Ερωτηματικά για τον τρόπο αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς – Στο fund CVC η Εθνική Ασφαλιστική

Οικονομία

H κυβέρνηση έχει αποφασίσει – Το ΤΧΣ όχι με 20% αλλά 30% ή 32% στην Πειραιώς.

Εμπλοκή με το ποσοστό του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς – Xάσμα Ταμείου – Morgan Stanley και τεχνοκρατών της Κυβέρνησης. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, σε κυβερνητικό επίπεδο και κόντρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στην Morgan Stanley έχει αποφασιστεί… το Ταμείο να υποχωρήσει στο 30% με 32% της Τράπεζας Πειραιώς και η Εθνική Ασφαλιστική να πουληθεί στο CVC.

Το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% στην Εθνική και 61,35% στην Πειραιώς θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα 24 Μαρτίου και στην μεν Εθνική θα ζητήσει η Γενική Συνέλευση να λάβει αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ για την Πειραιώς οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά την εξέλιξη της δημόσιας προσφοράς και της ιδιωτικής τοποθέτησης των ξένων επενδυτών.

Υπάρχουν απόψεις που αναφέρουν είτε το παράδειγμα του Paulson του αμερικανού υπουργού Οικονομικών που κρατικοποίησε και εν συνεχεία ιδιωτικοποίησε τις τράπεζες το 2008 με 2011 κερδίζοντας 45 δισεκ. δολάρια αλλά και το παράδειγμα της πορτογαλικής τράπεζας Millennium Bank η οποία κατέβαλε στην Πειραιώς 500 εκατ συμμετέχοντας στην αύξηση του 2013 για να πουλήσει εν συνεχεία τις μετοχές ανακτώντας το 100% της επένδυσης της.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τις ληφθείσες αποφάσεις, αναφέρει ότι «ενώ έχουν υπάρξει διάφορες προσεγγίσεις και εκφραστεί και ενστάσεις, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μειωθεί το ποσοστό του από 61,35% όχι στο 20% ή 26% αλλά πιθανότατα στο 30% με 32% κάτω από την καταστατική μειοψηφία. Η απόφαση θα ληφθεί κατά το πέρας της ιδιωτικής τοποθέτησης και με βάση το ενδιαφέρον θα διαμορφωθεί η τελική στρατηγική. Το 30% ή 32% δηλαδή ποσοστό κάτω της καταστατικής μειοψηφίας του 33% είναι πιο πιθανό σε σχέση με το 20%.

2) Επίσης θα προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, η Εθνική τράπεζα θα φέρει προς έγκριση το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση»

Οι αποφάσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχουν ληφθεί.

Το ΤΧΣ από 61,35% θα υποχωρήσει στο 30% με 32% και η Εθνική Ασφαλιστική θα πωληθεί στο αμερικανικό fund CVC. Εντός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικρατεί χάσμα και διάσταση απόψεων

Νωρίτερα…

Σοβαρή εμπλοκή έχει υπάρξει…για το ποσοστό που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συνεδρίασε στις 23 Μαρτίου και θα επαναλάβει την συνεδρίαση του και στις 24 Μαρτίου… διαπιστώθηκε… το πρόβλημα.

Ενώ για την Εθνική Ασφαλιστική οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 24 Μαρτίου και ουσιαστικά η Εθνική τράπεζα θα οδηγηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα επικυρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC… η περίπτωση της Πειραιώς είναι διαφοερετική.

Πάντως στους κόλπους του ΤΧΣ και για την Εθνική Ασφαλιστική δεν υπάρχει ομοιογενής θέση αλλά αντικρουόμενες προσεγγίσεις. Η πλειοψηφία των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι έχει δεύτερες σκέψεις … για την Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή και από την εισήγηση του συμβούλου του ΤΧΣ της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley δεν προκύπτει ότι δικαιολογείται τέτοιας κλίμακας απομείωση ποσοστού. Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% της τράπεζας Πειραιώς το οποίο απέκτησε μετά την μετατροπή του Cocos σε μετοχές. Το Cocos το οποίο είναι μετατρέψιμο ομόλογο ήταν 2,040 δισεκ. ευρώ για το οποίο πριν την μετατροπή η Πειραιώς πλήρωνε στο Ταμείο επιτόκιο 164 εκατ ευρώ κάθε χρόνο. Με την μετατροπή η Πειραιώς απέκτησε συνολικά 831 εκατ μετοχές, τρέχουσας αξίας 399 εκατ ευρώ ή 0,4810 ευρώ ανά μετοχή.

Το ΤΧΣ με ποσοστό 61,35% ουσιαστικά κατέχει 510 εκατ μετοχές τρέχουσας αποτίμησης 245 εκατ ευρώ. Πρακτικά το ΤΧΣ ήλεγχε πριν την μετατροπή του Cocos 26,4% και βρέθηκε με 61,35% να κατέχει στην Πειραιώς. Το 26,4% είχε αξία περίπου 200-210 εκατ τους τελευταίους μήνες αλλά μετά την ενσωμάτωση των μετοχών από το Cocos και της ανακοίνωσης για αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ, έφθασε η συνολική αξία των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει αποτίμηση 245 εκατ αυτό σημαίνει ότι μηδενίστηκε η αξία και των 2,040 δισεκ. όλου του Cocos.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Η Πειραιώς χρειάζεται την αύξηση κεφαλαίου με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της και να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης sunrise δηλαδή την κατακόρυφη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs από 22,3 δισεκ. σε 3,5 δισεκ. Το capital plan περιλαμβάνει 2,6 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Το πρόβλημα δεν αφορά την Πειραιώς αλλά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ειδικής ομάδας τεχνοκρατών πέριξ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι θεωρούν ότι εάν μειωθεί σημαντικά το ποσοστό του κράτους… και έρθουν ιδιώτες μέτοχοι θα αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χάσει ουσιαστικά έναντι των ιδιωτών μετόχων. Όλοι αναγνωρίζουν ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς θα έχει σημαντική χρηματιστηριακή αξία και ουσιαστικά το κράτος ζητάει από το ΤΧΣ να μην συμμετάσχει στο ράλι της μετοχής της Πειραιώς που έρχεται στον ορίζοντα.

Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις μέσω της δημόσιας προσφοράς το ΤΧΣ από 61,35% να υποχωρήσει κάτω της καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή κάτω του 33,3% και ίσως να φθάσει στο 26% δηλαδή το ποσοστό που είχε πριν την μετατροπή του Cocos σε μετοχές. Δηλαδή μέσα σε 3 μήνες τα 2,040 δισεκ. ευρώ μηδενίστηκαν. Στο ΤΧΣ και στο Γενικό Συμβούλιο υπάρχει αντίδραση.

Τι αναφέρει η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley είναι ο σύμβουλος του ΤΧΣ και στα 3 βασικά σενάρια που αναφέρει, πουθενά δεν δικαιολογεί την μεγάλη αραίωση του Ταμείου, το dilution ώστε να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Μάλιστα όπως προκύπτει έμμεσα φωτογραφίζει ένα ποσοστό πέριξ του 40% το οποίο πρέπει να κατέχει το Ταμείο μετά την αύξηση κεφαλαίου. Ουσιαστικά το 61,35% θα μειωθεί στο 40% και το 38% που ήταν το ποσοστό των ιδιωτών θα αναρριχηθεί στο 60% κοινώς θα αντιστραφούν οι ρόλοι πριν και μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Η Morgan Stanley λοιπόν αποθαρρύνει το ΤΧΣ να δεχθεί μεγάλο dilution – απίσχναση – αραίωση στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πειραιώς θα βρεθεί με 50,3 εκατ μετοχές προσεχώς μετά τα reverse split αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έχει μηδενιστεί η αξία των υφιστάμενων μετόχων άπαξ και το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 4,9 δισεκ. μετατράπηκε σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών.

Όλοι στοχεύουν στην επιτυχία της Πειραιώς αλλά διαφωνούν στο ποσοστό που πρέπει να κατέχει το ΤΧΣ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι επιθυμούν και επιδιώκουν την επιτυχία της Πειραιώς και της αύξησης κεφαλαίου.

Ξεπερνώντας βασικά ερωτήματα τα οποία έχει επιχειρήσει να απαντήσει το bankingnews γιατί δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση και όχι αύξηση κεφαλαίου, με εξάσκηση δικαιωμάτων προτίμησης… η ένσταση τόσο στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και στην Morgan Stanley είναι ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακραίο dilution – απίσχναση στο ποσοστό του Ταμείου.

Δεν μπορεί στον βωμό ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς να κερδίσουν οι ιδιώτες εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υποστηρίζουν μέλη του ΤΧΣ. Στις ΗΠΑ το 2008 – 2009 ο τότε υπουργός Οικονομικών Paulson (δεν έχει καμία σχέση με το Paulson fund) μετά την μερική κρατικοποίηση της Citigroup, της AIG και άλλων μεγάλων εταιριών… σχεδόν 3 χρόνια μετά πούλησε τις μετοχές αποκομίζοντας ένα τίμημα – κέρδος άνω των 45 δισεκ. δολαρίων.

Στις ΗΠΑ το αμερικανικό δημόσιο κέρδισε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και στην Ελλάδα ζητάμε από ένα μέτοχο το ΤΧΣ να υποστεί μεγάλο dilution – αραίωση για να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η Πειραιώς μετά την αύξηση θα είναι μια εντυπωσιακά διαφορετική – προς το καλύτερο – τράπεζα η κυβέρνηση ζητάει από το Ταμείο να χάσει για να κερδίσουν άλλοι.

Πως θα δικαιολογηθεί το 61,35% να γίνει 26% και αυτό να θεωρηθεί προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετατρέποντας το 61,35% των μετοχών του ΤΧΣ στην Πειραιώς σε 26% δεν προστατεύεται η δημόσια περιουσία.

Τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να καλύπτονται από τον νέο νόμο για τις αποφάσεις που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, ωστόσο η αλήθεια είναι μία… σε μια τράπεζα που θα πάει καλά όπως η Πειραιώς η δραματική μείωση ποσοστού είναι μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι μέτοχοι να βλέπουν την Πειραιώς ως ευκαιρία και μόνο το ΤΧΣ να θεωρηθεί ότι το 61,35% εάν μειωθεί στο 26% αποτελεί προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Συμπέρασμα

Υπάρχει πρόβλημα στους κόλπους του ΤΧΣ και διάσταση απόψεων με ορισμένους τεχνοκράτες της κυβέρνησης και το ερώτημα είναι εάν αυτό το χάσμα θα παραμείνει, θα επιλυθεί και εάν παραμείνει τι επιπτώσεις θα έχει στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς.

Όλη η αλήθεια για τη νέα Τράπεζα Πειραιώς

Η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή ελληνική τράπεζα θα είναι από το ερχόμενο καλοκαίρι η τράπεζα Πειραιώς.

Μετά την ολοκλήρωση του reverse split και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ οι μετοχές της τράπεζας στο χρηματιστήριο Αθηνών θα εχουν P/E 0.25 εως 0,30  καθιστώντας τη μετοχή μία από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές στον κλάδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό μάλιστα θα επιτευχθεί χωρίς καμία κρατική ενίσχυση σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου  ‘οπως συνέβη σε άλλες εταιρείες που επλήγησαν λόγω της κρίσης.

Αντίθετα η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου έχει ξεκινήσει ένα μαραθώνιο επαφών με ξένους θεσμικούς επενδυτές με σκοπό την πλήρη κάλυψη της αύξησης με φρέσκο χρήμα που θα οδηγήσει την τράπεζα Πειραιώς στη νέα εποχή.

Όπως είναι αναμενόμενο κάθε τέτοια μεγάλη κίνηση δημιουργεί και σχετικές αντιδράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τους υφιστάμενους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας.

Σήμερα οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας ιδιώτες και θεσμικοί στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 6% του Μετοχικού της κεφαλαίου για τους οποίους όπως φαίνεται και από τις προϋποθέσεις της αύξησης παρακάτω θα υπάρχει προνομιακή μεταχείριση.

Είναι προφανές ότι για να μπορέσουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό  μετοχών θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνεισφέροντας φρέσκο χρήμα στην τράπεζα, χρήμα που στο άμεσο μέλλον θα έχει πολλαπλάσιες αποδόσεις καθώς η τράπεζα θα έχει απελευθερωθεί πλήρως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, από τα βαρίδια της.  

Λόγω των πρόσφατων προβλημάτων που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία από την παγκόσμια κρίση του κοροναϊού αλλά και τον λίγο παλιότερων που είχε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας, οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν πολύ οδυνηρότερες  και με σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα για τους μετόχους.

Σήμερα η Πειραιώς έχει 29.300 μετόχους, ενώ εκτιμάται ότι οι Έλληνες επενδυτές ( ιδιώτες και θεσμικοί) ελέγχουν περί το 6%. Συγκριτικά με τις άλλες συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς έχει αριθμητικά τους λιγότερους μετόχους καθώς η Eurobank  έχει 44.900, η Εθνική 108.500 και η Alpha Bank 115.850.

Από τη στιγμή που η Α.Μ.Κ της Πειραιώς θα ανοίξει και στην Ελλάδα ( για περίπου 10% της έκδοσης) είναι προφανές ότι στη δημόσια προσφορά μπορούν να λάβουν μέρος τόσο οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι, όσοι και νέοι.

Τα επικαιροποιημένα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Πειραιώς διαθέτει ενεργητικό 71,5 δισ. ευρώ, έχει 484 καταστήματα στην Ελλάδα με 10.379 υπαλλήλους, ενώ παράλληλα κατέχει την πρωτιά στις εγχώριες χορηγήσεις (46,8 δισ.) αλλά και τις καταθέσεις (48,3 δισ.). Διαθέτει επίσης 5,5 εκατ. πελάτες που αντιπροσωπεύουν το 60% της τραπεζικής πελατείας στην Ελλάδα.

Όροι και προϋποθέσεις δημόσιας προσφοράς – Ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά (ΔΠ) στην Ελλάδα.

Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για ΔΠ στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.  

Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους

Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό

Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας

Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το ΔΣ θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη ΔΠ στην Ελλάδα

Το σχεδιο Sunrise

Το σχέδιο “Sunrise”, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν και ταυτόχρονα έγιναν γνωστά σε οικονομικούς αναλυτές στην παρουσίαση της περασμένης εβδομάδας περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

  • Την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, μέσω της τιτλοποίησης και στη συνέχεια αποαναγνώρισης NPEs συνολικής εκτιμώμενης μεικτής λογιστικής αξίας 19 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων NPEs Phoenix και Vega που έχουν ήδη ανακοινωθεί). Κάνοντας το επόμενο σημαντικό βήμα στην επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε ήδη αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα “Ηρακλής” της νέας τιτλοποίησης NPEs με κωδική ονομασία “Sunrise 1” ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
  • Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, η οποία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν απομειώνουν την αξία των μετόχων, θα οδηγήσουν σε σωρευτική κεφαλαιακή ενίσχυση περίπου 2,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας δυνητική έκδοση υβριδικών τίτλων ΑT1 μέχρι ποσού περίπου 0,6 δισ. ευρώ. Για την αύξηση κεφαλαίου, θα ζητηθεί η έγκριση από τους μετόχους σε γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τις 7 Απριλίου.
  • Ένα αναλυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων, μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της τράπεζας.

Στα 454 εκατ το τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική από το CVC εκ των οποίων 120 εκατ προμήθειες έως το 2026

Στα 454 εκατ ευρώ έκλεισε τελικά το τίμημα για το 90% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής που πούλησε η Εθνική τράπεζα στο αμερικανικό fund CVC. Το 100% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτιμήθηκε 505 εκατ. Να σημειωθεί ότι μέρος του τιμήματος μέχρι και 120 εκατ συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων έως το 2026.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Εθνική τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική») στο CVC Capital Partners’ Fund VII.

Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε €505 εκατ. για το 100% της εταιρείας.

Μέρος του τιμήματος, μέχρι και €120 εκατ., συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 60 μονάδες βάσης στο Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2020. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού καθώς και την έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΤΕ. Η έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δόθηκε βάσει των όρων του Πλαισίου Συνεργασίας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής φέρνει την ΕΤΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των Δεσμεύσεων που ανέλαβε στα πλαίσια του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το 2012.

Η CVC Capital Partners (“CVC”) είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Η.Π.Α. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους. Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από €750 εκατ. στη χώρα από το 2017.

Η Morgan Stanley & Co. International plc και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ για τη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι, και η εταιρεία EY ως σύμβουλος επί λογιστικών και αναλογιστικών θεμάτων.

Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την UBS Europe SE σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Skadden Arps Slate Meagher & Flom και από Έλληνες καθηγητές Nομικής.

Η Εθνική αποδεικνύει το εύλογο του τιμήματος για την Εθνική Ασφαλιστή – Τι κατάφερε η διοίκηση Μυλωνά

Η διοίκηση Μυλωνά, μέσα σε δυόμιση χρόνια, έλυσε πολλά ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, επιταχύνοντας τη μετάβαση της Εθνικής Τράπεζας στη νέα εποχή. Με τη συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική, κλείνει ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο της τράπεζας.

Στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι, έχει καταφέρει να καθαρίσει ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (με το Project Frontier ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέφτει κάτω από 14%, από περίπου 40% που ήταν δύο χρόνια πριν) ενώ στοχεύει σε μεσαίο μονοψήφιο νούμερο μέχρι το τέλος του 2022.

Και χωρίς να «κάψει» πολύτιμο κεφάλαιο, καταλήγει να έχει τον ψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στον κλάδο, με τη στρατηγική ευελιξία που αυτό παρέχει στην τράπεζα.

Επίσης, έχει κλείσει επιτυχώς και με εύλογο τρόπο το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ που σκίαζε τον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ με μεγάλη επιμονή βελτιώνει τις ξεπερασμένες πλέον διαδικασίες και τα πληροφοριακά της συστήματα ώστε να μειωθούν κάθε χρόνο τα έξοδα και να βελτιωθεί η κερδοφορία. Εξίσου σημαντικό επίτευγμα είναι το νέο βελτιωμένο σύστημα αξιολόγησης και ανάπτυξης του ανθρωπίνου δυναμικού, το οποίο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και μάλιστα με τη συμφωνία του Συλλόγου.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που έστησε πριν από 2,5-3 χρόνια έναν ευέλικτο μηχανισμό παρακολούθησης όλων των μεγάλων έργων και αλλαγών που γίνονται στην τράπεζα, το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού. Μαζί με τη νέα (σε θέσεις και ηλικία) διοικητική του ομάδα και με κλίμα συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού στοχεύουν να καταστήσουν την Εθνική ως, όπως λένε, την «τράπεζα της 1ης επιλογής».

Η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας

Όπως και οι άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες, έτσι και η Εθνική, όταν έλαβε κρατική ενίσχυση το 2012 και το 2015, μπήκε σε αναγκαστικό Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κύρια δέσμευση του Προγράμματος που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο για λογαριασμό της Εθνικής ήταν και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Θυμίζουμε ότι η ΕΤΕ έχει ήδη αποεπενδύσει από 7 θυγατρικές στο εξωτερικό – κυρίως στη ΝΑ Ευρώπη και Τουρκία – ύψους €50 δις περίπου από πλευράς ενεργητικού.

Η μη υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενός είδους μνημονιακής υποχρέωσης, θα έχει πολύ δυσχερείς επιπτώσεις για την Τράπεζα και την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κρατική ενίσχυση για την Τράπεζα θα μπορούσε να κριθεί παράνομη και η Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή της από την Τράπεζα, δηλαδή την ισόποση μείωση των κεφαλαίων της Τράπεζας!

Σημειώνεται ότι και οι άλλες 3 συστημικές τράπεζες έχουν αποεπενδύσει από τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους εδώ και μερικά χρόνια, για τον ίδιο ακριβώς λόγο (Alpha σε AXA, Eurobank σε Fairfax, Πειραιώς σε Ergo).

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε και η DG Comp δεν μπορούσε να αφήσει την Εθνική να είναι η μόνη Ελληνική τράπεζα που, παρόλο που έλαβε βοήθεια, τελικά θα κρατήσει τον ασφαλιστικό της βραχίονα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για διαστρέβλωση του ανταγωνισμού και της αρχής του περίφημου “level playing field” που η ίδια κηρύττει.

Μετά την αδιέξοδη προσπάθεια πώλησής της το 2016-2018, όπου φάνηκε πόσο σύνθετο είναι να βρεις αγοραστή με τα απαραίτητα κεφάλαια, την όρεξη να επενδύσει σημαντικά ποσά σε μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες στο πρόσφατο παρελθόν και με ουσιαστική κατανόηση του κλάδου και σεβασμό στην εταιρία, η Εθνική ζήτησε και έλαβε παράταση για την υλοποίηση του Πλάνου Αναδιάρθρωσης μέχρι τις 31.12.20, ούτως ώστε να μην πάρει βεβιασμένες αποφάσεις για την πώληση της εταιρίας.

Οι προσπάθειες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η Εθνική έχει προσπαθήσει πολύ να υλοποιήσει με επιτυχία αυτή τη Δέσμευση. Με τη συμβολή κορυφαίων συμβούλων όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, έτρεξε εκ νέου η διαδικασία εύρεσης αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική.

Το φθινόπωρο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης, και οι σύμβουλοι προσέγγισαν και πάλι όλους τους πιθανούς αξιόπιστους επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο. Στο τέλος, κατατέθηκε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, αυτή του CVC Capital, το Μάρτιο του 2020.

Οι διαπραγματεύσεις με το CVC διήρκησαν σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που να είναι ικανοποιητική για την τράπεζα. Αρχικά πάγωσαν λόγω της έναρξης της πανδημίας, στη συνέχεια όμως το CVC, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για την εταιρία, επανήλθε με ανανεωμένη προσφορά το φθινόπωρο του 2020.

Τους τελευταίους 6 μήνες, η ομάδα που έτρεχε τη συναλλαγή στην Εθνική, μαζί με τους συμβούλους και υπό τη στενή καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παύλου Μυλωνά, είχαν αλλεπάλληλες συζητήσεις με το CVC, για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση. Παράλληλα «έτρεχαν» οι συζητήσεις σε επίπεδο ΔΣ, ΤΧΣ αλλά και εποπτικές αρχές (ΤτΕ, ΕΚΤ, DGComp).

Όλα αυτά αποδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια της τράπεζας να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή συναλλαγή από πλευράς αποτίμησης, με έναν αξιόπιστο εταίρο που θα στηρίξει και θα αναπτύξει την εταιρία, ενώ παράλληλα εκπληρώνοντας τη Δέσμευσή της προς της DGComp.

Η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Όπως και οι τράπεζες, έτσι και οι ασφαλιστικές εταιρίες, πρέπει να τηρούν κάποια ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια. Αυτά διασφαλίζουν την ευρωστία της εταιρίας, προφυλάσσουν τους πελάτες τους από πιθανές ζημιές και, εν τέλει, καθορίζουν τη δυνατότητα πληρωμής μερίσματος στους μετόχους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα εποπτικά κεφάλαια διαφέρουν από τα λογιστικά, ενώ σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις (όπως και στην Εθνική Ασφαλιστική) η διαφορά, για πολλούς και διάφορους λόγους, είναι μεγάλη. Η βάση λοιπόν για την αποτίμηση δεν είναι τα λογιστικά κεφάλαια αλλά το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων, εφόσον διαφέρουν μεταξύ τους.

Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα εποπτικά κεφάλαια είναι περίπου €500 εκατ., και με αυτά θα πρέπει κάποιος να συγκρίνει το όποιο τίμημα.

Δευτερευόντως έρχονται τα κέρδη.

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική έχει επαναλαμβανόμενα κέρδη μετά φόρων που κυμαίνονται μεταξύ €40εκ και €50εκ.

Οι διακυμάνσεις στα κέρδη της είναι και απόρροια της εξάρτησης που έχουν τα αποτελέσματα της εταιρίας στο ύψος των επιτοκίων που, με τη σειρά του, είναι άμεσο αποτέλεσμα του business mix της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής στα προϊόντα ζωής και υγείας φτάνει το 26%, σε αντίθεση με 8% στον κλάδο Ζημιών, και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων της εταιρείας. Αυτά τα προϊόντα που είναι μεγάλης διάρκειας (δεκαετιών) αποτιμώνται κάθε χρόνο στα αποτελέσματα λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επιτοκίων.

Άρα η εταιρία, όπως και όλες οι ασφαλιστικές με μεγάλο χαρτοφυλάκιο στα προϊόντα ζωής, επηρεάζεται αρνητικά σε παρατεταμένο καθεστώς χαμηλών επιτοκίων – πόσο μάλλον δε σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, τα οποία και δεν προβλέπεται να ανέβουν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Μιλώντας για αποτίμηση, κυκλοφορούν πολλές «αναλύσεις» που συγκρίνουν το τωρινό τίμημα με προηγούμενα που αποδείχθηκαν τελικά ανύπαρκτα (π.χ. Exin) ή από άγνωστες πηγές (π.χ. Gongbao).

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η Τράπεζα και το Διοικητικό της Συμβούλιο, ζήτησε από τρείς μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να εξετάσουν το τίμημα που προσέφερε το CVC και να δώσουν επίσημη γνωμοδότηση για το δίκαιο του τιμήματος.

Τόσο η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που είδαν όλη τη διαδικασία πώλησης από μέσα, όσο και η UBS τη γνώμη της οποίας ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο ανεξάρτητα, συμφώνησαν στο δίκαιο του τιμήματος χωρίς περιστροφές.

Αν προστεθεί και η Barclays που εξέτασε εκ μέρους του ΤΧΣ όλα τα έγγραφα και έκανε επίσημη αποτίμηση της εταιρείας, έχουμε 4 κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες να επιβεβαιώνουν ότι το δίκαιο της τιμής.

Επίσης, στα χέρια του Διοικητικού Συμβουλίου είναι και επίσημες γνωμοδοτήσεις από μεγάλα δικηγορικά γραφεία του εξωτερικού και της Ελλάδος, που γνωμοδοτούν υπέρ της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, μιας διαδικασίας μέσω της οποίας αρχικά οι σύμβουλοι είχαν απευθυνθεί σε πάνω από 45 επενδυτές από όλον τον κόσμο.

Το CVC

Το CVC είναι ένα μεγάλο private equity fund, που δραστηριοποιείται ήδη 35 χρόνια στην αγορά, με έδρα την Ευρώπη, και με πάνω από €105 δισ. κεφάλαια υπό διαχείριση.

Έχει μία εξειδικευμένη ομάδα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο με εκτεταμένη εμπειρία σε επενδύσεις ασφαλιστικών εταιριών, και συγκεκριμένα μέσω των επενδύσεων του στις εταιρίες Brit (Ην. Βασίλειο), Fidelis (ΗΠΑ), Domestic & General (Ην. Βασίλειο), Pension Insurance Corporation (Ην. Βασίλειο), April Group (Γαλλία), Riverstone (Ην. Βασίλειο) κ.ά..

Έχει πάρει έγκριση από πάνω από 15 εποπτικές αρχές μεταξύ των οποίων της BaFin (Γερμανία), PRA (Ην. Βασίλειο) και FINMA (Ελβετία).

Έχει ήδη επενδύσει πάνω από €750 εκατ. στην Ελλάδα από το 2017 και μετά, στην οποία διατηρεί γραφείο με στελέχη του, κυρίως στον συμπληρωματικό κλάδο με τον ασφαλιστικό, αυτόν της υγείας (Metropolitan, ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ, κ.α) αλλά και σε άλλους (π.χ. Skroutz, e-Travel, D-Marin, Vivartia).

Η μέχρι τώρα πορεία του CVC ως ξένου επενδυτή στην Ελλάδα έχει δείξει θετικά σημάδια τόσο για τις εταιρίες όσο και για το προσωπικό και τους πελάτες τους.

Η επιλογή του CVC ως αγοραστή για την Εθνική Ασφαλιστική προϋποθέτει και την επιλογή του από την Εθνική τράπεζα ως εταίρου για τα επόμενα 15 χρόνια, μέσω της συνεργασίας τους στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Η Εθνική δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφοροποίηση των εσόδων της και στην αύξηση των πωλήσεων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της και η απόφαση για συνεργασία με το CVC καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της τράπεζας στη δυνατότητα του νέου μετόχου να αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Πηγή: bankingnews.gr

Tagged