Χαλάρωση μέτρων κατά Κορονοϊού: Τι προβλέπουν και σχεδιάζουν οι Χώρες, οι μεγάλες εταιρίες και οι αλυσίδες καταστημάτων

Διεθνή γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Οι χώρες χαλαρώνουν προσεκτικά τα περιοριστικά μέτρα

Αυξάνουν οι χώρες στην Ευρώπη που προχωρούν σε μερική άρση των μέτρων. Η Γερμανία επιτρέπει σήμερα να ανοίξουν και πάλι τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Πολλές χώρες, όπου η καραντίνα φαίνεται να έχει αρχίσει να αποδίδει και να παρατηρείται περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, προχωρούν σταδιακά προς τη χαλάρωση των περιορισμών, αν και ο απολογισμός της covid-19 εξακολουθεί να είναι βαρύς, με το όριο των 40.000 να έχει ξεπεραστεί στις ΗΠΑ.

Η εικόνα αυτή συνεχίζεται στην Ευρώπη, την ήπειρο που μετρά σχεδόν τα δύο τρίτα των 164.000 νεκρών παγκοσμίως από την επιδημία. Η Γερμανία θα επιτρέψει σήμερα να ανοίξουν και πάλι τα περισσότερα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 800 τετραγωνικών μέτρων (επιλογή που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις). Εχουν προηγηθεί μέτρα χαλάρωσης σε Αυστρία, Δανία, Τσεχία κ.ά.

Με περισσότερα από 135.000 κρούσματα και περίπου 4.000 θανάτους η επιδημία στη Γερμανία “είναι υπό έλεγχο και διαχειρίσιμη”, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

“Η επιτυχία αυτού του σταδίου” ωστόσο είναι “εύθραυστη”, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. “Δεν θα μπορούμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή για πολύ καιρό ακόμη”, πρόσθεσε ο Άρμιν Λάσετ πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενός από τα γερμανικά κρατίδια που επλήγησαν περισσότερο από την covid-19.

Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους η Γαλλία (με σχεδόν 20.000 νεκρούς), η Ισπανία (σχεδόν 20.500) και η Ιταλία (περισσότεροι από 23.600 νεκροί)– καταγράφουν μειωμένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων, έπειτα από εβδομάδες που σημείωναν άνοδο, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να εξετάζουν να προχωρήσουν προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

“Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”

“Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση”, όμως “η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα”, δήλωσε χθες Κυριακή ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

“Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”, προειδοποίησε ο Φιλίπ.

Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.

Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.

Στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι “έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο”, οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Αντίθετα στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με “αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους” στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.

Η άμεση κρίση κορωνοϊού στο Βέλγιο φαίνεται να έχει περάσει την κορύφωσή της καθώς ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με COVID-19 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός, δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα, αξιωματούχοι υγείας.

Το Βέλγιο, με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλή ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και σχετιζόμενων με αυτήν θανάτων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως 232 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο χθες, Κυριακή, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 19 Μαρτίου.

«Και ως εκ τούτου, ναι, εξ ορισμού, κατευθυνόμαστε προς αυτό που λέγεται απο-περιορισμός. Δηλαδή προς την προοδευτική διεύρυνση της ζώνης ασφάλειας γύρω μας έτσι ώστε τώρα μελετάμε πώς θα το οργανώσουμε αυτό».

Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας του Βελγίου αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από τις 4 Μαΐου.

Η κυβέρνηση παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού έως τις 3 Μαΐου, αλλά τώρα επέτρεψε στα καταστήματα ειδών βελτίωσης σπιτιού και στα κέντρα πώλησης ειδών κήπου να ανοίξουν και πάλι.

Στο μεταξύ, στην Ολλανδία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σήμερα κατά 750 και έφθασε τα 33.405, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, που ανακοίνωσαν 67 νέους θανάτους.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων είναι τώρα 3.751, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM). Το RIVM προειδοποιεί πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ολλανδία είναι μεγαλύτερος καθώς διενεργεί τεστ κατά κύριο λόγο μόνο στους υγειονομικούς εργαζομένους και τους πολύ άρρωστους ασθενείς.

ΗΠΑ και υπόλοιπος κόσμος

  • Αν και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης, ο γενικός απολογισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επιδεινώνεται γρήγορα. Την Κυριακή ξεπεράστηκε το όριο των 40.000 νεκρών, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το όριο των 30.000 νεκρών είχε ξεπεραστεί μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη.
  • Στο Ισραήλ η κυβέρνηση ενέκρινε τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών από χθες στο πλαίσιο ενός “υπεύθυνου και σταδιακού” πλαισίου.
  • Από την εμφάνισή του στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά της Ουχάν στην κεντρική Κίνα η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 164.000 ανθρώπων παγκοσμίως, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα στην Ευρώπη, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.
  • Αλλού στον κόσμο, το όριο των 2.000 νεκρών ξεπεράστηκε στην Τουρκία και αυτό των 1.000 στην Αφρική, με τα τρία τέταρτα των θανάτων να καταγράφονται στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική.

Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τα 100.000 κρούσματα και μετρά 5.000 θανάτους.

Στη Βραζιλία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 38.000 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 2.400 νεκροί ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου πήγε χθες να στηρίξει διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού στη Μπραζίλια και ζητούσαν την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και το κλείσιμο του Κογκρέσου.

Πώς θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας σε γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια

Μια διαφορετική πραγματικότητα θα βιώσουν οι πελάτες όταν αρθεί το lockdown και ανοίξουν ξανά τα καταστήματα. Ποια μοντέλα ακολούθησε η Κίνα και πως σκέπτονται να κινηθούν οι μεγάλες αλυσίδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουν να αρχίσουν πάλι να εισπράττουν έσοδα περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο μόλυνσης αναζητούν

Τα σχέδια εξαρτώνται στην σταθερή προμήθεια μασκών, γαντιών, θερμόμετρων και τεστ κάτι που δεν είναι εύκολο. Η «κοινωνική απόσταση» θα είναι μέρος της εξίσωσης και οι άνθρωποι θα τηρούν αποστάσεις, γράφει το Bloomberg. Μένει να φανεί το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στην Ελλάδα που έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο σε ότι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας.

  • Το γραφείο

Μια εικόνα δίνουν τα γραφεία της Unilever στη Σαγκάη. Στο λεωφορείο για τη δουλειά οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και κάθονται ένας ανά τέσσερις θέσεις. Φτάνοντας συμπληρώνουν στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους ώστε να πάρουν την κάρτα εισόδου. Ακολουθούν ο έλεγχος θερμοκρασίας και το αντισηπτικό…

Στο γραφείο συνεχίζουν να φορούν μάσκες και ενθαρρύνονται να παίρνουν τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

Τέτοια μέτρα μπορεί να φαίνονται συνηθισμένα στη Κίνα, όπου υπάρχει σφιχτός έλεγχος και μεγάλη κρατική παρέμβαση. Αλλά και στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στον όμιλο call center «BT» κάθονται σε απόσταση δυο μέτρων ο ένας από τον άλλο, ενώ οι διάδρομοι έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να είναι μιας κατεύθυνσης. Οι έλεγχοι θερμοκρασίας έχουν γίνει ρουτίνα στη ρωσική Sistema όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν περάσει από τεστ τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

Η πανδημία οδηγεί σε αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος, ενώ οι συσκέψεις περιορίζονται και οι μεγάλες συγκεντρώσεις εργαζομένων αποκλείονται. Την περασμένη εβδομάδα ο ιδρυτής του Facebook, o Mark Zuckerberg ακύρωσε όλες τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων έως τον Ιούνιο του 2021.

  • Τα εργοστάσια

Στην Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, η Winly Automotive έλαβε μια λίστα προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει στην παραγωγή. Κλήθηκε να εξασφαλίσει αποθέματα ενός μηνός σε αντισηπτικά και μάσκες (και να στείλει φωτογραφία με τις προμήθειες στις αρχές πριν γίνει ο έλεγχος).

Στο Σιάτλ η Boeing επεξεργάζεται το σχέδιο να ανοίξει το εργοστάσιό της και μοιράζει υφασμάτινες μάσκες για τους περισσότερους εργαζόμενους. Οι λίγες υψηλής προστασίας N95 θα μοιραστούν σε αυτούς που βρίσκονται σε πιο δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων στις γραμμές παραγωγής.

Η Airbus μοίρασε τους εργαζόμενους σε «κόκκινη» και «μπλε» ομάδα και δεν βλέπονται μεταξύ τους γιατί ακολουθούν διαφορετικούς διαδρόμους για να μπουν και να βγουν από τα κτήρια. Η Volkswagen αύξησε το χρόνο στις αλλαγές βάρδιας, ενώ η Ford πειραματίζεται με φορητές συσκευές που θα προειδοποιούν εργαζόμενους όταν έρχονται πολύ κοντά.

Η Fiat Chrysler στις ΗΠΑ προχωρά σε μέτρηση θερμοκρασιών. Ζητά δε από τους εργαζόμενους να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο δυο ώρες πριν προσέλθουν στην εργασία τους ώστε να βεβαιώνεται ότι δεν έχουν συμπτώματα.

Κάποιες εταιρείες κλείνουν τις καφετέριες, άλλες μοιράζουν κολατσιό στους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να κρατούν 1,5 απόσταση στα διαλείμματα.

  • Τα καταστήματα

Στην Κίνα έχει γίνει συνήθεια να μετριέται η θερμοκρασία πριν πας για ψώνια. Στο πολυκατάστημα Wuhan International Plaza, αυτό γίνεται στις εισόδους, ενώ στη Louis Vuitton εξυπηρετείται μόνο ένας πελάτης.

Η Levi Strauss & Co απολυμαίνει τους χώρους τρεις φορές την ημέρα και απαιτεί να πάρει θερμοκρασία από τους πελάτες πριν μπουν στα καταστήματα. Οι τελευταίοι θα πρέπει να φορούν μάσκες. Τα δοκιμαστήρια, αλλά και τα ρούχα απολυμαίνονται μετά από κάθε δοκιμή.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δούμε και σε άλλα σημεία του κόσμου ανάλογα μέτρα, σημειώνει το Bloomberg, αν και πολλές εταιρείες έχουν πει ότι παρακολουθούν το κινεζικό παράδειγμα.

  • Αγορές από το… αυτοκίνητο

Η Dixons Carphone Plc αναζητά λύσεις στο πρόβλημα και επιλέγει μια διαφορετική τακτική. Την αγορά ηλεκτρικών συσκευών μέσω ενός συστήματος «drive-thru»: Ο πελάτης θα σταθμεύει έξω από το κατάστημα, θα καλεί τηλεφωνικά για να επιλέξει τη συσκευή που επιθυμεί, θα πληρώνει σε πιστωτική κάρτα και μετά απλά θα ανοίγει το πορτμπαγκάζ του οχήματός του ώστε οι υπάλληλοι να παραδώσουν τη συσκευή.

  • Τα εστιατόρια

Στην Κίνα εστιατόρια και μπαρ έχουν ανοίξει εκ νέου αλλά με περιορισμούς: κάποια επιτρέπουν έξι άτομα να κάτσουν σε ένα τραπέζι, άλλα μόνο έναν. Στο Πεκίνο τα εστιατόρια κάνουν ελέγχους θερμοκρασίας. Στην Ουχάν, τα περισσότερα λειτουργούν μόνο για να πάρει ο πελάτης φαγητό και να φύγει.

Βραχυπρόθεσμα θα δούμε στα καταστήματα περισσότερο χώρο ανάμεσα στα τραπέζια, λένε οι ειδικοί, όπως και πιο πολλές ηλεκτρονικές πληρωμές.

Τα Starbucks στις ΗΠΑ ακολουθούν μια λογική προσαρμογής ανά κατάστημα περιοριζόμενα σε ντελίβερι και take away και προτιμώντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αλλαγές αναμένονται και στα μενού. Περιορίζονται σε είδη που έχουν περισσότερες πωλήσεις με τις περικοπές σε αλυσίδα στην Ιταλία να φτάνουν το 70%.

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged