Όλοι του υπουργού οι κολασμένοι στα μονοπάτια των 7 «αδελφών», των Voucher και των ΚΕΚ «για μία χούφτα ευρώ»

Οικονομία

Σε ότι αφορά τα ΚΕΚ, είναι γνωστό τις πάσι ότι πρόκειται για μία πολύ αμαρτωλή ιστορία χρήματος, κοινοτικού και εθνικού, στο οποίο όλοι, μα όλοι έχουν βάλει με τον ένα ή άλλο τρόπο το δάχτυλό τους. Κιαω κάποιος διαφωνεί, ας βγεί να το διαψεύσει, παραθέτοντας όμως στοιχεία και όχι λόγια απαξίωσης…

Βασικός εισηγητής του θεσμού των ΚΕΚ, -αν η στήλη δεν κάνει λάθος-, ήταν η Έφη Χριστοφιλοπούλου, παντοδύναμη Ειδική Γραμματέας Κατάρτισης στο Υπουργείο Εργασίας επί θητειών Σημίτη, με ευθύνη διαχείρισης πολλών εκατομμυρίων ευρώ του 2ου ΚΠΣ, των Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Ταμείων και στην συνέχεια του ΕΣΠΑ. Ήταν τόση η εμπειρία της στο θέμα, ώστε όταν αργότερα επί ΓΑΠ του «εξολοθρευτή», ανέλαβε υφυπουργός παιδείας, πήρε μαζί της την αρμοδιότητα διαχείρισης των κονδυλίων κατάρτισης του ΕΣΠΑ που ξεπερνούσαν το 1.8 δις ευρώ με αποτέλεσμα η κατάρτιση να περάσει για πρώτη φορά εκτός αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας.

Σαν δημοσιονομικός τομέας και κρατική δράση, από την πρώτη στιγμή θεσμοθέτησής της, επί πρώτης Κυβέρνησης Σημίτη, διακρίθηκε για την αδιαφάνεια κατανομής των πόρων της και κυρίως για τα «σκοτεινά» σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και «αεριτζίδικης» υποτιθέμενης υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης από τα διάφορα ΚΕΚ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μικρού ορεινού χωριού του νομού Φθιώτιδας, με 35 μόνιμους υπερήλικες κατοίκους, στο οποίο σε διάστημα 6 περίπου ετών, «υποτίθεται» ότι διεξάχθηκαν περισσότερα από 340 εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης, επί παντός επιστητού, από πληροφορική έως καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δυναμικότητας το κάθε ένα απ’ αυτό 60+ καταρτιζόμενων και πολύ καλά αμειβόμενων, μόνο που οι αμοιβές τους περνούσαν όλες στις τσέπες των επιτηδείων…

Ακόμη ποιό χαρακτηριστικό είναι το μέγα πρόγραμμα «κατάρτισης  στην Ελληνική Γλώσσα Παλιννοστούντων Ομογενών», στο οποίο η σχεδιάστριά του Σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όριζε ότι οι υλοποιητές, δηλαδή τα ΚΕΚ, θα προμηθεύονταν και θα διένειμαν υποχρεωτικά στους καταρτιζόμενους  «εκπαιδευτικό υλικό της συντάκτριας του προγράμματος» που όμως, όπως αναφέρονταν γραπτώς βρίσκονταν υπό συγγραφή. Το κόστος αγοράς του υλικού ίσο περίπου με το 40% του συνολικού κόστους κάθε προγράμματος. Για απλή σύγκριση δεδομένων, το συνολικό πρόγραμμα είχε, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 480 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι «τυπικές» ή άτυπες αστοχίες των προγραμμάτων κατάρτισης προκάλεσαν εκείνη την εποχή την προσοχή της Υπηρεσίας καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ, της περίφημης OLAF, -μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν ήταν και το ΙΤΕ του Υπουργείου Παιδείας-, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί η μετέπειτα Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή (του μικρού) να αποδεχθεί την επιστροφή στα ταμεία της ΕΕ 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην συνεχισθεί ο έλεγχος κακοδιαχείρισης των προγραμμάτων 2ΟΥ ΚΠΣ (και αυτών της Κατάρτισης στα ΚΕΚ).

Σταδιακά όλα αυτά είχαν σαν συνέπεια το Υπουργείο Εργασίας, να μην εγκρίνει προγράμματα κατάρτισης στα ΚΕΚ, λόγο τω ενστάσεων για διαφανείς διαδικασίες από τις υπηρεσίες της ΕΕ, κυρίως όμως της βροχής των καταγγελιών από «τρόφιμους» των προγραμμάτων κατάρτισης των ΚΕΚ, για μη πληρωμή τους από τους αρμόδιους, και να υποχρεωθούν οι υπηρεσίες του να προτείνουν την θεσμοθέτηση των περίφημων Voucher των υποψήφιων καταρτιζόμενων, που πλέον είχαν το δικαίωμα να επιλέγουν ποιο πρόγραμμα κατάρτισης και σε ποιο ΚΕΚ  αυτοί ήθελαν.

Με το σύστημα αυτό, των Voucher, υποτίθεται ότι υπήρξε «εξυγίανση» στην διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, αν και οι γνωρίζοντες μιλούν ότι αντί για κατασπατάληση των επιχορηγήσεων της ΕΕ από τα ΚΕΚ, αποκλειστικά, το χρήμα μπήκε στην διαδικασία μοιράσματος ανάμεσα στα ΚΕΚ και στους «υποτίθεται» καταρτιζόμενους.

Το ιστορικό είναι τεράστιο και πλέον δεν έχει καμία ουσία να παραμένει σ’ αυτό κανείς, αφού τα περισσότερα ύποπτα περιστατικά αφέθηκαν εντέχνως να περιπέσουν στο λεγόμενο κύκλο της παραγραφής σε ότι αφορά την πειθαρχική, ποινική και αστική ευθύνη κακοδιαχείρισης, κλπ.

 Ακόμη και στον ΟΑΕΔ, όπου το «πάρτι» στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα κατάρτισης ήταν διαρκές, ουδέποτε έγινε σοβαρός έλεγχος σωστής διαχείρισης… πόσο μάλλον που μερικοί από τους διοικητές του βρέθηκαν ακόμη και με διαμερίσματα των 300+ τετραγωνικών μέτρων, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Το 2016, -όπως αναφέρει σε σημείωμά του στο liberal.gr ο Δημήτρης Καμπουράκης-, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης μέσω ΚΕΚ, το οποίο προέβλεπε ότι οι συμμετέχοντες θα κάθονταν επί επτά ημέρες για είκοσι δύο ώρες την ημέρα (!) μπροστά στο κομπιούτερ τους και θα …τηλεκαταρτίζονταν. Πήραν τα λεφτουδάκια οι ‘’καταρτιζόμενοι’’, το ιδιωτικό ΚΕΚ τσίμπησε τα (μπόλικα) δικά του ανά κεφάλι και το Συριζοϋπουργείο εργασίας υπέγραψε ότι το πρόγραμμα ‘’ολοκληρώθηκε επιτυχώς’’. Και τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν αυτά τα αίσχη, σηκώνουν το δάκτυλο στον Βρούτση και του φωνάζουν, ‘’πιάστηκες με την γίδα στην πλάτη’’. Οποίο θράσος.

Ας έλθουμε, όμως στο σήμερα και στο περίφημο πρόγραμμα κατάρτισης των επιστημόνων, που στην πράξη χρησιμοποιήθηκε σαν όχημα προκειμένου οι επιστήμονες να πάρουν το «μπόνους» των 600 ευρώ ως καταρτιζόμενοι, ανεξάρτητα αν ήταν απασχολούμενοι ή όχι…

Το πρόγραμμα συντάχθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείτε κάτω από κοινωνική και όχι μόνο πίεση, με αποτέλεσμα τα «παρατράγουδα» να εμφυλοχωρίσουν από την αρχή, δηλαδή να τεθούν και επίσημα μέσω της αρχικής ΠΝΠ.

Λίγοι ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν για ποιό λόγο όλα θα έπρεπε να γίνουν μέσω  των πιστοποιημένων σε χρόνο «ΝΤΕ ΤΕ» πλατφόρμων Τηλεκατάρτισης και όχι μόνο από τα ΚΕΚ που έτσι κι αλλιώς ήταν πιστοποιημένα, λαμβανόμενου υπόψη ότι ο εξοπλισμός τηλεκατάρτησης, είναι κοινός και διαθέσιμος ακόμη και στον ποιό απλό χρήστη του διαδικτύου.

Το αποτέλεσμα είναι πλέον γνωστό και για την Κυβέρνηση Οδυνηρό πολιτικά. Η στήλη δεν γνωρίζει αν πράγματι η τελική λίστα των 7 εξουσιοδοτημένων και πιστοποιημένων πλατφόρμων Τηλεκατάρτισης στήθηκε, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά όπως λέει και η κινηματογραφική ατάκα «ήταν πολλά τα λεφτά».

Για το συγκεκριμένο θέμα γράφει ο  Αντώνης Βασιλόπουλος στο bankingnews.gr: «Σκάνδαλο σε αυτή την περίπτωση αυτή θα ήταν η «κατευθυνόμενη οδήγηση» ομάδων επιστημόνων σε κάποιο ή κάποια από τα 400 ΚΕΚ. Αυτό δεν έγινε αφού η επιλογή ήταν ελεύθερη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ το μεγαλύτερο ΚΕΚ είχε λάβει 1.500 αιτήσεις, ενώ νομικός φορέας των δικηγόρων είχε 16.000 αιτήσεις. Από κει και πέρα όλα τα ΚΕΚ κινούνταν μεταξύ 250-600 αιτήσεων. Ποσά δηλαδή (470 ευρώ) μοιρασμένα.

Η εμπλοκή νομικής συμβούλου στα γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Αννας Στρατηνάκη, η οποία πράγματι σχετίζεται με επαρχιακό ΚΕΚ λόγω συγγένειας, δεν αποτελεί στοιχείο εμπλοκής, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη νομική σύμβουλος εργάζονταν επί χρόνια στο νομικό γραφείο της κ. Στρατηνάκη και συγκεκριμένα από την περίοδο που έκανε νομική άσκηση.

Ως σκάνδαλο θα μπορούσε να λογιστεί η πλατφόρμα που έστησαν 7 εταιρίες την χρήση της οποίας θα πλήρωναν  τα ΚΕΚ με ποσό της τάξης των 36 εκατ ευρώ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους επιστήμονες στα διάφορα πεδία που είχαν επιλεγεί.

Στο σημείο αυτό παραμένει η διερεύνηση για το πόσο διαφανής ήταν η διαδικασία μέσω της οποία επελέγησαν οι συγκεκριμένες εταιρίες οι οποίες θα μοιράζονταν τα χρήματα των ΚΕΚ. Να σημειωθεί ότι δύο επιχειρηματίες έχουν σχέση με την κυβέρνηση, αλλά το περίεργο είναι ότι οι τρείς επιτελικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για τη διαχείριση Κοινοτικών και άλλων Πόρων που τις επέλεξε, στελεχώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα η διαδικασία επιλογής διήρκεσε τρείς μέρες..

Που σημαίνει ότι οι εταιρίες που πήραν το έργο-που ακυρώθηκε- μπορεί να γνώριζαν;;;;(!!!!) εκ των προτέρων το περιεχόμενο, μια και κατέθεσαν τα πιο «αξιόμαχα» σχέδια.»

Για τις συγκεκριμένες εταιρείες που θα παρείχαν τις τεχνολογικές πλατφόρμες τηλεκατάρτισης για τις οποίες έγινε και όχι άδικα τόσο θορύβος, έγραψε το  efsyn.gr:

 1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο “ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ”, είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

 1. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

 1. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια
 2. Η Platform.elearningseminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.
 3. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4 ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Οσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο (για να δείτε την απόφαση ορισμού των ποιό πάνω παρόχων τηλεκατάρτισης ως αποκελιστικών κάντε κλικ εδώ).

Πολλά τα λεφτά για παρόχους οι οποίο στην ουσία δεν θα έκαναν τίποτα, Κατά ορισμένους, οι λεγόμενες πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, προσοχή, όχι τα ΚΕΚ θα μοιραζόντουσαν χωρίς να κάνουν ουσιαστικά τίποτα περισσότερα από 80 εκατ ευρώ… Πολλά λεφτά για μία απλή παροχή ψηφιακών διευκολύνσεων.

Τα ΚΕΚ και η «αλαζονία» του αποκλειστικού… και οι συνεργασίες…

Η ταχύτητα  με την οποία εγκρίθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα των Voucher Επιστημόνων, προκάλεσε την εμφάνιση κάθε μορφής παρενέργειας και δυστοπικών δράσεων από τους ιδιοκτήτες ΚΕΚ, που είδαν ξαφνικά την ευκαιρία ή μάλλον το λαχείο  να «βγάλουν» τα σπασμένα όλης της μνημονιακής περιόδου μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων, χωρίς δε το άγος και το άγχος της επιβεβαίωσης υλοποίησης του κάθε επιμορφωτικού προγράμματος, αφού σύμφωνα με την φαεινή ιδέα των εμπνευστών της συνολικής δράσης, αρκούσε η  λήψη κωδικού κάθε ωφελούμενο ώς βεβαίωση υλοποίησης του κάθε προγράμματος και συνεπώς της εκταμίευσης της αναλογούσης αποζημείωσης. Με απλά λόγια πολλά λεφτά, άμεσα και χωρίς  κανένα πραγματικά ουσιαστικό έλεγχο…

Παρόλα αυτά και επειδή στα περισσότερα ΚΕΚ τα μόνο συγκροτημένα εκπαιδευτικά προγράμματα  που υπήρχαν στο «πορτοφόλιο» τους ήταν αυτά της χρήσης Η/Υ, αναζητήθηκαν στην αγορά και πάροχοι εκπαιδευτικού υλικού με έτοιμα μαθήματα «τηλεκατάρτισης» προκειμένου να συναφθούν συνεργασίας οι οποίες θα προσέλκυαν μεγαλύτερο πλήθος υποψηφίων κατάρτισης και μάλιστα κατηγορίες απ’ αυτούς που πράγματι θέλησαν στον χρόνο αυτό της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και εργασιακής αδράνειάς τους να επιμορφωθούν στις εξελίξεις του εργασιακού αντικειμένου τους.

Μάι τέτοια μεγάλη κατηγορία ήταν (και είναι οι Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες ή αν θέλετε οι επιστήμονες και επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, που σε συνολικό αριθμό ξεπερνούν τις 40.000 πανελλαδικώς,

Οι ΚΕΚάρχες  έδωσαν γη και ύδωρ για να συνάψουν συμφωνίες εν πολλοίς αποκλειστικές με παρόχους εκπαιδευτικού υλικού αυτών των κατηγοριών, αλλά όταν είδαν την ροή των αιτήσεων στα δικά τους προγράμματα, παραμέρισαν άτυπα τις συμφωνίες που είχαν συνάψει και προώθησαν κατά κύριο λόγο τις αιτήσεις των καταρτιζόμενων που είχαν άμεση συναλλαγή μόνο με τους ίδιους.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί κομφούζιο με αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΚΕΚαρχών, παρόχων εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού και υποψηφίων επιστημόνων, που έβλεπαν τις αιτήσεις τους να μην προωθούνται από τους ΚΕΚάρχες για ευνόητους λόγους, αφού η συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους παρόχους εκπαιδευτικού υλικού προέβλεπε μοίρασμα της πίττας, δηλαδή, μοίρασμα της προβλεπόμενης αμοιβής των 270 ευρώ που αναλογούσε από το πρόγραμμα για τις υπηρεσίες των ΚΕΚ, μοίρασμα που δεν τους συνέφερε.

Τελικά αυτή η κατάσταση υπήρξε και ο καταλύτης για να ακυρωθεί το συνολικό πρόγραμμα, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η ποιό μαζική αντίδραση υπήρξε από  τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, μέλη του οποίου κατάφεραν να συγκεντρώσουν διαδικτυακά περισσότερες από 5.000 υπογραφές κατά του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος των Voucher.

Αυτή η κίνηση αντίδρασης, μαζί με τις αντιδράσεις άλλων κατηγοριών επιστημόνων και κυρίως των δικηγόρων είχε σαν συνέπεια να φθάσει το θέμα στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον ίδιο προσωπικά. Ο τελευταίος, αναλογιζόμενος πιθανόν όχι μόνο τον κακό σχεδιασμό και την πιθανή αναποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης των επιστημόνων, αλλά και τις «σκοτεινές γωνίες» του, που υπήρχε περίπτωση να οδηγήσουν σε μέλλοντα χρόνο την Κυβέρνησή του, στα σχοινιά ή ακόμη και στα βράχια,  σε ότι αφορά την διαφάνεια διαχείρισης κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και την διαφθορά, ζήτησε από τον εμνευστή του να ανακοινώσει την κατ’ εντολή του ακύρωση του προγράμματος, όπως και έγινε, την στιγμή που η αντιπολίτευση είχε πάρει σχεδόν σύσσωμη φόρα για να ξεκινήσει μεγάλη επίθεση.

Το μέγεθος δε του προβλήματος που προκάλεσε το πρόγραμμα των Voucher, στην Κυβέρνηση, φαίνεται και από την δήλωση του Γ.Γεραπετρίτη, υπουργού Επικρατείας στην Βουλή, κατά την απάντησή του στον κο Τσίπρα, δήλωση με την οποία αναφέρει με απόλυτα λιτό τρόπο: «υπήρξαν αστοχίες σε ότι αφορά στην σχεδίαση και υλοποίησή του».

Σε ότι αφορά τον κο Γιάννη Βρούτση, υπουργό Εργασίας, πιθανόν η πολιτική μοίρα του να είναι πλέον «σφραγισμένη» ως έχουσα υποστεί «ανήκεστο Βλάβη». Κι αυτό γιατί βρισκόμενος σε αδυναμία να δώσει ευθείς απαντήσεις για το τι συνέβη και τις αστοχίες που ανέφερε ο κος Γεραπετρίτης, προτίμησε την συριζαία τακτική της επίθεσης  στους προκατόχους του για ίδιας μορφής δράσεις, για να λάβει την «πληρωμένη απάντηση»: «Είσαστε υπουργός εδώ και ένα σχεδόν χρόνο. Γιατί δεν διατάξατε έλεγχο για  τις ατασθαλίες των προκατόχων σας, όπως τώρα ισχυρίζεσθαι ότι υπήρξαν, ποιος άραγε σας εμπόδισε, εκτός βέβαια από την εντύπωση ότι επιθυμείτε συμψηφισμούς…».

Θα κλείσουμε με τον τίτλο ενός άρθρου μας παλιού μεν, αλλά πάντα επίκαιρου, που είχε ως αντικείμενο την διαπλοκή και διαφθορά στο δημόσιο τομέα:  «Τα λαμόγια στη χώρα μας είναι παντοτεινά, χωρίς πολιτικό ή άλλο χρώμα…»

Διογένης ο Κρατών και τον Φανόν

—————-

Δείτε στην συνέχεια ορισμένα πολύ  χαρακτηριστικά και εν πολλοίς τεκμηριωμένα άρθρα που η στήλη αλίευσε για την περίσταση από το διαδίκτυο:

 • «Κολλητοί» οι καλεσμένοι στο πάρτι των «χρυσών» vouchers (efsyn.gr)

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να είναι οι επτά πλατφόρμες της περιβόητης τηλεκατάρτισης επιστημόνων που θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ

Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ταχυδακτυλουργικά τρικ, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην τελική επιλογή τους με πλήρη αδιαφάνεια!

Ποιες είναι οι εταιρείες και ποιοι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Ο Γ. Βρούτσης και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την αρχή της διαφάνειας με τη μαγεία της ταχυδακτυλουργίας. Ετσι, άγνωστο πώς, επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή!

Ειδικότερα, οι επτά πλατφόρμες δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια, καθώς στην απόφαση (ΑΔΑ 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ) για τη Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζονται μόνο τα URL της κάθε πλατφόρμας και όχι τα εταιρικά στοιχεία.

Την Πέμπτη, στις 3 Απριλίου και ώρα 13.41 βγαίνει στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για το Μητρώο των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης. Η υποβολή προτάσεων έπρεπε να ολοκληρωθεί έως την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα, ώστε τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, δήλωσε στο χθεσινό (21.4) φύλλο της «Εφ.Συν.»: «Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων όπως καταγράφεται στη “Διαύγεια” προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν. […] Με προβλεπόμενη αξιολόγηση διάρκειας μισής μέρας αξιολογήθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, ελέγχθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, οι υποδομές (help-desk, data center), τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, από τριμελή επιτροπή με ειδικό εμπειρογνώμονα (χωρίς αναφορά σε τίτλο σπουδών)».

Το δεύτερο ταχυδακτυλουργικό αφορά αυτές καθεαυτές τις «αξιολογημένες» πλατφόρμες που ναι μεν είναι επτά, αλλά, με τις διασυνδέσεις και τις εταιρικές διαδρομές, στην πορεία γίνονται λιγότερες. Αυτές είναι που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΕΚ υποχρεωτικά θα συμβληθούν με τις συγκεκριμένες μόνο πλατφόρμες.

Οι πλατφόρμες

Για τις συγκεκριμένες εταιρείες που θα παρείχαν τις τεχνολογικές πλατφόρμες τηλεκατάρτισης για τις οποίες έγινε και όχι άδικα τόσο θορύβος, έγραψε το  efsyn.gr:

«1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο “ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ”, είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

 1. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.

3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.

 1. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια
 2. Η Platform.elearningseminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.
 3. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4 ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Οσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο.»

Εκπτωτες πλατφόρμες

Σε ό,τι αφορά τώρα τα δύο αυτά ΚΕΚ («Δήμητρα» και «Αποψη»), κηρύχθηκαν έκπτωτα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ενα από τα έργα που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του re-engineering του ΟΑΕΔ, που ξεκίνησε το 2012, αφορούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προσωπικού του Οργανισμού και ανατέθηκε στα μέσα Φλεβάρη του 2015 (πριν ακόμη αλλάξει η Διοίκηση που είχε τοποθετήσει τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ.) στα εν λόγω ΚΕΚ έναντι περίπου 800.000 ευρώ. Τα δύο ΚΕΚ είχαν συνεργαστεί και καταθέσει κοινή πρόταση.

Μόλις τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψαν κάποια ζητήματα τα οποία οδήγησαν τις επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής έργου του ΟΑΕΔ να εισηγηθούν στη Διεύθυνση Προμηθειών και αυτή με τη σειρά της στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ την κήρυξη του συγκεκριμένου αναδόχου ως έκπτωτου. Ετσι, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, περίπου τον Ιούλιο, έλαβε την απόφαση να κηρύξει έκπτωτο τον συγκεκριμένο ανάδοχο.

Οι λόγοι που ο ανάδοχος ΚΕΚ «Δήμητρα» – «Αποψη» κηρύχθηκε έκπτωτος ήταν οι εξής:

 1. Στο παραδοτέο 1 (Π1) «Οικονομικός προγραμματισμός του συνόλου του έργου, Υποομάδα Β Εμπειρογνώμονας ΕΚΠ 13», ο εμπειρογνώμονας του έργου ήταν κάτοχος πλαστού πτυχίου.
 2. Το παραδοτέο 2 (Π2) με τίτλο «Μελέτη αναγνώρισης και χαρτογράφησης εκπαιδευτικών αναγκών» αρνήθηκε να το παραλάβει η επιτροπή προμηθειών, καθώς δεν είχε διανεμηθεί καν το ερωτηματολόγιο που προβλεπόταν στη σύμβαση και αποτελούσε μέρος της έρευνας επισκόπησης (δηλαδή της έρευνας του πεδίου) και κατά συνέπεια της μεθοδολογίας πάνω στην οποία στηριζόταν όλη η μελέτη. Ο ανάδοχος δήλωσε πως δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει.

Η υπόθεση αυτή κατέληξε στα δικαστήρια του Πειραιά.

Η «σκιά» σκανδάλου στα Voucher η εμπλοκή της κυβέρνησης και οι 7 «αδερφές» που θα μοιράζονταν 18 εκατ. ευρώ

 • Η «σκιά» σκανδάλου στα Voucher η εμπλοκή της κυβέρνησης και οι 7 «αδερφές» που θα μοιράζονταν 18 εκατ. ευρώ (bankingnews.gr)

Η έρευνα θα πρέπει να γίνει καθ’ ύψος αφού το τηλεσκάνδαλο αφορά την συγκεκριμένη επιτελική υπηρεσία, τις επτά (7) «αδελφές» πλατφόρμες, οι οποίες θα μοιράζονταν περί τα 18 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

 1. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τις αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων.

Αρχιτεκτόνων, δικηγόρων και εκπαιδευτικών και όχι από τα κόμματα.

Το έρεισμα ήταν τα 800 ευρώ που έπαιρναν οι εργαζόμενοι με την υποβολή της αίτησης, σε αντίθεση με τα 600 ευρώ των επιστημόνων σε δύο δόσεις. 400 ευρώ με την ένταξη στην κατάρτιση και 200 μετά την ολοκλήρωση των 100 ωρών.

 1. Στο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί όλα τα κέντρα δια βίου μάθησης τα οποία σε όλη τη χώρα αριθμούν τα 400, τα οποία θα ελάμβαναν 470 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο (420 ευρώ κόστος-50 ευρώ η πιστοποίηση με τη λήξη), με σύνολο εκπαιδευομένων 180.000 επιστήμονες.
 2. Σκάνδαλο σε αυτή την περίπτωση αυτή θα ήταν η «κατευθυνόμενη οδήγηση» ομάδων επιστημόνων σε κάποιο ή κάποια από τα 400 ΚΕΚ. Αυτό δεν έγινε αφού η επιλογή ήταν ελεύθερη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ το μεγαλύτερο ΚΕΚ είχε λάβει 1.500 αιτήσεις, ενώ νομικός φορέας των δικηγόρων είχε 16.000 αιτήσεις. Από κει και πέρα όλα τα ΚΕΚ κινούνταν μεταξύ 250-600 αιτήσεων. Ποσά δηλαδή (470 ευρώ) μοιρασμένα.
 3. Η εμπλοκή νομικής συμβούλου στα γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Αννας Στρατηνάκη, η οποία πράγματι σχετίζεται με επαρχιακό ΚΕΚ λόγω συγγένειας, δεν αποτελεί στοιχείο εμπλοκής, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη νομική σύμβουλος εργάζονταν επί χρόνια στο νομικό γραφείο της κ. Στρατηνάκη και συγκεκριμένα από την περίοδο που έκανε νομική άσκηση.
 4. Ως σκάνδαλο θα μπορούσε να λογιστεί η πλατφόρμα που έστησαν 7 εταιρίες την χρήση της οποίας θα πλήρωναν τα ΚΕΚ με ποσό της τάξης των 36 εκατ ευρώ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους επιστήμονες στα διάφορα πεδία που είχαν επιλεγεί.

Στο σημείο αυτό παραμένει η διερεύνηση για το πόσο διαφανής ήταν η διαδικασία μέσω της οποία επελέγησαν οι συγκεκριμένες εταιρίες οι οποίες θα μοιράζονταν τα χρήματα των ΚΕΚ. Να σημειωθεί ότι δύο επιχειρηματίες έχουν σχέση με την κυβέρνηση, αλλά το περίεργο είναι ότι οι τρείς επιτελικές υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για τη διαχείριση Κοινοτικών και άλλων Πόρων που τις επέλεξε, στελεχώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα η διαδικασία επιλογής διήρκεσε τρείς μέρες.

Που σημαίνει ότι οι εταιρίες που πήραν το έργο-που ακυρώθηκε- μπορεί να γνώριζαν;;;;(!!!!) εκ των προτέρων το περιεχόμενο, μια και κατέθεσαν τα πιο «αξιόμαχα» σχέδια.

 1. Είναι ξεκάθαρο σε αυτή τη φάση ότι η κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε επιλέξει να χρηματοδοτήσει την λειτουργία των ΚΕΚ. Και προφανώς έτσι επείσθη και το Μ. Μαξίμου, το οποίο όμως δίνει λάθος «σήμα» μετά τις αντιδράσεις για το ρόλο των ΚΕΚ, μιας και ο πρωθυπουργός διέταξε έρευνα σε βάθος και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους.

Η έρευνα θα πρέπει να γίνει καθ’ ύψος αφού το τηλεσκάνδαλο αφορά την συγκεκριμένη επιτελική υπηρεσία, τις επτά (7) «αδελφές» πλατφόρμες, οι οποίες θα μοιράζονταν περί τα 18 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Όνομα Πλατφόρμας                           Αριθμός Συστήματος            

https://www.edimitra.gr                                1567

https://iclass.gr                                             2153

https://voucher.eclassroom.gr                          36

https://platform.elearning-seminars.gr         1618

www.elearningclass.gr                                 1802

https://voucher.freestudies.gr                          60

https://iclasscloud.com                                2414

 Αντώνης Βασιλόπουλος, antponpaper@yahoo.com

 • Πίσω από την κουρτίνα των vouchers (Protagon.gr)

Αν σήμερα συλληφθεί κάποιος επ’ αυτοφόρω να ρίχνει ένα αδικαιολόγητο χαστούκι σε κάποιον, ο θύτης θα καταδικαστεί ακόμα και αν το θύμα του χαστουκιού είναι κοινό μυστικό ότι έχει διαπράξει δέκα φόνους. Ας μην ξεχνούν αυτό τον κανόνα στην κυβέρνηση.

Η μια οπτική γωνία του πράγματος είναι ότι ο Βρούτσης τα ‘κανε σαλάτα με τα vouchers και αυτό είναι μέγα πολιτικό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε αυτό τον τρόπο να βλέπει τα πράγματα, λογικό και αναμενόμενο. Η άλλη οπτική γωνία είναι ότι μέσα σε τρομακτική και πολυσχιδή κρίση που χτύπησε την χώρα, χρειάστηκαν πενήντα καίριες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις.

Οι σαράντα εννιά πήγαν περίφημα, μία αστόχησε. Δεν το λες και άσχημο ρεκόρ. Αυτή είναι η κυβερνητική οπτική, επίσης λογική και αναμενόμενη. Κι αφού έγινε αυτό, ας το δούμε λίγο βαθύτερα, ακολουθώντας τους πιθανότερους διαδρόμους του πρωθυπουργικού μυαλού.

Όποιος είχε την φαεινή ιδέα της ενίσχυσης των επιστημόνων μέσω της κατάρτισης μεταφράζοντας την σε συγκεκριμένη πολιτική και διαχειριστική πρόταση, το έκανε δολίως ή αδόλως;

Κοντολογίς, αυτός (ή αυτή) που εμφανίστηκε στην αρμόδια τηλεδιάσκεψη και έπεισε το επιτελείο (μαζί με τον Πρωθυπουργό) ότι έτσι πρέπει να προχωρήσει το πράγμα, έκανε απλώς έναν λάθος υπολογισμό ή είχε συνειδητό στόχο να μοιράσει χρήμα σε κάποιους; Διότι αν το πρώτο συγχωρείται υπό προϋποθέσεις, το δεύτερο –άπαξ και αποκαλύπτεται– απαιτεί κεφάλι επί πίνακι.

Ποιο κεφάλι όμως; Διότι σε αυτές τις συσκέψεις που λαμβάνονται οι αποφάσεις για επί μέρους πολιτικές, παίρνουν μέρος και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι στο τέλος-τέλος έχουν και την ευθύνη της υλοποίησης τους. Ισως αυτό εξηγεί γιατί μαζί με το πρόγραμμα των voucher δεν εκπαραθυρώθηκε και το κεφάλι του Γιάννη Βρούτση.

Διότι απλούστατα, δεν ήταν δική του πρόταση. Ηταν της κυρίας Στρατινάκη, γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας και υπηρεσιακά υπεύθυνης για τα προγράμματα κατάρτισης.

Προφανώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενέκρινε αυτή την πρόταση. Την θεώρησε δημοσιονομικά συμφέρουσα και κατ’ αυτή την έννοια έξυπνη. Αντί να φύγουν 200 τόσα εκατομμύρια από το κρατικό ταμείο (που το γεμίζουν είτε οι φόροι μας, είτε δανεικά από τις αγορές που διογκώνουν το χρέος), θα αξιοποιούνταν λιμνάζοντα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Δεν το λες κακό. Αυτό δεν απαλλάσσει παντελώς τον κ. Βρούτση, υπό την έννοια ότι ως αρμόδιος υπουργός δεν διαφώνησε με την ουσία της πρότασης. Βλέποντας ότι γίνεται αποδεκτή στα ψηλότερα απ’ αυτόν κλιμάκια, την άφησε να κυλήσει.

Τουναντίον, μαθαίνω ότι στην τηλεδιάσκεψη υπήρξε άτομο που εμφαντικά εξέφρασε τις αμφιβολίες του, προβλέποντας μάλιστα επακριβώς τι θα ακολουθούσε. Ομολογώ ότι δεν ξέρω ποιος ήταν, θα άξιζε πάντως τον κόπο να μάθουμε.

Οσον αφορά το δολίως ή το αδόλως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Το είπε ευθέως ο Τσίπρας στην Βουλή, μιλώντας μάλιστα και για πιθανό «άρωμα Μητσοτάκη».

Προφανώς ξέροντας πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια είχαν διαμοιράσει οι Συριζαίοι υπουργοί σε δικούς τους ΚΕΚάδες με διαδικασίες πιο διάτρητες κι από ελβετικό τυρί, ασφαλώς υποπτεύεται ότι και επί του προκειμένου συνέβαινε ακριβώς το ίδιο.

Το θέμα είναι τι υποθέτει ή υποπτεύεται ό Κυριάκος, για τον φορέα της συγκεκριμένης πρότασης. Αγνοώ τις πρωθυπουργικές σκέψεις, θα τις αντιληφθούμε στον ανασχηματισμό. Η κυρία πάντως που κατηγορήθηκε από τον φιλοσυριζαϊκό Τύπο ότι είχε παλιότερη επιχειρηματική σχέση με τα ΚΕΚ και τώρα είναι σύμβουλος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, δεν υπηρετεί στο γραφείο του κ. Βρούτση, αλλά στο γραφείο της κυρίας Στρατινάκη.

Ο υπουργός Εργασίας δεν «έδωσε» την σύμβουλο της γενικής του γραμματέως, προτίμησε να στρέψει την συζήτηση στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην επιμόρφωση.

Ορθώς έπραξε. Αφού αυτός έχει την πολιτική ευθύνη του υπουργείου, αυτός θα υποστεί και το σύνολο της κριτικής. Θα ήταν όμως πολιτικά έντιμο να βγει η ίδια η κυρία Στρατινάκη δημόσια και να ενημερώσει για την σύμβουλο της, για να ξέρουμε κι εμείς τι γίνεται αλλά και για να απαλλάξει τον προϊστάμενο της από ένα μέρος του βάρους που δεν του ανήκει εν συνόλω.

Δεν το έκανε. Δεν γλύτωσε βέβαια την δημοσιοποίηση, το είπε φαρδιά πλατιά ο Τσίπρας στην ολομέλεια. Ολο το συμβάν πάντως, μας υπενθυμίζει μια παλιά αρχή της πολιτικής επικοινωνίας. Αν σήμερα συλληφθεί κάποιος επ’ αυτοφόρω να ρίχνει ένα αδικαιολόγητο χαστούκι σε κάποιον, ο θύτης θα καταδικαστεί ακόμα και αν το θύμα του χαστουκιού είναι κοινό μυστικό ότι έχει διαπράξει δέκα φόνους.

Ας μην ξεχνούν αυτό τον κανόνα στην κυβέρνηση. Ως τώρα τους ευνοούσε, αυτή τη φορά αντιστράφηκε η κατάσταση.

Δημήτρης Ευθυμάκης

 • Βρούτσης για voucher: Πολιτική αθλιότητα ΣΥΡΙΖΑ -Δείτε πως μοίρασε 200 εκατ. σε ΚΕΚ (iefimerida.gr)

Με αυτοκριτική αλλά και με επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης για τη θύελλα που ξεσηκώθηκε γύρω από το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων και την ακύρωση του τελικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Βρούτσης σχολιάζοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτησή του ανέφερε πως δεν αποκλείστηκε κανένας πιστοποιημένος φορέας και παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία αντίστοιχων προγραμμάτων για ανέργους μέσω ΚΕΚ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για… λάσπη στον ανεμιστήρα.

 «Δεν αποκλείστηκε κανένας πιστοποιημένος φορέας 390.000 φορείς μπήκαν όπως είχαν αξιολογηθεί από το υπουργείο Παιδείας δεν προστέθηκε ούτε ένας ούτε αφαιρέθηκε κάποιος ήταν ακριβώς όπως μας τα έδωσε το υπουργείο παιδείας πιστοποιημένοι φορείς. Δεν υπήρξε καμία ένσταση στην διαδικασία, πολιτική πρωτοβουλία δική μας ήταν να τραβήξουμε το πρόγραμμα πίσω».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε τα ΚΕΚ. Ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Σας παραθέτω τα ακόλουθα στοιχεία:

 • 10 Ιουνίου 2019 κατάρτιση ανέργων περίοδος ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου-Χαρίτσης 48.900.000 €
 • 19 Σεπτεμβρίου 2016 κατάρτιση ανέργων ποσό 89 εκατομμύρια € ΣΥΡΙΖΑ Χαρίτσης
 • 15 Νοεμβρίου 2018 κατάρτιση ανέργων Χαρίτσης -Αχτσιόγλου ΣΥΡΙΖΑ 17 εκατομμύρια €
 • 30 Ιανουαρίου 2019 κατάρτιση ανέργων 49 εκατομμύρια €
 • 20 Νοεμβρίου 2018 πρόγραμμα αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων και κατάρτισης ανέργων 23.829.000 €
 • 10 Απριλίου 2019 άλλο πρόγραμμα κατάρτισης προεκλογικά 39 εκατομμύρια €

Ζητάτε την δική μου παραίτηση που είχαμε την τόλμη να διαπιστώσουμε το πρόβλημα να το αλλάξουμε και να το διορθώσουμε. Αυτό λέγεται πολιτική αθλιότητα, πολιτική υποκρισία ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα η οποία θα γυρίσει πίσω σε σας με τα στοιχεία που σήμερα παρουσίασα. Oλα αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια συνεργασίας με τα ΚΕΚ ήταν και τότε τα ίδια ΚΕΚ ήταν τα ίδια voucher ήταν. Υποκρισία ντροπή και αθλιότητα καλούνται να απαντήσουν».

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για αστοχία αλλά και για τόλμη από την πλευρά του υπουργείου εργασίας και του ίδιου να αναγνωρίσουν το λάθος και πρόσθεσε ότι κι όλα κινήθηκαν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που η κυβέρνηση κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν υπήρξε χρόνος ούτε είπα ποτέ ότι διεκδικούμε το τέλειο και το αλάθητο. Όλα έγιναν σε χρόνο μηδέν κινηθήκαμε στη βάση ενός προγράμματος για να στηρίξουμε τους επιστήμονες. Ακολουθήσαμε μέσα στον ελάχιστο χρόνο για να τρέξει το πρόγραμμα αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ , το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ αυτό παραλάβαμε και πάνω σε αυτό κινηθήκαμε .

Ολη η διαδικασία η οποία ήταν απόλυτα διαφανής απόλυτα συντεταγμένη όλα ήταν με βάση το πλαίσιο του 2019 που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία των πραγμάτων είδαμε ότι η ποιότητα των προγραμμάτων δεν πήγαινε καλά δεν ήταν του επιπέδου που εμείς θέλαμε σε μία τηλεκπαίδευση των επιστημόνων και είχαμε την τόλμη και χθες να πούμε ότι αυτό το θέμα με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποσύρεται και το κάναμε πράξη και αυτό λέγεται πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα. Στην πολιτική πρέπει να έχεις και το θάρρος όταν παίρνεις μία απόφαση και δεν πάει καλά να μη λες πήρα μια απόφαση και προχωράω αλλά να το παίρνεις πίσω και να το βελτιώνεις».

 • Αποκάλυψη βόμβα: Συνεργάτιδα του Βρούτση λαμβάνει εκατομμύρια από τα voucher επιστημόνων. Σκάνδαλο (fimes.gr)

Καταργούνται τα voucher μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Βρούτση: Έκθετη κυβέρνηση, παραίτηση.

Ποια η συνεργάτιδα του Βρούτση που λαμβάνει εκατομμύρια από τα voucher των επιστημόνων; Έσκασε το σκάνδαλο…

Και νέα σοκαριστική διάσταση στo σκάνδαλο με τα voucher της ντροπής αποκαλύπτει το documentonews.gr. Η σύμβουλός του κερνάει και η οικογένειά της πίνει από τα εκατομμύρια των voucher της ντροπής.

Η ανεξήγητη επιμονή του υπουργού Γιάννη Βρούτση να χρησιμοποιήσει τα voucher για να επιδοτήσει τους επιστήμονες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αντί να δώσει απευθείας τα 200 εκατομμύρια, ίσως τελικώς βρίσκει εξήγηση. Η στενή συνεργάτιδά του, Ευγενία Παπαβασιλείου, ανήκει σε οικογένεια που κατέχει ΚΕΚ αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό.

Η οικογένεια Παπαβασιλείου, με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών με τα “Σόλιου Ελικίκου” .

Συγκεκριμένα η οικογένεια της Συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ “Ευκλείδης”.

Τα ΚΕΚ “Ευκλείδης” δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ “Μαστερ” και “Δήμητρα”, που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν το μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση.

Το μοίρασμα των χρημάτων δια των μεσαζόντων γίνεται μια στενή οικογενειακή υπόθεση, με επίκεντρο την οικογένεια της συμβούλου του Υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Δείτε λοιπόν παρακάτω όλα τα στοιχεία από τα οποία αβίαστα προκύπτει άμεση σχέση μεταξύ ιδιοκτητών τριών από τις επτά πλατφόρμες που θα διαχειριστούν τα 30 από τα 193 συνολικά εκατομμύρια, με την σύμβουλο του υπουργού Εργασίας καθώς και με την οικογένειά της.

Οικογενειακή υπόθεση;

Τον Οκτώβριο του 2019 όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση τοποθετήθηκε «σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας ΠΕ στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας η δικηγόρος Παπαβασιλείου Αντωνίου Ευγενία. Το συγκεκριμένο πρόσωπο ωστόσο έχει συγγενική και όχι μόνο σχέση με την οικογένεια Παπαβασιλείου στην οποία ανήκει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ευκλείδης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας τα οποία έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, στις 21 Οκτωβρίου 2016 η Ευγενία Παπαβασιλείου, υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου ,Μιχαήλ Παπαβασιλείου και Αθηνά Παπαβασιλείου. Το συμφωνητικό αφορούσε στην «μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων αλλά και τροποποίησης κωδικοποίησης του του καταστατικού της ετερρόρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ και ΔΤ ΚΕΚ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συμφωνητικό από την εταιρεία αποχωρεί η Παπαβασιλείου Αθηνά η οποία κατείχε το 1/3 του κεφαλαίου της εταιρείας και μεταβιβάζει την εταιρική της ιδιότητα στη σύμβουλο της γενικής γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έναντι 22.000 ευρώ. Επίσης ο Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος ο οποίος κατείχε επίσης το 33,33% του κεφαλαίου της εταιρείας μεταβιβάζει το ποσοστό του ως εξής:

Στον Μιχαήλ Παπαβασιλείου το 26,666% ο οποίος μαζί με το προηγούμενο ποσοστό που κατείχε φτάνει στο 60% και στη Ευγενία Παπαβασιλείου το 6,67%, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία να αγγίξει το 40%. Στη συνέχεια μάλιστα συστήθηκε ετερρόρυθμη εταιρεια με την επωνυμία «Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ» και διακριτικό τίτλο ΚΕΚ Ευκλείδης στην οποία συμμετείχαν ως ομόρρυθμο μέλος η Ευγενία Παπαβασιλείου και ως ετερρόρυθμο ο Μιχαήλ Παπαβασιλείου.

Το Σεπτέμβριο του 2018 υπεγράφη νέο ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων και τροποποίησης μεταξύ της Ευγενία Παπαβασιλείου, του Μιχάηλ Παπαβασιλείου και της Αθηνάς Παπαβασιλείου. Εκεί η Ευγενία Παπαβασιλείου αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει το μερίδιο της στην Αθηνά Παπαβασιλείου έναντι 24.000 ευρώ. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε και μέτοχος, άρα είχε ίδιον οικονομικό όφελος , αλλά είναι και συγγενής της οικογένειας Παπαβασιλείου.

Η κοινοπραξία και οι συνέταιροι

Η οικογένεια Παπαβασιλείου συνεργάζεται ωστόσο με εταιρείες που έχουν αναλάβει κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατάρτισης επί υπουργίας Βρούτση. Ειδικότερα η ΑΘ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ συμμετέχει στην κοινοπραξία εταιρειών «ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ – ΜΑΣΤΕΡ ΑΕ – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ».

Πάμε όμως να δούμε σε ποιους ανήκουν αυτές οι εταιρείες και πως συνδέονται με τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΑ είναι συμφερόντων Πιτσούλη, ο οποίος μέσω της εταιρείας «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» έχει αποκτήσει την πλατφόρμα edimitra.gr.

Η εταιρεία ΜΑΣΤΕΡ είναι συμφερόντων Μανωλίτση. Δύο από τις επτά πλατφόρμες οι Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master. Ο ίδιος μάλιστα με αναρτήσεις του στο twitter δεν έκρυψε την αγάπη του για το Γιάννη Βρούτση.

 • «Πόλεμος» για τα voucher – Πυρ ομαδόν σε κυβέρνηση μετά την παραδοχή της γκάφας ολκής  (in.gr)

Η Αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες σήκωσε το θέμα ψηλά κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκανδαλώδεις διαδικασίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος

«Πυρ ομαδόν» συνεχίζει να δέχεται η κυβέρνηση μετά την παραδοχή για λάθος χειρισμούς και αστοχίες στην υπόθεση των Voucher των επιστημόνων, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά και να δοθούν τα 600 ευρώ απευθείας στους δικαιούχους.

Η Αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες σήκωσε το θέμα ψηλά κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκανδαλώδεις διαδικασίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Η σκιά της υπόθεσης άρχισε να πέφτει – εκτός από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση – και πάνω από το Μαξίμου. Οι σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, αλλά και από τη μεριά των επιστημόνων κινητοποίησε τον πρωθυπουργό ο οποίος επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά αναγνωρίζοντας τους λανθασμένους χειρισμούς και τις αστοχίες της κυβέρνησης που έγιναν στο θέμα.

Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης έρχεται αξιολόγηση στα ΚΕΚ

Μετά τα σφοδρές αντιδράσεις και την αναδίπλωση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μέσω ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, «κάτι που δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια» κατά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ψηλά το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει και το προσεχές διάστημα να αναδείξει τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, σηκώνοντας το θέμα και μιλώντας για «οσμή» σκανδάλου γύρω από τον τρόπο επιλογής των εταιρειών για την τηλεκατάρτιση.

Την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να χτυπήσει προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Από χθες μίλησε για «κακήν κακώς απόσυρση του προγράμματος», έβαλε στο στόχαστρο τον Βρούτση και για τον Πρωθυπουργό είπε ότι «οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας».

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέμα παραίτησης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έθεσε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θεωρεί «μονόδρομο» την εξέλιξη αυτή.

«Πόλεμος» κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης

Η παραδοχή του λάθους από πλευράς κυβέρνησης έγινε, ωστόσο οι αντιδράσεις για την αρχική επιλογή των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης δεν λένε να κοπάσουν.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας το πρωί στο MEGA εκτόξευσε πυρά κατά της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι «το λάθος ήταν ότι δόθηκαν χρήματα σε 7 πλατφόρμες για κατάρτιση χαμηλού επιπέδου, κάτι που προσέβαλε τους επιστήμονες».  Γιατί επελέγησαν αυτές οι πλατφόρμες, αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης ο οποίος πρόσθεσε πως η  ευθύνη βαραίνει συνολικά την κυβέρνηση

Λάθη και αστοχίες, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μιλώντας επίσης στο MEGA ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Βερβεσός σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή ο κλάδος ήταν αντίθετος στα προγράμματα τηλεκατάρτισης και όπως είπε οι εξελίξεις τους δικαίωσαν.

Λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση;

Τις τελευταίες ώρες οργιάζει το παρασκήνιο σχετικά με το πως ελήφθη η απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έβλεπε το όλο θέμα να εξελίσσεται σε «τσουνάμι» για την κυβέρνηση, σε μία περίοδο όπου έχει να χειριστεί την κρίση με την πανδημία και να σχεδιάσει την επιστροφή στην κανονικότητα προκειμένου να αρχίσει να παίρνει μπροστά η «μηχανή» της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, το θέμα θεωρείται λήξαν ενώ βάσει των διαρροών που γίνονται ,φαίνεται πως δεν τέθηκε ούτε τίθεται ζήτημα παραίτησης. Μετά την προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη ήρθε και η παροχή από την  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για λάθη και αστοχίες.

Στα… κάγκελα η Αντιπολίτευση

Μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση.

«Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.

«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας, αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά σε οργισμένη δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσαν ψηλά από την αρχή το θέμα, ήδη από την Μ.Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το θέμα, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μη δώσει απαντήσεις.

Εξού και ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η απόσυρση του προγράμματος δεν λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ζητά από υπουργούς που μέχρι πριν λίγες ώρες εκθείαζαν το πρόγραμμα να ζητήσουν συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, ενώ επιμένει στην παραίτηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Επιμένει όμως ότι οφείλει εξηγήσεις και ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας, αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, ο κ.Μητσοτάκης πήρε πίσω την δική του… ουσιαστικά, απόφαση, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την απόφαση τη κυβέρνησης να καταργηθεί η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων.

«Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την δική του … ουσιαστικά, απόφαση.

»Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε.

»Όσο για τον υπουργό Εργασίας υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης» αναφέρει η κ. Γεννηματά.

————————–

Tagged