Κορωνοϊός: Εφιάλτης για την Τουρκία – Σε καταιγιστικό ρυθμό η εμφάνιση νέων κρουσμάτων – Ραγδαία αύξηση θανάτων

Ελληνοτουρκικά

Προβλέψεις για 200.000 κρούσματα-Ανοίγει τις φυλακές ο Ερντογάν για 100.000 κρατούμενους

Οι υγειονομικές αρχές της Τουρκίας έχουν στα χέρια τους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να φτάσει τις 200.000 ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να αγγίξει τις 5.000

Η εικόνα που περιγράφουν τις τελευταίες ώρες στα σύνορα του Έβρου Έλληνες στρατιωτικοί αλλά και οι πληροφορίες οι οποίες φτάνουν στην Αθήνα για την εξάπλωση του Covid-19 σε κάθε γωνιά της Τουρκίας σοκάρουν.

Ασθενοφόρα αλλά και λεωφορεία έγιναν αντιληπτά να καταφθάνουν συνεχώς ανατολικά των συνόρων εκεί που εδώ και τρεις εβδομάδες συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες. Άτομα με λευκές στολές κινούνται συνεχώς ενώ στα λεωφορεία μεταφέρονται μετανάστες οι οποίοι φορούν μάσκες και κάθονται αραιά ανά δύο και τρία καθίσματα. Τα λεωφορεία φεύγουν προς την ενδοχώρα ενώ οι Τουρκικές αρχές αντικαθιστούν όσους μετανάστες απομακρύνονται με νεαρούς άνδρες ώστε να παραμένει μεγάλος αριθμός ατόμων κατά μήκος της συνοριογραμμής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Τουρκίας έχουν στα χέρια τους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να φτάσει τις 200.000 ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να αγγίξει τις 5.000.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει προκαλέσει ο Covid-19 είναι ότι το κυβερνών κόμμα AKP του Ταγίπ Ερντογάν μαζί με το εθνικιστικό κόμμα ΜHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν τις φυλακές και να απελευθερώσουν 100.000 κρατούμενους. Θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές υποθέσεις. Άγνωστο παραμένει εάν η απόφαση αφορά και όσους φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Covid-19 έχει χτυπήσει όπως δείχνουν οι αποφάσεις του Τουρκικού υπουργείου άμυνας και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το σύνολο του στόλου των γειτόνων επέστρεψε στους ναυστάθμους ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες εντός και εκτός Τουρκίας.

Σε καραντίνα εξαιτίας του Κορωνοϊού έχουν τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα Μονάδες και Σχηματισμοί. Άλλωστε εδώ και πολλές ημέρες αυτοεξόριστος Τούρκος πρώην στρατιωτικός ακόλουθος είχε υποστηρίξει ότι κρούσματα υπάρχουν ακόμα και στις τάξεις των ιπτάμενων της Τουρκικής αεροπορίας.

Όπως εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα είχε αναφέρει το Newpost ο σουλτάνος προσπάθησε είτε να κρύψει είτε να υποβαθμίσει ότι ο Κορωνοϊός ‘’θερίζει’’ στο εσωτερικό της χώρας. Ακόμα και ο θάνατος του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ Aytac Υalman από τον Covid-19 κρατήθηκε μυστικός μέχρι να αποκαλυφθεί από ανεξάρτητες πηγές. Ο Τούρκος Στρατηγός είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ιράν το οποίο ήδη μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον φονικό Κορωνοϊό.

Χιλιάδες ήταν και οι Τούρκοι οι οποίοι είχαν επισκεφτεί τη Μέκκα για να προσκυνήσουν ενώ μέχρι προχθές τα τζαμιά ήταν γεμάτα. Η Τουρκία ήταν η τελευταία χώρα στην οποία σταμάτησαν οι αθλητικές αναμετρήσεις, ενώ όλα τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά.

Μέχρι προχθές ο ίδιος ο Ερντογάν υποτιμούσε το ζήτημα και προκαλούσε συνεχώς με εμπρηστικές δηλώσεις αποκαλώντας ακόμα και ‘’Ναζί’’ τους Έλληνες ενώ με αλαζονικό τρόπο τόνιζε το ξεχωριστό DNA της Τουρκικής φυλής. Η σκληρή πραγματικότητα όμως την οποία ήθελε να κρύψει τον αναγκάζει πλέον άρον άρον να λάβει μέτρα.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Τουρκία έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο συναγερμού στα Ελληνικά σύνορα. Ούτως ή άλλως εδώ και τρεις εβδομάδες Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό βρίσκονται συνεχώς σε ‘’κόκκινη’’ επιφυλακή. Το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν χιλιάδες κρατούμενοι πιθανότατα προσβεβλημένοι από τον Covid-19 σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν υποκινούμενοι μετανάστες στα σύνορα δεν επιτρέπουν στις Ελληνικές Δυνάμεις τον παραμικρό εφησυχασμό.

Κώστας Σαρικάς

Πηγή: newpost.gr

Tagged