3.227 νέα κρούσματα κορωνοϊού – 59 νέοι θάνατοι. Κλείνει η Κρυσταλλοπηγή – Rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Γεγονότα

Επιστροφή στην κανονικότητα όταν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ

Επέλαση του κορωνοϊού με 3.227 νέα κρούσματα – Κλείνει η Κρυσταλλοπηγή – Rapid test σε όσους μπαίνουν στη χώρα – Επιστροφή στην κανονικότητα όταν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ. Στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ – Σχέδιο μεταφοράς ασθενών με τρένο.

Ανεξέλεγκτα εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα αυστηρότερα μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχαιτίσει και να περιορίσει τον ιό, πριν καταρρεύσει το σύστημα υγείας που εδώ και αρκετές ημέρες λειτουργεί πέραν των ορίων του, την ώρα που επιβεβαιώθηκαν σήμερα Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 3.227 νέα κρούσματα, με 499 συμπολίτες μας να δίνουν τη μάχη στις ΜΕΘ ενώ ακόμη 59 έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς μόνο όταν θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αφού ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη μέτρων στα χερσαία σύνορα, κλείνοντας το μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, προανήγγειλε και την καθυστέρηση στην οριζόντια άρση του lockdown.

Τα 905 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τετάρτη 17/11 στη Θεσσαλονίκη σόκαραν τους ειδικούς, οι οποίοι ευελπιστούσαν πως θα έβλεπαν μια σχετική σταθεροποίηση των μολύνσεων προκειμένου να αρχίσει να χαλαρώνει η πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, διαθέτουν μόλις 12 κενές κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.

Σε συναγερμό όμως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα καθώς αυξημένα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά σε Γρεβενά, Πέλλα, Δράμα, Λάρισα, Χαλκιδική, Πιερία, Φλώρινα και ο Έβρος, γεγονός που μάλλον αποδίδεται στην κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, κυρίως από τους εργάτες γης, οι οποίοι προέρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες.

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο κόκκινο (εκτιμάται ότι σε αυτά νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 499 είναι διασωληνωμένοι), αυτά εξακολουθούν να κατακλύζονται καθημερινά από νέες εισαγωγές ασθενών με αποτέλεσμα το σενάριο περί μεταφοράς ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αττικής και της νότιας Ελλάδας να είναι ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίηση του.

Ήδη ο σχεδιασμός προβλέπει τη μεταφορά ασθενών είτε με αεροδιακομιδές είτε με επίγεια μέσα, όπως π.χ. τρένα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν πολύ περισσότερους ασθενείς από όσους μπορούν τα αεροπλάνα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των νοσηλευομένων αγγίζει τους 4.000 ενώ οι διασωληνωμένοι βρίσκονται μια ανάσα από τους 500.

Εφόσον τα δεδομένα αυτά δεν ανατραπούν ραγδαία τα επόμενα 24ωρα είναι προφανές πως τα σενάρια περί άρσης του lockdown στα τέλη Νοεμβρίου μοιάζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Στους 1.347 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 19/11 3.227 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 85.261, εκ των οποίων το 53,6% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).

 • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 3.227, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες
 • εισόδου της χώρας.
 • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 85.261 (ημερήσια μεταβολή +3,9%), εκ των οποίων 53,6% άνδρες.
 • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.347 θάνατοι.
 • Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
 • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
 • είναι 499 (69.3% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 85.261 κρουσμάτων, τα 4.725 (5,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 21.605 (25,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.177.279 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 133.255 δείγματα

Πέτσας: Κλείνει από αύριο 20/11 η Κρυσταλλοπηγή – Καθυστερεί η άρση του lockdown

Νέα αυστηρότερα μέτρα στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες. Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλουν οι συνθήκες.

Η χαλαρή συμπεριφορά όλων μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα λαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Πρώτον, αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο στις 6.00 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής.

Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να πηγαίνουν στον προορισμό τους με βάση το PLF.

Δεύτερον, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή.

Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας» είπε ο κ.Πέτσας.

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία.

Τώρα ωστόσο μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για τα εμβόλια βλέπουμε μία αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως μέχρι τότε ας συνεχίσουμε την προσπάθεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παρά την εξαιρετικά αυτή ρευστή και αβέβαιη κατάσταση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα, έστω και αν αυτό συμβεί με μια καθυστέρηση μιας ή και δύο εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο ενώ εξετάζεται και το άνοιγμα της εστίασης με αυστηρούς όρους από τις 19 ή 21 Δεκεμβρίου.

Τις τρεις αυτές φάσεις του ανοίγματος προανήγγειλε σε χθεσινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παράλληλα είχε πει πως πολύ δύσκολα θα ανοίξουν αυτό το διάστημα τα μπαρ και άλλα καταστήματα διασκέδασης.

Σημειώνεται πως το σχέδιο αυτό προβλέπει επίσης την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού καθώς και τη διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Στη ΜΑΦ του Ευαγγελισμού

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού μπαίνει προληπτικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό το βράδυ της Δευτέρας 16/11.

Ο 82χρονος Αρχιεπίσκοπος έχει εκδηλώσει ήπια συμπτώματα και είναι σε καλή κατάσταση, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών του,είχε διαγνωσθεί αρνητικός τόσο στις ταχείες εξετάσεις, όσο και στις μοριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε και μετά το πέρας των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πριν από την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τους είχε βρεθεί το άνοιγμα των εκκλησιών στους πιστούς τα Χριστούγεννα..

Ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλους για τήρηση των μέτρων κατά του ιού.

«Μετέχω και προσωπικά ως ποιμένας στη δοκιμασία που αφορά σε χιλιάδες αδελφούς μας στην πατρίδα μας και σε εκατομμύρια σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Μετέχω στην αγωνία και στον πόνο και στον φόβο όλων, που με την Πίστη μας στον Θεό όλοι θα υπερνικήσουμε», είπε μιλώντας στους στενούς του συνεργάτες ο Αρχιεπίσκοπος λίγο πριν από την εισαγωγή του, υπογραμμίζοντας την ιερή υποχρέωση όλων μας να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες και τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας για να προστατεύουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης υγείας και ζωής.

Κικίλιας: Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού

Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του πληθυσμού, λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία.

Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός θα διεξάγεται σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με ραντεβού και με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή).

 

Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο δεν αρκεί.

Η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού και ηπροφύλαξη των ευπαθών ομάδων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική παράμετρο στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία κατά της Covid-19.

Τα εμβόλια θα είναι όλα δωρεάν.

 • Όταν εμβολιάζεται ένας πολίτης, έχει ανοσία.
 • Θα μπορούμε να εμβολιάσουμε 2.117.440 πολίτες το μηνα.
 • Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, Κυριακή ρεπό.
 • Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί.
 • Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
 • Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού.
 • Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσοκόμοι.
 • Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες.
 • Και ακολούθως ο υπόλοιπος πληθυσμός.
 • Ειδικά κλιμάκια θα μεταβούν σε οίκους ευγηρίας.
 • Όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα μεταβούν επίσης ειδικά κλιμάκια, στα κέντρα όπου βρίσκονται.
 • Στις 35 φυλακές, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε οι μονάδες Υγείας που βρίσκονται κοντά, να εμβολιάσουν το προσωπικό και τους κρατούμενους.

Ερωτήσεις – απαντήσεις για το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητά του

Ποιο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε ποιον

 • Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της δόσεις από όλα τα εμβόλια που θα λάβουν αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αρχικά θα παραληφθούν εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και CureVac και αργότερα, την άνοιξη, από την Johnson & Johnson.
 • Οι πολίτες που θα θελήσουν να εμβολιαστούν για τη νόσο COVID-19 δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ποιο θα λάβουν, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα και τον ρυθμό παράδοσης των διαθέσιμων δόσεων.
 • Το βέβαιο είναι ότι η πρώτη και δεύτερη δόση θα αφορούν στο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας.
 • Δηλαδή, δεν προβλέπεται επιστημονικά να χορηγηθεί η πρώτη δόση από το BNT162b1 και η δεύτερη από το mRNA-1273.

Πότε ξεκινά να δρα

 • Από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές Φάσης 3 των υπό έγκριση εμβολίων προκύπτει ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ήδη από τις πρώτες ημέρες χορήγησης της πρώτης δόσης.
 • Για παράδειγμα, από τα προκαταρκτικά στοιχεία του εμβολίου AZD1222 της AstraZeneca φαίνεται ότι χρειάστηκαν 14 ημέρες για να παράγει o οργανισμός Τ-κύτταρα και 28 ημέρες για να ανιχνευτούν εξουδετερωτικά αντισώματα.
 • Συνεπώς, ήδη από την πρώτη έγχυση το άτομο θεωρείται ότι έχει μειωμένο κίνδυνο τόσο να νοσήσει όσο και να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα.

