Τηλέφωνο & Ίντερνετ: Αυξήσεις στα τιμολόγια προτείνει η ΕΕΤΤ

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Η ΕΕΤΤ προτείνει μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για να καλυφθεί ο πληθωρισμός του 2022 που εκτοξεύθηκε στο 9,65%

Μια από τις ελάχιστες κατηγορίες υπηρεσιών που έγιναν φθηνότερες ακόμη και την περίοδο κορύφωσης του πληθωρισμού, οι τηλεπικοινωνικές υπηρεσίες, θα γίνουν πολύ ακριβότερες μετά τις εκλογές, με αυξήσεις που αναμένεται να πλησιάσουν διψήφιο ποσοστό, με βάση το μοντέλο τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που προωθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ύστερα από έντονες πιέσεις, επί σειρά μηνών, από τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι επικαλούνταν τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη παροχής των υπηρεσιών τους, η Επιτροπή άρχισε στις 13 Ιουνίου Δημόσια Διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου και, αμέσως μετά, θα αρχίσουν να… φουσκώνουν οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Η ΕΕΤΤ σπεύδει να ενισχύσει τα περιθώρια κερδοφορίας των παρόχων, που δέχονται πίεση από τον πληθωρισμό, παρότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα. Ενδεικτικά, ο ΟΤΕ, που έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, ανακοίνωσε για το 2022 τα μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη της τελευταίας δεκαετίας, με έσοδα 3,4 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 1,3 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η ΕΕΤΤ σπεύδει να προσφέρει μια μεγάλη ένεση κερδών στους παρόχους, προτείνοντας την καθιέρωση ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων, ο οποίος θα ενταχθεί στον Κανονισμό Γενικών Αδειών επικαλούμενη σχετικά αιτήματα παρόχων, οι οποίοι προσκόμισαν στοιχεία και εκτιμήσεις για τις επιβαρύνσεις που δέχονται από την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Ποιοι είναι οι λόγοι κατά την ΕΕΤΤ

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, «ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών και υπηρεσιών, που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως είναι οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (5G) και των δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH)».

Οι κυριότερες κατηγορίες με αυξημένο κόστος, τις οποίες προβάλει η ΕΕΤΤ για λογαριασμό των εταιρειών, επιδιώκοντας μέρος τους να καλύπτεται από τους καταναλωτές(!) μέσω του νέου «χαρατσιού», είναι:

  • Κόστος ρευματοδότησης δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των κεραιών (σταθμών βάσης) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, των κόμβων των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, των συνεγκαταστάσεων, των Data centers, καθώς και των κτιρίων – γραφείων των παρόχων. Αύξηση από 21% έως 43%.
  • Κόστος προμήθειας του εξοπλισμού τελικών χρηστών σταθερής τηλεφωνίας. Αύξηση έως 19%.
  • Κόστος ανάπτυξης δικτύου, σε υπηρεσίες εγκατάστασης οπτικών ινών και εξοπλισμών σε σταθμούς βάσης, όπως επίσης σε χρεώσεις από συνεργαζόμενες εταιρείες υπηρεσιών πληροφορικής. Αύξηση έως 6%.
  • Κόστος παροχής υπηρεσιών από συνδεόμενες εταιρείες, όπως ενδεικτικά η εταιρεία διαχείρισης των κτιρίων – γραφείων των παρόχων (υπηρεσίες συντήρησης, ασφάλειας κλπ.). Αύξηση έως 5%.
  • Κόστος των μισθώσεων των σταθμών βάσης, καθώς και κόστος του καυσίμου για τη λειτουργία των γεννητριών παραγωγής ρεύματος. Αύξηση έως 3%.
  • Έξοδα προβολής και διαφήμισης, κυρίως της διαφήμισης μέσω τηλεόρασης. Αύξηση έως 5%.

Τόκοι και έξοδα δανεισμού. Αύξηση έως 13%.

Μάλιστα η ΕΕΤΤ επικαλείται αντίστοιχα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία), υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζεται ή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής συνδεδεμένος με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τι λένε νομικοί κύκλοι

Πάντως, νομικές πηγές, χαρακτηρίζουν «πρόκληση την επιχειρούμενη επιβολή τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να συσχετιστεί με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πλήρη εξουδετέρωση του ανταγωνισμού». Η ΕΕΤΤ -προσθέτουν- πριν την θεσμοθέτηση του νέου τέλους, «θα έπρεπε να μεριμνήσει για τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καταναλωτές (εκτεταμένη αδυναμία επικοινωνιών μέσω κινητών τηλεφώνων λόγω έλλειψης κεραιών-υποδομών, Ίντερνετ που …σέρνεται, ακριβά τιμολόγια σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε κ.λ.π), καθώς και για την εξάλειψη του φαινομένου των εναρμονισμένων πρακτικών που ακολουθούν οι σημερινοί πάροχοι». Άλλωστε, προσθέτουν, οι Έλληνες συνδρομητές είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που πληρώνουν το «τέλος κινητής τηλεφωνίας» ακόμα και στις συνδέσεις Ίντερνετ (φόρος στο διαδίκτυο), ενώ πάνω σε αυτόν τον φόρο επιβάλλεται και ο ΦΠΑ (διπλή φορολόγηση).

Η ΕΕΤΤ σημειώνει, μάλιστα, ότι οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα αυξημένα κόστη, αλλά και τις μεγάλες επενδυτικές δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων. Όπως αναφέρει, «ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που συνεπάγονται οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας του ενεργειακού κόστους και των σημαντικών αυξήσεων των τιμών πρώτων υλών και υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την συντήρηση αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, όπως οι επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (5G) και των δικτύων Νέας Γενιάς (FTTH)».

Πώς θα έλθουν τα… καπέλα

Με αυτά τα δεδομένα, η ΕΕΤΤ προτείνει την καθιέρωση μιας ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, κατά τα πρότυπα σχετικών προβλέψεων στα θεσμικά πλαίσια και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικά φέτος, μετά τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού το 2022, η ρήτρα αυτή θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό, αφού ο μέσος πληθωρισμός του προηγούμενου έτους ήταν 9,65%.

Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ, η ρήτρα:

α. υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, όπως αυτός ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ),

β. δύναται να εφαρμόζεται μία φορά ανά ημερολογιακό έτος, μετά την οριστικοποίηση του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους,

γ. Για συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν την θέση σε ισχύ της προτεινόμενης διάταξης:

  • η εισαγωγή της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής συνιστά τροποποίηση τιμολογίων και παρέχεται η δυνατότητα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης,
  • απαγορεύεται η ενεργοποίηση της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής πριν την πάροδο τριών (3) μηνών από την σύναψη του συμβολαίου.

Πηγή: sofokleousin.gr, ot.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged