της Αττικής, μέχρις ότου φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι η διαλογή στην πηγή.

Όμως το καθεστώς Παχατουρίδη έμεινε μόνο στα λόγια.

Σήμερα ο κ. Παχατουρίδης μαζί με τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη, τον Δήμαρχο Φυλής κ. Παππού και άλλους πολλούς πρόθυμους, μιλάνε για την … ανακύκλωση, για να κρύψουν τις αποφάσεις για την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης στα Δυτικά αλλά και τον Πειραιά. Οι ζωές μας αξίζουν για αυτούς λιγότερο από τα κέρδη των επιχειρήσεων  που τόσα χρόνια κερδίζουν από τα απορρίμματα ( με τα δικά μας λεφτά θησαυρίζουν).

Δεν θα μας πουν για το κλείσιμο της χωματερής, για τα αντισταθμιστικά (είναι πολλά τα λεφτά Άρη) που δίνουμε στον Δήμο Φυλής, δεν θα μας πουν για τη μελέτη που παράγγειλε και κρατούσε για χρόνια στα συρτάρια ο Δήμος Φυλής.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τα βασικά συμπεράσματα των μελετών:

Εφιαλτικά, για τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, είναι τα ευρήματα των μελετών για την χωματερή της Φυλής, που κατάφερε να πάρει στα χέρια του και να δημοσιοποιήσει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

 Στα συμπεράσματά τους, που παρατίθενται αυτούσια, γίνεται λόγος για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα» και για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση της εξεταζόμενης έκτασης των 10.000 στρεμμάτων».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός ραδιοϊσοτόπων στο χώρο της παλιάς χωματερής, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή»

Και μόνο αυτά αρκούν για να ξεσηκωθούμε  ΟΛΟΙ !

Συμμετέχουμε και καλούμε τους συμπολίτες μας σε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ, 15:00

αμφιθέατρο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

(Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου-Χολαργός, σταθμός μετρό «Εθνική Άμυνα)

Συντονίζουμε τα βήματα μας και οργανώνουμε τους αγώνες μας,

  • για την ακύρωση των διαγωνισμών για τη νέα χωματερή και την επέκταση του ΕΜΑΚ και
  • για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής
  • όχι στην καύση των απορριμμάτων, όχι στον καρκίνο και την καταστροφή του περιβάλλοντος

Οι κάτοικοι του Περιστερίου και της Δυτικής Αθήνας έχουμε δικαίωμα στη ζωή, το χρωστάμε στα παιδιά μας !

Νίκος Ζούτσος

Tagged