Μορατόριουμ (αναστολή) στους πλειστηριασμούς φέρνει η έξαρση της πανδημίας – Σε αναστολή ο νέος Πτωχευτικός Νόμος

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Μορατόριουμ και στους πλειστηριασμούς φέρνει η έξαρση της πανδημίας

Και νομοθετική “ασπίδα” στην προστασία της πρώτης κατοικίας, εν μέσω της έξαρσης της πανδημικής κρίσης και του δεύτερου lockdown της Οικονομίας, βάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγγέλλει από το βήμα της Βουλής, αναστολή πλειστηριασμών με διάταξη που θα φέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

της Νένας Μαλλιάρα

Το επίσημο “πάγωμα” των πλειστηριασμών που αναμένεται να εξειδικευθεί ως προς τη διάρκεια ισχύος, αλλά και το εύρος (κριτήρια) των οφειλετών, συνιστά πολιτική απόφαση υπό τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει στη χώρα μας το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο ότι εξετάζουν και αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, από δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων. Προϋπόθεση της αναστολής του πλειστηριασμού είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη, μαζί με δήλωση για την αποδοχή άρσης του τραπεζικού απορρήτου του ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Με βάση τη διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η αναστολή δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει και  πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί εδώ και 9 – 12 μήνες και αφορούν μεγάλης αξίας οικιστικά ή εμπορικά ακίνητα.

Η κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των πλειστηριασμών έρχεται να ενισχύσει την “ομπρέλα” προστασίας που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με το πρόγραμμα “Γέφυρα”, με το οποίο το κράτος επιδοτεί, για τρία τρίμηνα, τα δάνεια που έχουν ως προσημείωση/υποθήκη την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

Στους 83.000 οι δανειολήπτες που έχουν ήδη επιδοτηθεί

Οι επιδοτήσεις άρχισαν να καταβάλλονται αυτόν τον μήνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, 83.000 δανειολήπτες έχουν ήδη επιδοτηθεί. Οι συνολικές αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα “Γέφυρα” που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου ανήλθαν σε 160.467.

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιλεξιμότητας των αιτήσεων, ακολουθεί η φάση καταβολής της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου, για 9 μήνες. Η καταβολή ξεκινά:

  • Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.
  • Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
  • Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Ενώ, η κρατική επιδότηση των “κόκκινων” δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

——————–

Σε αναστολή ο νέος Πτωχευτικός Νόμος

Η πανδημία οδηγεί σε αναστολή και τον νέο πτωχευτικό νόμο

Δύσκολη υπόθεση θα αποδειχτεί η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου από 1ης/1/2021, με τον νέο Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας να μπαίνει, μετά τις πληρωμές δανείων και τους πλειστηριασμούς, και αυτός σε “αναστολή” ελέω κορονοϊού.

Αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο νέος νόμος να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη νύξη για μετάθεση του χρόνου έναρξης εφαρμογής του, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και οι υπάρχουσες λειτουργικές ελλείψεις, καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου μέσα στον ενάμιση μήνα που απομένει μέχρι την εκπνοή του 2020.

Όπως εκτιμούν τραπεζίτες στο Capital.gr, ο νέος νόμος δεν αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται πριν από το τέλος του β΄ τριμήνου 2021, καθώς για να λειτουργήσει θα πρέπει να ολοκληρωθεί μία βαριά υποδομή (από το πώς θα υλοποιηθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση στην πλατφόρμα για την υποβολή των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών μέχρι τον αλγόριθμο για τις αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις) που ακόμη βρίσκεται στον “αέρα”. Ενδεικτικά, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων του προγράμματος “Γέφυρα” δουλευόταν 6 μήνες προτού τεθεί σε λειτουργία.

Επιπλέον, ο νέος πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 26 Οκτωβρίου πρέπει να εξειδικευθεί με την έκδοση 45 Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίζουν καίρια σημεία για τη λειτουργία του και οι οποίες ακόμη δεν έχουν εκδοθεί. Κομβικός για τη λειτουργία του νέου πτωχευτικού είναι ο φορέας για την απόκτηση και επαναμίσθωση ακινήτων όσων θα πτωχεύουν. Θεωρητικά, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση του επενδυτή που θα συστήσει τον φορέα και θα αναλάβει να τον “τρέξει”, θα γινόταν το νωρίτερο 45 ημέρες μετά την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου από τη Βουλή. Στην πράξη, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, τη στιγμή, μάλιστα, που οι προτεραιότητες εστιάζουν στην ανάσχεση της έξαρσης της πανδημίας και στην ανακούφιση των πολιτών και της πραγματικής Οικονομίας από το νέο lockdown.

Αναστολή ζητούν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η έξαρση της πανδημικής κρίσης και οι νέοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για την επιβίωση χιλιάδων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες βλέπουν ως επιπλέον “τιμωρία” την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού από την 1η/1/2021.

Σε επιστολή της που απέστειλε την Πέμπτη στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού Ν. 4738/2020.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, στην Οικονομία η κατάσταση έχει γίνει πιο δραματική και οι έκτακτες συνθήκες επιβάλουν έκτακτα μέτρα.

“Με βάση μετρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο, το 79% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου, με την μείωση να φτάνει κατά μέσο όρο 46%, ενώ 117.000 θέσεις εργασίας είχαν ήδη χαθεί. Οι προοπτικές που καταγράφονταν τον Ιούλιο ήταν ζοφερές, με τη 1 στις 4 επιχειρήσεις να δηλώνει πως το δεύτερο εξάμηνο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το ενοίκιο. Επίσης, η 1 στις 5 δήλωνε πώς δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ασφαλιστικές και φορολογικές της υποχρεώσεις. Η επιβολή του δεύτερου λοκ ντάουν και η περιρρέουσα αβεβαιότητα για το προσεχές διάστημα επιδεινώνει έτι περαιτέρω μια ήδη ζοφερή κατάσταση”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος έχει προγραμματιστεί να ισχύει 22 εργάσιμες ημέρες από τη λήξη του δεύτερου lockdown στις 30 Νοεμβρίου 2020 και αιτείται την αναστολή εφαρμογής του νόμου έως την 17η Ιουλίου 2021. Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ δεν εδράζεται μόνο στις συνθήκες διπλής κρίσης (υγειονομικής και οικονομικής) που βιώνει η χώρα, αλλά επίσης:

α) στο εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό πλαίσιο που απομένει εντός του οποίου πρέπει να εκδοθούν κρίσιμοι κανόνες παράγωγου δικαίου (ΚΥΑ, ΥΑ, Εγκύκλιοι). “Είναι παραπάνω από πιθανός ο κίνδυνος να βρεθούν προ απροόπτου οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για πτωχεύσεις “μικρού” αντικειμένου οι οποίες πλέον αυτοματοποιούνται”.

β) στην Οδηγία (ΕΕ) 1023/20.6.2019 (L172/18) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “Περί πλαισίου για τη προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)” την οποία ο ν. 4738/2020 ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο. “Ωστόσο, στο άρ. 31, παρ. 1 της Οδηγίας προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη έχουν υπό κανονικές κι όχι έκτακτες συνθήκες καταληκτική ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου μεταφοράς της στο εθνικό δίκαιο τους την 17η Ιουλίου 2021. Στη δε παρ. 2 προβλέπει ακόμη και δικαίωμα ετήσιας παράτασης, ως τις 17 Ιουλίου 2022: “για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες κατά την εφαρμογή της”. Είναι μια πρόβλεψη στην οποία εμπίπτει πλήρως η ελληνική οικονομία”, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged