Στα “μαχαίρια”: Απαράδεκτο άδειασμα του Πομπέο από τον Τραμπ για χάρη του Πούτιν… Και τον “φίλο” Ερντογάν

Διεθνή γεγονότα
Μοιραστείτε το:
  • Ο Πομπέο δεν κρύβει τα λόγια του για τη Μόσχα: Οι Ρώσοι εμπλέκονται στην κυβερνοεπίθεση
  • Ο Τραμπ υποβαθμίζει την κυβερνοεπίθεση από την Ρωσία που είχε ως στόχο τις ΗΠΑ

Απ’ εδώ και πέρα πρέπει να ομιλούμε για «κρίση κορυφής». Διότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, κατά την οποία άλλα λέει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλα ο υπουργός του των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

του Μιχάλη Ιγνατίου

Ενώ λοιπόν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστηρίζει -με στοιχεία- ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση εναντίον του αμερικανικού κράτους βρίσκεται η Ρωσία, ο κ. Τραμπ έκρινε ότι δεν τρέχει τίποτα και μάλιστα ειρωνεύτηκε όσους υποστήριξαν το αντίθετο, άρα και τον κ. Πομπέο.

Σε αντίθεση με τον υπουργό του των Εξωτερικών, ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι όλα είναι υπό έλεγχο και μάλιστα αποδεχόμενος εμμέσως την κυβερνοεπίθεση έριξε στάχτη στα μάτια λέγοντας ότι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτήν η …Κίνα.

Ο κ. Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ τα λόγια του για ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και άλλους. Θαυμάζει τους αυταρχικούς προέδρους και πρωθυπουργούς διότι θα ήθελε να τους μοιάσει. Θα ήθελε πάρα πολύ να έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ισόβιος πρόεδρος, όπως και αυτοί.

Ειδικά για τον Πούτιν και τον Ερντογάν, ο θαυμασμός του υποκρύπτει -όπως τον κατηγορούν- εξυπηρέτηση εξω-κρατικών συμφερόντων του. Προσωπικών συμφερόντων, που δεν εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εικάζουν αρκετοί εδώ στην Αμερική, ότι οι Δημοκρατικοί θα ερευνήσουν αυτήν την ανάρμοστη σχέση του κ. Τραμπ με τους αυταρχικούς ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Διότι δεν δικαιολογείται με τίποτα η άρνηση του για ενάμιση χρόνο να επιβάλει κυρώσεις στην παραβατική Τουρκία. Και δεν δικαιολογείται ούτε η στάση του στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση του να αδειάσει τον Μάικ Πομπέο, τον πιο πιστό του συνεργάτη, για τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας, δεν είναι μόνο αψυχολόγητη, αλλά και απαράδεκτη. Διότι στην προσπάθεια του να διασώσει τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο, αμφισβήτησε τον επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος τον έσωσε από πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και έμεινε απόλυτα πιστός μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν και ανακοίνωσε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Κυρώσεις, που απέρριπτε βεβαίως για 18 μήνες ο κ. Τραμπ.

Για να τελειώνει το παραμύθι των Ελλήνων οπαδών του Αμερικανού προέδρου, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν διότι το απαίτησε ο κ. Πομπέο, όχι επειδή το αποφάσισε ο κ. Τραμπ.

Εάν ήταν στο χέρι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Τουρκία θα είχε τιμωρηθεί τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστεί εχθρός της Αμερικής. Διότι αυτός είναι. Είναι ένας αντιαμερικανός, και αντισημίτης επικίνδυνος ισλαμιστής. Και ο κ. Τραμπ, για να εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντά του, δημιούργησε δύο «δράκους»: Τον Πούτιν, αλλά περισσότερο τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Πομπέο και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία εκτέλεσε με άψογο τρόπο και χωρίς η NSA και οι άλλες υπηρεσίες να πάρουν χαμπάρι, μία κυβερνοεπίθεση, που όμοια της δεν έχει υπάρξει στην ιστορία. Η Μόσχα έχει σαρώσει τα πάντα από υπουργεία, άλλες κρατικές υπηρεσίες και από μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία πολύ σημαντικών ανθρώπων και αξιωματούχων στην Αμερική. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Ούτε αστεία, όπως νομίζει ο κ. Τραμπ.

Και όμως. Για τον Αμερικανό πρόεδρο δεν τρέχει τίποτα. Κάνει και πλάκα… Και ενώ γνωρίζει, και από τις μυστικές του υπηρεσίες, και από τον κ. Πομπέο, ότι τα πράγματα είναι καταθλιπτικά μετά την επίθεση των Ρώσων χάκερς.

Ο κ. Πομπέο πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία στην Αμερική με την απόφαση  του να επιβληθούν οι κυρώσεις στην κατοχική δύναμη. Ο κ. Τραμπ αντίθετα, παραβίασε τους νόμους και προκάλεσε ζημία στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Για πάρα πολλούς λόγους, θα αναδειχθεί ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής, την οποία δίχασε. Και ο διχασμός αυτός θα κρατήσει, δυστυχώς, για πολλά χρόνια.

Για τον Ελληνισμό και τα συμφέροντά του, είναι σίγουρα ο χειρότερος ηγέτης της Αμερικής. Όσα καλά και θετικά παρατηρήσαμε στις σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οφείλονται σε αφοσιωμένους διπλωμάτες, όπως ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και αρκετοί άλλοι, που υλοποίησαν το σχέδιο το οποίο σχεδίασαν υπό την καθοδήγηση του κ. Πομπέο:

Να ετοιμάσουν, δηλαδή, το ανάχωμα στη Μεσόγειο στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία -όπως είναι πολύ πιθανό πια- αποχωρήσει και από το ΝΑΤΟ με απόφαση του κ. Ερντογάν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας – ο φίλος του κ. Τραμπ- νοιώθει πιο άνετα στον «στάβλο» του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά στη θαλπωρή της Αμερικής και γενικά της Δύσης, που ευθύνονται για την προκλητικότητα και την επιθετικότητα του. Οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί έχουν την απόλυτη ευθύνη για τον «δράκο» που δημιούργησαν, και ο οποίος στράφηκε πλέον εναντίον τους…

——————

Στα “μαχαίρια”: Απαράδεκτο άδειασμα του Πομπέο από τον Τραμπ για χάρη του Πούτιν… Και ένα υστερόγραφο για τον “φίλο” Ερντογάν

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες Παρασκευή τη Ρωσία ότι είναι πολύ πιθανόν πως αυτή κρύβεται πίσω από την γιγαντιαία κυβερνοεπίθεση που έπληξε τη χώρα, όπως και στόχους που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Ο Πομπέο δεν κρύβει τα λόγια του για τη Μόσχα: Οι Ρώσοι εμπλέκονται στην κυβερνοεπίθεση

“Ήταν μια πολύ σημαντική επιχείρηση και πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε τώρα με αρκετή σαφήνεια ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη δραστηριότητα”, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της εκπομπής του πολιτικού σχολιαστή Μαρκ Λεβίν, The Mark Levin Show.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε μια επιχείρηση σε μεγάλη κλίμακα, η οποία συνίστατο κυρίως, με τη χρήση λογισμικού, “στην διείσδυση σε συστήματα της αμερικανικής κυβέρνησης”.

Η Ρωσία έχει διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή. “Η Ρωσία δεν πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο”, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Η έκταση αυτής της ηλεκτρονικής επίθεσης δεν έχει παύσει να μεγαλώνει καθώς αποκαλύπτονται νέα θύματα, πέραν των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο αναζωπυρώνει τους φόβους απέναντι στους κινδύνους κατασκοπείας.

“Ήταν μια μεγάλη επίθεση. Θα έλεγα ότι μάλλον βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη”, δήλωσε χθες στο δίκτυο Fox News ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, χαρακτηρίζοντάς την “άνευ προηγουμένου”.

Ο Ρούμπιο έκανε λόγο, όπως και η αμερικανική κυβέρνηση την προηγουμένη, για “μια σοβαρή απειλή για το ομοσπονδιακό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις κρίσιμες υποδομές και τον ιδιωτικό τομέα”.

Η Microsoft ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ότι ενημέρωσε περισσότερους από 40 πελάτες που επλήγησαν από το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους κυβερνοπειρατές, το οποίο θα μπορούσε να τους επιτρέψει ανεμπόδιστη πρόσβαση στα δίκτυα των θυμάτων.

“Περίπου το 80% αυτών των πελατών βρίσκονται στις ΗΠΑ, αλλά η εργασία μας επέτρεψε επίσης να εντοπίσουμε σε αυτό το στάδιο θύματα σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο ιστολόγιο της εταιρείας. Οι χώρες που αφορά είναι ο Καναδάς, το Μεξικό, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Ο αριθμός των θυμάτων και οι χώρες που επλήγησαν θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό είναι βέβαιο”, “δημιουργώντας μια σοβαρή τεχνολογική τρωτότητα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο”, προειδοποίησε ο Μπραντ Σμιθ.

“Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κατασκοπεία, ακόμη και στην ψηφιακή εποχή”, σημείωσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε μόλις την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτρονική αυτή επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί ήδη από τον Μάρτιο, αν όχι νωρίτερα.

Ο Τραμπ υποβαθμίζει την κυβερνοεπίθεση από την Ρωσία που είχε ως στόχο τις ΗΠΑ

Στα “μαχαίρια”: Απαράδεκτο άδειασμα του Πομπέο από τον Τραμπ για χάρη του Πούτιν… Και ένα υστερόγραφο για τον “φίλο” Ερντογάν

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την μεγάλη κυβερνοεπίθεση που είχε ως στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό του των Εξωτερικών, προήλθε πιθανότατα από τους Ρώσους.

«Η κυβερνοεπίθεση είναι πολύ πιο σημαντική στα μέσα των +Fake News+ παρά στην πραγματικότητα. Ολα είναι υπό έλεγχο. Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία, είναι το σύνθημα που έρχεται κατά προτεραιότητα όταν συμβαίνει κάτι. Μπορεί να ήταν η Κίνα (μπορεί!)», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η δήλωση του Τραμπ ότι η Κίνα είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που έχει πλήξει ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως τα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και πολλών μελών του Κονγκρέσου που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση.

«Μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στην δραστηριότητα αυτή», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο Μάικ Πομπέο.

«Η κυβερνοεπίθεση είναι σαν ρωσικά βομβαρδιστικά να πέταξαν επανειλημμένα πάνω από ολόκληρη την χώρα μας χωρίς να εντοπισθούν», σχολίασε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ

Το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ δεν έχει σχολιάσει ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Η κυβερνοεπίθεση εντοπίσθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, εξελισσόταν επί μέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Για την αντιμετώπιση της επιχείρησης συγκροτήθηκε ομάδα από το FBI , την διεύθυνση των υπηρεσιών Πληροφοριών και την υπηρεσία που είναι αρμόδια για την κυβερνοσφάλεια και την ασφάλεια των υποδομών (Cisa) , η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Microsoft, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παραπέμπουν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην ρωσική ομάδα “APT29”, γνωστή και ως “Cozy Bear”. Σύμφωνα με την Washington Post, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πηροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ /hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged