Ερντογάν: Γλύτωσε από την σύλληψη και φυγάδευσε χρηματοδότη της Aλ Κάιντα με το πρωθυπουργικό τζετ

Συνομοσιολογικά
Μοιραστείτε το:

Καταγγελίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε μεταφέρει μυστικά έναν Σαουδάραβα, τότε σεσημασμένο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη σε λίστες τρομοκρατών της Αλ Κάιντα δημοσιεύει το Nordic Monitor. Σύμφωνα με πληροφοριοδότη που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στον ιστότοπο, ο Γιασίν αλ Κάντι, Σαουδάραβας γεννημένος στην Αίγυπτο, ο οποίος τελούσε σε καθεστώς κυρώσεων για χρηματοδότηση τρομοκρατίας σε σχέση με την Αλ Κάιντα, μεταφέρθηκε μυστικά στο εξωτερικό με το τουρκικό κυβερνητικό αεροπλάνο -με τον ουραίο αριθμό TCANA- στις 26 Οκτωβρίου του 2011.

Ο Ερντογάν, πρωθυπουργός τότε, επέστρεφε από ένα μονοήμερο ταξίδι του στο Ριάντ, προκειμένου να συλλυπηθεί για τον θάνατο του Σουλτάνου μπιν Αμπντουλά Αλ Σαούντ. Φαίνεται, σχολιάζει το Nordic Monitor, ότι ο Ερντογάν έκανε το συγκεκριμένο ταξίδι για να «μαζέψει» τον Αλ Κάντι καθώς η επίσκεψή του έγινε Τετάρτη απόγευμα εκείνης της ημέρας και σχετικά απροειδοποίητα. Μάλιστα ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ είχε ήδη παρακολουθήσει την κηδεία, μία ημέρα νωρίτερα.

Ο Ερντογάν είχε βρεθεί στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι αποφεύγει να ασχοληθεί με τα σημαντικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Αλ Κάντι θεωρείτο σεσημασμένος ως χρηματοδότης της al-Qaeda από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ και από τον ΟΗΕ, ενώ ανάλογες απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα είχαν εκδώσει και οι τουρκικές αρχές.

«Σε μία προκλητική παραβίαση τόσο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ όσο και του τουρκικού νόμου, ο Αλ Κάντι, στενός οικογενειακός φίλος του Ερντογάν μεταφέρθηκε στο εξωτερικό στις 20:15 τοπική ώρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ριάντ. Λίγες ώρες αργότερα προσγειωνόταν με τον Ερντογάν και τη λοιπή αποστολή στη Αγκυρα» σημειώνει ο ιστότοπος «και ακολούθως στη Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό τζετ επιχειρηματία». Εκεί παρέμεινε για δύο μήνες υπό την προστασία ενώ υψηλόβαθμου αστυνομικού υπό τις εντολές του Ερντογάν προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες από την παράνομη είσοδό του και παραμονή στη χώρα.

Πηγή: HELLAS JOURNAL /defence-point.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged