RUBINI: Η οικονομία των ΗΠΑ θα ευνοηθεί από την εκλογή Μπάιντεν

Διεθνή γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Ο Μπάιντεν είναι καλύτερος από τον Τραμπ για την οικονομία

Ο Τζο Μπάιντεν ανέκαθεν είχε ένα μεγάλο προβάδισμα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Όμως, παρά την αποτυχημένη απάντηση του Τραμπ στην πανδημία COVID-19 – μια αποτυχία που άφησε την οικονομία πολύ πιο αδύναμη από ό, τι θα ήταν διαφορετικά – έχει διατηρήσει ένα περιθώριο στο ερώτημα ποιος υποψήφιος θα ήταν καλύτερος για την αμερικανική οικονομία.

Χάρη στον Τραμπ, μια χώρα με μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 20% των συνολικών θανάτων COVID-19 – ένα εντελώς επαίσχυντο αποτέλεσμα, δεδομένου του προηγμένου (αν και ακριβού) συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής.

Το τεκμήριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι καλύτεροι από τους δημοκράτες στην οικονομική διαχείριση είναι ένας μακροχρόνιος μύθος που πρέπει να αφαιρεθεί. Στο βιβλίο μας του 1997, Πολιτικοί Κύκλοι και Μακροοικονομία, ο πρώην (και μεγάλος) Alberto Alesina και εγώ δείξαμε ότι οι δημοκρατικές διοικήσεις τείνουν να προεδρεύουν για ταχύτερη ανάπτυξη, χαμηλότερη ανεργία και ισχυρότερα χρηματιστήρια από ό, τι κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι.

Στην πραγματικότητα, οι υφέσεις των ΗΠΑ συμβαίνουν σχεδόν πάντα υπό τους ρεπουμπλικάνους – ένα μοτίβο που έχει επιμείνει από την εμφάνιση του βιβλίου μας. Οι ύφεση των 1970, 1980-82, 1990, 2001, 2008-09 και τώρα το 2020 συνέβησαν όταν ένας Ρεπουμπλικανός βρισκόταν στον Λευκό Οίκο (με εξαίρεση την ύφεση διπλής πτώσης του 1980-82, που ξεκίνησε υπό Τζίμι Κάρτερ αλλά συνέχισε υπό τον Ρόναλντ Ρέιγκαν).

Αυτή η τάση δεν είναι τυχαία: οι χαλαρές κανονιστικές πολιτικές οδηγούν σε οικονομικές κρίσεις και ύφεση. Και, επιδεινώνοντας τα ζητήματα, οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν σταθερά απερίσκεπτες δημοσιονομικές πολιτικές, ξοδεύοντας όσο και οι Δημοκρατικοί, αλλά αρνούνται να αυξήσουν τους φόρους για να αντισταθμίσουν τις προκύπτουσες ελλείψεις του προϋπολογισμού.

Λόγω αυτής της κακοδιαχείρισης υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν κληρονόμησαν τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Στις αρχές του 2009, το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ ξεπέρασε το 10%, η ανάπτυξη ήταν σε ελεύθερη πτώση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε ήδη ξεπεράσει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και το χρηματιστήριο μειώθηκε σχεδόν στο 60%. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του Ομπάμα στις αρχές του 2017, όλοι αυτοί οι δείκτες είχαν βελτιωθεί.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και πριν από την ύφεση του COVID-19, η αύξηση της απασχόλησης και του ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς και η απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, ήταν καλύτερα κάτω από τον Ομπάμα παρά από τον Τραμπ. Ακριβώς όπως ο Τραμπ κληρονόμησε εκατομμύρια από τον πατέρα του, μόνο για να τα σπαταλήσει για επιχειρηματικές αποτυχίες, έτσι κληρονόμησε μια ισχυρή οικονομία από τον προκάτοχό του, μόνο για να τα καταστρέψει.

Το ράλι στις τιμές των μετοχών τον περασμένο Αύγουστο συνέπεσε με τη σκλήρυνση του προπορευόμενου Μπάιντεν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αγορές δεν είναι νευρικές για μια προεδρία του Μπάιντεν ή για τις προοπτικές μιας δημοκρατικής σάρωσης του Κογκρέσου.

