ΔΕΗ: Από τα πρόθυρα της κατάρρευσης στην … αναγέννηση – Τα 4+1 «δώρα» προς τους πελάτες της

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Εκπτώσεις σε πάγιο και λογαριασμούς

Την νέα πορεία της ΔΕΗ προς το μέλλον «εγκαινίασαν» χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης.

Κατά τη χθεσινή, πανηγυρική παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και ανακοίνωσε ένα πακέτο ανακούφισης για τους πελάτες της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου για τους πελάτες της ΔΕΗ ισχύουν τα εξής:

  • Δωρεάν πάγιο για όλους,
  • Επιπλέον Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες,
  • Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh,
  • Διπλασιασμός της έκπτωσης στους πελάτες e-bill, που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ.

Ο κ. Στάσσης αποκάλυψε επίσης ότι πλέον η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται δωρεάν σε ένα νέο νούμερο, το 800-900-1000. Επιπλέον, 24 καταστήματα της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα λειτουργούν από σήμερα με διευρυμένο ωράριο έως τις 8:00 το βράδυ, ενώ συνολικά σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού, χωρίς αναμονή.

Κ. Χατζηδάκης: Παράδειγμα επιτυχίας σήμερα η ΔΕΗ

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «η ΔΕΗ που είχε μετατραπεί σε συστημικό κίνδυνο στις αρχές του 2019 σήμερα είναι παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα. Κανένας τομέας δεν αποτυπώνει ίσως τόσο ξεκάθαρα την αλλαγή που γίνεται κάθε μέρα πράξη, όσο η ίδια η ΔΕΗ».

Ο ΥΠΕΝ υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ που πριν από μερικά χρόνια ήταν κερδοφόρα, έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία το 2019. Σήμερα, έχει εξυγιανθεί και εμφανίζει πάλι κέρδη. Ενώ η εταιρία είχε συνειδητά οδηγηθεί με τις ΝΟΜΕ στη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών της, χάνοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα, χωρίς ΝΟΜΕ, είναι και πάλι ανταγωνιστική, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών. Η ΔΕΗ ήταν κολλημένη στο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ. Σήμερα, η εταιρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας» προσέθεσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε συνοπτικά πώς οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν οδήγησαν στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, που αποτυπώνεται και στη νέα εταιρική της ταυτότητα. «Ύστερα από τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήσαμε, ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής που είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης την άνοιξη του 2019, έδωσε θετική εισήγηση στο τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Oι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μιλούν θετικά για τα όσα γίνονται και η αγορά δείχνει την εμπιστοσύνη της, επενδύοντας στην εταιρία. Η αξία της μετοχής τετραπλασιάστηκε ,συγκριτικά με τα χαμηλά της άνοιξης 2019. Οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, σε υποδομές και δίκτυα  αυξάνονται. Η ΔΕΗ είναι πλέον συνολικά πιο ανταγωνιστική διότι έχει ως εφόδιο  το νόμο 4643/2019 που ψηφίσαμε, ο οποίος καταργεί τη μονιμότητα στους νεοεισερχόμενους, εισάγει ευελιξία στις προμήθειες, βοηθά στην προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά».

Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΗ

Αναφέρθηκε επίσης στο εθνικής σημασίας πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης, σημειώνοντας πως «αφήνουμε πίσω μας την εποχή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Αίρουμε την δυσβάστακτη οικονομική πίεση που προκαλεί πλέον η χρήση λιγνίτη στη ΔΕΗ και εξυγιαίνουμε τα οικονομικά της επιχείρησης.Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα της πράσινης ενέργειας με επενδύσεις και συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και με έργα ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές, σύμφωνα με το αναλυτικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που εκπονήσαμε και έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα να αρχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά νέες δραστηριότητες, σε υγιείς βάσεις».

«Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά πορεία της. Με τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Από τα πρόθυρα της κατάρρευσης στην … αναγέννηση

Με «πράσινο προφίλ» και έντονα κοινωνικό προσανατολισμό ανανεώνει τη στρατηγική της η ΔΕΗ.

Η προσπάθεια αναγέννησής της ΔΕΗ ξεκίνησε πριν 14 μήνες και θα συνεχιστεί ώστε να γίνει πρότυπο σύγχρονης εταιρείας. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας το νέο «πράσινο» προφίλ  της ΔΕΗ, το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στο καινούργιο σήμα της επιχείρησης, πρόκειται για «μια εταιρεία με σπουδαία ιστορία αλλά και ένα συναρπαστικό μέλλον». Όπως σημείωσε η επιχείρηση μετατρέπεται σε μια σύγχρονη εταιρεία διεθνούς εμβέλειας, αν και όπως είπε «το ταξίδι της ΔΕΗ έχει ακόμη πολύ δρόμο».

Πάντως, ήδη τα οικονομικά της αποτελέσματα δίνουν μια θετική εικόνα στις ξένες αγορές. Το α΄ εξάμηνο 2020 το επαναλαμβανόμενο EBITDA έφτασε 457,3 εκατ. ευρώ από 9,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2019, δηλαδή μια αύξηση κατά € 448 εκατ. Και είναι η συγκεκριμένη απόδοση που καταδεικνύει  ότι η επιχείρηση θα υπερβεί τον στόχο που έχει θέσει για το σύνολο του έτους με την λειτουργική κερδοφορία να διαμορφώνεται στην περιοχή των € 850 – 900 εκατ..  Άλλωστε, όπως ανέφερε χθες ο κ. Στάσσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε  ζημίες 318,4 εκατ. ευρω και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 είχε προ φόρων κέρδη 51,2 εκατ ευρώ. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μετοχή της είχε απαξιωθεί και σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί  ενώ η κεφαλοποίησή της έχει ξεπεράσει το ένα δισεκ. ευρω, με πολλούς επενδυτές να τοποθετούνται στη μετοχή της εταιρείας.

Το νέο σήμα της ΔΕΗ παραπέμπει στη στροφή της στα έξυπνα δίκτυα, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως από τον λιγνίτη. Το παλιό λογότυπο με τον κύκλο που περικλείει το όνομα ΔΕΗ με τον κόκκινο κεραυνό θα πάψει να χρησιμοποιείται ώστε να μη θυμίζει το «μαύρο» παρελθόν του κάρβουνου, το οποίο αν και βοήθησε στον εξηλεκτρισμό της χώρας πλέον αποτελεί βαρίδι για την επιχείρηση.

Όπως έχει πολλάκις δηλώσει ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα κυριαρχήσει τις ΑΠΕ, στοχεύοντας σε ένα χαρτοφυλάκιο  μεγαλύτερου του 1 GW έως το 2023.  Άλλωστε η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ (σε διάφορα στάδια) άνω των 6 GW. Στόχος της επιχείρησης είναι από 2 % μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019 να κατέχει έως και το 20% σε μια τετραετία. Δεν είναι  τυχαίο ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τη γερμανική RWE για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην Δυτική Μακεδονία, ούτε ότι συζητά με μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκηνής για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα προχωρά με την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές της. Επίσης, η ΔΕΗ βάζει πλέον τον πελάτη στο επίκεντρο με νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια όπως και με την είσοδό της στην ηλεκτροκίνηση. «Προχωράμε στην εγκατάσταση 1.000 σταθμών φόρτισης άμεσα και 10.000 μεσοπρόθεσμα. Τα νέα οχήματα της επιχείρησης θα είναι μόνο ηλεκτροκίνητα», τόνισε. Δεν είναι τυχαίο ότι τo μότο της νέας καμπάνιας της ΔΕΗ είναι το «Η ΔΕΗ υποδέχεται το μέλλον».

Η χθεσινή αποκάλυψη του νέου σήματος προμηνύει επίσης τις αλλαγές που έρχονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους. Ήδη, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, επί της οδού Χαλκοκονδύλη, στο Κέντρο της Αθήνας, έχει αφαιρεθεί από την πρόσοψη το παλιό γνωστό λογότυπο.

Ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης

Ο κ. Στάσσης παρουσίασε μάλιστα και  επιπλέον μέτρα ανακούφισης για τους πελάτες που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται λόγω της πανδημίας. «Από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου προσφέρουμε δωρεάν πάγιο για όλους. Επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες. Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις  με καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες. Διπλασιάζεται επίσης η έκπτωση όσων λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό e- bill», σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνεται πλέον δωρεάν στο 800.900.1000 ενώ από σήμερα  24 καταστήματα σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ την ίδια στιγμή που σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού χωρίς αναμονή.

Πηγή: iefimerida.gr / insider.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged