Το Νέο σκληρό lockdown ΙΙΙ από 3 έως 11 Ιανουαρίου 2021, ο εμβολιασμός και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Πολιτικά

Νέο σκληρό lockdown 3 από σήμερα έως 11 Ιανουαρίου 2021 – Τι ισχύει – Στους 4.921 οι νεκροί. Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας

—————–

Σε σκληρό lockdown για μια εβδομάδα, ξεκινώντας από σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, μπήκε η χώρα, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να μην επιβαρυνθεί από την χαλάρωση των γιορτών, καθώς στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11/1.

Έτσι, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, επανέρχεται από σήμερα 3/1 και έως τις 11 Ιανουαρίου η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι δραστηριότητες που αναστέλλονται

Έτσι, λοιπόν, από σήμερα σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, δεν θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 – Κλειστές οι εκκλησίες

Επανέρχεται από την Κυριακή 3/1 και μέχρι τις 11 του μήνα η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Επιπλέον, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς.

Μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτραπεί εκ νέου η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στόχος το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1

Στόχος είναι από τις 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας και μάλιστα,  το άνοιγμα αφορά όλες τις βαθμίδες.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει  την περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας  με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Έτσι, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα 4/1 αναμένονται  τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, τα οποία θα δείξουν την τροπή της κατάστασης.

ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλεται η καταβολή ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο των κλειστών έως 11/1 επιχειρήσεων

Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.

«Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο», σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τι θα ισχύσει για τον Φεβρουάριο

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές.

Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Συγκαλείται τη Δευτέρα 4/1 εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 το πρωί, αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή (3/1) για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως επισημαίνει, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τη Δευτέρα 4/1 ξεκινά ο εμβολιασμός 5.000 υγειονομικών – Καταγγελίες για αναβολές

Τη Δευτέρα 4/1/2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία, αριθμός που σταδιακά θα αυξάνεται, τονίζει το υπουργείο Υγείας, απαντώντας  στις καταγγελίες υγειονομικών που κάνουν λόγο για αναβολές. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Πάντως, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας», διαμηνύει το υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι «μέχρι το Σάββατο 2/1 στις 12:00, είχαν  πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί, ενώ την  Πρωτοχρονιά έγιναν 264 και πως ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, στο twitter, ανέφερε ότι «αναβλήθηκαν το Σάββατο  (2/1), 470 ραντεβού για εμβολιασμό υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» Αθήνας, που ήταν κλεισμένα για Δευτέρα 4/1, κάτι που αναφέρθηκε και από την πρόεδρο της Ένωσης των γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),  Ματίνα Παγώνη.

Παγώνη: Άμεσα να γίνουν οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν σε νοσοκομεία

Να προχωρήσει άμεσα στον εμβολιασμό και τη θωράκιση των υγειονομικών κάλεσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, αναβλήθηκαν 450 εμβολιασμοί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Η ίδια σημείωσε ότι δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση γιατί αναβλήθηκαν. Επανέλαβε ότι στο «Γ. Γεννηματάς» και σε άλλα επαρχιακά νοσοκομεία, αν και είχαν αρχικά προγραμματιστεί εμβολιασμοί, τελικά αναβλήθηκαν.

Σύψας: Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά – Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια

«Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια», σύμφωνα με τον  καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα. Ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες».

Ακόμη, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν». 

«Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά. «Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.

Αφού υπενθύμισε ότι «στη Βρετάνια και στις ΗΠΑ έχουμε ήδη επιδημικές εκρήξεις. Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή,  ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή»,  εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά.

Έτσι, όπως είπε, «μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία». Σημείωσε ότι «τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση».

Επίσης, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο».

Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα. «Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας τα πιο δύσκολα», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι «Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως».

Γώγος: Τη Δευτέρα 4/1 θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων – Το άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια

Κρίσιμη θα είναι η αυριανή ημέρα (4/1), καθώς «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως ήταν σημαντική η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά.

Ωστόσο, όπως είπε, ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Ξεκαθάρισε ότι «τo άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια».

Να τηρούνται με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα

Σε σημαντικό βαθμό θα συμβάλλει η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών, σημείωσε ο κ. Γώγος. Χαρακτήρισε αρκετά καλή τη συμμόρφωση του κόσμου, σημειώνοντας πως δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αφού ανέφερε ότι  κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες, τόνισε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.

Γαργαλιάνος: Σταθεροποιημένα τα πράγματα – Υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές

Τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές της χώρας, ανέφερε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Ο κ. Γαργαλιάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα σχολεία επισήμανε ότι όλοι θέλουν να ανοίξουν με ασφάλεια. Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι. Τα «κορωνοπάρτι», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, σημείωσε ότι σταδιακά θα επανέρχονται οι δραστηριότητες της χώρας , μια μία, έτσι ώστε οι ειδικοί να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε μία περίπτωση.

Στους 4.921 οι θάνατοι στη χώρα – Τα νέα στοιχεία του ΕΟΔ

Ακόμη 262 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνψωσε το Σάββατο 2/1 ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 139.709, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5457 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41741 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

431 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 288 (66.8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 896 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4921 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2918 (59.3%) άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η εικόνα των εμβολιασμών και ο ανασχηματισμός

To νέο αυστηρό lockdown 3 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021 που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει ότι θέλησε να ανοίξει αργότερα τα σχολεία ενώ θα έχουν πέσει (θεωρητικά πάντα) ακόμα περισσότερο τα κρούσματα.

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο στην κυβέρνηση μιλούν για ξεκάθαρη κίνηση του Πρωθυπουργού να κερδίσει χρόνο καθώς η εικόνα που υπάρχει στα νοσοκομεία και ειδικά στην οργάνωση του εμβολιασμού είναι τραγικότατη. Έχει περάσει μία εβδομάδα από τότε που παραλάβαμε τα πρώτα εμβόλια και μέχρι τώρα ο αριθμός των εμβολίων που έχουν καταναλωθεί είναι υπερβολικά λίγος.

Η εικόνα των εμβολιασμών πυροδοτεί τον ανασχηματισμό

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές από το Υπ. Υγείας, παρατηρείται στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωναν ότι το εθνικό σχέδιο του εμβολιασμού θα μπορέσει να λειτουργήσει πέραν από τα νοσοκομεία και μέσω των Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή μέσω των Κέντρων Υγείας και των οικογενειακών γιατρών.

Ωστόσο, η ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση, ήταν σταθερά αντίθετη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα όπως είχε ψηφιστεί και εφαρμοστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, πολύ λίγες περιοχές έχουν στελεχωθεί με οικογενειακούς γιατρούς.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και ο Πρωθυπουργός φοβάται ότι το σχέδιο «Ελευθερία» θα είναι η ταφόπλακα της κυβέρνησής του. Θέλει κυβέρνηση παντός καιρού και διαχείρισης εθνικών κρίσεων

Το ζήτημα του ανασχηματισμού

Ο Πρωθυπουργός ήθελε να φτιάξει μία πιο αποτελεσματική κυβερνητική ομάδα η οποία θα μπορεί να διαχειριστεί τέτοιες έκτακτες καταστάσεις εθνικού ενδιαφέροντος.

Τα ρεπορτάζ επιμένουν ότι ο λόγος που πυροδοτείται ο ανασχηματισμός είναι η άσχημη εικόνα που υπάρχει για το Υπουργείο Υγείας και την οργάνωσή του στα θέματα της πανδημίας, των νοσοκομείων αλλά και των εμβολιασμών.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το τραγικό φαινόμενο των εμβολιασμών των κυβερνητικών αξιωματούχων που δημιούργησε μία εικόνα κυβέρνησης των ελίτ…

Ουσιαστικά, αυτό που θα ήθελε ο Πρωθυπουργός είναι να αλλάξει τον Βασίλη Κικίλια καθώς εκείνος και συγκεκριμένα επιτελικά στελέχη (Θεμιστοκλέους, Κωτσιόπουλος κ.α), δεν παρουσίασαν λειτουργικό σχέδιο για τον εθνικό εμβολιασμό. Το Μαξίμου, όμως, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να αλλάξει μόνο τον κ. Κικίλια από την θέση του υπουργού. Θα ήταν μία άκομψη κίνηση.

Οπότε ενεργοποιήθηκε ολόκληρο το σχέδιο των αλλαγών που ήθελε να κάνει εδώ και καιρό ο Πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα και που η πανδημία είχε καθυστερήσει.

Ποιες αλλαγές σκέφτεται ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Μαξίμου, ο ανασχηματισμός, ο οποίος αναμένεται από μέρα σε μέρα, δεν μπορεί να είναι σαρωτικός καθώς αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη παραδοχή ήττας, η οποία θα στιγματίσει την κυβέρνηση και ίσως να σηματοδοτήσει και την αντίστροφη μέτρηση για το βίο της.

Ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε αλλαγές σε πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεωδορικάκος.

Στο οικονομικό επιτελείο, πολύ δύσκολα θα δούμε αλλαγές παρόλο που υπάρχει ασυμφωνία χαρακτήρων όπως π.χ ανάμεσα σε Σταικούρα-Σκυλακάκη.

Παρά τα όσα γράφονται ο Πρωθυπουργός, δύσκολα θα πειράξει την Νίκη Κεραμέως καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περάσει ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο (αυτό για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια), που λίγοι θα θέλανε να χειριστούν.

Δύσκολη είναι, επίσης, παρά τα όσα λέγονται, η μετακίνηση του Γιάννη Βρούτση καθώς πρέπει να περάσει ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, αυτό για τα εργασιακά (ωράριο, διευθέτηση χρόνου, συνδικαλιστικός νομος).

Ωστόσο, υπάρχει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων που βαραίνει τον ίδιο, για το οποίο έχει δημιουργηθεί ζήτημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Για το ζήτημα του Υπουργείου Τουρισμού και τον Χάρη θεοχάρη έχουν ακουστεί πολλά, υπάρχει μία τάση από πλευράς Μαξίμου να αλλαχτεί αλλά κρίνεται και αυτό σχετικά δύσκολο καθώς το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας για το 2021 είναι ο τουρισμός.

Πιθανές μετακινήσεις κορυφαίων

Πάντως, υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις για μετακινήσεις υπουργών, όπως π.χ ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον οποίο ακούγονται πολλά σενάρια για να μετακινηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας αλλά και ταυτόχρονη μετακίνηση του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη σε κάποιο άλλο υπουργείο όπως π.χ Παιδείας που το θέλει και ο ίδιος ή και στο Εργασίας.

Επίσης, σε πορεία να υπουργοποιηθεί βρίσκεται και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες φήμες που λένε ότι δεν έχει ταιριάξει με το υπόλοιπο επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πρέπει ή να πάει σε κάποιο οργανισμό ή σε κάποιο «safe» υπουργείο.

Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου παίζει δυνατά το όνομα του Χρήστου Ταραντίλη και ο Στέλιος Πέτσας προορίζεται ή στο Υπουργείο Οικονομικών σε θέση υφυπουργού ή σε κάποιο άλλο υπουργείο.

Από εκεί και πέρα, αναμένονται αλλαγές και στις θέσεις των υφυπουργών όπου, όπως έχει γραφτεί, πιέζουν στελέχη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να τους αντικαταστήσουν, ειδικά αυτούς που είναι τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς.

Πηγή: bankingnews.gr

Tagged