Με το κριτήριο της «Ρήτρας μειωμένου τζίρου» η ένταξη των επιχειρήσεων στο καθεστώς αναστολής εργασιακών συμβάσεων

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Με “ρήτρα” μειωμένου τζίρου λόγω κορονοϊού η ένταξη των επιχειρήσεων στο καθεστώς αναστολής των συμβάσεων

Με ρήτρα  μειωμένου τζίρου  θα μπορούν οι “επιλέξιμες” προς κρατική υποστήριξη  επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση λόγω κορονοϊού  να εντάσσονται στο έκτακτο και προσωρινό “καθεστώς” της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους.

Το “καθεστώς” αυτό εξαγγέλθηκε χθες από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, στα πλαίσια του νέου πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων το οποίο ανακοινώθηκε σε  κοινή διυπουργική συνέντευξή, σε συνέχεια των προχθεσινών δηλώσεων  του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις οποίες “επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους”  .

Σύμφωνα με την εξειδίκευση του μέτρου του εν λόγω μέτρου από τον κ. Βρούτση, “όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού   θα μπορούν με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας” για ένα μήνα. Έτσι μία επιχείρηση που απασχολεί πχ 50 εργαζομένους, εφόσον ανήκει στη λίστα των “επιλέξιμων” προς κρατική ενίσχυση την  οποία προβλέπει η κυβέρνηση και έχει μειωμένο τζίρο (πχ 30% σύμφωνα με ένα σενάριο), θα μπορεί να αναστείλει προσωρινά (καταρχάς για ένα μήνα) τις συμβάσεις είτε και των 50, είτε λιγότερων από 50 (πχ 5, 6, 10 κλπ), ζητώντας από το κράτος να καταβάλλει το ποσό των 800 ευρώ σε αυτούς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κύριος Βρούτσης:  “οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης” των 800 ευρώ “θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30/4/2020”.

Η ένταξη αυτή, μάλιστα, πρέπει να γίνει έως 31.3.2020.

 Μ΄ άλλα λόγια, για να λάβουν οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ (σ.σ. στην οποία προστίθεται  και η κάλυψη των εισφορών τους από το κράτος), θα πρέπει να τους ανασταλεί  για το διάστημα (τ’ αργότερο) από 1.4.2020 έως 30.4.2020 η σύμβαση εργασίας τους, εξηγούν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας.

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως με βάση το έκτακτο αυτό καθεστώς, οι εργοδότες, παρότι μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους,  δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία του μηνός Απριλίου, αν και το τι θα κάνουν ακριβώς (σε σχέση με τη μισθοδοσία)  θα το αποφασίσουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίσης για να ενταχθεί μία επιχείρηση το καθεστώς της υπαγωγής μέρους ή του συνόλου των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή ενός μήνα, θα πρέπει, σύμφωνα  με αρμόδια στελέχη με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr  να τηρεί ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις:

  • Να ανήκει σε μία από τις κατηγορίες τις οποίες έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση
  • Να εμφανίζει μείωση τζίρου – πχ κατά 30% σύμφωνα με ένα σενάριο- κατά την προηγούμενη περίοδο  (βασικά στο α΄ δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός)  λόγω των συνεπειών του κορονοϊού.

Σε σχέση με το παραπάνω μέτρο πρέπει να τονισθούν  2 ακόμα σημεία:

Πρώτον, ότι  όπως δήλωσε ο κος Βρούτσης ” με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό  θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας”. Έτσι αν αναστείλει τη σύμβαση εργασίας σε ένα εργαζόμενο για ένα μήνα, θα πρέπει, υποχρεωτικά,  να τον κρατήσει στη δουλειά για άλλο ένα μήνα και, φυσικά, να καταβάλλει ο ίδιος τις αμοιβές του.

Δεύτερον, σύμφωνα με τον Υπ. Εργασίας, στη περίπτωση που ο εργοδότης  δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη”  θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο”. Αυτό σημαίνει πως όποιος εργοδότης δεν δηλώσει στο “Εργάνη” την αναστολή της σύμβασης εργασίας ενός εργαζομένου, δεν θα ισχύσουν γι΄αυτό  η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων του.

Πρέπει, επίσης, να διευκρινισθεί ότι η παραπάνω διαδικασία δεν αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση. Οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων θα λάβουν χωρίς άλλους όρους, την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Επίσης την παροχή αυτή θα λάβουν, χωρίς άλλους όρους, όσοι απολύθηκαν μεταξύ 1ης και 18ης Μαρτίου 2020, μαζί με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (σ.σ. όσοι το δικαιούνται).

Εξάλλου, όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή τα μέλη εταιρειών (ΕΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, κλπ), οι ατομικοί επιχειρηματίες  κλπ. θα λάβουν το ποσό των 800  ευρώ, είτε έκλεισαν την επιχείρηση του με κυβερνητική απόφαση, είτε δεν την έκλεισαν και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ανεξαρτήτως του τζίρου που κάνουν.

Δ. Κατσαγάνης

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged