Στο στόχαστρο της Εφορίας η διαδικτυακή φοροδιαφυγή – Νέο Τμήμα της ΑΑΔΕ και μπαράζ ελέγχων

Οικονομία
Μοιραστείτε το:

Μπαράζ ελέγχων στη διαδικτυακή φοροδιαφυγή από την Εφορία

Εκατοντάδες υποθέσεις e-φοροδιαφυγής μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο επίκεντρο ερευνών της νέας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ

Τα κρούσματα φοροδιαφυγής μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ιστοσελίδες άρχισαν να αυξάνονται ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, όταν μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών δραστηριοτήτων διενεργείτο μέσω του διαδικτύου. Τα φαινόμενα της πραγματοποίησης αδήλωτων συναλλαγών, τα οποία άρχισαν να εντοπίζονται από την περίοδο εκείνη και μετά ήταν πολύ πιο συχνά. Αποκορύφωμα η πρόσφατη αποκάλυψη της ΑΑΔΕ για δεκάδες επιχειρήσεις που πωλούσαν προϊόντα μέσω διαδικτύου και απέκρυπταν εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλές φορές τέτοιες περιπτώσεις αποκαλύπτονται μετά από καταγγελίες πολιτών, οι οποίες οδηγούν τους ελεγκτές στην ψηφιακή παρακολούθηση των υπόπτων και στην αποκάλυψη των αδήλωτων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτό μέσα στις αρμοδιότητες του νέου αυτού τμήματος είναι και η υποδοχή καταγγελιών πολιτών για τέτοιου είδους παράνομες και αδήλωτες δραστηριότητες.

Όπως έχει διαπιστωθεί πλέον από τις έρευνες και τους ελέγχους που έχουν πια πυκνώσει, έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής από εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shop. Οι τιμές πώλησης των προϊόντων οι οποίες αναφέρονται σ’ αυτές τις ιστοσελίδες είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και οι πωλητές, μέχρι να εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ, καταφέρνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούν αδήλωτες και αφορολόγητες πωλήσεις… κάτω από το «ραντάρ» των αρμοδίων φορολογικών αρχών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα προϊόντα που πωλούν έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα.

Οι ελεγκτές έχουν μείνει έκπληκτοι με το θράσος ορισμένων επιτηδείων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, χωρίς να φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας στις καταθέσεις τους, ο οποίος είναι πλέον πανεύκολος, αφού η εφορία είναι online με τις τράπεζες και μπορεί εύκολα και γρήγορα να αποκτά πρόσβαση στις κινήσεις (αναλήψεις-καταθέσεις) των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογουμένου τον οποίο επιλέγει για έλεγχο.

——————————

Εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών της νέας υπηρεσίας που συγκρότησε η ΑΑΔΕ για την πάταξης της e-φοροδιαφυγής μέσω διαδικτύου.

Εκτεταμένες έρευνες γίνονται από τα στελέχη της νέας υπηρεσίας ελέγχου της ΑΑΔΕ, στο διαδίκτυο και ειδικότερα στην ιστοσελίδα google.com, σε άλλες πλατφόρμες αναζήτησης, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), όπως το Facebook και το Twitter, πραγματοποιούν ελεγκτές εφοριακοί της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος των συγκεκριμένων ερευνών είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων φορολογουμένων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς να έχουν προβεί σε δηλώσεις έναρξης εργασιών, χωρίς να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και, συνακόλουθα, χωρίς να δηλώνουν τον τζίρο που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους και τα καθαρά τους κέρδη.

Βασικός βραχίονας ελέγχου της e-φοροδιαφυγής, το «Τμήμα Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών» που λειτουργεί από τις 6 Φεβρουαρίου 2023, υπό τη  Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙ.Ε.Σ.ΕΛ.), και μέχρι τώρα έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα.

Το έναυσμα για την ίδρυση του νέου αυτού τμήματος δόθηκε από την πληθώρα των υποθέσεων που είχαν αρχίσει να ανακαλύπτουν οι απλοί έλεγχοι των Υπηρεσιών Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Στις υποθέσεις αυτές φαίνονταν να πρωταγωνιστούν «επιχειρήσεις φαντάσματα» οι οποίες εντοπίστηκαν να πωλούν διάφορα προϊόντα μέσω του διαδικτύου, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη εργασιών, χωρίς να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και χωρίς να δηλώνουν τις πωλήσεις τους, να αποδίδουν ΦΠΑ και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Οι ελεγκτές έχουν μείνει έκπληκτοι με το θράσος ορισμένων επιτηδείων, οι οποίοι, εκτός των άλλων, δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, χωρίς να φοβούνται τον έλεγχο της εφορίας στις καταθέσεις τους, ο οποίος είναι πλέον πανεύκολος, αφού η εφορία είναι online με τις τράπεζες και μπορεί εύκολα και γρήγορα να αποκτά πρόσβαση στις κινήσεις (αναλήψεις-καταθέσεις) των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογουμένου τον οποίο επιλέγει για έλεγχο.

Το νέο τμήμα της εφορίας πραγματοποιεί έρευνες στην google, Facebook στο Twitter, στο Tik Tok και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανιχνεύοντας μεγάλη έκτασης φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό.

Στόχος είναι ο εντοπισμός επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, αλλά χωρίς να εκδίδουν παραστατικά για την πώληση ή οι αποδείξεις που εκδίδουν δεν είναι νόμιμες.

Σε πολλές, δε, περιπτώσεις δεν έχουν κάνει ούτε έναρξη εργασιών στην Εφορία, αλλά εμφανίζονται να λειτουργούν ως κανονική επιχείρηση.

Συνήθως δεν δηλώνουν φυσική διεύθυνση στο site που έχουν, παρά μόνο ένα τηλέφωνο, ενώ παραγγελίες δέχονται μόνο ηλεκτρονικές.

Οι τιμές που πωλούν τα προϊόντα τους είναι χαμηλότερες από τον ανταγωνισμό και έτσι εξασφαλίζουν αυξημένους τζίρους, τους οποίους φυσικά δεν δηλώνουν ποτέ.

Τα προϊόντα προέρχονται από παράνομες εισαγωγές από τρίτες χώρες τα οποία υποτίθεται προορίζονταν για επανεξαγωγή σε άλλη χώρα της ΕΕ και συνεπώς δεν έχουν χρεωθεί με ΦΠΑ, αλλά έμειναν (παράνομα) στην Ελλάδα και διοχετεύονται στο παραεμπόριο.

Το γεγονός ότι δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες δεν είναι σημάδι νομιμότητας, καθώς οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί που καταλήγουν τα χρήματα είναι άσχετοι ή βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

Οι αποδείξεις που παραδίδουν στον πελάτη είναι πλαστές και έχουν εκδοθεί από κομπιούτερ αδήλωτο στην Εφορία ή έχουν εκδοθεί από ταμειακή μηχανή και σβήστηκαν κατόπιν, από τη μνήμη της με το ειδικό λογισμικό που κυκλοφορεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Καταγγελίες και έρευνες

Η δράση τους εντοπίζεται από καταγγελίες πολιτών, έρευνες στο διαδίκτυο, διασταυρώσεις με δεδομένα τρίτων πηγών και ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών.

Οι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται τα εν λόγω κυκλώματα, αφορούν πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας, ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, κοσμημάτων, γυναικείων αξεσουάρ κλπ.

Δεν φτάνουν τα προϊόντα

Η νέα ελεγκτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ συνεργάζεται και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες διαδικτυακού Εγκλήματος, καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις, πίσω από αυτά τα e-shops κρύβονται και απάτες σε βάρος των καταναλωτών.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων τα οποία εμφανίζονται να πωλούν διάφορα προϊόντα σε καλές τιμές, τα οποία αγοράζουν οι καταναλωτές προπληρώνοντας με κάρτες, αλλά τα προϊόντα αυτά δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς.

Οι αρμοδιότητες

  • Οι αρμοδιότητες του νέου τμήματος της ΑΑΔΕ για την πάταξη της e-φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων είναι:
  • Η διενέργεια στοχευμένων ερευνών και διασταυρώσεων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιών ιδιωτών ή άλλων στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης από κάθε πηγή.
  • Η ανίχνευση υφιστάμενων και μελλοντικών τάσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω του διαδικτύου ή του έντυπου τύπου και της αξιοποίησης των σχετικών πληροφοριών.
  • Ο καθορισμός και η διαχείριση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και μητρώου εξωχώριων (offshore) εταιρειών.
  • Οι εισηγήσεις για την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών και των λοιπών πρόσθετων διοικητικών κυρώσεων.
  • Η εποπτεία και η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) του άρθρου 62 του ν. 4170/2013.

Πηγή: sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged