Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου: Να μη σταματήσουμε να απαιτούμε ότι μας ανήκει! Για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο.

Π-Πολιτικά

Εδώ και πολλούς μήνες απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να υλοποιηθούν oι στοιχειώδεις όροι για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Αντίθετα όμως, η κυβέρνηση εξάντλησε την προσπάθεια της στην επικοινωνιακή προπαγάνδα για την ωραιοποίηση της πολιτικής της και στη νομοθέτηση αντικοινωνικών και αντιεκπαιδευτικών νόμων, ενώ προχώρησε στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά.

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που νομοθετήθηκε η αύξηση του αριθμού των μαθητών μέσα στη δολοφονική πανδημία, μέτρο στην οποία η Κυβέρνηση επιμένει παρά την αλματώδη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων του covid-19 και προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων με μοναδικό προστατευτικό μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη και σήμερα ούτε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός ημερήσιος καθαρισμός, με βάση τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αρνούνται να θέσουν στην υπηρεσία της εκπαιδευτικής κοινότητας ένα πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων μοριακών τεστ.

Κανένα χώρο δε φρόντισαν να δημιουργήσουν στα σχολεία για την αναμονή κάθε παιδιού που παρουσιάζει σύμπτωμα αδιαθεσίας και ούτε κανένα σχολικό νοσηλευτή δεν προσέλαβαν, τόσο απαραίτητου σε κάθε μονάδα.

Μας λένε: «Έχουν δοθεί χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία». Τουναντίον, η κυβέρνηση και το Υπουργείο εδώ και έξι μήνες δεν έχουν δώσει δεκάρα τσακιστή στη δημόσια εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αντίθετα μοιράζουν απλόχερα ευχαριστίες σε ιδιώτες και εταιρείες που πετάνε χάντρες (και παγουρίνο) στους ιθαγενείς προς χάριν των φοροαπαλλαγών τους. Όσα εξαγγέλλονται είναι πολύ λιγότερα από τη διαφημιστική δαπάνη που έχουν πάρει τα φιλικά ΜΜΕ, είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Οι αναπληρωτές, τόσο απαραίτητοι για την κάλυψη όλων των κενών στις εκπαιδευτικές δομές αλλά και την αποσυμφόρηση των πληθωρικών τάξεων είναι πολύ λιγότεροι σε αριθμό από την προηγούμενη χρονιά (!) ενώ νομοθετούν τρίμηνες πλέον συμβάσεις εκπαιδευτικών!

Γι αυτό οι όροι ανοίγματος των σχολείων που επιχειρεί να επιβάλει η Κυβέρνηση αποτελούν μια εκπαιδευτική εκδοχή της πολιτικής της «ανοσίας της αγέλης». Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για τις συνέπειες των επιλογών της θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εκπαιδευτικών των μαθητών και των οικογενειών τους.

Σε κάθε περίπτωση η Kυβένηση, το Υπουργείο Παιδείας και οι διοικητικοί του μηχανισμοί φέρουν ακέραια την ευθύνη για κάθε πρόβλημα ασφαλής παραμονής μαθητών και εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες, καθώς και για κάθε μορφής δυσλειτουργίας τους και ελλείψεων που θα παρουσιαστούν.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο, που ξεκινά την σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας με τμήματα μεγαλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη. -Όλη αυτή η κατάσταση που φαίνεται σαν «αλαλούμ» από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, που επενδύει μόνο στην επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ, είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο.

Ρυθμίσεις και νόμοι που έχει στρωθεί το έδαφος και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αύξηση αριθμού μαθητών, «αξιολόγηση», υποχρηματοδότηση των σχολείων, δίχρονη προσχολική χωρίς σχολεία και εκπαιδευτικούς, πρόσληψη αναπληρωτών εκ των υστέρων με «προσοντολόγιο» έξω από τις παιδαγωγικές και κοινωνικές ανάγκες.

Ελλείψεις στην καθαριότητα και παντελείς έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στα σχολεία, όταν και η πρωτοβάθμια αλλά και η νοσοκομειακή υγεία στον τόπο μας έχει υποβαθμιστεί.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους δεν είμαστε αναλώσιμοι! Απαιτούμε:

 • Μείωση – τώρα του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές.
 • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων/απαιτούμενων χώρων, για να διασφαλίζονται οι απαραίτητες/αναγκαίες αποστάσεις.
 • Χρήση όλων των απαραίτητων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
 • Πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στο σχολείο, τόσο κατά το άνοιγμα των σχολείων όσο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Τοποθέτηση επιπλέον εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο για την κάλυψη κενών που προκύπτουν από απουσίες συναδέλφων.
 • Αύξηση του προσωπικού των εργαζομένων στην καθαριότητα, με μόνιμες σχέσεις εργασίας και πλήρες ωράριο από τις 08:00 έως τις 16:00, καθώς επίσης απολύμανση κάθε σχολικής μονάδας.
 • Πρόσληψη τραπεζοκόμων για το ολοήμερο, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
 • Πρόσληψη νοσηλευτών ανά σχολείο για έγκαιρη υγειονομική παρέμβαση και καθημερινή θερμομέτρηση κάθε εισερχόμενου στον σχολικό χώρο. Εξασφάλιση αναγκαίου χώρου για την αναμονή των μαθητών που αδιαθετούν και την παραλαβή από τους γονείς τους.
 • Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων με αντισηπτικά, μάσκες, γάντια και είδη καθαρισμού και όλου του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού.
 • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ’ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δεν μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
 • Χορήγηση αδειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τη χρειάζονται, με ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές. Ο αυξημένος ηλιακός μέσος όρος των εκπαιδευτικών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υγεία ενός μεγάλου μέρους των συναδέλφων!
 • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Άμεση πραγματοποίηση της Β΄ φάσης προσλήψεων των αναπληρωτών για όλο το σχολικό έτος ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές και τα κενά που θα προκύψουν λόγω πανδημίας. Ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί!
 • Μείωση – αναδιάταξη της ύλης.

Το δημόσιο σχολείο να ανοίξει και να λειτουργήσει με όλους τους μαθητές μας αλλά με όρους ασφάλειας!

Να μη σταματήσουμε ούτε στιγμή να απαιτούμε ότι μας ανήκει! Για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο.

Σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη!

ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Tagged