Δήμος Περιστερίου: Αγνοείται το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) – Οι πρωτοπόροι Δήμοι

Π-Περιβάλλον

Το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) των Δήμων είναι  μοναδικό πρόγραμμα προκειμένου οι δήμοι να προχωρήσουν σε αναπλα΄σεις συγκροτημένα και όχι αποσπασματικά, με την ολοκλήρωσή και έγκρισή τους, από το δημοτικό συμβούλιο να αποτελεί προϋθπόθεση για την χρηματοδότηση  των αναπτυξιακών έργων που αυτό ορίζει και συνολικά κάθε δημοτικού έργου, από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά Ταμεία, όπως Κ.Τ.  ΕΕ, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, κλπ.

Σε ότι αφορά το Δήμο Περιστερίου, η διοίκηση Παχατουρίδη, για άλλη μία φορά κρατά την σύνταξή τους μακριά από τους δημότες, -ως επτασφράγιστο μυστικό που μπορεί να κλαπεί από αγνώστους και για άγνωστους σκοπούς-, αρνούμενη ουσιαστικά να το δώσει στην δημοσιότητα στα πλαίσια της απαραίτητης και προβλεπόμενης «δημόσιας Διαβούλευσης», σε αντίθεση με όσα  πράττουν γειτονικοί δήμοι της δυτικής Αθήνας, αλλά και όλης της χώρας.

Αντ’ αυτού, θεωρόντας πιθανόν τους δημότες της πόλης, ανάξιους να διατυπώσουν την άποψή τους ή τις αντιρρήσεις τους για το πως θα διαμορφωθεί η πόλη τους στο μέλλον, -αυτό ΄πρέπει να προβλέπει το ΣΒΑΚ-, το γνωστοποίησε σε μάι και μοναδική κλειστή για κάθε άλλον συνεδρία, στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, θεωρόντας αυτή την συνεδρία δημόσια διαβούλευση…

Απ’ ότι δε διέρρευσε από την συγκεκριμένη συνεδρία, η διοίκηση Παχατουρίδη, αντί επιτέλους να προτάξει τα τόσο απαραίτητα σήμερα έργα πρασίνου, την έναρξη και την ει δυνατόν ολοκλήρωση του μεγάλου ενοποιημένου πάρκου πρασίνου, που σε κάθε προεκλογική περίοδο ο δήμαρχος των Δημάρχων εξαγγέλει, την διαμόρφωση των τριτοκοσμικής μορφής πεζοδρομίων και των μικρών και μεγάλων αντιπλυμμηρικών δικτύων που έχει ανάγκη η πόλη, πρόβαλε ως βασικό έργο ύψιστης προτεραιότητας και σημασίας την ανάπλαση της οδού Πελασγίας  σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας  πλάτους  τριών μέτρων, με υποχρεωτική μονοδρόμισή της και την κατασκευή σ’ αυτή τεράστιων πεζοδρομίων κατάλληλων για νέες καφετέρειες,λ αδιαφορώντας για κάθε άλλη υποβαθμισμένη γειτονιά.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται όπτι η υποβάθμιση και σταδιακή «καταστροφή» του πολεοδομικού ισόνομοπυ ιστού της πόλης, είναι πλέον εξασφαλισμένη, με την αντιπολίτευση, έστω αυτή με την πολύ μικρή πολιτική δύναμη αντίστασης, να παρακολουθεί «μαγεμένη» το δημιουργικό έργο της διοίκησης Παχατουρίδη…

Από την άλλη, οι δήμοι της δυτικής Αθήνας, όπως π.χ. το Ίλιον, η Αγία Βαρβάρα, το Χαίδάρι, κλπ., βρίσκονται μία «ανάσα» από την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης και έγκρισης των δικών τους ΣΒΑΚ, ενώ υπάρχουν και δήμοι που ήδη τα ανακοίνωσαν με πρώτο τον Δήμο Παλλήνης που παρουσίασε ένα εμβληματικής μο9ρφής ΣΒΑΚ. Διαβάστε το και κρίντε μόνοι σας…

