Χρυσή Αυγή: Ολόκληρη η ιστορική απόφαση – Ποιοι οδηγούνται και σε ποιές φυλακές, ποιοι μένουν εκτός

Γεγονότα

Στο Δομοκό Ρουπακιάς, Μιχαλολιάκος, ηγεσία ΧΑ… Μαλανδρίνο, Τρίκαλα οι λοιποί

Ξεκίνησε η μεταγωγή απευθείας από τη ΓΑΔΑ για τις φυλακές, των 37 εκ των 39 καταδικασθέντων για την Χρυσή Αυγή, που έχουν συλληφθεί ή παραδοθεί (διαφεύγει ο Χρήστος Παππάς, ενώ ο Γιάννης Λαγός καλύπτεται από την ασυλία του ευρωβουλευτή). Η Αστυνομία έχει παραλάβει όλα τα φυλακιστήρια από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ήδη αναχώρησαν δύο βαν από την ΓΑΔΑ με τους πρώτους. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά και τον συνοδηγό του αυτοκινήτου του το βράδυ της δολοφονίας Γιάννη Καζαντζόγλου, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές Δομοκού.

Το δεύτερο βαν μεταφέρει την μοναδική γυναίκα μεταξύ των καταδικασθέντων, πρώην αστυνομικό Βενετία Πόπορη, στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Οι άλλοι θα μεταχθούν με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ και ισχυρή συνοδεία. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις φυλακές Δομοκού θα κρατηθούν συνολικά 28 άτομα, μεταξύ των οποίων όλα τα ηγετικά στελέχη, πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος θα οδηγηθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου. Στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων θα μοιραστούν και οι υπόλοιποι οκτώ.

Η μεταγωγή γίνεται με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και μέτρα ασφάλειας, αλλά και αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό. Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αντεγκλητικής Πολιτικής, και στις τρεις φυλακές έχουν διαμορφωθεί χώροι όπου θα κρατηθούν αρχικά, σε καραντίνα 14 ημερών, όλοι οι φυλακισθέντες, οι οποίοι θα υποβληθούν και σε τεστ για Covid-19 και ύστερα θα μεταφερθούν στα κελιά τους, κατά το πλείστον ανά δύο. Κατά την διάρκεια της κράτησης τους έχει ληφθεί μέριμνα να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους, όσοι είναι «στα μαχαίρια».

Ολόκληρη η ιστορική απόφαση – Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή, ποιοι μένουν εκτός

Στη φυλακή θα οδηγηθούν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλη η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Αναστολή λαμβάνουν 12 από τους κατηγορούμενους, στους οποίους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά, πέντε εκ των οποίων οι πρώην βουλευτές.

Συγκεκριμένα η​ ποινή για την​​​​ ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις της, αποφάσισε το δικαστήριο με πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη.

Έτσι στη φυλακή θα οδηγηθούν πέρα από τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, οι Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Ιωάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Φυλακίζονται επίσης οι πρώην βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Αντίθετα, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης της Νίκαιας και Αναστάσιος Πανταζής του Περάματος.

Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Ελεύθεροι αφήνονται μέχρι την έφεσή τους οι καταδικασθέντες Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι τρεις από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη που παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη που παραδόθηκε στη Νίκαια και τον Γιώργο Τσακανίκα στον Πειραιά.

Νωρίτερα, περίπου 30 λεπτά είχε διαρκέσει η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, προκειμένου να λυθούν και τα τελευταία ζητήματα που τέθηκαν από τους καταδικασθέντες Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό, ώστε το δικαστήριο αμέσως μετά να ανακοινώσει την απόφασή του. Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως, είχε απορρίψει ως εκπρόθεσμο αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο δήλωσε ότι συντάσσεται και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά από εκείνο που διέταξε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.

Ποιοι δεν οδηγούνται στις φυλακές

Πέντε πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές – ανάμεσά τους και η Ελένη Ζαρούλια σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου γλίτωσαν τη φυλακή. Τους χορηγήθηκε αναστολή με όρους. Συγκεκριμένα από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) είναι οι: Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Τέλος, εκτός φυλακής σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είναι οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

Στη ΓΑΔΑ ο Ν. Μιχαλολιάκος – Ένας ένας συλλαμβάνονται οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συλλήψεις των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, ενώ πολλοί εξ αυτών παραδίνονται μόνοι τους, αμέσως μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου. Λίγο μετά τις 4 μ.μ., η Αστυνομία συνέλαβε τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος μπήκε σε αυτοκίνητο, με υποστηρικτές του να φωνάζουν συνθήματα, ενώ η κόρη του Ουρανία επιτέθηκε φραστικά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος έφτασε λίγο πριν τις 5 μ.μ. στη ΓΑΔΑ, όπου και πάλι η Ουρανία Μιχαλολιάκου επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφους ενώ η Ελένη Ζαρούλια που οδηγούσε το αυτοκίνητο  επιχείρησε να χτυπήσει τους δημοσιογράφους που είχαν προσεγγίσει το όχημα.

Από το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης απομένουν πλέον ο Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς να προσέλθουν στη ΓΑΔΑ. Ο πρώτος που βρισκόταν στην επαρχία, έχει δηλώσει ότι θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ όπου αναμένεται.

Το απόγευμα άλλοι δύο καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή προσήλθαν στη ΓΑΔΑ, οι Νίκος Μίχος και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Νωρίτερα, οκτώ από τους καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή είχαν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ, από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους όπου παρουσιάστηκαν, ενώ και άλλοι δύο έχουν εμφανιστεί αυτοβούλως μέχρι στιγμής.

Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οδηγήθηκαν τα ηγετικά στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως νωρίτερα στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας.

Στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν με οχήματα της Ασφάλειας και οι Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Καζαντζόγλου, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στο Α.Τ. Νίκαιας, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Μάρκος Ευγενικός από το Πέραμα, ο Γ. Τσακανίκας από την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής, ενώ στην Δραπετσώνα έχει παρουσιαστεί και ο Μάριος Αναδιώτης.

Ένας ακόμα από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ο Ιωάννης- Βασίλειος Κομιανός, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.

‘Αλλοι δέκα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Τμήμα Μεταγωγών απ’ όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.

38 από τους 50 καταδικασθέντες στη φυλακή

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου στη φυλακή οδηγούνται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλη η διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Αναστολή έλαβαν 12 από τους κατηγορούμενους, στους οποίους είχαν αναγνωριστεί ελαφρυντικά, πέντε εκ των οποίων οι πρώην βουλευτές.

Συγκεκριμένα η​ ποινή για την​​​​ ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις της, όπως αποφάσισε το δικαστήριο με πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη.

Έτσι στη φυλακή οδηγούνται πέρα από τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα μέλη της ηγετικής ομάδας της ΧΑ, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, οι Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Ιωάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Φυλακίζονται επίσης οι πρώην βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Αντίθετα, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία Φύσσα, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης της Νίκαιας και Αναστάσιος Πανταζής του Περάματος.

Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Ελεύθεροι αφήνονται μέχρι την έφεσή τους οι καταδικασθέντες Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Αμετανόητος ο Ν. Μιχαλολιάκος μετά την απόφαση

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης προχώρησε σε δήλωσε στα ΜΜΕ έξω από το σπίτι του και επέστρεψε ξανά στην κατοικία του. «Είμαι υπερήφανος που με πηγαίνουν φυλακή για τα πιστεύω μου», δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Είμαι υπερήφανος που με πηγαίνουν φυλακή για τα πιστεύω μου. Κάποτε κάποιοι θα ντρέπονται για αυτή την απόφαση. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της ΧΑ ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

https://www.youtube.com/watch?v=e_o49l9nSJM&feature=emb_logo

Οι 25 ομάδες συλλήψεων – Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες

Σε πλήρη ετοιμότητα για την σύλληψη των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής είναι εδώ και δέκα ημέρες η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ έχουν σχηματιστεί 25 ομάδες συλλήψεων στην οποία μετέχουν περίπου 80 αστυνομικοί προκειμένου να συλλάβουν καταδικασθέντες που δεν παραδόθηκαν από μόνοι τους ή εντός του δικαστηρίου μετά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Οι συλληφθέντες θα μεταφερθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Η διαδικασία προβλέπει στη συνέχεια μεταφορά τους στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανσή τους, στον Εισαγγελέα εκτέλεσης Ποινών, στο Μεταγωγών και τέλος στις φυλακές που έχουν οριστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήσεις ζητούν να αποκλειστεί εντελώς η φυλάκιση των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχουν τουλάχιστον 7 φυλακές την ενδοχώρα τύπου Β που ενδέχεται να μεταφερθούν μεταξύ άλλων αυτές του Δομοκού, Μαλανδρίνου, Γρεβενών, Κέρκυρας και Αγίου Στεφάνου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι θα μεταφερθούν στις ίδιες φυλακές θα κρατούνται σε διαφορετικές πτέρυγες. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά θα γίνεται έρευνα στα κελιά τους τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα,  θα γίνεται διακριτικός έλεγχος των επικοινωνιών τους, ενώ ο προαυλισμός τους θα είναι ιδιωτικός και θα ασκούνται σε διαφορετικές ώρες από τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Αναζητείται ο Χρ. Παππάς – «Δεν θα εμφανισθεί μέχρι το Εφετείο», λέει ο δικηγόρος του

Άφαντος παραμένει ο «υπαρχηγός» του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Παππάς, με την αστυνομία να τον αναζητά ήδη σε τρία σπίτια, στου Παπάγου, στον Ίλιον και στα Γιάννινα χωρίς αποτέλεσμα. Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του Χρ. Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, αναφέρει πως ο εντολέας του έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φάση, να μην εμφανιστεί, διότι «θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση».

Όπως δήλωσε ο κ. Σταυριανάκης, «ο πελάτης μου έχει τις απόψεις του. Θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών».

«Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι΄ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι διωκτικές αρχές αναζητούν τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών Χρ. Παππά ώστε να οδηγηθεί αρχικά στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και ακολούθως στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα οριστεί.

Η αναζήτηση του Χρ. Παππά ξεκίνησε το απόγευμα, όταν , πέντε αστυνομικοί της Ασφάλειας μετέβησαν στο σπίτι του με ένταλμα για να διαπιστώσουν τελικά ότι δεν βρίσκεται σε αυτό. Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες και στις υπόλοιπες κατοικίες του πρώην βουλευτή, χωρίς και πάλι αποτέλεσμα.

Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Η τελευταία ενημέρωση ήταν πως βρισκόταν στα Γιάννενα. Ο Χρήστος Παππάς δεν έχει επικοινωνήσει με τις αρχές. Μόνο ο δικηγόρος του το έχει κάνει, που φέρεται να έχει δηλώσει στις αρχές πως ο πελάτης του… κάποια στιγμή θα εμφανιστεί αν και με δηλώσεις του στο ethnos.gr εμφανίζεται να λέει ότι δεν θα παρουσιαστεί ο πελάτης του στις Αρχές.

Εκτός από τον Χρ. Παππάς αναζητούνται άλλοι τέσσερις καταδικασθέντες, οι οποίοι διαμένουν στην επαρχία και εντάσσονται στα χαμηλόβαθμα στελέχη.

Στη ΓΑΔΑ βρίσκονται 22 καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, άλλοι 10 στο Μεταγωγών και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός στις Βρυξέλλες.

Επίσης εκκρεμεί η σύλληψη ή παράδοση του Βασίλη Κομιανού, που διαμένει στην Κέρκυρα, ενώ μεταφέρθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς στη ΓΑΔΑ, καθώς βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και 4,5 χρόνια, μετά την παρέλευση, δηλαδή, του 18μήνου που είναι το ανώτερο όριο προφυλάκισης.

Πηγή: liberal.gr / ΑΜΠΕ

Tagged