Θετική φωνή: Συνύπαρξη πανδημιών και Προστασία ευάλωτων ομάδων

Κοινωνία

Η πανδημία COVID-19, προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα. Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 25 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 850.000 θάνατοι παγκοσμίως. Σε μία μικρή χώρα του χάρτη, την Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών ανέρχεται στα 10.317 και οι θάνατοι σε 267.

Πέραν τον ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό ανθρωπίνων ζωών που χάνονται καθημερινά σε πολλές γειτονιές του πλανήτη, ο κορωνοϊός έχει εμφανείς οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και φαίνεται να δοκιμάζει όλο και περισσότερο τις αντοχές και τις αξίες μας. Οι παγκόσμιες οικονομίες έχουν πληγεί σημαντικά, οι χρόνιοι ασθενείς -που είναι οι πλέον ευάλωτοι- έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, πολλά κράτη υιοθετούν δυσανάλογα περιοριστικά μέτρα, έχουμε περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο, στις μετακινήσεις, στον τουρισμό, αυξανόμενους ελέγχους των μεταναστευτικών ροών, αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, εμφάνιση κινημάτων παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων με στόχο την πόλωση και το διχασμό, έχουμε άγνοια, φόβο, ανασφάλεια κ.λπ.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό όμως στην παρούσα περίοδο, από τη διατήρηση των κεκτημένων. Για παράδειγμα, οι νίκες που κατακτήσαμε με πολλούς κόπους όλα αυτά τα χρόνια για την αντιμετώπιση του HIV, μπορεί να εξαλειφθούν μέσα σε σύντομη χρονική περίοδο, αν δεν δράσουμε έγκαιρα και στοχευμένα. Κάθε μέρα που περνάει, οφείλουμε να μην πηγαίνει χαμένη, ώστε να  καταφέρουμε να πιάσουμε τους πολυπόθητους στόχους του UNAIDS, 90-90-90-90, για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030.

Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί, ιδιαίτερα οι ζωές γυναικών στην Αφρική όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο η απρόσμενη πανδημία, η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το στίγμα, οι διακρίσεις και οι ανισότητες, αποτελούν πολύ σημαντικά εμπόδια για τον τερματισμό του AIDS.

Ουσιαστικά, δεν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνο τις δύο πανδημίες αλλά και την σύγκρουση αυτών. Δεν μπορούμε να μετακινούμε ούτε τα κονδύλια από μια ασθένεια για να θεραπεύσουμε μια άλλη, ούτε μπορούμε να «παγώσουμε» διαδικασίες και παροχές σε ασθενείς, μέχρι να επιστρέψει η υποτιθέμενη κανονικότητα.  Τόσο ο HIV όσο και ο COVID-19 πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς, έγκαιρα και άμεσα και να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση αυτών, ώστε να διατεθούν εμβόλια για τον COVID-19 σε επαρκή αριθμό, να περιοριστούν τα προβλήματα υποστελέγχωσης των μονάδων ειδικών λοιμώξεων, αλλά και η υπερφόρτωση τους, να εφαρμοστεί  η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και να υπάρξει η δυνατότητα επαναλαμβανόμενων συνταγών ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και οι άσκοπες επισκέψεις στα φαρμάκεια και τις μονάδες, να έχουμε επιτέλους επαρκείς εξετάσεις ιικού φορτίου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες και τέλος να υπάρχουν πρωτοβουλίες για προγράμματα πρόληψης και μείωσης βλάβης.

Αν και οι επιπτώσεις του κορονωϊού στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα έντονες, ας μην εφησυχαστούμε πως δεν θα επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα. Για το λόγο αυτό, αλλά και για όλους τους παραπάνω, είναι επιτακτική η ανάγκη της έγκαιρης, άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, ώστε να μην χαθούν οι προσπάθειες όλων αυτών των ετώ για τον HIV, στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε μία νέα πανδημία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μέσω μίας εθνικής στρατηγικής, που δεν θα συγκρούεται αλλά θα συγκλίνει με μία ενιαία, διεθνή προσέγγιση.

Π.Ο.Υ.: Οργανώσεις και τους φορείς που προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπερδοσολογίας στις 31 Αυγούστου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έκανε αφιέρωμα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στις κοινές δράσεις του Συλλόγου μας με το Δήμο Αθηναίων, το Σύλλογο “Προμηθέα”  και το Partnership for Healthy Cities, για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στη πανδημία.

“Ο Π.Ο.Υ. υποστηρίζει την Ελλάδα με προάσπιση και τεκμηριωμένη πολιτική καθοδήγηση για τον COVID-19 και μετά. Η «ολιστική κοινωνική προσέγγιση» δεν αφήνει κανέναν πίσω και ενισχύει τα καλύτερα κοινωνικά πρότυπα, ενώ δημιουργεί μια νέα θετική σταθερά, που ελαχιστοποιεί το στίγμα και τις διακρίσεις” είπε η Marianna Trias, εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. για την Ελλάδα.

Καθώς ο COVID-19 επεκτάθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει εθνικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων και της σειράς περιοριστικών μέτρων. Η πόλη της Αθήνας ακολούθησε αυτά τα μέτρα ενώ κινήθηκε επίσης γρήγορα για να φέρει κοντά εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς για την προστασία των περιθωριοποιημένων ομάδων.   Όλοι γνώριζαν ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες ομάδες που αντιμετώπιζαν απομόνωση, επιπλοκές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθώς και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα. Αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο  έκθεσης στον κορωνοϊό και εμφάνισης σοβαρότερων επιπλοκών, λόγω των υψηλότερων ποσοστών μη μεταδοτικών ασθενειών.

Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των περιθωριοποιημένων ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 του 2020, η Αθήνα προωθεί την ισότητα στην υγεία και χτίζει μια πιο δίκαιη πόλη. Αυτά τα προγράμματα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προκλήσεων της έλλειψης στέγης και της χρήσης ουσιών και στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία για περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού.

Οι πόλεις πρέπει να χτίσουν πάνω στην επιτυχία και την καινοτομία που απέρρευσε από την πανδημία, προωθώντας το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.

Tagged