Ο λόγος είναι απλός: μια διοίκηση του Μπάιντεν είναι απίθανο να ακολουθήσει ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές. Ο Μπάιντεν μπορεί να περιβάλλεται από προοδευτικούς συμβούλους, αλλά είναι όλοι πλήρως στο πολιτικό ρεύμα. Επιπλέον, η αντιπροεδρική του επιλογή, η γερουσιαστής των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις της Καλιφόρνιας, είναι αποδεδειγμένη μετριοπαθής και οι περισσότεροι από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών που θα κάθονταν σε ένα νέο Κογκρέσο είναι πιο κεντρικοί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός τους.

Ναι, μια διοίκηση του Μπάιντεν ενδέχεται να αυξήσει τους οριακούς φορολογικούς συντελεστές για τις εταιρείες και το κορυφαίο 1% των νοικοκυριών, το οποίο ο Τραμπ και οι Κογκρέσοι Ρεπουμπλικάνοι έκοψαν απλώς για να δώσουν στους πλούσιους δωρητές και εταιρείες ένα δάνειο 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια μικρή επιτυχία στα εταιρικά κέρδη. Και οποιοδήποτε κόστος για την οικονομία θα αντισταθμιζόταν περισσότερο από το κλείσιμο των κενών που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή και τη μετατόπιση των κερδών και της παραγωγής στο εξωτερικό, και με τις προτεινόμενες πολιτικές «Made in America» του Biden για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, κερδών και παραγωγής.

Επιπλέον, ενώ ο Τραμπ και οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι δεν ενοχλήθηκαν καν να διαμορφώσουν μια πλατφόρμα πολιτικής για αυτές τις εκλογές, ο Μπάιντεν πρότεινε μια σειρά φορολογικών πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Εάν οι Δημοκρατικοί αναλάβουν τον έλεγχο και των δύο, του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, μια διοίκηση του Μπάιντεν θα επιδιώξει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κίνητρο που θα στοχεύει σε νοικοκυριά, εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις που το χρειάζονται, καθώς και δαπάνες υποδομής και επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία.

Δεν θα επενδύσουν σε μειώσεις φόρων για δισεκατομμυριούχους, αλλά μάλλον στην εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και σε ενεργητικές βιομηχανικές και καινοτόμες πολιτικές για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα τρομοκρατούνταν πλέον από τον πρόεδρο στο Twitter.

Οι δημοκράτες ζητούν επίσης υψηλότερους κατώτατους μισθούς για την αύξηση του εισοδήματος και της κατανάλωσης εργασίας, καθώς και πιο λογικούς κανονισμούς για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Θα πιέσουν για πολιτικές για την αποκατάσταση κάποιας διαπραγματευτικής δύναμης στους εργαζόμενους και για την προστασία των αποταμιευτών από αρπακτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και θα είχαν μια πολύ πιο λογική προσέγγιση για το εμπόριο, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική, την επισκευή των συμμαχιών και των συνεργασιών των ΗΠΑ και την επιδίωξη μιας πολιτικής «συνεργασίας» αντί να χάσουν τον περιορισμό έναντι της Κίνας. Όλα αυτά τα μέτρα θα ήταν καλά για τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις αγορές.

Αν και ο Τραμπ έτρεξε ως λαϊκιστής, είναι ένας πλουτοκράτης wannabe. Οι οικονομικές του πολιτικές ήταν καταστροφικές για τους εργαζόμενους των ΗΠΑ και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανταγωνιστικότητα. Οι εμπορικές και μεταναστευτικές πολιτικές που είχαν τιμολογηθεί ως μέτρα για την αποκατάσταση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι «θάνατοι της απελπισίας» που πλήττουν δυσανάλογα τους υπαλλήλους και τους εργατικούς υπαλλήλους δεν έχουν πέσει κάτω από τον Τραμπ.

Με περισσότερους από 70.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2019, αυτό το αμερικανικό μακελειό συνεχίζεται. Εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να καλύψουν τις υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας του μέλλοντος, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το εργατικό τους δυναμικό, να μην αγκαλιάσουν τον αυτοκαταστροφικό προστατευτισμό και την ξενοφοβία.

Η επιλογή των ψηφοφόρων των ΗΠΑ που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές της Αμερικής δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη. Έχει καλύτερες πιθανότητες από οποιονδήποτε να ανοικοδομήσει τον Δημοκρατικό συνασπισμό και να κερδίσει πίσω την υποστήριξη των δυσαρεστημένων, εργαζομένων στην ψηφοφορία της εργατικής τάξης. Για όλους τους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους και τα παιδιά τους, η σωστή επιλογή αυτόν τον Νοέμβριο δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη.

Πηγή: sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged