Σπήλιος Λιβανός, ένας οραματιστής Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

«Πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί πως θα πάμε μπροστά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας & ιδιαίτερα των νέων απέναντι στους θεσμούς»

————

Ο Σπήλιος (Σπυρίδωνας-Παναγιώτης) Λιβανός, ανήκει στην νεότερη γενιά των Ελλήνων πολιτικών, αυτή που ανδρώθηκε μετά την μεταπολίτευση, όντας μακριά από τα ιδεολογικοπολιτικά βαρίδια του παρελθόντος, την μονοσήμαντη ιδεοληπτική απολυτότητα και την βραχυκυκλωμένη πολιτική σκέψη, όλων όσων  εντρυφούν στον ρεβανσισμό και στην εκτός θεσμικών ορίων νομή της εξουσίας…

Σπήλιος Λιβανός, ένας οραματιστής Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός

Σταθερός και πιστός στις απόψεις του, ως στάση ζωής, για την ακεραιότητα των θεσμών ως πυλώνα της δημοκρατίας εκφράζεται στο απόλυτο μέσα  από όσα είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική παρουσία του, κατά την δημόσια συζήτηση για  τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη:

«Σήμερα, μετά από την εθνική τραγωδία, όλα τα κόμματα, οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και οι πολίτες πρέπει να βρούμε την δύναμη να προχωρήσουμε έχοντας στο μυαλό μας την τραγική κατάσταση που ζουν οι οικογένειες των θυμάτων. Όπως σωστά είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί πως θα πάμε μπροστά. Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας & ιδιαίτερα των νέων απέναντι στους θεσμούς.»

Ποιος είναι όμως ο Σπήλιος Λιβανός;

Γεννημένος στην Αθήνα το 1967, υιός του Διονύση Λιβανού, ανηψιού του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης, στη συνέχεια δε απέκτησε δύο μεταπτυχιακά στην Αγγλία, από το πανεπιστήμιο του Reading στις διεθνείς σχέσεις και από το πανεπιστήμιο του Bristol στην πολιτική ανάλυση…

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελλάδα στον τομέα Εταιρικής Ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδρύοντας μάλιστα εταιρεία ανάπτυξης ιδιωτικών κατασκευαστικών έργων και διαχείρισης ακινήτων με δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με την αγαπημένη του οικογένεια

 

Στην πολιτική εισήλθε το 2007, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή, ως βουλευτής της αγαπημένης του Αιτωλοακαρνανίας, έκτοτε δε παραμένει αφοσιωμένος στην υλοποίηση του οράματός του για αυτή την γωνία της χώρας και τους  κατοίκους της…

Εκλέχθηκε εκ νέου βουλευτής στις εκλογές  του 2019 και διετέλεσε από το 2021 έως το 2022 υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης…. Από τον Μάρτιο του 2022 είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στο ΝΑΤΟ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του.

Τίποτα, όμως, απ’ όλα αυτά δεν τον έχουν απομακρύνει από τον τόπο καταγωγής του την Αιτωλοακαρνανία και την θέλησή του να δει να πραγματοποιούνται τα οραματικά σχέδια που έχει γι’αυτή.

Έργα αντί για λόγια…

Είκοσι ημέρες πριν, ο Σπήλιος Λιβανός μίλησε στα ΤΟΕΒ Παναιτωλίου, Παραβόλας, Καινούργιου και Γαλατά, Ευηνοχωρίου, Τρικόρφου για τα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα του εμβληματικού προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 και  τα σχέδιά του για αυτά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το οραματικό σχέδιό του  για το πώς η κατασκευή των νέων αρδευτικών δικτύων και η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης θα περιοριστεί η υποαπασχόληση, αυξάνοντας τις θέσεις απασχόλησης στη γεωργία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, ενώ παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και στην προστασία του υπερπολύτιμου αυτού πόρου.

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά για τα αρδευτικά δίκτυα των ΤΟΕΒ Καλυβίων (23.3.2023 – Κτίριο της Κοινότητας Καλυβίων)

Ο ίδιος θεωρεί ότι  το έργο που επιτέλεσε σαν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ως τοπικός βουλευτή, είναι πολύ σημαντικό για τους Αιτωλοακαρνάνες, αλλά και τους αγρότες όλης της  χώρας , αν και εκφράζει το παράπονο γιατί προτάσεις του, όπως αυτή για τη δημιουργία «Σχολής Βιώσιμης Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Πατρών στις πόλεις του Αγρινίου και του Μεσολογγίου η οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς…

Το έργο του ως Υπουργός…

Απολογισμός κοινοβουλευτικού και υπουργικού έργου

Ο ίδιος δηλώνει ότι έβαλε μερικά, -μικρά ή και μεγάλα-, λιθαράκια, στον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας και στην τοπική οικονομία και αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλοακαρνανίας, ονοματίζοντας μερικά από αυτά, στον τελευταίο δημόσιο απολογισμό του στα τοπικά ΜΜΕ, όπως τα:

 • Εκπόνηση εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Πολιτικής και πρότεινα την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.
 • Εξασφάλιση πόρων 22 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Αύξηση της απορροφητικότητας του ΠΑΑ από 65% στο 77%, 735 εκ. ευρώ στο σύνολο και του ΕΠΑΛΘ από 32,46% στο 96,6%, 57 εκ. ευρώ στο σύνολο.
 • Διάθεση περισσότερων από 1 δις. € για τη στήριξη των παραγωγών του αγροτικού τομέα της χώρας από τις συνέπειες της πανδημίας COVID.
 • Μεταρρύθμιση των διαδικασιών και του τρόπου κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων, με στόχο την πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη και την στήριξη των πραγματικών Ελλήνων παραγωγών.
 • Σχεδιάσθηκε, εγκρίθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείτε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών στον πρωτογενή τομέα, με 21 αρδευτικά έργα, αξίας κατασκευής και λειτουργίας 3,2 δισ. ευρώ.
 • Αυξήθηκαν τα ποσά της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο ΠΑΑ φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 490 εκ. ευρώ.
 • Χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα των γεωργικών συμβούλων με 80 εκατομμύρια ευρώ
 • Ενισχύθηκαν οι έλεγχοι για την νοθεία και τις παράνο0μες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι Έλληνες παραγωγοί, να εισπράξουν αυξήσεις 60% μεσοσταθμικά στις τιμές των προϊόντων τους.
 • Θεσμοθετήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4792/2021) για τα προϊόντα ΠΟΠ και την προστασία των ελλήνων παραγωγών από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα και αυστηρές προθεσμίες πληρωμής (30 ημέρες για τα ευαλλοίωτα προϊόντα και 60 ημέρες για τα υπόλοιπα).
 • Δόθηκε στους κτηνοτρόφους με τον ν.4859/2021. η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 • Το 2021 επιτεύχθηκε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.
 • Νομοθετήθηκε η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τριπλασιάσθηκε το ποσό ενίσχυσης των νέων αγροτών και αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων κατά 14.000.
 • Ιδρύθηκαν 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης της αγροτικής εκπαίδευσης.

Το όραμα για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας

Ο πρώην υπουργός, δηλώνει ότι δεν σταματά να μελετά  τα προβλήματα και κυρίως τις δυνατότητες  της αγαπημένης του περιοχής, που θεωρεί ότι  είναι ουσιαστικά ανεξάντλητες και το μόνο που απαιτείται είναι να τεθούν οι βάσεις  για την αναπτυξιακή της πορεία, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της σε όλα τα επίπεδα… Ο ίδιος μιλώντας δημόσια, για το όραμα του για το μέλλον  της Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει στα εξής:

«Στόχος μου είναι να συνεχίσω και την επόμενη τετραετία να συνεργάζομαι με αγρότες, κτηνοτρόφους, ομάδες παραγωγών ενώσεις, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ του τόπου μας για την αγροτική ανάπτυξη της Αιτωλ/νίας, από όποιο μετερίζι βρεθώ μετεκλογικά.

Επιδίωξή μου, για την επόμενη τετραετία, είναι να συνδέσω την αγροτική αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλ/νίας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Αυτό είναι το όραμά μου για την επόμενη θητεία μου, αν οι συμπολίτες μας με εμπιστευτούν και με εκλέξουν ως εκπρόσωπό τους.

Παράλληλα, θα αφιερώσω όλο τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται σε δυο ακόμα ευαίσθητους τομείς, στην παιδεία, σε όλες της τις βαθμίδες, και στην υγεία, όπου η αναβάθμιση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά και συνολικά της παρεχόμενης δημόσιας υγείας στην Αιτωλ/νία είναι το απόλυτο ζητούμενο και προφανής υποχρέωση της πολιτείας.»

Με την αν.Υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα για θέματα του νοσοκομείου Μεσολογγίου

Το πολιτικό DNA του

Ο Σπήλιος Λιβανός, ανδρώθηκε πολιτικά, μετά την μεταπολίτευση, όντας μακριά από τα ιδεολογικοπολιτικά βαρίδια του παρελθόντος, την μονοσήμαντη ιδεοληπτική απολυτότητα και την βραχυκυκλωμένη πολιτική σκέψη, όλων όσων  εντρυφούν στον ρεβανσισμό και στην εκτός θεσμικών ορίων νομή της εξουσίας…

Είναι ένας βαθύτατα προσηλωμένος στους δημοκρατικούς κανόνες πολιτικός άνδρας, κάτι που φαίνεται και κυρίως πιστοποιείται  μέσα από τις πράξεις του και τον δημόσιο λόγο του. Θεωρεί δε ότι η διαφάνεια λόγων και πράξεων ενός πολιτικού, όπως και η λογοδοσία του στους πολίτες που τον εξέλεξαν  αλλά και όχι μόνο, είναι η πεμπτουσία της δημόσιας συμπεριφοράς, έργο και λόγο, όλων όσων επέλεξαν να υπηρετήσουν τα κοινά…  Ο ίδιος αναφέρει τα εξής:

«Είναι χρέος των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες που τους έκαναν την τιμή να τους εμπιστευτούν.

Αναγκαίο είναι, να αφυπνιστεί το πολιτικό σύστημα, να αναλάβει τις διαχρονικές ευθύνες του και όλοι μαζί, ενωμένοι, ανεξάρτητα από το που ανήκουμε πολιτικά και κομματικά, να στηρίξουμε το αίτημα όλων των Ελλήνων για δίκαιη και ταχύτατη απονομή δικαιοσύνης.

Χρειάζεται να καταλογιστούν, για ότι  «στραβό» συμβαίνει ή ακόμη και  μπορεί να προβλεφθεί, συγκεκριμένα οι διαχρονικές ευθύνες σε όλα τα επίπεδα του κράτους, πολιτικά και υπηρεσιακά. Σε επιχειρησιακό, διοικητικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο και βέβαια με ονοματεπώνυμα.

Να υπερβούμε εαυτούς και να στηρίξουμε όλους όσους κάνουν ορθή και καλόβουλη κριτική, πολιτικών πράξεων, πολιτικών συμπεριφορών και πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών σε επιχειρησιακό, διοικητικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο, χωρίς μεμψιμοιρίες, ιδεοληψίες, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συμφεροντολογικές αποτιμήσεις… Έτσι θα βοηθήσουμε και θα συμβάλουμε  στην ανελικτική πορεία της χώρας και της δημοκρατίας μας…»

Μελετώντας όλα αυτά που παράγει το πολιτικό  DNA του, μπορεί  να καταλήξει κάποιος με ασφάλεια ότι όλα αυτά που χαρακτηρίζουν, αυτόν τον απλό και ηπίων τόνων οραματιστή αιτωλοακαρνάνα πολιτικό, συνοψίζονται σε ότι αφορά το μέλλον στα εξής λόγια του:

«Πρέπει να κοιτάξουμε όλοι μαζί πως θα πάμε μπροστά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας & ιδιαίτερα των νέων απέναντι στους θεσμούς»

Έφη Γιοβάνου

Μοιραστείτε το:
Tagged