Το «σπασμένο καράβι» της ΕΛ.ΑΣ., η διαπλοκή, η διαφθορά και το ανεξέλεγκτο…

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Νέα Φιλαδέλφεια, το «σπασμένο καράβι» της ΕΛ.ΑΣ. που ζαλίζει και το Μαξίμου. Το ξεχαρβάλωμα της Αστυνομίας που άρχισε από την εποχή Καραμανλή, οι αλληλοκατηγορίες μετά τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας και ο αντίκτυπος του «φιάσκου» στην εικόνα της κυβέρνησης

Το 1999, επί κυβέρνησης Σημίτη, ιδρύθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με Αμερικανούς ειδικούς στα πρότυπα του FBI. Ήταν μια εποχή που η διαφθορά στο Σώμα αυτό είχε φτάσει στο απροχώρητο. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης επέλεξε έναν αδέκαστο αξιωματικό, του ζήτησε να επιλέξει εκείνος έναν-έναν τους συνεργάτες του και του εγγυήθηκε ότι δεν θα υπήρχε καμία παρέμβαση, ιδίως πολιτική, στο έργο του. Σε λίγους μήνες έγιναν αθρόες συλλήψεις, επίορκοι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη ή αποτάχθηκαν.

Για πέντε χρόνια η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελούσε το «διαμάντι» της ΕΛ.ΑΣ. και ο φόβος φυλούσε τα έρμα. Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή με την επανίδρυση του κράτους χρησιμοποίησε (και) την υπηρεσία αυτή για ρουσφέτια, είτε πολιτικά είτε εσωτερικά της αστυνομίας – αρκετά παιδιά αξιωματικών τακτοποιήθηκαν στις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Το ξεχαρβάλωμα δεν σταμάτησε από τότε και η παρούσα κυβέρνηση δεν στερείται ευθυνών. Από το 2019 παρακολούθησε αμέτοχη ένα πολιτικό πρόσωπο της επιλογής της να εκδιώκει έντιμους αξιωματικούς από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, οι οποίες μετατράπηκαν σε όπλο στον πόλεμο ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες της Αστυνομίας, ακόμα και με εικονικές καταγγελίες κατά «ενοχλητικών» αστυνομικών που επέμεναν να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλοι έφυγαν από το Σώμα, λίγοι στράφηκαν στη Δικαιοσύνη και είναι η χαρακτηριστική η περυσινή δικαίωση ενός αξιωματικού που υποχρέωσε τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να του ζητήσει συγγνώμη.

Οποιος νεοφερμένος βρίσκεται στη θέση του υπουργού ένα πράγμα μαθαίνει αμέσως. Το πώς φέρεται και διοικεί θα διαδοθεί αστραπιαία και στο τελευταίο χωριό της επικράτειας και αναλόγως θα προσαρμοστεί ολόκληρη η ιεραρχία. Αν είναι αυστηρός και αδέκαστος, το ίδιο θα κάνουν και οι υφιστάμενοί του. Αν είναι χαλαρός, κομματικός και αντιμετωπίζει την αστυνομία ως προέκταση της προσωπικής του εξουσίας ή ως εκλογικό μηχανισμό, θα πάρουν και οι αστυνομικοί τις ελευθερίες τους.

Η πρόκληση για Οικονόμου με αφορμή τη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Γιάννης Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη 18 ημερών, βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πολιτικής πρόκλησης. Να πολεμήσει όχι τις δυσλειτουργίες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τον βαθύ εαυτό της κυβέρνησης. Το 2019 με έναν μαγικό τρόπο σκληροπυρηνικοί αξιωματικοί προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν στρατόπεδο και ορκίστηκαν πίστη στη ΝΔ. Η παραμονή στις θέσεις τους προκάλεσε πολλά σχόλια, αλλά έστειλε και ένα μήνυμα, γιατί τα πρόσωπα αυτά ήταν κομβικά για την άλωση της αστυνομίας.

Επί των ημερών τους κυριάρχησαν η διαφθορά και η αναξιοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε με την ΕΛ.ΑΣ. και τους άφησε να αλωνίζουν και η ΝΔ είτε δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως το πρόβλημα είτε χρησιμοποίησε τις παρέες εξυπηρέτησης συμφερόντων που διαμορφώθηκαν. Αυτό ας το εξηγήσουν οι αρμόδιοι, γιατί και στις τελευταίες κρίσεις κυρίως οι ίδιες παρέες ανταμείφθηκαν.

Τα προηγούμενα χρόνια έντιμοι αξιωματικοί και αστυνομικοί τιμωρήθηκαν, υποβαθμίστηκαν, εκδιώχθηκαν από αυτά τα συστήματα, χωρίς να έχουν καμία προστασία. Η αναξιοκρατία έφερε χαλάρωση της πειθαρχίας, απώλεια της πίστης στο λειτούργημα, ο καθένας κοίταζε πώς να φυλάξει τα νώτα του αναλαμβάνοντας τις λιγότερες ευθύνες. Ενδεικτικό της νοοτροπίας που υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι μετά το τεράστιο επιχειρησιακό φιάσκο με τους κροάτες χούλιγκαν, στην κορυφή της ιεραρχίας όχι μόνο δεν υπήρξαν παραιτήσεις αλλά προσπαθούσε ο ένας να ρίξει το φταίξιμο στον άλλον.

Η εικόνα που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα ξεπερνά τις συνηθισμένες δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης. Πρόκειται για την αποκάλυψη μιας συνολικής παράλυσης· έγγραφα διακινήθηκαν ασκόπως, πληροφορίες αγνοήθηκαν, email δεν διαβάστηκαν από τους παραλήπτες τους, και – το κυριότερο – δεν δόθηκε καμία εντολή ποτέ σε κανέναν για να σταματήσει το κομβόι των Κροατών πριν φτάσει στην Αθήνα. Αν έγινε και σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπως λένε οι πληροφορίες, οι δικαιολογίες εκ μέρους των συμμετεχόντων περιττεύουν. Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή έσπευσαν όλοι να σώσουν την τιμή της ΕΛ.ΑΣ. και είναι αλήθεια ότι δεν ήταν εύκολο να συλλάβουν αμέσως τους χούλιγκαν, αλλά οι «τρύπες» ασφαλείας που άφησαν ανοιχτές σε όλη τη διαδρομή από την Κακαβιά μέχρι την Αθήνα δεν θα κλείσουν «αναίμακτα».

Τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Οικονόμου βρισκόταν στα Ιωάννινα. Πληροφορήθηκε τα γεγονότα λίγο μετά την άφιξή του  και επέστρεψε εσπευσμένα οδικώς στην Αθήνα. Αμέσως ενημέρωσε τον Γιάννη Μπρατάκο και το ξημέρωμα μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εντολή που έλαβε ήταν να διερευνηθεί αμέσως τι πήγε στραβά.

Ο κ. Οικονόμου δεν διαθέτει εμπειρία σε υπουργείο αιχμής και στο Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε από καραμπόλα μετά την παραίτηση του Νότη Μηταράκη. Η πρώτη του απόφαση για την «καρατόμηση» αξιωματικών της τροχαίας και του προϊσταμένου της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους φανέρωσε αμηχανία και πανικό.

Οι σκέψεις για εκσυγχρονισμό

Στη συνέχεια, όμως, έδειξε ότι δεν βιάζεται να πάρει τις αποφάσεις του. Εν αναμονή του πορίσματος της ΕΔΕ διαμηνύει αφενός ότι δεν σκοπεύει να κρύψει το πρόβλημα – μιλάει για «τρανταχτό φιάσκο» – και αφετέρου ότι δεν θέλει να δράσει ισοπεδωτικά για την αστυνομία, επειδή θεωρεί ότι η καλή της πλευρά αξίζει να προστατευθεί. «Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, σε όλα τα επίπεδα» δηλώνει στους συνομιλητές του, αποδεχόμενος την ανάγκη για βαθιά αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα θα χρειαστεί να αλλάξει και η αντιμετώπιση των εγκλημάτων οπαδικής βίας από τη Δικαιοσύνη, η οποία συνήθως μεταχειρίζεται με το γάντι τους δράστες. Η δολοφονία του Αλκη Καμπανού φαίνεται να άλλαξε την κατάσταση.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από την ΕΛ.ΑΣ. Από την έκρηξη των πυρομαχικών στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου μέχρι τις κάθε λογής εστίες ανομίας στη δημόσια διοίκηση, δημιουργείται η εντύπωση μιας γενικευμένης παραλυσίας. Ενδεχομένως να είναι συγκυριακή, αλλά πέρα από τις ήπιες φωνές αναπτύσσεται σταδιακά εντός της κυβέρνησης και η άποψη ότι είναι πλέον η στιγμή των ρήξεων με το δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο και της επιτάχυνσης σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς «προτού κακοφορμίσουν τα προβλήματα και μας καταπιούν», όπως σχολιάζουν. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θα φανεί προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά.

