Eurogroup: Συμφωνία για πακέτο στήριξης 540 δις ευρώ – τι παίρνει η Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Συμφωνία στο Eurogroup για πακέτο στήριξης 540 δισ. Ευρώ – Με προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM με όρους και σχέδιο για την ανεργία

Συμφωνία επιτεύχθηκε στο Eurogroup για το μοντέλο στήριξης της ευρωζώνης από την κρίση του κορωνοιού, με τον ESM να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει συνολικά 540 δισεκ. ευρώ και το μοντέλο με προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM.

 «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.

Η συμφωνία του Eurogroup όπως περιγράφεται από το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών:

 • Θα δοθεί πιστωτική γραμμή από τον ESM για χρηματοδότηση για ιατρικούς λόγους χωρίς ουσιαστικούς όρους
 • Θα δοθεί πιστωτική γραμμή από τον ESM για οικονομικούς λόγους με “κάποιους” όρους
 • Όχι σε ευρωομόλογα
 • Εξωτερική χρηματοδότηση μέσω της ΕΤΕπ για τις επιχειρήσεις
 • Υποστήριξη του προγράμματος εργασίας μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

«Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση τους.

H Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία συμφώνησαν σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, ανοίγοντας τον δρόμο για μία συμφωνία και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.

Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

 Η ανακοίνωση του Eurogroup

Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού ή covid 19

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση με πολύ σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες.

Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.

Απαιτείται μια συντονισμένη και περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αναγκών έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και την προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη.

Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συνδυάζει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διασυνδέσεις μεταξύ των οικονομιών μας και την ανάγκη διατήρησης της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας.

Αρκετά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, όπως αναφέρεται στη δήλωση της Ευρωομάδας με τη μορφή της ευρείας συμμετοχής της 16ης Μαρτίου.

Σε μεταγενέστερη επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 24ης Μαρτίου περιγράφονται περαιτέρω στοιχεία πολιτικής απόκρισης που εξετάζονται.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη δήλωσή του της 26ης Μαρτίου, κάλεσε το Eurogroup να παρουσιάσει προτάσεις για την οικονομική ανταπόκριση στην πανδημία COVID-19 εντός δύο εβδομάδων.

Απαντώντας στην εντολή των ηγετών, η παρούσα έκθεση καταγράφει τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί έως τώρα και σκιαγραφεί μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη οικονομική απάντηση.

Συντονισμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα στο επίπεδο των κρατών μελών, της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ

Από την αρχή της κρίσης, τα κράτη μέλη έχουν αυξήσει συνεχώς τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας.

Μια έγκαιρη, προσωρινή και στοχευμένη διακριτική δημοσιονομική ώθηση παρέχεται συντονισμένα.

Σημαντικοί δημόσιοι πόροι απευθύνονται στην ενίσχυση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και στην υποστήριξη των εργαζομένων και των οικονομικών τομέων στους οποίους επλήγησαν.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των διακριτικών δημοσιονομικών μέτρων των κρατών μελών ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ της ΕΕ, τριπλασιασμό από τις 16 Μαρτίου, πέραν της σημαντικής επίδρασης των αυτόματων σταθεροποιητών.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί να παρέχουν στήριξη ρευστότητας σε τομείς που αντιμετωπίζουν διακοπές και σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ρευστότητας, οι οποίες συνίστανται σε καθεστώτα κρατικών εγγυήσεων και αναβαλλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες υπολογίζονται τώρα στο 16% του ΑΕΠ της ΕΕ, από 10% στις 16 Μαρτίου.

Οι Υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως είναι απαραίτητο, καθώς συνεχίζονται οι εξελίξεις.

Ευελιξία στους κανόνες της ΕΕ

Στις 23 Μαρτίου, οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι πληρούνται οι όροι για τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, μια σοβαρή οικονομική ύφεση στη ζώνη του ευρώ ή στην Ένωση στο σύνολό της.

Αυτό προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία στους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη στήριξη της οικονομίας και την συντονισμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19.

Η συνολική δημοσιονομική καθοδήγηση θα παρασχεθεί στο πλαίσιο αυτό και ως μέρος μιας εξορθολογισμένης άσκησης.

Χαιρετίσαμε την απόφαση της Επιτροπής να εκδώσει ένα ειδικό προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την επιτάχυνση της δημόσιας στήριξης προς τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες ίσες συνθήκες ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά καθώς και την πρόσφατη επέκταση του πλαισίου στήριξης της έρευνας, των δοκιμών και της παραγωγής σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID 19.

Χαιρετίζουμε επίσης την καθοδήγηση της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση όλων των ευελιξιών που προσφέρει το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εκδόθηκε την 1η Απριλίου.

Χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης.

Η πρόταση για πρωτοβουλία επένδυσης Coronavirus Response Investment εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και ισχύει από την 1η Απριλίου.

Αυτό θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19.

Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει σημαντικές κρίσεις για τη δημόσια υγεία.

Από την 1η Απριλίου, αυτό επιτρέπει στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομική στήριξη μέχρι 800 εκατ. Ευρώ το 2020.

Νομισματική πολιτική

Χαιρετίζουμε την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής παροχής πιστώσεων στην οικονομία.

Στις 18 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να δρομολογήσει ένα Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης (PEPP) ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διευρύνει το φάσμα των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικού τομέα (CSPP) και να μειώσει τα πρότυπα εξασφάλισης.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας μπορούν να επωφεληθούν από τις υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν το σοκ Covid-19.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Χαιρετίζουμε τις κατευθύνσεις που παρέχουν οι εποπτικές αρχές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις. Χαιρετίζουμε επίσης την αποδέσμευση κεφαλαίων.

Για να ξεπεραστούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι απαραίτητη η πλήρης αξιοποίηση της ευελιξίας που προβλέπεται στο κανονιστικό πλαίσιο.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της κατάστασης και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών και των εθνικών μέτρων.

Όπου είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών μέτρων, εάν χρειαστεί, για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του Covid-19.

Πρόσθετα μέσα αντιμετώπισης κρίσεων και προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε την ανταπόκριση της ΕΕ για την υποστήριξη, την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να εφαρμοστούν υπό το πρίσμα της σοβαρότητας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στα επιμέρους κράτη μέλη.

Ευελιξία προϋπολογισμού της ΕΕ

Χαιρετίζουμε τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την περαιτέρω προσωρινή ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, όπως η μεταβίβαση μεταξύ κονδυλίων, περιφερειών και στόχων πολιτικής, η εγκατάλειψη των εθνικών προϋποθέσεων συγχρηματοδότησης και η υποστήριξη των ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματική κινητοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης.

Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο ένα ειδικό μέσο COVID-19 για τη στήριξη της χρηματοδότησης της επείγουσας βοήθειας μέσω της χορήγησης επιχορηγήσεων, προκειμένου πρώτα απ ‘όλα να ενισχυθούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής της 2ας Απριλίου για την επανενεργοποίηση του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19.

Στο παρόν στάδιο, το μέσο αυτό μπορεί να υποστηρίξει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η πυροσβεστική δύναμη μπορεί να ενισχυθεί ταχέως, μέσω πρόσθετων εθελοντικών συνεισφορών από τα κράτη μέλη.

Καλούμε τα κράτη μέλη να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Ενίσχυση των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ομάδας ΕΤΕπ για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για εταιρείες με επίκεντρο τις ΜΜΕ, σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών τραπεζών προώθησης.

Καλούμε την ΕΤΕπ να υλοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την πρότασή της και είναι έτοιμη να την εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμπληρωματικότητα με άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ και το μελλοντικό πρόγραμμα Invest Invest.

Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά υπό το πρίσμα των εθνικών καθεστώτων στήριξης.

Δίχτυα ασφαλείας στην ΕΕ…με τον ESM στο επίκεντρο

Τα δίκτυα ασφαλείας υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ. Στη ζώνη του ευρώ, ο ESM είναι εξοπλισμένος με όργανα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, κατά τρόπο προσαρμοσμένο στη φύση του συμμετρικού σοκ που προκλήθηκε από το COVID 19.

Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια Υποστήριξη Κρίσης από Πανδημία, με βάση τα υφιστάμενα προληπτικά μέτρα ECCL πιστωτική γραμμή και προσαρμοσμένη υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης πρόκλησης, ως σχετική εγγύηση για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που πλήττονται από αυτό το εξωτερικό σοκ.

Θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων κρίσης, με τυποποιημένους όρους που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από τους διοικητικούς φορείς του ESM, αντανακλώντας τις τρέχουσες προκλήσεις, με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η μόνη απαίτηση πρόσβασης στην πιστωτική γραμμή είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης COVID 19.

Θα τηρηθούν οι διατάξεις της Συνθήκης ESM

Η χορηγούμενη πρόσβαση θα είναι 2% του ΑΕΠ από τα τέλη του 2019 ως σημείο αναφοράς.

Με εντολή από τους ηγέτες, θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε αυτό το μέσο μέσα σε δύο εβδομάδες, σεβόμενοι τις εθνικές διαδικασίες και τις συνταγματικές απαιτήσεις.

Η πιστωτική γραμμή θα είναι διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η κρίση COVID 19.

Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Η Διευκόλυνση Ισοζυγίου Πληρωμών μπορεί να παράσχει οικονομική στήριξη σε κράτη μέλη που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

Πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που να λαμβάνει δεόντως υπόψη τις ειδικές συνθήκες της τρέχουσας κρίσης.

Sure

Στο πνεύμα της αλληλεγγύης και ενόψει του εξαιρετικού χαρακτήρα της κρίσης COVID -19, συμφωνούμε σχετικά με την ανάγκη καθιέρωσης, για τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενός προσωρινού χρηματοδοτικού μέσου βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε το όργανο λειτουργικό το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής της 2ας Απριλίου για τη θέσπιση ενός προσωρινού μέσου που θα στηρίζει τα κράτη μέλη για την προστασία της απασχόλησης στις ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης της κρίσης COVID-19.

Θα παρέχει οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη, συνολικού ύψους 100 δισ. Ευρώ, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή την ικανότητα στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών και τις εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το μέσο θα μπορούσε να στηρίξει πρωτίστως τις προσπάθειες για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας, τηρώντας παράλληλα τις εθνικές αρμοδιότητες στον τομέα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία.

Η πρόταση αυτή πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία. Η θέση των κρατών μελών σχετικά με αυτό το μέσο έκτακτης ανάγκης δεν προδικάζει τη θέση σχετικά με μελλοντικές προτάσεις σχετικά με την ασφάλιση ανεργίας.

Σύμφωνα με τη νομική του βάση, η πρόσβαση στο μέσο θα διακοπεί μόλις περάσει η έκτακτη ανάγκη COVID-19.

Συμφωνούμε ότι απαιτείται μια συνεκτική στρατηγική στην ΕΕ για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και να προωθήσουν την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης.

Ταμείο Ανάκτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να προετοιμάσουμε και να στηρίξουμε την ανάκαμψη, παρέχοντας χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε προγράμματα που αποσκοπούν στην εκκίνηση της οικονομίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και στη διασφάλιση της αλληλεγγύης της ΕΕ με τα πλέον πληγείσα κράτη μέλη Ένα τέτοιο ταμείο θα είναι προσωρινό, στοχοθετημένο και ανάλογο με το έκτακτο κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα συμβάλλει στη διάδοσή του με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Υπό την καθοδήγηση των ηγετών, οι συζητήσεις σχετικά με τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και τα καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση.

Επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη.

Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης και το μέγεθος των μελλοντικών προκλήσεων, καθορίζοντας τις σωστές προτεραιότητες, ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοιού να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και να διασφαλίσουν την συνοχή.

Η Ένωση διατηρείται μέσω αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ευθύνης.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να προσαρμόσει την πρόταση του ΠΔΠ ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα κατάσταση και τις προοπτικές.

Χάρτης πορείας για την ανάκαμψη

Συνεχίζονται οι εργασίες για έναν ευρύτερο χάρτη πορείας και ένα σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω της δημιουργίας υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση των οικονομιών μας, προάγοντας παράλληλα την οικονομική σύγκλιση στην ΕΕ και περιορίζοντας κάθε κατακερματισμό που προκύπτει από την κρίση, μεταξύ άλλων μέσω της ταχείας αποκατάστασης της πλήρους λειτουργικότητας της ενιαίας αγοράς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε διαβούλευση με άλλα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, άρχισαν να εργάζονται για το σκοπό αυτό.

Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει και να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Σήμερα ασχολούμαστε με τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των ευρωπαίων πολιτών και την αντιμετώπιση της άμεσης οικονομικής πρόκλησης.

Αυτό περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέσα που τα κράτη μέλη πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Θα ενεργήσουμε από κοινού με αλληλεγγύη και θα το επιτύχουμε.

Αυτό περιλαμβάνει την απαραίτητη πρόοδο στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επόμενα βήματα

Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες που απαιτούνται λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση της Προεδρίας του Συμβουλίου να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση τις νομοθετικές προτάσεις.

Κατώτερη των προσδοκιών η συμφωνία του Eurogroup εκτιμούν διεθνής Τύπος και αναλυτές

Κατώτερη των προσδοκιών η συμφωνία του Eurogroup εκτιμούν διεθνής Τύπος και αναλυτέςΠαρασκευή 10/04/2020 – 15:24

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων κάνει λόγο για την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους

Κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης ύψους 540 δισ. ευρώ, διεθνής Τύπος και αναλυτές.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων κάνει λόγο για την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, πετώντας το…μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε. με μία ασαφή αναφορά στο μελλοντικό ταμείο ανασυγκρότησης.

Die Welt: Χάσιμο χρόνο η συζήτηση για τα corona bonds

Χάσιμο χρόνου χαρακτηρίζει τη συζήτηση για τα corona bonds η Die Welt, στην ηλεκτρονική της έκδοση, καθώς λόγω της Μ. Παρασκευής δεν κυκλοφορούν σήμερα εφημερίδες στην Γερμανία.

«Η διαμάχη για τα corona bonds διακόπτεται μόνο για τις μέρες του Πάσχα» αναφέρει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

 «Οι βόρειοι ανταποκρίθηκαν στην επιθυμία των νοτίων, ιδίως της Ιταλίας σε ότι αφορά την χρήση του ταμείου διάσωσης του ευρώ: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΣΜ) ορίζει μεν ότι τα δάνεια από το ταμείο διάσωσης συνδέονται με όρους  όπως είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή όμως οι όροι θα είναι τόσο χαλαροί, ώστε τα δάνεια στην πράξη θα χορηγούνται άνευ όρων.

Ένα ακανθώδες θέμα δεν το άγγιξαν όμως ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών.

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μια συζήτηση σχετικά με τα αμφιλεγόμενα ευρωομόλογα θα ήταν χάσιμο χρόνου.

Ωστόσο, έσπρωξαν αυτό το ευαίσθητο θέμα με τις άκρες των δακτύλων τους στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να το συζητήσουν, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

«Κανείς δεν περιμένει όμως μια συμφωνία.

Γιατί να μπορούν εκείνοι να συμφωνούν ταχύτερα από τους υπουργούς Οικονομικών τους;

Επομένως, τα corona bonds θα συζητούνται για εβδομάδες — ανεξάρτητα από το πώς θα ονομάζονται», συμπεραίνει η Welt.

Spiegel: Ρεαλιστική η συμφωνία

«H συμφωνία των υπουργών Οικονομικών είναι κατά βάσιν ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα: 500 δισ. ευρώ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού χωρίς να χρειάζεται να καθυστερήσει κανείς με σκληρές μάχες χαρακωμάτων για τα coronabonds.

Σε αυτό το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα του κοινού χρέους θα αφιερωθεί η Ε.Ε. και πάλι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ίσως τότε θα είναι αναγκαίες περισσότερες και πιο σκληρές απαντήσεις», αναφέρει από την πλευρά του το Spiegel.

Die Zeit: Η Ε.Ε. κινείται αλλά δεν έκανε το μεγάλο βήμα

«Και όμως κινούνται», αναφέρει από την πλευρά της η Die Zeit.

«Σύμφωνα με ένα παλιό ρητό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν ένα ποδήλατο.

Δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει ακίνητη, ειδικά σε μεγάλες κρίσεις.

Αν δεν κινηθεί το ποδήλατο, θα πέσει, το ίδιο και η Ε.Ε.

Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, για παράδειγμα υπό την μορφή  της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Πρόκειται βέβαια να δημιουργηθεί ένα ταμείο ανασυγκρότησης, αλλά πώς ακριβώς θα δομηθεί και αν θα χρηματοδοτηθεί μέσω των αμφιλεγόμενων corona bonds, πρόκειται για ερωτήματα που θα τεθούν προς απάντησιν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ένας επιτυχημένος συμβιβασμός θα μπορούσε να μοιάζει με αυτόν: 

Δημιουργείται -ειδικά για αυτή την κρίση –  ένα αλληλέγγυα χρηματοδοτούμενο ταμείο ανασυγκρότησης.

Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι εργασίες για μια πραγματική μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, η οποία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συνολική δημοσιονομική ολοκλήρωση.

 Έτσι θα δινόταν μια νέα ώθηση στο ποδήλατο».

Bloomberg Opinion: Πολιτικά δύσκολη για την Ιταλία η συμφωνία

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα με τη συμφωνία του Eurogroup, σύμφωνα με άρθρο του Ferdinando Giugliano στο Bloomberg.

Πρώτον ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολιτικό πρόβλημα στο να…πουλήσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της και δεύτερον ότι δεν απαντά στο ζήτημα του μακροπρόθεσμου χρέους.

Όπως εξηγεί, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προσφέρει κάποια πολιτική στήριξη στην ΕΚΤ, η οποία βοηθά τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αποτυγχάνει να προσφέρει λύση στο ζήτημα που καίει τις περισσότερο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, που δεν είναι άλλο από το υψηλό δημόσιο χρέος.

Το πακέτο – το οποίο συμπεριλαμβάνει κάποια καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης , αλλά καμία πρόοδο ως προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους – αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην Ιταλία.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, είχε αυξήσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό της Ιταλίας, ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη για το αίτημα της έκδοσης των coronabonds.

Ως εκ τούτου, θα δυσκολευτεί να πείσει την κοινήγ γνώμη της Ιταλίας και τη συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων – Δημοκρατικού Κόμματος, ότι κατάφερε κάτι σημαντικό στο Eurogroup.

Capital Economics: Πολιτική αποτυχία η συμφωνία του Eurogroup – Η ΕΚΤ θα σώσει την Ευρωζώνη

Για συμφωνία κατώτερη των προσδοκιών κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics.

Όπως σημειώνουν, το πακέτο των 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών πολλών κρατών -μελών της Ευρωζώνης για σημαντική δημοσιονομική στήριξη.

Σύμφωνα με την Capital Economics, δεν βρέθηκε λύση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, με το μεγάλο πρόβλημα των υπερχρεωμένων οικονομιών να επιμένει.

Όσον αφορά το ταμείο ανασυγκρότησης το οποίο θα συσταθεί στο μέλλον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει τη βάση για την έκδοση των ευρωομολόγων.

Μάλιστα χαρακτηρίζουν τη συμφωνία του Eurogroup ως πολιτική αποτυχία για πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Εν κατακλείδι, οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη άμεσα, ωστόσο αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της ΕΚΤ και όχι στις κυβερνήσεις.

Berenberg: Αδύναμο το μήνυμα αλληλεγγύης από το Eurogroup, εν μέσω της κρίσης

Αδύναμο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Berenberg Bank, το σήμα αμοιβαίας υποστήριξης που εξέπεμψε το Eurogroup με τη συμφωνία της Πέμπτης.

Όπως εξηγούν, σύμφωνα με το CNBC, ένας από τους λόγους είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά την έκδοση των corona bonds, για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανασυγκρότησης,

H Βerenberg Bank είχει αναφερθεί πρόσφατα στη σημασία να εκφραστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

“Ο τρόπος με τον οποίο Ε.Ε. και Ευρωζώνη θα αντιδράσουν στην πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να καθορίσει τη συμπεριφορά απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τις επόμενες δεκαετίας”, ανέφερε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως εξήγησε, η αλληλεγγύη μπορεί να ενδυναμώσει το ευρωπαϊκό project, ενώ στον αντίποδα, η έλλειψη αυτής της αλληλεγγύης ενδέχεται να υπονομεύσει τα πολιτικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

———————

Μνημόνια για τις οικονομίες που καταρρέουν από τον κορωνοιό κρύβει η συμφωνία του Eurogroup – Έως 6 δισ. στην Ελλάδα από τα 540 δισ.

Στην περίπτωση που οι ανάγκες στo εσωτερικό της χώρας παραμείνουν αυξημένες και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ, τότε θα έρθει αντιμέτωπη και με το πικρό ποτήρι των μνημονίων

Νέα μνημόνια, με σκληρούς όρους και ανταλλάγματα, για τις χώρες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης από τον κορωνοιό, κρύβει η συμφωνία του Eurogroup της 9ης Απριλίου του 2020.

