Κατάπτωση της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης: Ο Ερντογάν βραβεύει τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ κι αυτός σιωπά…

Διεθνή γεγονότα

Με το βλέμμα στη Δυτική Θράκη, ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεταιριστεί την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη

Το όνομά του, Ρόμπερτ Σπάνο. Ιταλο-ιρλανδός δικαστής, που πριν από τέσσερις μήνες διορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε την Τουρκία όπου αναγορεύτηκε «Επίτιμος Διδάκτορας» στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Τι κι αν στο ίδιο πανεπιστήμιο έχουν εκδιωχθεί πάνω από 200 καθηγητές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 με την κατηγορία της “ανατρεπτικής δράσης” κατά του Ερντογάν.

του Μιχάλη Ψύλλου

Ειναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να παραστούν στη βράβευση του Σπάνο, καθώς εκφράστηκαν φόβοι για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Μετά τη βράβευσή του ο Ρόμπερτ Σπάνο έγινε φυσικά δεκτός με τιμές από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής.

Η επίσκεψη Σπάνο ξεσήκωσε κύμα οργής στην ίδια την Τουρκία,καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει σε φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών υπό το πρόσχημα της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα.

«Ο Ρόμπερτ Σπάνο αγνόησε τα αιτήματα για διεξαγωγή συναντήσεων με αξιωματούχους από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας”, δήλωσε η Σεμπνέμ Κορούρ Φινκαντσί, πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία (TİHV).

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι την μόνη πόλη που επισκέφτηκε ο Σπάνο εκτός Κωνσταντινούπολης ήταν το Μαρντίν, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο εκλεγμένος δήμαρχος εκδιώχθηκε από το καθεστώς και αντικαταστάθηκε από έναν διορισμένο από την κυβέρνηση αξιωματούχο.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Σπάνο στην Τουρκία και αφού οι καταγγελίες εναντίον του είχαν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ «υπενθύμισε τις αρχές που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τόνισε τη σημασία του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ιδίως σε αυτά τα πλαίσια την ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και της ελευθερίας της έκφρασης»!

Και φυσικά ο Ερντογάν… έτρεξε να κρυφτεί φοβισμένος! Σε μια χώρα, η οποία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2019, καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ 140 χωρών για τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Birgün, δεν κάνεις επίσκεψη αβροφροσύνης! `Η δεν πηγαίνεις καθόλου ή όταν πάς καταγγέλλεις τις παραβάσεις ανοικτά!

Ας μην κρυβόμαστε! Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν δεν εδωσε κιόλας συγχωροχάρτι στον Ερντογάν, σίγουρα έπαιξε το παιγνίδι του Τούρκου προέδρου.

«Η επίσκεψη Σπάνο στη Τουρκία ήταν μια φιλοκυβερνητική παράσταση κουκλοθέατρου και έπαιξε νομιμοποιητικό ρόλο για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών» τόνισε η Σεμπνέμ Φινκαντσί και ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΔΑΔ”.

“Ο ανεκδιήγητος Σπάνο αρνείται φυσικά να το πράξει, αλλά μήπως το «δικαστήριο πρέπει να συζητήσει και να ζητήσει την παραίτησή του;» αναρωτήθηκε η Σεμπνέμ Φικαντσί. «Είναι εκπληκτικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Δικαστηρίου να επισκέπτεται μια χώρα που κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αρνήθηκε να συναντηθεί με τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέδωσε τόσες τιμές στον Σπάνο χωρίς λόγο. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα χωρίς σχεδιασμό. Ειναι φυσικό να προσπαθεί να προσεταιριστεί τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ενόψει των κινήσεων που έχει σχεδιάσει να κάνει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Τουρκία, παριστάνοντας το θύμα και η αδικημένη. Μέσα στο παιγνίδι αυτό που θα ξετυλίξει πολύ σύντομα ο Ερντογάν εντάσσεται και η Δυτική Θράκη.

Δεν είναι τυχαία η κινητικότητα των Τούρκων τις τελευταίες ημέρες για θέματα της Δυτικής Θράκης. Πρόσφατα ο Ερντογάν ανακάλυψε «επιθέσεις στους συγγενείς και τους αδελφούς στη Δυτική Θράκη» και προειδοποίησε ότι «υπάρχει το διεθνές δίκαιο και άλλες μέθοδοι» .

Λίγο νωρίτερα,ο προεδρικός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν είχε πεί: «Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν, μιλώντας μεταξύ μας, να διανύσουμε απόσταση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικῶν Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκαλεί επίσης προκλητικά την Ἑλλάδα για την μη «αναγνώριση τουρκικών σωματείων» στη Δυτική Θράκη.

Η ερντογανική εφημερίδα Sabah έθεσε επίσης θέμα «τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης», ενώ κάποια σωματεία τῆς μουσουλμανικῆς μειονότητος τῆς Θράκης επιδιώκουν και νομικά να αυτοαποκαλοῦνται «τουρκικά», με απώτερο στόχο να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει «εθνική τουρκική μειονότητα». Αξιώνουν μάλιστα την εφαρμογή παλιότερης απόφασης τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου του 2007 γιά τήν ἀναγνώριση «τουρκικῆς ταυτότητος».

Ολα τα είχαμε λοιπόν, φανταστείτε να βάλει η Αγκυρα στο τραπέζι του «διαλόγου» και ζήτημα «αυτοδιάθεσης» της Δυτικής Θράκης!

Τις στοχεύσεις της Αγκυρας απέκρουσε με αδιάσειστα στοιχεία ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας πρόσφατα σε διαδικτυακή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου:

«Αποτελεί κοινό τόπο, ιδίως σε διεθνές επίπεδο, ότι η Ελληνική Θράκη παρέχει ένα άκρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα και για το πώς αντιλαμβάνονται Ελλάδα και Τουρκία, αντιστοίχως, την πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδίως ως προς το ειδικό εκείνο τμήμα της, το οποίο αφορά την ρύθμιση του ζητήματος των Μειονοτήτων που υπήρχαν στις δύο Χώρες, κατά τον χρόνο σύναψής της”.

Πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει αποδείξει -και αποδεικνύει καθημερινώς, ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι γενικώς, κατ’ εξοχήν δε στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης, σέβεται στο ακέραιο τις ως άνω ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάνης.Όλως αντιθέτως, η Τουρκία εκπροσωπεί το απεχθές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, παράδειγμα της πλήρους περιφρόνησης της Διεθνούς Νομιμότητας και σε ζητήματα Μειονοτήτων, όπως προκύπτει και από την συμπεριφορά της, μετά την σύναψη της Συνθήκης της Λωζάνης, έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και αλλού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Θα χρειαστούν όμως πολλές παρεμβάσεις και σε όλα τα ευρωπαικά επίπεδα, καθώς ο Ερντογάν μετέρχεται «άλλες μεθόδους», όπως έδειξε η υποδοχή του προέδρου του ΕΔΑΔ, Ρόμπερτ Σπάνο στην Τουρκία.

Οπως αποκαλύπτει μάλιστα το βρετανικό περιοδικό Economist, «η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κινητοποιήσει τις ξένες διπλωματικές της αποστολές,τα προξενεία της, ομάδες lobby και φίλα προσκείμενους ακαδημαϊκούς,με στόχο να προκαλέσει ‘‘απέχθεια” για τις δυτικές κυβερνήσεις και να νομιμοποιήσει τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Αλλωστε, στο πλαίσιο των νεo-Οθωμανικών επιδιώξεών του, ο Ερντογάν φτάνει μέχρι την Αμερική. Οπως γράφει ο Economist ,«η Τουρκία έχει επίσης προσεγγίσει τους Μουσουλμάνους και τους μαύρους της Αμερικής, κάνοντας απροσδόκητες κινήσεις. Έχει ιδρύσει ένα Ισλαμικό κέντρο κοντά στην Ουάσιγκτον. Μία από τις κόρες του Ερντογάν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω ιδρύματος, το οποίο αγόρασε το αγρόκτημα “Μοχάμεντ Άλι” στο Σικάγο για 3 εκατομμύρια δολάρια με στόχο να το μετατρέψει σε θερινό σχολείο για τους Μουσουλμάνους».

Προ διετίας, ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τις κόρες του μαύρου μουσουλμάνου ήρωα, Malcolm X. Μια από τις κόρες του Malcolm X δήλωσε μάλιστα ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενσαρκώνει την κληρονομιά του πατέρα της. Λίγο αργότερα, η Τουρκία μετονόμασε ένα δρόμο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε «Λεωφόρο Malcolm X».

Τι δεν καταλαβαίνει λοιπόν η Ευρώπη; Εκτός κι αν τα συμφέροντα κλείνουν μάτια και στόματα…

Πηγή: hellasjournal.com

Tagged