Πόσο αποτελεσματικό είναι

 • Οι Pfizer/BioNTech είναι προς το παρόν οι πρώτες που ανακοινώνουν προκαταρκτικά στοιχεία επί της αποτελεσματικότητας του εμβολίου τους από την κλινική δοκιμή Φάσης 3.
 • Σύμφωνα με αυτά, το BNT162b1 εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90% επί 94 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19.
 • Το ποσοστό αυτό ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο κατά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, καθώς παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων.

Oι παρενέργειες

 • Κάθε φαρμακευτικό προϊόν συνοδεύεται από μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών.
 • Οπως είναι αναμενόμενο, και τα νέα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη, προκαλούν σειρά παροδικών παρενεργειών ελάσσονος σημασίας, όπως πόνο και ερεθισμό στο σημείο της έγχυσης, μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία, ρίγος και διάρροια.
 • Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από τους εθελοντές μετά τη δεύτερη έγχυση και ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης.

Για πόσο διάστημα μας προστατεύει

 • Οι κορωνοϊοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο SARS-CoV-2, έχουν μια περίοδο κυκλοφορίας από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους.
 • Εφόσον ο εμβολιασμός των πολιτών γίνει εγκαίρως, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μήνα νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του νέου κορωνοϊού, θεωρητικά ο οργανισμός είναι προστατευμένος για όλο το χρονικό εύρος δράσης του ιού.

Αν έχω νοσήσει και έχω αναρρώσει, πρέπει να το κάνω;

 • Προς το παρόν οι εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία κάποιου που έχει αναρρώσει από COVID-19 είναι συγκεχυμένες.
 • Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως αυτή η ανοσία να μη διαρκεί πολύ, γιʼ αυτό και πολλές στοχευμένες μελέτες είναι εν εξελίξει για να απαντηθεί αυτό το καίριο ερώτημα.
 • Ετσι, λοιπόν, προς το παρόν καμιά αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι.

 

Τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

 • Πρεμιέρα με σωρεία προβλημάτων έκανε η τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, τα οποία παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα 16/11.
 • Περισσότεροι από 600.000 μαθητές εκτιμάται ότι θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω της τηλεκπαίδευσης.
 • Η τηλεκπαίδευση και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική.
 • Η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και από τις 14:00 έως τις 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.
 • Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.
 • Υπενθυμίζεται, ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση θα συνεχιστεί όλο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, ενώ πολύ σύντομα θα εμπλουτιστεί και με νέα μαθήματα, τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Ποιοι εξαιρούνται

 • Σε ισχύ μέχρι τις 30/11 (που τέθηκε από την Παρασκευή 13/11) η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
 • Όπως έχει γίνει γνωστό, οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται κατ’εξαίρεση σε αυτές τις ώρες, θα είναι αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, για εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.
 • Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Επιτρέπονται delivery, take away

 • Παράλληλα κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
 • Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελή λόγο μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Τι επιτρέπεται για κυνήγι, ψάρεμα και άθληση

 • Σημειώνεται ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.
 • Επίσης, η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα, ενώ έχει απευθυνθεί σύσταση η άσκηση να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.
 • Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπ.Ανάπτυξης προβλέπεται ότι:

 • Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.
 • Ειδικά, για τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα μίνι μάρκετ διευκρινίζεται ότι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες delivery και μετά τις 20.30 και έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
 • Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

Τι λειτουργεί

 • Των μέτρων της απαγόρευσης εξαιρούνται και θα λειτουργούν:
 • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ) παραμένουν ανοιχτά
 • Καθαριστήρια
 • Περίπτερα (24ώρο)
 • Φαρμακεία
 • Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
 • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
 • Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
 • Pet shops
 • Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
 • Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
 • Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
 • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό.
 • Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
 • Λαϊκές αγορές, με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Tο βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για:

1) εργασία,

2) για έκτακτη ανάγκη και

3) για βόλτα κατοικιδίου.

Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση.

Ειδικότερα, η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, τότε μπορεί να ισχύσει και η βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Σημειώνεται ότι τα σχετικά έντυπα και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Πηγή: bankingnews.gr

Tagged