Με βάση την συμφωνία των «19» η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί ένα ποσό έως 6 δισ. ευρώ, με ελάχιστους όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον ESM, για το οποίο θα υπάρξει «ρητή δέσμευση» από την Αθήνα ότι θα χρησιμοποιηθεί για δράσεις κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής:

 • Έως 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ θα προέλθουν από την πιστωτική γραμμή του ESM συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, για την οποία στο Eurogoup υπήρξε συμφωνία για χαλάρωση των όρων δανειοδότησης.
 • Έως 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ από τα δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
 • Έως 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «SURE» των 100 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά κυρίως εργαζόμενους.

Στην περίπτωση που οι ανάγκες στo εσωτερικό της χώρας παραμείνουν αυξημένες και η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ για να μπορέσει να υποστηρίξει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, τότε θα έρθει αντιμέτωπη και με το πικρό ποτήρι των μνημονίων.

Η φόρμουλα συμβιβασμού προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά με διαφοροποίηση των όρων δανεισμού.

Ενώ δηλαδή οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.

Με άλλα λόγια οι χώρες που θα ζητήσουν δανεικά από τον ESM θα τα εξαργυρώσουν με σκληρούς όρους και «μεταρρυθμίσεις» αλλά και με πολιτικές αυστηρής λιτότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Συμπερασματικά τα κεφάλαια από τον ESM μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

 • Σε δάνεια που θα χορηγηθούν για τα εθνικά συστήματα Υγείας όπου θα υπάρχει μόνο ένας όρος για κάθε χώρα,
 • Σε δάνεια που θα δοθούν για την στήριξη της οικονομίας που θα εμπεριέχουν μεγάλο μέρος των μνημονιακών όρων που περιλαμβάνονται στις προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Το τοπίο με τις δύο γραμμές στήριξης από τον ESM θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και για την ώρα οι μόνοι οι οποίοι πανηγυρίζουν μετά το πέρας των εργασιών από το Eurogoup είναι οι Γερμανοί και φυσικά οι στενοί τους σύμμαχοι οι Ολλανδοί οι οποίοι κατάφεραν να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Η Ιταλία δεν κατάφερε να διαπεράσει το ισχυρό αυτό τείχος με αποτέλεσμα να είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της συμφωνίας.

Η οικονομία της που κλυδωνίζεται από τον κορονοιό οδεύει ολοταχώς προς την πιστωτική γραμμή αυξημένης εποπτείας για να μπορέσει να διασωθεί.

Μοναδική ελπίδα των Ιταλών μήπως αλλάξει κάτι  είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής την επόμενη εβδομάδα, σε ένα πιθανό σενάριο να ανοίξει το  θέμα του κορωνο-ομολόγου το οποίο  αυτή την στιγμή βρίσκεται στο συρτάρι. 

Σε ότι αφορά την Ελλάδας η οποία είχε ποντάρει στην λύση των ευρωομόλογων θα εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές για χρηματοδότηση πριν φθάσει να χτυπήσει την πόρτα του ESM για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας.

Η χώρα έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι διαθεσίμων που της επιτρέπει την αναχαίτιση των κραδασμών από την πανδημική κρίση.

Δεν αναφερόμαστε στα 16 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος αλλά για τα 14 – 15 δισ. ευρώ  που αποτελούν αποθεματικά των φόρων της γενικής κυβέρνησης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έκτακτες καταστάσεις.

Είναι συμφωνίες repoς που έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο με τους εν λόγω φορείς.

Επίσης σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στο Μάιο με 10ετές ομόλογο για να αντλήσει περί τα 2 με 2,5 δις. ευρώ, ενώ ασφαλές καταφύγιο για ρευστότητα αποτελεί και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την άντληση ποσού 12-13 δισ. ευρώ μέσω της αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το οικονομικό επιτελείο παράλληλα διαπραγματεύεται:

 • Επιστροφή των κερδών ύψους 650 εκ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες. Λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες της νέας αξιολόγησης και τα χρήματα θα επιστραφούν χωρίς αστερίσκους από τους θεσμούς.
 • Μετακύλιση πληρωμών του χρέους ύψους 5 δις. ευρώ προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged