Πανδημία κορονοϊού: 60.000+ οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο, 1.000.000+ τα κρούσματα – Οι προβλέψεις…

Διεθνή γεγονότα

Επισήμως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1,000,000+, πάνω από τα μισά εκ των οποίων στην Ευρώπη. Τουλάχιστον ένας χρόνος απαιτείται μέχρι να παραχθεί εμβόλιο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο –σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Ευρώπη– από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Με 12.428 νεκρούς, η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως. Ακολουθούν η Ισπανία (8.189) και η Κίνα, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο του 2019.

Επισήμως, τα κρούσματα ανέρχονται σε 803.645, πάνω από τα μισά εκ των οποίων στην Ευρώπη (440.928). Στις ΗΠΑ και τον Καναδά τα κρούσματα είναι 172.071 (3.243 θάνατοι και στις δύο χώρες μαζί) και στην Ασία 108.421 (3.882 θάνατοι).

  • Μια 12χρονη, το νεώτερο θύμα στην Ευρώπη

Ένα κορίτσι 12 ετών πέθανε στο Βέλγιο από την ασθένεια Covid-19. Είναι πολύ σπάνιοι οι θάνατοι μικρών παιδιών και εφήβων σε όλον τον κόσμο.

  • Τουλάχιστον ένας χρόνος απαιτείται μέχρι να παραχθεί εμβόλιο

Για να διαθετεί στο ευρύ κοινό ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τον νέο κορωνοϊό μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Στο μεταξύ εννέα μεγάλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία έκαναν έκκληση για βοήθεια σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε φάρμακα για τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν «για να διασφαλίσουν τον τακτικό εφοδιασμό» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ιατροφαρμακευτικά προϊόντα.

  • Η καραντίνα σώζει ζωές

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έσωσαν τη ζωή σε τουλάχιστον 59.000 ανθρώπους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου. Στην Κίνα, με την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα για δύο μήνες η πόλη Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, πιθανότατα αποφεύχθηκαν άλλα 700.000 κρούσματα, εκτιμά άλλη έρευνα Αμερικανών, Κινέζων και Βρετανών ειδικών, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Σε όλον τον κόσμο, περισσότεροι από 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

  • Φόβοι για νέο κύμα στη Σαγκάη

Πολλοί τουριστικοί χώροι στη Σαγκάη, που είχαν ανοίξει και πάλι στα μέσα Μαρτίου, έκλεισαν ξανά καθώς εκφράζονται φόβοι για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Κίνα, λόγω των αλλοδαπών που έρχονται στη χώρα.

  • Εναλλάξ θα κυκλοφορούν άνδρες και γυναίκες

Στον Παναμά, τα μέτρα καραντίνας ενισχύονται από αύριο Τετάρτη και για τις επόμενες 15 ημέρες: οι άνδρες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι για να ψωνίζουν κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ οι γυναίκες την Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή. Τις Κυριακές, απαγορεύεται σε όλους να κυκλοφορούν έξω.

  • Εκπτώσεις για τους φτωχούς

Πολλές αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ιταλία αποφάσισαν να κάνουν έκπτωση 10% στους ανθρώπους που πληρώνουν τα ψώνια τους με κουπόνια διατροφής, τα οποία μοιράζονται στους απόρους.

Στη Βρετανία, οι πωλήσεις στα σουπερμάρκετ εκτοξεύτηκαν τον Μάρτιο, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ, λόγω της φρενίτιδας των καταναλωτών να κάνουν αποθέματα.

Νέα ανάλυση: Η πρόβλεψη για τον εφιάλτη του κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Τουρκία, Βέλγιο και Ελβετία

Η τελική κατάταξη κρουσμάτων και θανάτων σε όλο τον κόσμο και οι αριθμός των νεκρών «δεύτερης φάσης» σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και αλλού. Τι δείχνει το κινέζικο «μοντέλο» εξάπλωσης και περιορισμού της επιδημίας

