Κίνα: Γρήγορα στο κελί (!!!) αν εφαρμόζεις κομμουνιστικές θεωρίες αναδιανομής πλούτου

Διεθνή γεγονότα

Βαριά ποινή στον Κροίσο που βγήκε από αριστερά στο Κόμμα

Ο δισεκατομμυριούχος Σαν Νταβού καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης γιατί παρεξέκλινε της προκαθορισμένης από το κράτος πορείας καπιταλιστικοποίησης. Μοίραζε στους 9.000 εργαζομένους τους εταιρικά κέρδη, διακηρύσσοντας «αναδιανομή πλούτου»…

Ο κινέζος δισεκατομμυριούχος Σαν Νταβού, 67 ετών, από τους πιο γνωστούς στη Δύση επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης, την περασμένη Τετάρτη καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 18 μηνών και σε καταβολή προστίμου αντίστοιχου με 480.000 δολάρια επειδή «διατάραξε τη δημόσια τάξη» («ξεκινά καβγάδες και προκαλεί προβλήματα»).

Καθώς αυτή η εντός εισαγωγικών φράση είναι η καραμέλα που πιπιλίζει η κινεζική γραφειοκρατία όταν πρόκειται για αντιφρονούντες, η καταδίκη του Νταβού θεωρείται 100% πολιτική. Ο 67χρονος Σουν συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο. Ο όμιλός του, Hebei Dawu Agricultural and Animal Husbandry Group, παράγει αγροτικά προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα κι απασχολεί περίπου 9.000 εργαζομένους στην επαρχία Χεμπέι, όπου έχει φτιάξει σχολεία και νοσοκομεία.

Αλλά είναι και διάσημος στην Κίνα ως φίλος αντιφρονούντων και επειδή δεν διστάζει να μιλά ανοικτά για θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ασκεί δημοσίως κριτική στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, όπως έκανε για τους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης από το Πεκίνο το 2019 του ξεσπάσματος της αφρικανικής γρίπης των χοίρων, που προκάλεσε το θάνατο πάνω από 100 εκατ. χοίρων στη χώρα.

Η εταιρεία του Νταβού, η Hebei Dawu Agricultural and Animal Husmanry Group, ασκεί γεωργικές δραστηριότητες απασχολώντας περί τα 9.000 άτομα στην επεξεργασία πουλερικών, στην παραγωγή ζωοτροφών και σε άλλες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Μπροστά στη φάρμα του ο Νταβού έχει γράψει το σύνθημα που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του: «Πρέπει να αναδιανέμουμε ομοιόμορφα τον παραγόμενο πλούτο». Πιο κομμουνιστικό το σύνθημα δεν μπορεί να γίνει.

Τότε, γιατί τον μάντρωσαν οι σύντροφοι; Πέρα από την προϊστορία των συγκρούσεων με το Κόμμα, οι οποίες αρχίζουν το 2003, ο Νταβού κατηγόρησε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για λανθασμένους χειρισμούς κατά την πανδημία του κορονοϊού, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της πανώλης των χοίρων, το 2019.

Ο Σουν κρίθηκε ένοχος για «συγκέντρωση πλήθους με στόχο την εφόρμηση σε κρατικούς θεσμούς, παρεμπόδιση δημόσιων υπηρεσιών, διατάραξη της παραγωγής, παράνομη εξόρυξη, παράνομη κατοχή αγροτικής γης», αλλα και ότι «ξεκινά διαμάχες και προκαλεί προβλήματα», οπως αναφέρει το Λαϊκό Δικαστήριο του Γκαομπεϊντιάν σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat. Ο δισεκατομμυριούχος είχε εμπλακεί, σύμφωνα με το Reuters, σε διαμάχη για έκταση με την τοπική κρατική φάρμα, που συνορεύει με τη δική του. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεκάδες εργαζόμενοι του ομίλου του τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία το 2020, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη του προσωπικού της κρατικής φάρμας να κατεδαφίσουν ένα κτίριό του.

Η υποστήριξή του σε επώνυμους αντιφρονούντες έπαιξε τον ρόλο της στην καταδίκη, αλλά πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι παρεξέκλινε της προκαθορισμένης από το κράτος πορείας καπιταλιστικοποίησης. Οχι μόνο δεν σεβάστηκε την πεπατημένη (ιδιωτικές επενδύσεις με χρηματοδότηση από κοινωνικό εισόδημα και υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο), αλλά μοίρασε στους εργάτες του μερίδιο από τα εταιρικά κέρδη, διακηρύσσοντας «αναδιανομή πλούτου»!

Οι σύντροφοι μπορεί και να κατάλαβαν ότι αυτοί έχουν το όνομα, αλλά ο Νταβού τη χάρη. Ο Νταβού αυτοαποκαλείται «κομφουκιανιστής κομμουνιστής», και ως προς αυτό δεν αποκλίνει διόλου από το μαοϊκό αρχέτυπο της προσαρμογής του μαρξισμού-λενινισμού στην παράδοση της Κίνας.

Σε ανακοίνωσή της, στις 14 Ιουλίου, η οργάνωση Chinese Human Rights Defenders (CHRD), τόνισε ότι η καταδίκη του δισεκατομμυριούχου συνιστά μια «ωμή προσπάθεια να τον τιμωρήσουν επειδή υποστηρίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Ο Σουν Νταγού συνεισέφερε σημαντικά στη βελτίωση της ζωής Κινέζων πολιτών που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Κίνας. Η υποστήριξή του σε αντιφρονούντες ήταν στο πλαίσιο της ανησυχίας του για την ευημερία πολιτών που ζουν στο περιθώριο της κινεζικής οικονομίας», είπε η Ραμόνα Λίνα του CHRD.

Με την καταδίκη του Σουν μεγαλώνει η λίστα των επιχειρηματιών που μπαίνουν τα τελευταία χρόνια στο σταυρόνημα της κινεζικής ηγεσίας, όπως ο Τζακ Μα της Alibaba, ο μεγιστάνας του πετρελαίου Γε Τζιαμίνγκ και ο δισεκατομμυριούχος Ρεν Ζικιάνγκ, που καταδικάστηκε σε 18 μήνες κάθειρξης τον περασμένο Σεπτέμβριο για «διαφθορά», αλλά είχε επικρίνει δημόσια την στρατηγική της κυβέρνησης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά του κορωνοϊού.

Το πρόβλημά του ήταν το κακό συναπάντημά του με τον υπερφιλόδοξο και κατά τα φαινόμενα αδίστακτο Σι. Διότι πριν από αυτόν το κόμμα-κράτος ήταν περισσότερο ανεκτικό στους ουτοπικούς λοξίες, ιδιαιτέρως αν συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Ομως ο δίσκος άλλαξε πλευρά.

Ο Σι επιχειρεί να παραβάλει το ανάστημά του με του Μάο και να το επιβάλει στην κινεζική κοινωνία.  Δυναμώνει την ένταση στον ενισχυτή της προπαγάνδας και ταυτόχρονα σβήνει κάθε ενοχλητική φωνή.

Ο Νταβού την πάτησε επειδή είχε το θάρρος και τους πόρους να προτείνει αλλαγή του μοντέλου παραγωγής (ίσως και των παραγωγικών σχέσεων), έτσι αντιπροσωπεύει μία εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση για τη νομενκλατούρα των γραφειοκρατών.

Συμπέρασμα; Γρήγορα στο κελί!

Πηγή: Protagon.gr, iefimerida.gr

Tagged