Αρχηγισμός και Φέουδα στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κοντονής “καρφώνει” εν ψυχρώ Τσίπρα. Απόλυτη σιωπή Τσακαλώτου

Πολιτικά
Μοιραστείτε το:

Κοντονής “καρφώνει” εν ψυχρώ Τσίπρα – Φέουδα στον ΣΥΡΙΖΑ και φαινόμενα αρχηγισμού

– Τα περί πειθαρχικών οργάνων και ενδεχομένων διαγραφών, είναι ό,τι πιο αρνητικό φορτίο έχει η αριστερά στη πολυετή ιστορία της

Για φέουδα, φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν, κάνει λόγο ο Σταύρος Κοντονής μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 τόνισε ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν με πειθαρχικά μέτρα.

«Αν νομίζουν κάποιοι ότι τα προβλήματα λύνονται με πειθαρχικά, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Είμαστε σε ένα σκοτεινό τούνελ, οι παρενέργειες λαθών κι επιλογών, οι οποίες δεν ήταν κατάλληλες, αρχίζουν σήμερα να κακοφορμίζουν», σημείωσε ο Σταύρος Κοντονής.

Παράλληλα, ο κ. Κοντονής σημειώνει ότι η δημόσια αντιπαράθεση και ο επιθετικός λόγος μεταξύ στελεχών είναι ό,τι χειρότερο ενώ για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπογραμμίζει. «Δεν είναι τάσεις, είναι ομάδες και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακραίος φραξιονισμός, που προσβάλλει τις συλλογικές λειτουργίες του χώρου και του κόμματος». «Έχουμε φέουδα μέσα στο κόμμα… κάνω έκκληση, αυτήν την κατάσταση μόνο τα μέλη του κόμματος μπορούν να αναστρέψουν, αν γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς και ας κρατήσουν για τους εαυτούς τους την κριτική σκέψη έναντι πάντων, ακόμη και εμού του ιδίου που σας μιλάω», σημειώνει.

Ο Σταύρος Κοντονής αφήνει αιχμές και για τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «φαινόμενα αρχηγισμού που πλήττουν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω».

Τέλος, αναφορικά με την πρόταση για συγκρότηση πειθαρχικού οργάνου, ο Σταύρος Κοντονής τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν:

«Αυτά που άκουσα περί πειθαρχικών οργάνων και ενδεχομένων διαγραφών, είναι ό,τι πιο αρνητικό φορτίο έχει η αριστερά στη πολυετή ιστορία της και προσφορά αγώνων στον τόπο. Αν νομίζουν μερικοί ότι μπορεί να λύσουν τα υπαρκτά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι, και όχι με πολιτικές πρωτοβουλίες, συλλογικότητα και συσπείρωση, τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος», καταλήγει.

Θα σηκώσει το “γάντι” του Τσίπρα ο Ευκλείδης ή θα το “καταπιεί” και αυτό;

Υπό τον έλεγχο Τζανακόπουλου, Γεροβασίλη, ….. Ηλιόπουλου, και Θεοχαρόπουλου βουλευτές και στελέχη

Πολλά θα κριθούν αύριο στο πολιτικό συμβούλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωστρέφεια που τον διακατέχει τον τελευταίο χρόνο καθώς θα είναι η καλύτερη ευκαιρία να δοθούν οι πρώτες “απαντήσεις” και μία σαφέστατη εικόνα για τη στάση που θα τηρήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι “53” μετά το πρόσφατο τελεσίγραφο Τσίπρα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το παρασκήνιο της αναβολής της συνδρίασης, που ήταν για σήμερα, καθώς στο παρασκήνιο κρύβονται διαπραγματεύσεις ώστε Τσίπρας και Τσακαλώτος να παρευρεθούν έχοντας ήδη εκτονώσει κατά κάποιον τρόπο την ένταση μεταξύ των, είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη αλλά καμια πλευρά δεν την επιβεβαιώνει.

Σε κάθε περίπτωση το “νήμα” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα το πιάσουν αύριο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, από εκεί που το άφησαν στην πρόσφατη εξαιρετικά δύσκολη και μαραθώνια συνεδρίαση της “ομάδας του καφέ”.

Εκεί όπου Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσαν το ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει -ξανά σε διάστημα λίγων εβδομάδων- ότι ο πρόεδρος είμαι εγώ και ο αιφνιδιασμένος άτυπος επικεφαλής των “¨53” να θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης.

Η αναζήτηση ενός εσωκομματικού μορατόριουμ προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης ρήξη παραμένει ζητούμενο μεν για την Κουμουνδούρου αλλά χωρίς να είναι διατεθειμένη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω από το “πλάνο” της.

Κοινώς, το “γάντι” που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας είναι στο πάτωμα και αναμένεται με ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο κ. Τσακαλώτος, θα το σηκώσει.

Γκρίνιες και καχυποψία συμπορεύονται στο εσωτερικό του κόμματος και για την περιβόητη επιτροπή δεοντολογίας των “4” που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον “καφέ” και αναμένεται να επικυρωθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Οι “εξηγήσεις” κομματικών πηγών για τη στόχευση και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής (Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλου) είναι σαφείς: Δεν προοιωνίζονται διαγραφές με τη σύσταση αυτού του Οργάνου απλώς θα έχει χαρακτήρα “ελεγκτικό” για ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο λόγο αξιωματούχων του κόμματος – όσων διατηρούν θέσεις ευθύνης.

Η εν λόγω Επιτροπή πάντως, θα έχει την δυνατότητα να “καθαιρεί” από τις θέσεις ευθύνης τους, βουλευτές που προκαλούν “παράσιτα” με δηλώσεις ή φέρουν το κόμμα σε θέση απολογούμενου.

Τις προθέσεις της ηγεσίας σχετικά με την λειτουργία της Επιτροπής πάντως, δεν τις διαβάζουν “ευθύγραμμα” ούτε οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ούτε και “παλαιά” στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητώντας την “φάκα”, φέρονται αποφασισμένοι να θέσουν το ζήτημα στο Πολιτικό Συμβούλιο, με το ερώτημα μεταξύ άλλων, βάσει ποιων κριτηρίων θα θεωρείται “ελεγκτέος” ένας βουλευτής που έχει θέση ευθύνης; και πώς θα χαράσσεται η “γραμμή” την οποία οφείλουν να ακολουθούν όλοι στον δημόσιο λόγο τους.

Αυτά και άλλα θα βρεθούν αύριο στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου, με κυρίαρχο ερώτημα επί του πρακτέου: εάν θα υπάρξει μορατόριουμ Τσίπρα- Τσακαλώτου ή το “ρήγμα” στις σχέσεις τους θα φέρει την πλήρη ρήξη.

Πηγή: CAPITAL.GR / kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το:
Tagged