Πηγή: tovima.gr

—————–

Το Politico για τη διαπλοκή της Greek Mafia με την Αστυνομία

Η ελληνική αστυνομία έχει μακρά ιστορία διαφθοράς και υπερβολικής χρήσης βίας, αλλά από τότε που εξελέγη η Νέα Δημοκρατία το 2019 —τουλάχιστον όσον αφορά την επιβολή του νόμου και της τάξης— οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί στα ύψη.

14.05.2023 | 18:35

Με ένα εκτενές, σημερινό του ρεπορτάζ, το Politico αναλύει τις σχέσεις της Greek Mafia με την Ελληνική Αστυνομία και θίγει το ζήτημα της υπερβολικής αστυνομικής βίας και καταστολής, καθώς και το θέμα της διαφθοράς στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, ξεκινώντας το άρθρο χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην αστυνομία ως «το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ελλάδα», επικαλούμενο πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θέτουν την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου στο επίκεντρο ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το διεθνές μέσο, το αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορεί τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, η οποία ελπίζει για άλλη μια θητεία μετά τις εκλογές, ότι επέτρεψε στην αστυνομία να διοικείται από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος. Η συντηρητική κυβέρνηση διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αν και πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου.

«Η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται με το έγκλημα αντί να καταπολεμά το έγκλημα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η ελληνική μαφία είναι στην αστυνομία».

Για τους λάθος λόγους στα πρωτοσέλιδα η ΕΛ.ΑΣ.

Σίγουρα, η ελληνική αστυνομία έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους τελευταία, χάρη στην υποτιθέμενη εμπλοκή αξιωματούχων της αστυνομίας σε συμμορίες μαφίας που επωφελούνται από παράνομους οίκους ανοχής και καζίνο, για τη δολοφονία ενός 16χρονου αγοριού Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας, για φερόμενο βιασμό σε αστυνομικό τμήμα του κέντρου της Αθήνας και για καταγγελίες για αστυνομική βία.

Η ελληνική αστυνομία έχει μακρά ιστορία διαφθοράς και υπερβολικής χρήσης βίας, αλλά από τότε που εξελέγη η Νέα Δημοκρατία το 2019 —τουλάχιστον όσον αφορά την επιβολή του νόμου και της τάξης— οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί στα ύψη.

Σε πρόσφατες διαδηλώσεις μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η αστυνομία κατηγορήθηκε για χρήση αδικαιολόγητης βίας κατά τη διάρκεια ειρηνικών συγκεντρώσεων, με πολλά βίντεο που αποκαλύπτουν τη βαρβαρότητα. Σε μια περίπτωση, αστυνομικοί έσπευσαν προς μια ομάδα ειρηνικών διαδηλωτών με μοτοσικλέτες και πέταξαν κροτίδες στα πόδια τους. Οι εισαγγελείς διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας όταν ένα αστυνομικό ρυμουλκούμενο οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα πέφτοντας πάνω σε κάδους σκουπιδιών.

