ΣΥΡΙΖΑ: «Με το ήλιο τις βγάζουν με τον ήλιο τις βάζουν… τι έχουν οι έρμες οι Νομαρχιακές…;»

Πολιτικά

Γιατί δεν τραβάνε οι Νομαρχιακές; Εισήγηση ότι «φταίει ο Τσίπρας που είναι δημοφιλής»

Οι Ν.Ε. του κόμματος, που συναπαρτίστηκαν μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, συνεδριάζουν για να συντονίσουν δράσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο και με κεντρική κατεύθυνση από την Κουμουνδούρου διοργανώνονται σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων για τη γνωστοποίηση του προγράμματος στα μέλη.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε και η Ν.Ε. Α’ Αθήνας, μια νομαρχιακή επιτροπή στην οποία επικράτησε η Ομπρέλα (53+ σε συνεργασία με τα ιστορικά στελέχη Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Ν. Βούτση κα). Στην εισήγηση που κατέθεσε ο συντονιστής Νίκος Κούτσης, συνοψίζονται οι λόγοι που το κόμμα, παρά την εγγραφή νέων μελών και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διαδικτυακή επικοινωνία και ζύμωση, δεν «τραβάει»…

 «Στο κομματικό σώμα, παρά τον μεγάλο αριθμό των νέων συντρόφων που μας πλησίασαν και επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, παρά τις πολιτικές συζητήσεις που γίνονται, παρά την ανάλυση των δυνατοτήτων του ψηφιακού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φαίνεται σαν να μην υπάρχει συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που χρειάζεται, της μεθοδικής δουλειάς, της αλλαγής συμπεριφοράς και τρόπου που οι οργανώσεις λειτουργούν» σημειώνεται στην εισήγηση.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που εκλείπουν η μαχητικότητα και η αποτελεσματικότητα των οργανώσεων; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η συνέχεια της εισήγησης: «Δυστυχώς αυτή η υπόθεση αφέθηκε στη δημοφιλία του προέδρου του κόμματος και στελεχών, με κεντρική κυρίως δράση (Βουλή) με αποτέλεσμα οι οργανώσεις του να μην έχουν προετοιμαστεί και να μην  έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση»…

——————-

Η εισήγηση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΕ   12/4/2021         1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η χώρα, η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος βρίσκονται στο μέσο μιας μείζονος υγειονομικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Μιας κρίσης που δείχνει την αδυναμία του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης να εγγυηθεί τη συνολική κοινωνική ευημερία και ασφάλεια..

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί την πανδημική κρίση ως ευκαιρία ώστε να υλοποιήσει σκληρότατες πολιτικές επιλογές βαθαίνοντας και επιταχύνοντας τη στρατηγική της συνολικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν εξαρχής ο στόχος της, χρησιμοποιεί δε για να το πετύχει πρωτοφανείς δόσεις αυταρχισμού και καταστολής, ενώ κινείται συχνά εκτός συνταγματικού πλαισίου, ακυρώνοντας λαϊκές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και υποσκάπτοντας την ίδια τη Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση περνάει δεκάδες νόμων με όλη την κοινωνία και τους φορείς της απέναντι και στις περισσότερες περιπτώσεις και την αντιπολίτευση. Όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, με υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που συχνότατα καθόλου δεν αφορούν την υγειονομική κρίση. Για παράδειγμα αναφέρουμε το νόμο για τον πτωχευτικό κώδικα, το νόμο για την  τριτοβάθμια εκπαίδευση, το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την κατάλυση των εργατικών δικαιωμάτων, το νόμο για το περιβάλλον κλπ. Η πρόσφατη ψήφιση της εκχώρησης του Ελληνικού σε ιδιώτες, χωρίς κανένα όφελος του ελληνικού δημοσίου και με σαφές το αποτύπωμα της σκοπούμενης πολιτικής της κυβέρνησης τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη μορφή ανάπτυξης (οικοπεδοποίηση, συρρίκνωση δημόσιου χώρου και παράκτιου μετώπου, περίκλειστη πόλη για λίγους, καζίνο, mall) αποτελεί άλλο ένα δείγμα της καταστροφικής πολικής της ΝΔ. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία, αποτέλεσε σημείο εσωκομματικής αντιπαράθεσης και οφείλει να είναι αντικείμενο συλλογικής επεξεργασίας στην κομματική βάση, στο πλαίσιο του προγραμματικού μας διαλόγου που ανοίγει.

Οι νέοι, που βρίσκονται στη δεινότερη θέση στην εποχή της κρίσης (ανεργία, αστεγία, ευέλικτη εργασία, αδυναμία δημιουργίας οικογένειας), στοχοποιήθηκαν στη διάρκεια και με αφορμή την πανδημία, από την κυβέρνηση και τη σημερινή δημοτική αρχή ως κατεξοχήν φορείς εξάπλωσης του ιού, με πολλά νεανικά στέκια να δαιμονοποιούνται) και νέους να δέχονται την επίθεση και βία της αστυνομίας ((Παγκράτι, Κυψέλη, Ν.Σμύρνη, Λάρισα). Η στοχοποίηση της νεολαίας δεν είναι τυχαία, διότι ξέρουν πως ήταν και είναι φορέας αριστερής ριζοσπαστικοποίησης και αποτελεί επίσης ένα κομμάτι της κοινωνίας που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όσο κανένα άλλο.

Βασικό μέλημα της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Αθήνας είναι να συνδεθεί οργανικά το επόμενο διάστημα με τους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης, να αναδείξει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, να τους εντάξει στις οργανώσεις της, να αποτελέσει ασπίδα στην επίθεση που δέχονται αλλά και να διαμορφώσει ένα οραματικό πλαίσιο για τη ζωή, την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, την έκφραση και τη δημιουργία των νέων ανθρώπων στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή στη ΝΕ και στο Συντονιστικό της νέων συντρόφων/ισσών με φρέσκες ιδέες και συγκροτημένο λόγο, θα είναι σημαντική. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει και η ουσιαστική σύνδεση με τη νεολαία μας. Μία σύνδεση που δεν θα εξαντλείται σε μία τυπική χρέωση για τη νεολαία, αλλά θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού και των δράσεων μας,τόσο σε κεντρικό επίπεδο με την συνεργασία θεσμικά με τον συντονιστή της Α Αθήνας από τη νεολαία, όσο και σε επίπεδο γειτονιών όπου οι συτονιστές/τριες θα πρέπει να έχουν σταθερή και μόνιμη επικοινωνία με τους συντονιστές/τριες της νεολαίας.

Η κυβέρνηση έχει επιδείξει απίστευτη ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας, εφαρμόζοντας το μακρότερο και πιο αναποτελεσματικό lockdownστον κόσμο, τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς σχεδιασμό, με ολέθριες συνέπειες και για την υγεία του πληθυσμού και για την οικονομία. Στη φάση που έχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού από την αρχή της πανδημίας, χωρίς να έχει γίνει καμία προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει  (ένας προαναγγελθείς θάνατος που θα χαρισθεί στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, που θα έλθει ως σωτήρας την επόμενη μέρα), για αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, των σχολείων, των εργασιακών χώρων, για συνταγογραφούμενα μαζικά, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα  tests και με αντίθετη τη γνωμοδότηση πολλών επιστημόνων της επιτροπής, η κυβέρνηση παλινωδεί ανάμεσα στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς, του τουρισμού και των σχολείων και το ακορντεόν ανοίγματος-κλεισίματος, που δημιουργεί ανασφάλεια και απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών και βλάπτει ακόμα περισσότερο υγεία και οικονομία.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση, διανθίζεται από συνεχείς αποκαλύψεις για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος καθώς και από κινήσεις αντιπερισπασμού της κοινής γνώμης : φωτογραφικές προμήθειες όπως αυτή των self-tests, που θα χρησιμοποιήσουμε πρώτοι σε μαζική και όχι συμπληρωματική χρήση, καλοπληρωμένες φιέστες εθνικού κιτς, επιχορήγηση της Εκκλησίας για δράσεις αλληλεγγύης (με τα λεφτά των φορολογουμένων), παραπομπή σε προανακριτική Ν. Παππά για την υπόθεση του  ελέγχου των ραδιοσυχνοτήτων και σωρεία άλλων που δοκιμάζουν την υπομονή των ταλαιπωρημένων πολιτών. 

Η κατάσταση αυτή, έχει αρχίσει να συσσωρεύει φθορά για την κυβέρνηση και να διαμορφώνει ένα διάχυτο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αυτό το ρεύμα πρέπει να συναντηθεί με μία θετική προγραμματική πρόταση εξόδου. Να μετατρέψουμε την λαϊκή δυσαρέσκεια σε αίτημα για την προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση κάτι που δεν θα συμβεί νομοτελειακά, όπως δεν συνέβη νομοτελειακά και την περίοδο 2010 -2014, αλλά θα εξαρτηθεί από την δράση και τις πρωτοβουλίες μας, από το κατά πόσο αυτές θα απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία και θα περιγράψουν ένα σχέδιο που θα εκφράζει τις ανάγκες και τα όνειρα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή  να οργανώσει την αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη, την απάντηση δηλαδή των ίδιων των πολιτών στις τεράστιες ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, ανάγκες υγειονομικές, οικονομικές, ανάγκες επιβίωσης αλλά και ανάγκες ψυχολογικής στήριξης. Το δίκτυο Κύκλος Αλληλεγγύης που θα παρέχει  συμβουλευτική από γιατρούς και ψυχιάτρους σε ανθρώπους σε καραντίνα, που αρχίζει άμεσα τη λειτουργία του, αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΝΕ Α΄ Αθήνας ώστε να μη μείνει κανείς μόνος του στην πανδημία.

Η 4η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Α΄ Αθήνας πραγματοποιήθηκε, παρά τα πρωτοφανή προσκόμματα που έθετε η πανδημία και το lockdown, με μεγάλη επιτυχία στις 5-7 Μάρτη. Η επιτυχία αφορούσε τόσο την άψογη διοργάνωση με χρήση, για πρώτη φορά σε τόσο μαζική κλίμακα και τόσο σύντομο χρόνο, της τεχνολογίας της τηλεδιάσκεψης, όσο και το περιεχόμενό της. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν εντάσεις και προστριβές στο ξεκίνημα της συνδιάσκεψης, με αφορμή την ανάδειξη και νομιμοποίηση των αντιπροσώπων από τις ΟΜ μετά τον αποκλεισμό της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕ με απόφαση του Ο.Γ. του κόμματος, καθώς και τη μαζική απόσυρση ομάδας υποψηφίων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας που ήταν πρωτοφανής και απαιτούσε τροποποίηση του ψηφοδελτίου σε πολλές ΟΜ. Τελικά ωστόσο, αναζητήθηκαν και επιλέγηκαν συναινετικές λύσεις και επικράτησε συντροφικό κλίμα που έκανε δυνατή την ανάπτυξη πλούσιου και γόνιμου διαλόγου.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν 492  σύνεδροι και τοποθετήθηκαν 150 συντρόφισσες  και σύντροφοι. Οι περισσότερες τοποθετήσεις ήταν ψηλού επιπέδου, αναδείχθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι διαφορετικές απόψεις σε κρίσιμα θέματα όπως : η ουσία της διεύρυνσης της κομματικής βάσης, οι πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που επιδιώκουμε, η μορφή του κόμματος και η φυσιογνωμία του, η προγραμματική μας παρέμβαση και το χτίσιμό της τοπικά. Εντυπωσιακή ήταν και η επιτυχία των θεματικών τραπεζιών, που συνεδρίασαν παράλληλα με το κύριο σώμα της Συνδιάσκεψης και είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενεργό παρουσία των συντρόφων με ιδέες και προτάσεις στο πεδίο. Οργανώθηκαν εφτά θεματικά Τραπέζια (Υγεία/Αλληλεγγύη, Παιδεία, Πολιτισμός, Εργατικό, Επικοινωνία,ΑυτοδιοίκησηΟικονομία) και τα συμπεράσματά τους θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό δουλειάς των θεματικών ομάδων της ΝΕ μας. Η συμμετοχή πολλών νεαρών συντρόφων και συντροφισσών είναι σημαντική για την ανανέωση του λόγου μας, την προσφορά φρέσκων ιδεών και την προσέγγιση και στρατολόγηση της νεολαίας που αποτελεί προτεραιότητα στη στόχευσή μας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η νέα ΝΕ Α΄ Αθήνας και το Συντονιστικό της πρέπει, αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια και παραμερίζοντας προσωπικές στρατηγικές, να ριχτούμε στη δουλειά. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η κοινωνική δυσαρέσκεια συνεχώς αυξάνεται, μια δυσαρέσκεια που πρέπει να μετατρέψουμε, με αιχμή τον ριζοσπαστικό προγραμματικό μας λόγο με την τοπική του αντιστοίχιση και την κινηματική μας δράση στους μαζικούς χώρους, σε πλειοψηφικό ρεύμα, σε κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή της χειρότερης κυβέρνησης μετά τη χούντα και την επάνοδο της Αριστεράς στη διακυβέρνηση  προς όφελος των αδυνάτων και της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Στο κομματικό σώμα, παρά τον μεγάλο αριθμό των νέων συντρόφων που μας πλησίασαν και επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, παρά τις πολιτικές συζητήσεις που γίνονται, παρά την ανάλυση των δυνατοτήτων του ψηφιακού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φαίνεται σαν να μην υπάρχει συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που χρειάζεται, της μεθοδικής δουλειάς, της αλλαγής συμπεριφοράς και τρόπου που οι οργανώσεις λειτουργούν

Δυστυχώς αυτή η υπόθεση αφέθηκε στη δημοφιλία του προέδρου του κόμματος και στελεχών, με κεντρική κυρίως δράση(Βουλή), με αποτέλεσμα οι οργανώσεις του να μην έχουν προετοιμαστεί και να μην  έχουνσυγκεκριμένηκατεύθυνση.

Μπορεί αυτό να θεραπευτεί; Οπωσδήποτε μπορεί και μάλιστα με τον κλασικό, παραδοσιακό τρόπο!

Δηλαδή με την απάντηση σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:πρώτον πώς πρέπει να οργανώνουμε νέα μέλη στο κόμμα – πέρα από εκείνα που έρχονται μόνα τους –, πώς εντάσσονται στην οργάνωση και δεύτερον, πώς θα είναι ο νέος τρόπος δουλειάς των οργανώσεων του κόμματος – δηλαδή πώς αυτές θα ενεργοποιηθούν πολιτικά.

Αυτή η διαδικασία ξεκινά από τη Νομαρχιακή μας Επιτροπή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις με τα συντονιστικά των οργανώσεων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει καθαρό ότι όταν μιλάμε για πολιτική ενεργοποίηση των οργανώσεων, δεν εννοούμε απλά τη συζήτηση κεντρικών πολιτικών ζητημάτων, όπου συνήθως τα μέλη του κόμματος θα εκφράσουν αντιρρήσεις ή θα επικρίνουν επιλογές της ηγεσίας. Και βέβαια αυτό είναι αναγκαίο. Εδώ με τον όρο πολιτική ενεργοποίηση εννοούμε την άσκηση πολιτικής στο επίπεδο της κάθε οργάνωσης.

Αυτή η δραστηριότητα και η συζήτηση είναι, προκειμένου να ενεργοποιηθούν πολιτικά οι οργανώσεις, αναγκαίο να στραφεί στα ζητήματα του χώρου και του επιπέδου της κάθε οργάνωσης – δηλαδή να ενεργοποιηθεί πολιτικά ακόμα πιο έντονα εκτός από τις οργανώσεις μελών εξίσου και η δική μας ΝΕ

Δηλαδή είναι ανάγκη να υπερβούμε τη συγκέντρωση κάθε πολιτικής αρμοδιότητας στον στενό πυρήνα της ηγεσίας και την ανάθεση σε ενδιάμεσες επιτροπές και στις οργανώσεις ενός οργανωτικού-διεκπεραιωτικού ρόλου που εντέλει τις κάνει να μαραζώνουν. Όσο το γρηγορότερο και με όσο αποφασιστικότερο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαλλαγεί από αυτήν την κακιά κληρονομιά τόσο ευκολότερα θα προχωρήσει.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε συγκεκριμένα την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων προς τις ΟΜ.

1) Καταγραφή επαγγελματικών, πολιτικών, πολιτιστικών κοινωνικών ενδιαφερόντων των μελών, με τη δημιουργία ερωτηματολογίου.

2) Καταγραφή των μαζικών φορέων της ζώνης ευθύνης των ΟΜ (όπου δεν έχει ήδη γίνει) και δραστηριοποίηση των μελών μας σε αυτούς με όρους αυτονομίας του μαζικού κινήματος.

3) Σύνταξη καταλόγου προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή. Π.χ. Ανεργία, σχολικές και αθλητικές υποδομές, προβλήματα σε δομές υγείας, παραβατικότητα, αστυνομική αυθαιρεσία, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων.

4) Ανάπτυξη και οργάνωση της δημοτικής δουλειάς μέσα από την Ανοιχτή Πόλη.

5) Ιδιαίτερη καταγραφή και μέριμνα για τα ιδιαίτερα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

6) Καταγραφή πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας αυτών των φορέων με την Ανοιχτή Πόλη. Αναζωογόνηση τους. Ανάπτυξη προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κάθε ΟΜ στις οποίες το πλούσιο δυναμικό των μελών μας θα αξιοποιείται και θα πρωταγωνιστεί ανάλογα.

7) Δημιουργία θεματικών ομάδων σε κάθε ΟΜ με αντίστοιχο υπεύθυνο από το συντονιστικό με χρεώσεις και βοήθεια από τη Ν.Ε. Να σημειώσουμε την ανάγκη εντατικοποίησης της δράσης και των θεματικών επιτροπών της Ν.Ε και την ανάγκη να λειτουργήσουν ως τροφοδότης και βοηθός των αντίστοιχων ομάδων των ΟΜ.

8) Σύγκληση θεματικών συνελεύσεων είτε με θέματα επικαιρότητας(υγεία, παιδεία, εξωτερική πολιτική) ή με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος(ιστορικά , κοινωνιολογικά).

9) Καταγραφή των ενδιαφερόντων δουλειάς των μελών, ανάλογα και με το επάγγελμα τους.

10) Στόχος όλων των παραπάνω να είναι η ανάπτυξη τοπικών διεκδικητικών κινημάτων, που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της γειτονιάς.

11) Εξέταση διαχωρισμού οργανώσεων. Με την εισροή νέων μελών πολλές ΟΜ αύξησαν θεαματικά τα μέλη τους. Σύμφωνα και με την οδηγία του οργανωτικού,όποια ΟΜ υπερβεί τα 150 μέλη μπορεί να σπάσει σε δύο, με σύμφωνη γνώμη και της ΝΕ. Βέβαια η δημιουργία ξεχωριστών οργανώσεων προυποθέτει δημιουργία καινούριων γραφείων, ικανό αριθμό στελεχών να κρατήσουν και τις δύο και οικονομική δύναμη.Όπου δεν είναι εφικτό δημιουργούμε πυρήνες δουλειάς ανά περιοχή

Με στόχο την ανάπτυξη οργανικής σχέσης του κόμματός μας με τις κοινωνικές ομάδες, τις οποίες επιθυμεί να εκφράζει και την οικοδόμηση δυνάμεων με όρους κοινωνικής ηγεμονίας, η νομαρχιακή επιτροπή Α Αθήνας θα προχωρήσει στην διοργάνωση συσκέψεων με κοινωνικούς φορείς, σωματεία και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο χώρο αναφοράς μας.

Στα πρότυπα της κοινοτικής οργάνωσης προτείνεται:

1) Η διοργάνωση συσκέψεων, με σκοπό την καταγραφή του τρόπου λειτουργίας, των προβλημάτων και των αιτημάτων σε επίπεδο θεματικών ομάδων και του συντονιστικού της ΝΕ

2) Επιστημονική και προγραμματική επεξεργασία σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα και τις ΕΠΕΚΕ του κόμματος, με σκοπό την εξέταση δυνατοτήτων ένταξης των εν λόγω αιτημάτων στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις κινηματικής συμπόρευσης

3) Άρθρωση κοινού πλαισίου διεκδικήσεων, προγραμματικών θέσεων και πολιτικών γεγονότων/ κινηματικών δράσεων γύρω από επιμέρους αιτήματα

4) Η εν λόγω μεθοδολογία  αντιλαμβάνεται την άρθρωση προγραμματικών θέσεων ως αποτέλεσμα αμφίδρομης διαπλαστικής σχέσης, στο πλαίσιο της οποίας οι εμπλεκόμενοι μετασχηματίζονται σε διαμορφωτές της κοινωνικής ζωής, σε φορείς και κοινωνούς του ιστορικού σκοπού του κοινωνικού μετασχηματισμού.

5) Πέρα από ενώσεις και επιμελητήρια της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εστίασης, προκρίνεται επιπλέον η ενασχόληση με συλλογικότητες του χώρου του πολιτισμού, της προστασίας περιβάλλοντος, με οργανώσεις που εκπροσωπούν μετανάστες δεύτερης γενιάς, με φορείς που προωθούν την θέσπιση ψηφιακών δικαιωμάτων, υπερασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των ΑΜΕΑ, των εκδιδόμενων καθώς και των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων στην Α Αθήνας.

6) Χρήσιμο για την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου, την ενοποίηση του κόμματος και το εξορθολογισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι η διοργάνωση συζητήσεων-σεμιναρίων (δύναται να συνδυαστούν και με προγραμματικές εκδηλώσεις/ συζητήσεις) και έκδοσης σχετικής ενότητας σε ενημερωτικό Newsletter της ΝΕ. Σε ζητήματα όπως εννοιολογικός προσδιορισμός και συζήτηση πάνω σε κεντρικής σημασίας ζητήματα όπως πχ α) νεοφιλελευθερισμός/ καπιταλισμός β) σοσιαλδημοκρατία/ριζοσπαστική αριστερά/ κομμουνιστικό κίνημα γ) κράτος/ εξουσία/ ηγεμονία δ) σχέση κόμματος/κράτους ε) ΕΕ/ έθνος/ κράτος

Αυτή η δουλειά που θα μπορούσε να ονομαστεί προγραμματική εμβάθυνση απαιτεί καλό σχεδιασμό, δημιουργία πλάνου και υποομάδων όπου θα υπάρξει  συνδυασμός κεντρικών δράσεων με λειτουργία θεματικών και ανάπτυξη στις οργανώσεις, σε συνεννόηση και με την νεολαία .Προτείνονται υπεύθυνοι από το συντονιστικό οι Τριανταφυλλίδου Χάρις και Διάκος Γιώργος

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ

Στα οργανωτικά ζητήματα υπάρχει μεγάλος χώρος βελτίωσης. Υπάρχει ένα ζήτημα που είναι πολιτικό και όχι μόνο οργανωτικό: ο απολογισμός και έλεγχος για τις δράσεις που αποφασίζουμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας μας.Επίσης, η διοργάνωση και παρακολούθηση σε πρακτικό επίπεδο κάθε δράσης μας θα μπορούσε να οργανωθεί μεθοδικότερα

Προτείνεται η λειτουργία οργανωτικού γραφείου σύμφωνα και με την προηγούμενη θητεία μας. Σκοπός είναι η καλύτερη διασύνδεση με τις ΟΜ  η καλύτερη παρακολούθηση των οργανώσεων ,η βοήθεια στη λειτουργία τους και η ομογενοποίηση της δράσης. Υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου προτείνεται ο σ.Παπαδημητρίου Δημήτρης με την αρωγή και την επιτήρηση του συντονιστή της ΝΕ

Προτείνεται επίσης η δημιουργία  μίας ομάδας συντρόφων/σων που θα συγκροτηθεί με  5-7 μέλη από κάθε ΟΜ και θα αποτελεί ένα ευέλικτο σχήμα που θα στηρίζει κινητοποιήσεις και έκτακτες δράσεις

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Μπορούμε και πρέπει να προάγουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις θεματικές ομάδες, το περιεχόμενο των οποίων προκύπτει με ορθολογικό και όχι στερεοτυπικό τρόπο αφενός από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της συγκυρίας και αφετέρου από την πολιτική στοχοθεσία μας. Οι θεματικές ομάδες πρέπει να αποτελούν την κάθετη και οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των οργανώσεων μελών, με σκοπό το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Μέσα από τις θεματικές ομάδες να υπάρχει συνεχής φροντίδα για την τεκμηρίωση της πολιτικής μας και τη διερεύνηση νέων προκλήσεων και νέων δρόμων με αξιοποίηση των δεξιοτήτων των μελών του κόμματος. Προϋπόθεση είναι οι Θεματικές Ομάδες της Ν. Ε. να συνδεθούν με τα τμήματα του Κόμματος, που έχουν και την ευθύνη για την επεξεργασία των θέσεων του, για αξιοποίηση των επεξεργασιών και κατευθύνσεων των τμημάτων.

  • Τοπική αυτοδιοίκηση. Η πολύχρονη παρουσία μας με το ίδιο Δημοτικό σχήμα (Ανοιχτή Πόλη) στις γειτονιές, τις Δημοτικές Κοινότητες και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, έχει συσσωρεύσει πλούσια εμπειρία από τις δράσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις, πρωτοβουλίες, ώστε να συνεχίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία το ρόλο μας στην αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο Αθηναίων. Θέτουμε ως Πολιτικό στόχο την Ηγεμονία στον Δήμο της Αθήνας και την ενίσχυση της στήριξής μας στο έργο της Περιφέρειας. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη σημαντική προσπάθεια που έχει ήδη αναπτύξει η θεματική της Ν. Ε.
  • Αστικής και Οικονομικής Ανασυγκρότησης (Πόλη και Περιβάλλον). Άλλη μια νέα θεματική που σκοπό έχει να περιγράψει τρόπους ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Αθήνα, αλλά και τι οικιστικές παρεμβάσεις προτείνουμε. Υποομάδες ΕΒΕ και Κοινωνική Οικονομία. Σε συνεργασία με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ειδικούς επιστήμονες, σχέδιο για τον τουρισμό τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά και ότι χρειάζεται η Αθήνα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Σε συνεργασία με τη θεματική Αυτοδιοίκησης και την Ανοιχτή Πόλη προτάσεις για την παρέμβαση  μας στην πόλη υλοποιώντας το δικό μας όραμα για τη ζωή σε αυτήν. Να εστιάσουμε σε ζητήματα πόλης και τι πολεοδομική και οικονομική συγκρότηση επιδιώκουμε.
  • Παιδεία, δίνουμε έμφαση στην συμμετοχή όλων των συντρόφων με παιδιά σε σχολική ηλικία και των συντρόφων διδασκόντων με αντίστοιχες παρεμβάσεις στους Συλλόγους Γονέων και διδασκόντων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ένταξη παιδιών προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει μόνιμο στοιχείο της δουλειάς μας.
  • Πολιτισμού. Είναι σημαντικός τομέας όπου χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά και παρέμβαση.Μέσα από τη θεματική του πολιτισμού σκοπεύουμε έχουμε να ανοίξουμε ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς και τους ανθρώπους του πολιτισμού για την κατανόηση και την ενίσχυση των αναγκών τους. Στόχος θα είναι η πραγματοποίηση συζητήσεων καθώς και εκδηλώσεων. Πέρα από το χώρο της τέχνης θα επικεντρωθούμε και στη σημασία του πολιτισμού στην καθημερινή ζωή.
  • Αθλητισμού. Καλύτερη λειτουργία της θεματικής ομάδας με στελέχωσή της από όλα τα Διαμερίσματα, και αντίστοιχη ανά Ο.Μ. θεματική ομάδα, η διασύνδεσή της με το Τμήμα Αθλητισμού του κόμματος και την κοινοβουλευτική ομάδα. Διαθέτουμε στη Ν.Ε. εξαίρετους συντρόφους, που αν αξιοποιηθούν σωστά η συμβολή τους θα είναι πολύ σημαντική για τους συνολικούς στόχους μας ως Ν.Ε., και ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
  • Επικοινωνίας και τεκμηρίωσης. Στην προηγούμενη θητεία μας δημιουργήσαμε μια θεματική που ήρθε να καλύψει ένα κενό επικοινωνίας και πληροφόρησης εσωτερικής και εξωτερικής. Από τη ΝΕ και το κόμμα προς τις ΟΜ αλλά και από τις ΟΜ προς τη ΝΕ και τα ανώτερα κλιμάκια. Με μέσα όπως, δελτίο πληροφοριών από τις ΟΜ εκδηλώσεων, προτάσεων, πρακτικών από τις συνελεύσεις, αλλά και εκμετάλλευση των ψηφιακών εργαλείων.Αυτή η δράση πρέπει να συνεχισθεί και να εμπλουτιστεί
  • Αλληλεγγύη Δημιουργία (ή δραστηριοποίηση όπου υπάρχουν) δομών Αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές. Το όχημά μας μπορεί να είναι η ΑγΟ.Δημιουργία Δικτύου εθελοντών από τον υγειονομικό χώρο (γιατροί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί), για την υποστήριξη ατόμων στο σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας. Το Δίκτυο θα δρα ά δια τηλεφώνου / social media και θα παρέχει τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας και τη διαχείριση ήπιων ή /και ύποπτων κρουσμάτων στο σπίτι με βάση τις επίσημες Εθνικές και Διεθνείς Οδηγίες. Το όχημα του Δικτύου θα είναι η ΑγΟ σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο (ΚΙΦΑ) της Αθήνας και άλλα ΚΙΦΑ της Αττικής.
  • Υγεία Καμπάνιες – Εκδηλώσεις για ενημέρωση του πληθυσμού για τις θέσεις μας για την Υγεία και τη διακήρυξη για ένα νέο ΕΣΥ, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκαν.Με βασικό προσανατολισμό σε τοπικό επίπεδο την πρωτοβάθμια Υγεία και των μορφών λειτουργίας της
  • Δικαιώματα. Μία θεματική με πλούσιο τομέα δράσης και πολυποίκιλο. ΑΜΕΑ, γυναικείο κίνημα, δικαίωμα στη ζωή μέσα από το δικαίωμα στη στέγη ,την υγεία κλπ δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ ,είναι μερικοί μόνο τομείς που πρέπει να ασχοληθεί η θεματική
  • Εργασιακά. Η υπεράσπιση του μισθού και των εργασιακών σχέσεων με δεδομένη και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των σχεδιασμών μας για την υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ταυτόχρονα η ενασχόληση μας με τις νέες ελαστικές μορφές εργασίας στην ψηφιακή εποχή και η τηλεργασία που έχει μπει για καλά στη ζωή μας είναι προτεραιότητες ενασχόλησης

Υπεύθυνος των θεματικών ομάδων προτείνεται ο σ. Σταυρουλάκης Μιχάλης με την αρωγή και την επιτήρηση της αναπληρώτριας συντονίστριας 

Προτείνεται σε άμεση επόμενη συνεδρίαση της ΝΕ(ενδεικτική ημερομηνία 15/4) να υπάρξει αναλυτική παρουσίαση από τους υπεύθυνους των θεματικών για το περιεχόμενο ,την λειτουργία και τον σχεδιασμό κάθε θεματικής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να οργανώσουμε ένα σχέδιο για τις οργανώσεις που θα περιλαμβάνει:

Α) Συνελεύσεις στις ΟΜ με θεματολογία την πολιτική απόφαση της συνδιάσκεψης και την εκπόνηση από τις ΟΜ του τοπικού προγράμματος σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις εξειδικεύοντας σε κάθε γειτονιά

Β) Αυτό πρέπει να ενταχθεί σε έναν παράλληλο σχεδιασμό συζήτησης του σχεδίου προγράμματος που να περιλαμβάνει όχι μόνο εσωκομματική συζήτηση αλλά διαβούλευση με τη μορφή έτσι και αλλιώς διαδικτυακών εκδηλώσεων αλλά και πρωτοβουλιών δια ζώσης, για πλευρές του προγράμματος. Τέτοιες  μπορεί να αφορούν  υγεία, (που πρέπει να σχεδιαστεί και με παρεμβάσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ αυτή την περίοδο), παιδεία, οικονομία(με έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την εστίαση), εργασιακά(ανοίγοντας και το θέμα , αυτοδιοίκηση (βάζοντας στην ατζέντα και την αλλαγή του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει η Κυβέρνηση) αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες.

Γ) Συζήτηση οργανωμένη του απολογισμού της Κ.Ε., πράγμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση της λειτουργίας του κόμματος στην κυβερνητική θητεία και στην εμβάθυνση των επεξεργασιών μας.

Δ) Άμεση συγκρότηση των θεματικών με ορίζοντα το τέλος Απρίλη τόσο σε επίπεδο ΝΕ όσο και σε επίπεδο ΟΜ, στις οποίες πρέπει να γίνονται και θεματικές συνελεύσεις με βάση τα ζητήματα που ασχολούνται οι θεματικές.

Απαραίτητο είναι  να τονιστεί η μεγάλη σημασία της οικονομικής δουλειάς που πρέπει να γίνεται στις ΟΜ. Να οριστεί ένας υπεύθυνος και να επικοινωνεί για τις συνδρομές των μελών. Έχει σημασία να τονίζεται ότι τα έξοδα των ΟΜ καλύπτονται μόνο από τις συνδρομές των μελών και ότι είναι καταστατική  υποχρέωση η συνδρομή. Χρειάζεται επίσης ανάπτυξη οικονομικής δουλειάς με στόχο την δημιουργία ταμείου της ΝΕ και την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Μ. Μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό οι ΟΜ που δεν πληρώνουν ενοίκιο. Υπεύθυνη για τα οικονομικά της ΝΕ προτείνεται η σ. Σύρκου Μαργαρίτα  μέλος  της Εξελεγκτικής Επιτροπής

Κεντρικός μας στόχος πρέπει να είναι η επανεργοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής ξεκινώντας από το αστικό κέντρο. Η Αριστερά πρέπει να συνδέεται με τα κινήματα και να ασκεί δημοκρατική συμμετοχή. Δημοκρατική συμμετοχή με διαβούλευση από τα κάτω, τόσο των οργανωμένων μελών,όσο και του κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτων, φορέων κλπ. Δημοκρατική λειτουργία, ώστε τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του κόμματος χωρίς αποκλεισμούς, να αναγνωρίζουν στις αποφάσεις και στη δραστηριότητά του τη δική τους συμβολή.

Η εποχή μας και το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε απαιτούν σχέδιο, λειτουργία, όραμα. Η συνδιάσκεψη μας μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την επόμενη περίοδο με στόχο την καλύτερη λειτουργία της Νομαρχιακής μας Οργάνωσης . Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ υπάρχει εξαιρετικά πλούσιο κομματικό δυναμικό που μετά την καμπάνια εγγραφής νέων μελών έγινε πλουσιότερο. Ας το αξιοποιήσουμε για να ξαναφέρουμε την Αριστερά στην κυβέρνηση και το χαμόγελο στα χείλη στον κόσμο της εργασίας και ων αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tagged