Περίπου 430.000  κρούσματα κορωνοϊού με 8300  νεκρούς μπορεί να υπάρξουν στην καλύτερη περίπτωση στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, στο  καλύτερο σενάριο εξέλιξης της πανδημίας στη συγκεκριμένη χώρα. Τα 175.000  εξ αυτών με 3500  νεκρούς, αναμένεται να σημειωθούν στην Ν. Υόρκη η οποία έχει εφαρμόσει σχετικά περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας από τις 16-17 Μαρτίου κι αναμένεται να φτάσει στην κορύφωση του «εφιάλτη» περίπου στα μέσα Απριλίου.  Στις υπόλοιπες όμως  Πολιτείες τα στοιχεία είναι ασαφή, δεν έχουν ληφθεί ακόμη πλήρη περιοριστικά μέτρα και μεγάλο ζητούμενο είναι το μέγεθος εξάπλωσης της επιδημίας, ο βαθμός που θα αντέξει το σύστημα υγείας των ΗΠΑ και ποιο θα είναι το ποσοστό θνησιμότητας που τώρα παραμένει στο 2,5% όταν στην Ιταλία είναι μεγαλύτερο από 10%.  Στην Τουρκία, που ξεκίνησαν μόλις προ τετραημέρου κάποια μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας σε 30 πόλεις, τα κρούσματα αναμένεται να πλησιάσουν στο τέλος Απριλίου περίπου τα 172.000, με υπολογιζόμενο όμως αριθμό νεκρών μόλις 2700 αφού, σύμφωνα με τα αμφιλεγόμενα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό είναι της τάξης μόλις του 1,5%, ίσως η μικρότερη παγκοσμίως.

Αυτά τα πρόσθετα για άλλες τέσσερις χώρες  (ΗΠΑ, Τουρκία, Βέλγιο, Ελβετία ) αλλά και για τη Ν  Υόρκη, προκύπτουν -όπως παρουσιάζει «Το Βήμα» –  από τη στατιστική κι επιδημολογική αναγωγή των δεδομένων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στην Κίνα που δοκιμάστηκε πρώτη από την φονική επιδημία κι εφάρμοσε το μέτρο του πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας. Σε μία εφαρμογή που κρίνεται σε μεγάλο ποσοστό αξιόπιστη. Με κύριο συμπέρασμα ότι το σημείο «καμπής» της φονικής επιδημίας είναι -σύμφωνα με  όσα συνέβησαν στην Κίνα- η 26η   ημέρα από την στιγμή που ελήφθησαν  τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έως πλήρους ερήμωσης  των αστικών κέντρων.

Σημειώνεται ότι προ δύο ημερών «Το Βήμα» είχε παρουσιάσει το πρώτο μέρος  (https://www.tovima.gr/2020/03/30/society/sygkritikos-pinakas-gia-tin-poreia-tou-koronoiou-se-ellada-kai-eyropi/ ) αυτών των προβλέψεων εξέλιξης της επιδημίας στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία.

Με κύριο συμπέρασμα ότι την  περίοδο 8-11 Απριλίου, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανόν θα είναι η κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, οπότε και μπορεί να αριθμεί μέχρι τότε 2500-2700 κρούσματα με 75-85 νεκρούς. Μέχρι τότε, κάθε ημέρα, αναμένεται να έχει 80-150 νέα κρούσματα και αμέσως μετά -δηλαδή πιθανόν μετά την Κυριακή των Βαΐων – θα πέσει στα 15-40. Ακόμη κύρια συμπεράσματα ήταν ότι η Ιταλία πιθανόν θα φτάσει στην κορύφωση του εφιάλτη το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου, θα καταμετρά μέχρι τότε περίπου 150.000-155.000 κρούσματα και σχεδόν 16.000-17.000 νεκρούς και η Ισπανία σε αυτό το σημείο υπερ-έξαρσης, που αναμένεται στις 7-9 Απριλίου, ίσως μετρά περισσότερα από 160.000 κρούσματα με περίπου 15.000-16.000 νεκρούς.Στην Αγγλία το σημείο καμπής θα αργήσει, έως τις 19-22 Απριλίου, οπότε τα κρούσματα ίσως υπερβούν τις 280.000 κι οι θάνατοι θα προσεγγίζουν τους 16.800, με ανοδικές ίσως τάσεις…

Στο νεώτερο τμήμα της ίδιας αντιστοίχησης με βάση το κινεζικό μοντέλο, το Βέλγιο θα έχει περίπου 37.200 κρούσματα και περίπου 2050 νεκρούς και η Ελβετία γύρω στους 64500 νοσούντες με 1570 περίπου νεκρούς.

Σύμφωνα δηλαδή με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, η χώρα που θα πληγεί περισσότερο  θα είναι οι ΗΠΑ με αριθμούς κρουσμάτων που μπορεί να πλησιάσουν τις 500.000  (περίπου επτά φορές περισσότερα από την Κίνα) και πιθανόν θ’ ακολουθήσει η Μ. Βρετανία (310.000) η Ισπανία(212.000)  ίσως η Τουρκία με περίπου 200.000 νοσούντες  και πιθανόν ν’ ακολουθήσουν η Ιταλία και η Γαλλία.

Εκείνο που θεωρείται ακόμη σημαντικό είναι ο μεγάλος αριθμός θανάτων νοσούντων ακόμη και την περίοδο «καμπής» σε κάθε χώρα οπότε τα κρούσματα είναι πολύ πιο λίγα ή ακόμη κι όταν η νόσος έχει σχεδόν εκριζωθεί. Στην Κίνα, στο σημείο κορύφωσης της επιδημίας, τα κρούσματα ήταν  74.185 και οι νεκροί ήσαν εκείνη την χρονική στιγμή ήταν 2004 . Από τότε τα κρούσματα μειώθηκαν σε ποσοστό 80% . Ομως περίπου δύο μήνες μετά από αυτή την «εκμηδένιση» των κρουσμάτων που έφτασαν τελικά τα 81500,  οι θάνατοι δεν ήταν κατά αριθμητική αντιστοιχία 2200 (με βάση την αναγωγή της καμπής) αλλά 3300! Δηλαδή κατά 50% περισσότεροι από τα υπολογιζόμενα με βάση την μέχρι τότε θνησιμότητα,  Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και στη φάση της πλήρους υποχώρησης της νόσου, έχαναν την ζωή τους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε βαριά κατάσταση. Ετσι λοιπόν  στην Ελλάδα ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι ο αριθμός που θα χάσουν τη ζωή τους (με βάση τα τωρινά δεδομένα κρουσμάτων και θανάτων) είναι περίπου 85-115 άτομα, ο τελικός αριθμός σε τελική φάση   ίσως υπερβεί τους 130-140. Το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία και την Ισπανία όπου ο τελικός αριθμός θανάτων -ακόμη κι αν η νόσος έχει σταματήσει- μπορεί να φτάσει τουλάχιστον τους 24000-25.000. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερβεί τους 26.000 ανθρώπους, στις ΗΠΑ τους 11.000  έως 12.000 κλπ.

Μεγάλη Βρετανία: 563 νεκροί σε 24 ώρες – Ξεπέρασαν τα 2.000 τα θύματα της πανδημίας

  • 563 νεκροί σε 24 ώρες – Ξεπέρασαν τα 2.000 τα θύματα της πανδημίας

Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 563 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να υπερβαίνει πλέον τους 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (29.474, ήτοι 4.324 επιπλέον κρούσματα).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ιατρικών θεμάτων στο NHS της Αγγλίας, καθηγητή Στίβεν Πόουις, το επόμενο 15νθήμερο θα συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό, ενώ ειδικοί επιστήμονες αναμένουν ότι η επιδημία στη Βρετανία θα κορυφωθεί γύρω στο Πάσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 76 (16 νέοι θάνατοι), ενώ περισσότεροι από 1.500 νοσηλεύονται με συμπτώματα του ιού ή αφορούν επιβεβαιωμένα περιστατικά. Τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο είναι 317, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.310.

Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης της Ουαλίας, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό αυξήθηκε κατά 29, φτάνοντας συνολικά τους 98.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανακοίνωση του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), περίπου 2.000 από τα 500.000 άτομα που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του Συστήματος Υγείας της Αγγλίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν ήδη πραγματοποιήσει το τεστ για τον ιό, σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν έχουν πράγματι τα συμπτώματα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Από τους συνολικά 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους στο NHS της Αγγλίας, σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε απομόνωση ο ένας στους τέσσερις, τη στιγμή που η εργασία τους θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των περιστατικών στη χώρα.

Γαλλία: Στους 3.523 οι νεκροί, ξεπέρασαν τις 50.000 τα κρούσματα

Η σημερινή ημέρα ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία. Άλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Η σημερινή ημέρα ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία. Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

  • Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν, τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 52.128.

Την Τρίτη, συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα ήταν 7.578 – πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 17%. Αυτό όμως είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες.

Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 5.565 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη (αύξηση 9% από χθες). Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.

Ιταλία: 837 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Πάνω από 4.000 τα νέα κρούσματα

Παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα κρούσματα στην Ιταλία, αλλά ο αριθμός των νεκρών έως τώρα δεν περιορίζεται

Αν και δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, δεν λέει να σταματήσει την επέλαση του στην Ιταλία ο κοροναϊός. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 837 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 12.248.

Θετικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων δείχνει σημάδια πτώσης. Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν 4.233 νέα κρούσματα, με τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 105.972. Παράλληλα, 1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στη Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.

  • Έφτασε στο υψηλότερο σημείο διάδοσής του ο ιός

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία.

Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Πηγή: tovima.gr / liberal.gr

Tagged