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η έγριση ΣΒΑΚ σε ένα δήμο εξασφαλίζει ότι θα πάψει το παίγνιο των διαρκών και αυθαίρετων μεταβολών στο πολεοδομικό του σχέδιο, με βάση το «αρχιτεκτονίζειν» του εκάστοτε Δημάρχου, με ποιο τρανταχτό παράδειγμα αυτής της παράστασης τον Δήμο Περιστερίου ικαι τις πολεοδομικές-αρχιτεκτονικές ανησυχίες του Δημάρχου κου Παχατουρίδη, που εκφράζονται με τις χωρίς καμία απόφαση συλλογικού οργάνου της πόλης, τοποθέτηση δένδρων ελιάς, επέκταση πεζοδρομίων επιλεκτικά σε συγκεκριμένους δρόμους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπορική αξία των δρόμων, κλπ.

————————–

Ο Δήμος Παλλήνης και το ολοκληρωμένο ΣΒΑΚ… του

Ο Δήμος Παλλήνης, είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας που εκπόνησε και ολοκλήρωσε ΣΒΑΚ.

Μεγάλες και εμβληματικές αναπλάσεις, ηλεκτροκίνηση, νέα οδικά έργα, χώροι στάθμευσης καθώς και πλήρες δίκτυο ποδηλατοδρόμων, «φέρνει» μεταξύ άλλων, το ΣΒΑΚ του Δήμου Παλλήνης. Ξεχωρίζει η πρόταση για την μεγάλη ανάπλαση – πεζοδρόμηση της Λ. Μαραθώνος που αποτελεί έργο μητροπολιτικής σημασίας και θα πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου, με τη συνδρομή της Πολιτείας.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Παλλήνης, το οποίο περνάει πλέον σε φάση εφαρμογής.

Αποτελεί το  Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Παλλήνης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με ορίζοντα 20ετίας.

Είναι αποτέλεσμα συστηματικής και αναλυτικής επιστημονικής μελέτης των προβλημάτων, των αναγκών αλλά και των ευκαιριών του Δήμου Παλλήνης, και προτείνει με απόλυτη τεκμηρίωση, στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν σταδιακά, για να διαμορφώσουν το μέλλον της πόλης που όλοι ονειρευόμαστε.

Το ΣΒΑΚ ολοκληρώθηκε, έπειτα από εξαντλητική δημόσια διαβούλευση, διάρκειας άνω του ενός έτους, υπό την καθοδήγηση των εξαιρετικών επιστημόνων του ΕΜΠ, καθηγητών Θάνου Βλαστού και Ευθύμιου Μπακογιάννη και των επιστημονικών τους ομάδων, σε συνεργασία με την εταιρεία «Lever» και το Τμήμα Κυκλοφοριακών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παλλήνης.

Με την ευκαιρία της έγκρισης του ΣΒΑΚ, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, δήλωσε: «Ο στόχος μας, στον οποίο ήδη ξεκινήσαμε να φτάσουμε, είναι να διαμορφώσουμε από τώρα το μέλλον μας, αντί να τρέχουμε πίσω από αυτό. Το όραμα μας είναι, ο  Δήμος Παλλήνης της επόμενης 20ετίας, να είναι μια ενιαία πόλη απόλυτα φιλική στον άνθρωπο, που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και τον οργανωμένο δημόσιο χώρο που χρειάζεται. Μια πόλη όπου όλοι, χωρίς διακρίσεις, θα κινούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζονται το αυτοκίνητο. Μια πόλη που δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον, θα εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα και θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες. Θα αποτελεί πόλο έλξης και θα διαθέτει μια αναπτυγμένη και δυναμική, τοπική αγορά και οικονομία».

Ο Δήμος Παλλήνης, είναι από τους πρώτους Δήμους της χώρας που εκπόνησε και ολοκλήρωσε ΣΒΑΚ. Για την υλοποίηση των έργων, θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία από διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, όπως το εθνικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», ενώ σε πολλά σημεία εφαρμογής θα απαιτηθεί η συνδρομή και η εμπλοκή των φορέων της Πολιτείας.

Ήδη, έργα που προβλέπονται από το ΣΒΑΚ, έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται από τον Δήμο Παλλήνης.

Συνοπτικά, τα έργα που προτείνει το ΣΒΑΚ του Δήμου Παλλήνης, είναι, με σειρά ωριμότητας υλοποίησης, τα εξής:

 • Δημιουργία νέων οδικών, κυκλικών κόμβων, σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Έργο που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.
 • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αρχής γενομένης από τα δημοτικά οχήματα και δημιουργία σημείων φόρτισης.
 • Μεγάλες και ριζικές αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις στα πυκνοδομημένα κέντρα Γέρακα και Παλλήνης.
 • Εκτεταμένες αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και παραρεμάτιων περιοχών καθώς και ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών (πχ Ανθούσας). Ήδη, ο Δήμος Παλλήνης έχει εκπονήσει μελέτες τις οποίες έχει υποβάλλει προς χρηματοδότηση και ετοιμάζονται και νέες.
 • Κατασκευή και λειτουργία νέων χώρων στάθμευσης.
 • Αποκατάσταση προβλημάτων προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε πεζοδρόμια και δημιουργία ασφαλών Σχολικών Διαδρομών. Ήδη, η σύνταξη της μελέτης είναι σε εξέλιξη.
 • Κατασκευή πλήρους και ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων σε όλη την έκταση της πόλης.
 • Δημιουργία θυλάκων ήπιας κυκλοφορίας στις πυκνοδομημένες περιοχές.
 • Δράσεις ευαισθητοποίησης (ενημέρωση πολιτών, ευρωπαϊκά εθνικά συνέδρια, ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας).
 • Πρόταση του Δήμου για αύξηση συχνοτήτων δρομολογίων και δημιουργία νέων γραμμών ΟΑΣΑ, ή αναθεώρηση γραμμών (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη). Βελτίωση της πληροφόρησης και αναμονής επιβατών (έξυπνες στάσεις), εκσυγχρονισμός στόλου οχημάτων.
 • Δρομολόγηση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων για δυνατότητα ενοικίασης.
 • Ήπιες παρεμβάσεις για συνύπαρξη αυτοκινήτων – ποδηλάτων σε δευτερεύοντες οδούς. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά.
 • Δημιουργία χώρων park and ride και bike and ride, πιάτσας ταξί (Κέντρο Κινητικότητας) πλησίον Σταθμών Μετρό/Προαστιακού Σιδηρόδρομου
 • Ανάδειξη της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Λαυρίου σε πράσινη διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες, σε όλη την έκταση του Δήμου.
 • Εφαρμογή νέων τεχνολογιών (GIS), εφαρμογές «έξυπνων», καινοτόμων λύσεων για την κυκλοφορία – δυναμική ενημέρωση κυκλοφοριακών συνθηκών.

Εμβληματική Ανάπλαση της Λεωφ. Μαραθώνος: Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο μητροπολιτικής σημασίας, το οποίο προτείνεται τεκμηριωμένα, από τον Δήμο Παλλήνης, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθεί με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας.  Προτείνεται η πεζοδρόμηση, κατασκευή ποδηλατόδρομου και μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας. Η παρέμβαση θα εκτείνεται σε μήκος 3,5 χλμ.

Σημειώνεται, ότι σημαντικό στοιχείο για την πλήρη εφαρμογή του ΣΒΑΚ είναι και το έργο κατασκευής του Μετρό στον Γέρακα, το οποίο αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Δήμου μας. Ο Δήμος έχει ήδη υποβάλλει αίτημα από το 2017 και το επανέλαβε και το 2020 στο αρμόδιο Υπουργείο. Συνεχίζει να διεκδικεί την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: ecopress.gr

Tagged