Σταϊκούρας: Παρατείνεται για ένα χρόνο το καθεστώς ειδικής διαχείρισης της Λάρκο – έως το τέλος του έτους οι συμβάσεις με τους εργαζόμενους

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Δύο νέες ρυθμίσεις για την εταιρεία και τους εργαζόμενους προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών

Mέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2024 παρατείνεται το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης για την ΛΑΡΚΟ ενώ παράταση ως τα τέλη του χρόνου παίρνουν και οι συμβάσεις των εργαζομένων με την εταιρεία, όπως προβλέπουν νεότερες ρυθμίσεις  του Υπουργείου Οικονομικών.

Η παράταση με τον Ειδικό Διαχειριστή, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου του 2023, γίνεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings, που κηρύχθηκε  προτιμητέος επενδυτής μετά την διπλή διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η παράταση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθούν, η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μεταξύ της ειδικής διαχείρισης και του επιτυχόντα επενδυτή, η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και επενδυτή και η συντήρηση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας, μέχρι την εγκατάσταση του επενδυτή καθώς επίσης και το θέμα της  ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων.

Η Κυβέρνηση παρατείνει επίσης την παραμονή των εργαζομένων στην εταιρεία και κατόπιν πρόσφατης συνάντησης με τα σωματεία, συνεχίζει τις προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Όλη η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Στο τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που ξεκινά σήμερα η συζήτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δύο σημαντικές ρυθμίσεις για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενούς της.

Ειδικότερα:      

1ον. Παρατείνεται η ειδική διαχείριση της εταιρείας, μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2024, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου στον επενδυτή που προέκυψε, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν από την Ειδική Διαχείριση και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η χορηγούμενη παράταση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθούν: (α) Η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μεταξύ της ειδικής διαχείρισης και του επιτυχόντα επενδυτή. (β) Η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και επιτυχόντος επενδυτή στο διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και η συντήρηση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας, μέχρι την εγκατάσταση του επενδυτή. (γ) Η ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων. 2ον. Παρατείνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2023. Η Κυβέρνηση, απολύτως συνεπής προς τα συμφωνηθέντα με τους εργαζόμενους της εταιρείας (πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 7 Μαρτίου 2023), συνεχίζει τις συστηματικές προσπάθειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.

Μοιραστείτε το:
Tagged