Εντοπίστηκαν 42.000 συνταξιούχοι που “ξέχασαν” να δηλώσουν στην εφορία εκατ. ευρώ

Οικονομία

Στο μάτι της εφορίας έχουν μπει οι συνταξιούχοι οι οποίοι όπως φαίνεται “ξεχνούν” να δηλώσουν αναδρομικά που πήραν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνολικά. 

Κατόπιν διασταυρώσεων που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντοπίστηκαν 42.000 φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2014 ωστόσο αμέλησαν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να δηλώσουν στην Εφορία τα σχετικά ποσά. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αδήλωτα αναδρομικά ανέρχονται κατά μέσο όρο στο ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ βρέθηκαν και 5 φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν δήλωσαν εισοδήματα 120.000 ευρώ ο καθένας.

Από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας, οι συνταξιούχοι θα λάβουν μήνυμα έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Οι 42.000 φορολογούμενοι με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται, περιορίζοντας έτσι την φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Πάντως θα πληρώσουν αφενός τους φόρους που προκύπτουν από τα αναδρομικά που ξέχασαν να δηλώσουν, την εισφορά αλληλεγγύης καθώς και πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Οσοι εξ αυτών έχουν διαφορετική άποψη θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την εφορία τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι έχουν ενεργήσει σωστά και δεν έχουν εκκρεμότητες.

Στα τέλη του επόμενου μήνα θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα αναρτηθούν στον προσωπικό λογαριασμό του καθένα φορολογούμενου. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της εφορία, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα στον καταλογισμό του φόρου. Ανάλογη διασταύρωση είχε πραγματοποιηθεί και για αναδρομικά του 2013  όπου είχαν εντοπιστεί περίπου 70.000 συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά.

Τώρα, αυτοί οι 42.000 συνταξιούχοι έχουν προθεσμία έως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αιτήσεις ακύρωσης ή τροποποίησης των πράξεων προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν μέχρι  τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς είχαν υποβάλλει κανονικά τροποποιητικές δηλώσεις και από λάθος της εφορίας τους καταλογίστηκαν φόροι που είχα ήδη πληρώσει. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα:

  • Να ακυρώσουν τους φόρους, τις επιβαρύνσεις που λανθασμένα τους βεβαιώθηκαν από τις εφορίες εφόσον είχαν υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013 .
  • Να μειώσουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων. Τα ποσά αυτά με την έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο πραγματικά ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Σημειώνεται ότι η αίτηση και τα έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan), μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Επίσης είναι δυνατή η κατάθεση των αιτήσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ. Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος.

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: liberal.gr

Tagged