Οι Αμερικάνοι Νομοθέτες δεν ξεχνούν: Το σχέδιο προϋπολογισμού Άμυνας των ΗΠΑ προτείνει κυρώσεις στην Τουρκία

Διεθνή γεγονότα Εξοπλισμοί

Χαρακτηριστικά, στο νομοσχέδιο αναφέρεται το εξής:

«Το αργότερο 30 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες κυρώσεις,».

Οι κυρώσεις πρέπει να στρέφονται εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην αγορά των S-400.

Προβλέπεται, επίσης, να ανακοινωθεί ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας από την Άγκυρα είναι μια «ουσιώδης συναλλαγή» που συνεπάγεται κυρώσεις όπως ορίζονται στον Νόμο περί Κυρώσεων των ΗΠΑ (CAATSA).

Άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 . Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

 «Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πώς θα αρθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

  • η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
  • κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
  • ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας «είμαι απίστευτα περήφανος που βοήθησα να διασφαλιστεί η συμπερίληψη μιας διάταξης στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για να πραγματοποιήσει αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να κάνει: επίσημα καθορίζει εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και επομένως θα τιμωρηθεί βάσει του ισχύοντος νόμου».

Η Τουρκία ευελπιστεί σε επίλυση του ζητήματος με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Πέμπτη (03/12), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε πολιτικό forum, πως η χώρα του ευελπιστεί να λυθεί το εν λόγω ζήτημα με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου είπε:

¨Κατά την προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ, είχαμε ένα πρόβλημα με τους S-400. Οι Πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ είχαν έναν καλό διάλογο και είχαν μια ειλικρινή σχέση, συζητώντας όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς, το πρόβλημα παρέμεινε. Προσφέραμε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ομάδας εργασίας για τους S-400 υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ υποστήριξε αυτήν την ιδέα για να αμβλύνει την ανησυχία και τη θέση μας σχετικά με τους S-400, αλλά αυτοί (οι Αμερικανοί) απέρριψαν αυτήν την πρόταση…Το μόνο που χρειαζόμαστε από την τρέχουσα ή τη μελλοντική διοίκηση είναι να λάβουμε μέρος στην επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου αντί για τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων¨.

Πηγή: Sputnik / economistas.gr

Tagged