Τριγμοί από την παραίτηση Σκούμα

Ο αρχηγός της αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας αντικαταστάθηκε τον Μάρτιο. Σε μια ανοιχτή επιστολή, ο Σκούμας υπερασπίστηκε το ιστορικό του και κατηγόρησε τους πολιτικούς που τον εξανάγκασαν σε παραίτηση, λέγοντας ότι δεν θα ήταν «ο αποδιοπομπαίος τράγος κανενός» και υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του «προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε ορισμένα κέντρα εξουσίας, που, ως αποτέλεσμα, οδήγησαν στη βίαιη λήξη της θητείας μου».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τόσο την αστυνομία όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η ατιμωρησία, η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας ομερτά, η έλλειψη λογοδοσίας είναι δυστυχώς χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας, με την ανοχή, αν όχι τη συνενοχή, του υπουργείου», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανταπέδωσε, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ «συκοφαντικές» και «εθνικά επιζήμιες», καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να τρομάξουν τους τουρίστες.

«Καθημερινή μας έγνοια στην πράξη είναι η ασφάλεια των πολιτών, γι’ αυτό και δίνουμε τέλος στην ανομία και την παραβατικότητα», είπε σε πρόσφατη επίσκεψη σε αστυνομικό τμήμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπήρξε μείωση όλων των μεσαίων και χαμηλών ποσοστών εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης.

Αυξάνονται οι καταγγελίες

Το 2022, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη έδειξαν αύξηση 50% στις καταγγελίες πολιτών κατά της αστυνομίας σε σύγκριση με το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, και αύξηση 14% στα περιστατικά αστυνομικών ενεργειών με ρατσιστικά κίνητρα.

«Ο τόνος που δίνεται από την πολιτική αλλά και τη φυσική, επιχειρησιακή ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας παίζει αναμφίβολα ζωτικό ρόλο» σε αυτές τις αυξήσεις, δήλωσε στο POLITICO ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης και είπε ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αστυνομία ήταν «υπερβολικά υποστηρικτική» και θα μπορούσε να «παρερμηνευθεί» από τους αξιωματικούς, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι έχουν «το ελεύθερο» για να κάνουν ό,τι θέλουν.

Η ΝΔ προσπάθησε επιπλέον να ιδρύσει την πρώτη πανεπιστημιακή αστυνομική δύναμη στην Ευρώπη, οι προσπάθειές της ωστόσο απέτυχαν. Μια ειδική μονάδα με 1.000 αστυνομι,ούς δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμη πατήσει το πόδι της στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τον περασμένο μήνα, ένας αξιωματικός πυροβόλησε στον αέρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με νεαρούς κουκουλοφόρους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Θεοδωρικάκος είπε ότι τέτοια περιστατικά συνέβησαν επειδή κατά την προεκλογική περίοδο κάποιοι θέλουν «να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό κλίμα».

Κατάχρηση εξουσίας

Η αστυνομία έχει επίσης κατηγορηθεί ότι καταφεύγει σε βία και εκφοβισμό εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις και την προσφυγική κρίση στα νησιά της χώρας.

«Έχουμε περιπτώσεις αστυνομικών που συλλαμβάνουν, ακόμη και έβγαλαν τα ρούχα τους δικηγόρους και δημοσιογράφους ή τους εξευτελίζουν, παρόλο που γίνεται γνωστή η επαγγελματική τους ταυτότητα», είπε ο Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη. «Στοχοποιούνται κυρίως οι νέοι. Το στοιχείο της ηλικίας φαίνεται να λειτουργεί ως ενθάρρυνση».

Ενεργοί και συνταξιούχοι αστυνομικοί κατηγορούνται, μαζί με μέλη της μαφίας, για εκτεταμένη διαφθορά, με την εγκληματική οργάνωση να φέρεται να διαχειρίζεται ένα πέπλο προστασίας που περιλαμβάνει 900 επιχειρήσεις — από κλαμπ μέχρι οίκους ανοχής και καζίνο — με τζίρο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ το μήνα.

Η ερευνητική ιστοσελίδα Reporters United αποκάλυψε ότι ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στην υπόθεση προήχθη σε διευθυντής του Τμήματος Ασφάλειας Αττικής, μια από τις σημαντικότερες θέσεις στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Η αστυνομία αργότερα είπε ότι δεν γνώριζε τις κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού.

Πηγή: eretikos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged