Δήμος Περιστερίου: Στο «πρόγραμμα» για τις «Έξυπνες Πόλεις» μαζί με άλλους 16 δήμους – θα «μοιρασθούν» 90 εκατ. ευρώ

Π-Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Πρόσκληση σε 16 συν 1 Δήμους με 90 εκατ. ευρώ για μετατροπή σε «έξυπνες πόλεις»

Η “Κοινωνία της Πληροφορίας” ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε η Πρόσκληση 90.000.000,00 ευρώ, που έχει ως δικαιούχους 16 Δήμους πληθυσμού άνω των 100.000 κατοίκων και το Δήμο Τρικκαίων.

Αναλυτικότερα:

«Σε πορεία υλοποίησης εισέρχεται μια από τις κομβικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Προγράμματος “Έξυπνες Πόλεις”, συνολικού προϋπολογισμού 90.000.000 ευρώ.

Αφορά 16 μεγάλους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τον Δήμο Τρικκαίων, ως πρότυπο “έξυπνου Δήμου”.

Οι Δήμοι καλούνται εντός του επόμενου διμήνου να υποβάλλουν στρατηγικό πλάνο για την μετατροπή τους σε “έξυπνες πόλεις”, σύμφωνα με τον οδηγό υποβολής προτάσεων που τους απέστειλε η Κοινωνία της Πληροφορίας.

Στον οδηγό συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύ πλέγμα “έξυπνων” δράσεων ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε Δήμου σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας όπως: κινητικότητα, ασφάλεια, υγεία, ενέργεια, πολιτική προστασία και περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων – υδάτινων πόρων, οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, συμμετοχικότητα και συνδεσιμότητα.

Οι 17 Δήμοι είναι οι ακόλουθοι:

 1. Αθηναίων,
 2. Θεσσαλονίκης,
 3. Πατρέων,
 4. Ηρακλείου,
 5. Πειραιώς,
 6. Λαρισαίων,
 7. Βόλου,
 8. Περιστερίου,
 9. Ρόδου,
 10. Ιωαννίνων,
 11. Χανίων,
 12. Αχαρνών,
 13. Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη,
 14. Χαλκιδαίων,
 15. Κορδελιού – Ευόσμου,
 16. Καλλιθέας και
 17. Τρικκαίων.

Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Η παρέμβαση αποσκοπεί επίσης στον σταδιακό μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων σε “έξυπνες πόλεις” μέσω της ανάπτυξης νέων υποδομών, ψηφιακών πλατφορμών και πληροφοριακών συστημάτων. Οι προτεινόμενες λύσεις επιτρέπουν στις πόλεις να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα δεδομένα για τη βελτίωση των αστικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η υλοποίηση της δράσης των “έξυπνων πόλεων”, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα σημάνει για τους πολίτες μεταξύ άλλων:

α) Αύξηση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας στις δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες,

β) Διευκόλυνση της κινητικότητας και δημιουργία συνθηκών ασφάλειας απέναντι σε φυσικές και άλλες καταστροφές,

γ) Μείωση της ρύπανσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Επιπλέον, όπως εξάλλου αποδείχθηκε και από την πανδημία του covid-19, η μετατροπή των πόλεων σε “έξυπνες πόλεις” επηρεάζει θετικά την καθημερινή ζωή των ατόμων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέσω μιας σειράς αλλαγών, που σχετίζονται, για παράδειγμα με την τηλεργασία, την ηλεκτρονική δημοκρατία και τη ενίσχυση της διαφάνειας, και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες για πιο ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της “Κοινωνία της Πληροφορίας” Μ.Α.Ε, κ. Σταύρος Ασθενίδης τονίζει σχετικά: “Η επένδυση σε έξυπνες πόλεις φέρνει στο προσκήνιο μια εθνική, ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πρόκληση, που σχετίζεται με την ψηφιακή, αλλά και την πράσινη μετάβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση οι έξυπνες πόλεις αποτελούν κομβικό έργο για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την εγκατάσταση “έξυπνου εξοπλισμού” σε Δήμους της χώρας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, την αύξηση της συμμετοχής τους στα κοινά του τόπου τους, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος”.  »

———————

Έξυπνες πόλεις: Η πρόκληση του 21ου αιώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τι είναι Έξυπνες Πόλεις ?

Η ιδέα της «Έξυπνης Πόλης» δεν είναι στατική… και δεν έχει έναν ορισμό!

Είναι μια διαδικασία ή καλύτερα μία σειρά διαδικασιών με τις οποίες οι πόλεις γίνονται πιο «βιώσιμές» και «ανθεκτικές» και με αυτόν τον τρόπο ικανές να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στις νέες «προκλήσεις».

Στις Έξυπνες Πόλεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται και μεταφράζονται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, την καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Περιλαμβάνει μία πιο διαδραστική – και με μεγαλύτερη απόκριση διοίκηση της πόλης. Απώτερος σκοπός μιας «Έξυπνης Πόλης» είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι Προκλήσεις

Σήμερα, οι κοινωνίες μετασχηματίζονται με γρήγορους ρυθμούς χάρη στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη. Οι νέες τάσεις, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε πιο γρήγορα από ποτέ, καθώς επίσης επιφέρουν αλλαγές στην αγοράς εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που πραγματοποιούνται… η πρόκληση για τους Τοπικούς Φορείς διακυβέρνησης (ΟΤΑ, Περιφέρειες) αλλά και για τις επιχειρήσεις είναι η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών τόσο προς τους πολίτες όσο και στη χρήση αυτών στις εσωτερικές διαδικασίες τους.

Οι Λύσεις

Η ανάγκη για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, φέρνει τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλο και πιο κοντά στον «ρόλο» τους … να αφουγκράζονται και να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών καθώς και να αποτελούν φορείς «Τοπικής Ανάπτυξης».

Έξυπνη Πόλη… σημαίνει ενημερωμένοι πολίτες!

Η «συνεργασία» με τους πολίτες ξεκινάει με την διαδικασία της ενημέρωσης τους για τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο Δήμος τους, τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή τους, χρηστικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις δομές, τους δημοτικούς χώρους αναψυχής (πάρκα, χώροι πρασίνου), τις υποδομές, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα προβλήματα που επιλύθηκαν στη γειτονιά τους …

Μία τέτοια Λύση είναι η δημιουργία μίας διαδικτυακής «Δημοτικής Χαρτογραφικής Πύλης» (City Map Portal) μέσα από την οποία όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους πολίτες συγκεντρωμένη πάνω σε ένα χάρτη. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται για τις δυνατότητες που τους προσφέρει η πόλη τους και τι συμβαίνει στη γειτονιά τους άμεσα, εύκολα και απλά από ένα και μόνο «σημείο» όπως είναι ένας χάρτης.

Καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση του Περιβάλλοντος

Η μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων στις σύγχρονες πόλεις απαιτεί τη συνεργασία και την ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχή τους καθώς και την «ενσωμάτωση» τους στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. H ανεπαρκής διάχυση της πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών καθώς και η μη διαρκής Ενημέρωση και Ενσωμάτωση της Πληροφορίας σε ένα και μόνο Σύστημα αποτελούν τα συνήθη «προβλήματα» στη διαχείριση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των έργων και των δραστηριοτήτων. Μια δυναμική λύση είναι η άμεση συνεργασία πάνω σε ένα χάρτη, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

Αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών και έργων

Η Γεωχωρική τεχνολογία αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια των Τοπικών Φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών τους και των περιουσιακών στοιχείων τους. Η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών ενός οργανισμού πάνω σε χάρτη και η διαμοίραση της πληροφορίας μεταξύ αυτών αλλά και εξωτερικών συνεργατών συμβάλει στην αρτιότερη διαχείριση αλλά και στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, η διαχείριση και η παρακολούθηση του οδικού δικτύου, των νέων έργων, των χώρων αναψυχής και άθλησης, του ηλεκτροφωτισμού, των απορριμμάτων, των χώρων πρασίνου και πάρκων αποτελούν δράσεις των τοπικών φορέων και η αποτελεσματικότερη υλοποίηση τους συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Βιώσιμες και απλές λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού

Η διαχείριση και η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού αποτελεί ένα από τα φλέγοντα θέματα στις μέρες μας. Η διαχείριση ξεκινάει με την καταγραφή (θέσης και περιγραφικών δεδομένων) των θέσεων υδροληψίας και των υποδομών ύδρευσης και άρδευσης καθώς επίσης περιλαμβάνει και την ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής. Η ενσωμάτωση της γεωχωρικής πληροφορίας κρίνεται απαραίτητη σε τέτοιες δράσεις και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Συνοψίζοντας

Η έννοια της «Έξυπνης Πόλης» δεν είναι στατική – είναι μία δυναμική και διαρκής εξέλιξη διαφόρων διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων μέσα από την ενσωμάτωση και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Οι «Έξυπνες Πόλεις» θέλουν… ΑΠΛΕΣ, ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΦΙΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Πηγή: airetos.gr,nubigroup.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged