Παίγνια Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά και το Κράτος δικαίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Διεθνή γεγονότα

Μηνύματα σε Erdogan πριν τη Σύνοδο (10-11/12) και τις… συμβολικές κυρώσεις – Μerkel: Δεν έχει γίνει πρόοδος στις σχέσεις με Τουρκία – Akar: Η Ελλάδα κάνει λάθος

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία έναρξης διερευνητικών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία δεν ανανέωσε τη NAVTEX για το Oruc Reis.

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αντί αυτού έχει αρχίσει νέο διπλωματικό μαραθώνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, λίγες ώρες μάλιστα αφού η Κομισιόν διεμήνυσε ότι «όλα είναι στο τραπέζι» και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, εμφανίστηκε απογοητευμένη για την τουρκική προκλητικότητα. Από την πλευρά του, πάντως, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, χαιρέτισε την επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία.

Akar: Η Ελλάδα κάνει λάθος

Η Τουρκία φαίνεται να… απορεί για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανάβει το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, δεν δίστασε να επισημάνει ότι η Ελλάδα κάνει λάθος που απέχει από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις. «Οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις. Κάνουν λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από σχεδόν 1,5 μήνα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, είχε φτάσει ακόμα και στα 7 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου.

Η ενέργεια αυτή ενδέχεται να σχετίζεται με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει για το ενδεχόμενο κυρώσεων αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο με την εκλογή του Joe Biden και την ήττα του Donald Trump.

Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσονται και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, την Κυριακή (29/11/2020). «Εμείς πάντα βλέπουμε τη χώρα μας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης», διακήρυττε ο Erdogan σε τηλεδιάσκεψη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) προσθέτοντας ότι στρατηγικός στόχος του ήταν και παραμένει η «πλήρης ένταξη» της Τουρκίας στην ΕE.

Την ίδια ώρα, ο υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός του σύμβουλος, Ibrahim Kalin, έσπευδε στις Βρυξέλλες γεμάτος υποσχέσεις προς τους Ευρωπαίους:

  • «Θα υιοθετήσουμε αλλαγές, θα καταθέσουμε νέους νόμους.
  • Η ευρωπαϊκή προοπτική μας εξακολουθεί να έχει κρίσιμη σημασία, δεν είναι χαμένη υπόθεση.
  • Νέα νομοθετικά μέτρα θα ενισχύσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Merkel: Έλλειψη προόδου στις σχέσεις ΕΕ με Τουρκία

Την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας επεσήμανε σε δηλώσεις της η Angela Merkel. «Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Παίγνια Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά και το Κράτος δικαίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Επιθετικός και προκλητικός χαρακτήρας της Τουρκίας στη Μεσόγειο

 «Επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα «αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «δυστυχώς η πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας «δεν είναι τόσο άξια αναφοράς» όσο θα επιθυμούσε. «Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας». «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», προσέθεσε.

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε η καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες». Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα. «Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».

Οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Γερμανία επιδεινώθηκαν μετά την επιχείρηση νηοψίας γερμανικού φορτηγού πλοίο από γερμανική φρεγάτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» στα ανοιχτά της Λιβύης.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Merkel αρνείται να ικανοποιήσει αίτημα της ελληνικής πλευράς για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico.

Κομισιόν: Όλα είναι στο τραπέζι

Πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Peter Stano, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με την γειτονική χώρα. «Τα πάντα είναι στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.

“Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στην ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι” σημείωσε ο Stano και προσέθεσε ότι “έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και θα δούμε την απόφαση των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας”.

Επιπροσθέτως, ο Stano επισήμανε ότι “δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και θα ξαναδούν εάν η Τουρκία υλοποίησε τις προσδοκίες τους”.

Συμπλήρωσε ότι “οι προσδοκίες τους ήταν υπέρ της αποκλιμάκωσης και της δέσμευσης για έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Δεν θα γίνει επανεξέταση στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης ή στο πλαίσιο μιας ενέργειας, αλλά με βάση τις ενέργειες, τις ανακοινώσεις και τη συμπεριφορά για συγκεκριμένη περίοδο. Όπως είπα το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο και είναι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου”.

Οι επιδιώξεις της Αθήνας στη Σύνοδο Κορυφής

Σε κάθε περίπτωση, όμως, στην ελληνική πλευρά γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Νίκος Δένδιας αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «κυρώσεις» και αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική στάση.

Στο πλαίσιο αυτό, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα θα επιδιώξει να τεθεί στο τραπέζι η «λίστα Borrell» και να παρθεί απόφαση για επιλογή μέτρων που θα επιβληθούν σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα στηρίξει τις θέσεις της Λευκωσίας για επιβολή των κυρώσεων (αφορούν κυρίως πρόσωπα) που αποφασίστηκαν για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά ερευνητικά, η οποία συνεχίζεται.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία έναρξης διερευνητικών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία δεν ανανέωσε τη NAVTEX για το Oruc Reis.

«Αναμένουμε συνέπεια και συνέχεια από την Αγκυρα» είναι η μόνιμη επωδός τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμβολικές οι κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η Σύνοδος Κορυφής συμφωνήσει σε κυρώσεις στην Τουρκία είναι κοινή εκτίμηση ότι αυτές θα είναι συμβολικού χαρακτήρα και δεν θα στοχεύσουν την τουρκική οικονομία αλλά συγκεκριμένες εταιρείες.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η Τουρκία είναι η διακοπή της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και επί του παρόντος φαίνεται να το αποφεύγει. Την ίδια στιγμή, η επιβολή κυρώσεις σε μεμονωμένες εταιρείες ή και πρόσωπα δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην τουρκική οικονομία και κατά συνέπεια ούτε στον Erdogan.

«Η Τουρκία είναι το πιο ανατολικό τμήμα της Δύσης και το δυτικότερο τμήμα της Ανατολής. Είμαστε το πιο ευρωπαϊκό τμήμα της Ασίας και είμαστε το πιο ασιατικό τμήμα της Ευρώπης» δήλωσε με νόημα ο πρέσβης της Τουρκίας στην Τσεχία, Egemen Bağış. «Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας πουθενά αλλού εκτός από την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρέσβης δήλωσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη, τουλάχιστον διότι το 70% των ενεργειακών πόρων που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι κοντά στην Τουρκία.

«Η ΕΕ στα δυτικά της Τουρκίας πρέπει να έχει πρόσβαση στις πηγές της», δήλωσε ο Bağış, επισημαίνοντας ότι όλοι οι δρόμοι περνούν από τη Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο Nurşin Ateşoğlu Güney, ακαδημαϊκός στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Nişantaşı που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, συμφώνησε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν περάσει μια ακανθώδη περίοδο, αλλά ανέφερε ότι το μπλοκ δεν θα εγκαταλείψει από την Τουρκία.

«Δεν νομίζω ότι η ΕΕ θα επιλέξει να απομακρυνθεί από την Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές εξαρτώνται κάπως η μία από την άλλη.

Η ΕΕ έχει επί του παρόντος πολλές εσωτερικές διαφορές, εκτός από τις διαφωνίες με την Τουρκία, δήλωσε ο  Güney.

Σύμφωνα με τον Güney, η ΕΕ δεν θα διακόψει τους δεσμούς της με την Τουρκία για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων οικονομικής και ασφάλειας, καθώς ο αποκλεισμός της Τουρκίας δεν θα λειτουργούσε υπέρ των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή: bankingnews.gr / defence-point.gr

Tagged